Astridur Petursdottir, specialistläkare, Universitetssjukhuset Linköping
Vem är du och hur/till vad använder du GallRiks?
Jag heter Astridur Petursdottir och är en specialistläkare i kirurgi på sektionen för akut kirurgi på Universitetssjukhuset i Linköping sedan 2024. Jag registrerar alla kolecystektomier som jag utför och därmed deltar jag i kvalitetsutveckling, bidrar till forskning inom området och på så sätt även till utveckling av nya behandlingsstrategier.
Vad tycker du är den främsta styrkan med GallRiks?
Den främsta styrkan med GallRiks är dess förmåga att samla och jämföra data från hela Sverige, vilket gör det möjligt att kontinuerligt förbättra behandlingsmetoder, identifiera komplikationer och säkerställa hög vårdkvalitet genom evidensbaserad uppföljning.
Finns det något du tycker att GallRiks ska ändra på?
En förbättring skulle kunna vara en bättre integration av GallRiks med journalsystemen på sjukhusen. Det skulle göra det enklare att automatiskt överföra relevant patientdata, minska den administrativa bördan och säkerställa mer exakt och aktuell information i registret.
Hur ser du på framtiden för kvalitetsregister i allmänhet och GallRiks i synnerhet?
Framtiden för kvalitetsregister ser lovande ut, med ökad användning av digitalisering och artificiell intelligens för att förbättra datainsamling och analys. För GallRiks innebär detta en större integration med journalsystem och möjlighet till mer uppföljning i realtid, vilket kommer att förbättra behandlingsresultaten och möjliggöra snabbare identifiering av förbättringsområden.