Under perioden 2023-03-22 till 2022-03-28 begränsad support från Nationell koordinator.
Jag har semester ovanstående period och har begränsad tillgång till mejl och telefon och därmed längre svarstid.
Vid akuta driftproblem
Lise-Lott Prebner
Nationell koordinator
GallRiks variabelförteckning är uppdaterad med de senaste förändringarna, den finns att ta del utav och ladda ner under rubriken För vårdgivare eller rubriken Forskning.
Monica Johansson, lokal koordinator, Ersta sjukhus
Vem är du och hur/till vad använder du GallRiks?
Mitt namn är Monica Johansson och jag jobbar som undersköterska/ registerkoordinator på Ersta sjukhus. Förutom GallRiks arbetar jag med 7 andra register som vi använder på enheten. Redan innan Gallriks startades så registrerade vi alla våra operationer i ett "hemmasnickrat" register, för att ha kontroll på metoder, komplikationer med mera. Så när Gallriks startades så var det en självklarhet att vi skulle gå med i detta nationella register och vi registrerade vår första kolecystektomi den 2 januari 2008. Jag har varit aktiv i registret sedan vi gick med och i början var jag den som registrerade in operationerna i registret och även utförde 30-dagarsuppföljningen. Mitt jobb i Gallriks idag är att kontrollera att alla gallor och ERCP är registrerade och att göra 30-dagars uppföljningen.
Hur registrerar ni in era operationer idag?
Jag har under många år försökt få till att vi ska registrera direkt in i registret på operationssal, men det har av olika anledningar varit svårt att införa. Efter 20 år på Forskningsenheten valde jag att 2020 börja på operation och då kom möjligheten att fortsätta att driva frågan och att implementera registrering på operationssal. Idag är det anestesisjuksköterskor som registrerar in våra gallor i registret, med stöd av operatören om det behövs. De gör verkligen ett toppen-jobb!
Vad tycker du är den främsta styrkan med GallRiks
Det som är bra med Gallriks är att det är ett enkelt register att registrera i med tydliga frågor och svarsalternativ. Det är även lätt att ta ut statistik och att registret har en hög täckningsgrad.
Hur ser du på framtiden för kvalitetsregister i allmänhet och GallRiks i synnerhet?
Positivt, det är viktigt att bedriva forskning och kvalitetssäkring där kvalitetsregister är värdefulla. Att från registret kunna ta ut statisk och visa övriga medarbetare, vilket medverkar till att få ett ökat intresse för vad vi gör.
Att arbeta i uppdraget lokal koordinator– vad vill du dela med dig?
Att arbeta med registret har gett mig mycket kunskap om gallstenssjukdom och hur en galloperationen går till. Det är en rolig och intressant arbetsuppgift och att som koordinator ta ansvar för sin uppgift, att till exempel ta fram rapporter som visar på resultat och eventuella komplikationer. Det är viktigt att ha ett bra samarbete med Gallriksansvarig läkare med att diskutera eventuella komplikationer och att sprida rapporter vidare till läkargruppen. Detta fungerar perfekt hos oss.
Noggrannhet är ju A och O när man arbetar med ett kvalitetsregister, att ansvara för att man får med alla operationer och att man gör en grundlig informationssökning i journaldokumentationen när man utför komplikationsregistreringen. Jag gör kontroll en gång i veckan där jag stämmer av utifrån vårt operationsprogram att veckans opererade patienter finns registrerade i GallRiks.
Jag var initiativtagare till att vi skulle starta upp registrering på operationssal och vill rekommendera alla koordinatorer att på sin enhet tillsammans med ansvarig läkare ta upp och driva på detta arbetssätt att registrera online, vilket underlättar och sparar tid för alla som är användare av registret.
Nu äntligen är det nya nationella vårdprogrammet sammanställt. Vårdprogrammet har tagits fram av den Nationella arbetsgruppen (NAG) för gallstenssjukdom på uppdrag av Nationellt Programområde (NPO) mag- och tarmsjukdomar. I den nationella arbetsgruppen är samtliga sjukvårdsregioner representerade och flera i GallRiks styrgrupp återfinns bland ledamöterna.
Vårdprogrammet är nu ute på öppen remiss och detta innebär att alla som är intresserade är välkomna att lämna synpunkter. Det kan till exempel vara patientföreningar, regioner, berörda professioner och kommuner. Samordna gärna svaren inom respektive organisation eller förening.Sista datum för remissvar är 14 april 2023.
För mer information kring vårdprogrammet och remissförfarandet hänvisas till hemsidan Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård/kunskapsstöd/Remisser vårdförlopp, vårdprogram och riktlinjer, Gallstenssjukdom - remiss vårdprogram.
Ledamöter i arbetsgruppen
2023-02-09 releasades uppdatering av GallRiks som innehåller följande ändringar:
Anledningen till att variabelfrågan antalet clips på cysticus nu har tagits bort är den studie som Arvid Gustafsson, Greger Olsson samt Lars Enochsson genomfört, Galläckage och antalet metallklämmor på den cystiska kanalen under laparoskopisk kolecystektomi.
Studien påvisade att vid elektiv kolecystektomi är två clips lika bra som tre clips, varför vi inte längre behöver registrera detta i GallRiks. Vid akut kolecystektomi såg man i samma studie att ett tredje clips inte minskade risken för gall läckage
Gustafsson A, Enochsson L, Tingstedt B, Olsson G.Scand J Surg. 2022 Apr-Jun;111(2)
Kontakta
Att arbeta med registrering i GallRiks - Mora Lasarett
Dagkirurgiska enheten: Till vänster på bilden Camilla Bäck, sjuksköterskestudent, i mitten Sofia Wikström, undersköterska, till höger Mathilda Liljenhag, operationssjuksköterska.
Centraloperation: Till vänster på bilden Kristina Forsberg, operationssjuksköterska och till höger Emelie Christoferson, undersköterska .
Vem är ni och vad är ert uppdrag i GallRiks?
Vi arbetar tillsammans på den dagkirurgiska enheten på Mora Lasarett. Teamet består av undersköterskor och operationssköterskor som tillsammans med kirurgerna sköter våra kvalitetsregister och ett av dem är GallRiks. Vi har en viktig funktion med att föra in valida data i registret och är stolta över att få vara en del i att utveckla och kvalitetssäkra vården. Vi arbetar på samma sätt på centraloperation i Mora där vi också utför ERCP:erna, och detta innebär att all operationspersonal i Mora kan sköta registreringarna till de olika kvalitetsregistren.
Hur går detta till?
Operatören loggar in i vår dator på salen med sitt SITHS-kort innan man går och tvättar sig. Vi ser till att starta operationens videoinspelning och därefter startar vi upp registret för att fylla i data i aktuellt formulär. De preoperativa data som skall fyllas i vet ofta anestesipersonalen t.ex. längd, vikt och ASA-klass. Under själva operationen är det den som arbetar som ”pass” på salen, ofta en undersköterska, men ibland en operationssköterska som registrerar in uppgifterna i GallRiks. Detta arbetssätt medför ett flyt i kedjan och inga uppgifter försvinner eller glöms bort att registreras, vilket bidrar till ökad patientsäkerhet. Operatören informerar den som registrerar regelbundet under operationen om vilka uppgifter som ska tillföras i registret.
GallRiks är ett användarvänligt register och att vi i operationsteamet får vara en del utav detta gör att man känner sig delaktig trots att man inte alltid är aktiv i operationsområdet och även förståelsen för operationsmetodiken ökar. Som ny personal är registreringen en del av inskolningen på operationssalen då detta hos oss är en naturlig del utav våra arbetsuppgifter. Då Mora är i framkant gällande utbildning och studenter visar vi ju givetvis även dessa register när de kommer till oss och ger då en lättare förståelse i de olika delarna av en operation.
Vad händer om ni inte hinner med att registrera?
Flyter allt på som planerat är registreringen i GallRiks smidig och tar inte mycket tid. Skulle en akut situation uppstå prioriteras självklart det i första hand då patienten står i fokus. Får vi många andra uppgifter att göra då får registreringen vänta. Oftast kan man göra klart vid slutet av operationen eller så får operatören slutföra registreringen efter operationsslut, innan de lämnar operationssalen. Jobbar man rutinmässigt så här behöver det inte bli så mycket jobb för kirurgerna och koordinatorerna efteråt. Att registrera i efterhand har vi förstått är en tidstjuv och kanske har man inte dikterat in allt i sin operationsberättelse och då kan man ibland få in felaktiga data i registret. Att vi sköter denna uppgift direkt online på sal är nog det allra bästa!
Vad driver er att arbeta med ett kvalitetsregister?
Vårt team arbetar nära varandra, kommunicerar mycket och brinner för att utveckla operationssjukvården. I en del av arbetet ingår det att registrera alla våra laparoskopiska kolecystektomier i GallRiks. GallRiks är en del i att kunna kvalitetssäkra den vård vi bedriver tillsammans. Vi registrerar också i Svenska bråckregistret, bukväggsbråckregistret och SoReG.
Vi är stolta över att vara en del i kvalitetsarbetet på kliniken. Hoppas andra kliniker tycker vårt arbetssätt är intressant, har man frågor om hur vi jobbar med registreringar så kan man höra av sig hit eller komma på besök.
Vi önskar alla våra användare en god fortsättning på det nya året och hälsar vår nya Registerhållare välkommen som får inleda Månadens GallRiksprofil 2023.
Greger Olsson, Registerhållare GallRiks
Vem är du och vad är ditt uppdrag i GallRiks?
Mitt namn är Greger Olsson och jag jobbar sedan fem år på kirurgkliniken i Växjö. Jag disputerade 2017 på Karolinska institutet inom ämnet ERCP-komplikationer. Jag är forskningsaktiv på FoU Kronoberg med syfte på docentmeritering vid Lunds Universitet.
2023 byter GallRiks Registerhållare och jag vill därmed passa på att tacka Lars Enochsson för hans fina insatser för registret under många år. Jag kommer successivt under året att ta över detta uppdrag med Lars som mentor, en roll som kommer att bli svår att fylla.
Jag kommer att jobba med registret parallellt med mitt arbete som kirurg i Växjö och med mitt docenturande vid Lunds Universitet. Jag tycker det är viktigt att man kvalitetssäkrar den svenska gallstens- och ERCP behandlingen, framförallt för patienternas del, men registret är också viktigt för forskare och i andra utbildningssituationer. Med en framtida integrering av registret i patientjournalen hoppas jag att vårt register kommer att bli ännu mer användbart, såväl som journalredskap som kvalitetsinstrument. Därmed kan man också komma ifrån den belastning som för närvarande dubbeldokumentationen medför i både journal och i register. Jag hoppas kunna göra nytta för svensk gallstenskirurgi och ERCP genom att fortsätta utveckla registret tillsammans med styrgruppen och att fortsätta kunna bedriva registerforskning inom ramen för min blivande docentur vid Lunds Universitet
Vad driver dig att arbeta med ett kvalitetsregister?
Det är viktigt att ha koll på kvaliteten av de interventioner vi utför för att se att de utförs på rätt indikationer och att komplikationsfrekvensen ligger på en acceptabel nivå. GallRiks ger oss en unik möjlighet att bedriva forskning på galloperationer och ERCP.
På vilket sätt har registret påverkat och påverkar behandling av gallstens-sjukdomar?
Registret ger oss en möjlighet att veta att vi behandlar gallstenssjukdomen på bästa möjliga sätt genom att vi kontinuerligt kan monitorera komplikationsfrekvensen vid galloperationer och ERCP. Vår forskning har bland annat visat att antibiotikaprofylax skall användas selektivt vid ERCP och ett annat projekt visade att två clips är lika bra som tre clips vid elektiv laparoskopisk kolecystektomi. Två slutsatser som direkt kan omsättas i klinisk praxis.
Hur ser du på framtiden för kvalitetsregister i allmänhet och GallRiks i synnerhet?
Kvalitetsregister kommer att få en ökad betydelse i framtida sjukvård, där både patienter och sjukhusen själva kan följa sina resultat on-line och kan vidta åtgärder om försämringar noteras. Registret måste dock bli mer lättillgängligt, transparent och integreras fullständigt i det kliniska arbetet som ett verktyg som han har nytta av och inte uppfattas som ett påhäng eller någonting som bara ger merarbete.
GallRiksdagarna för 2022 anordnades 29 till 30 september på Norra Latin, Stockholm med ett intressant och innehållsrikt program. I Svensk Kirurgi nr 6-22 rapporterar Carl-Johan Drott från dagarna.
![]() |
Här kan du ta del av hela mötesrapporten från GallRiksdagarna 2022, läs mer i Svensk Kirurgi nr 6-22 |
GallRiksdagarna 2023
Styrgruppen har tagit beslut att vi pausar planerade Gallriksdagar 27 till 28 april 2023 och återkommer med våra inspirations- och utbildningsdagar 2024.
Utbildningsdag för användare med specialuppdrag
Under hösten 2023 är en digital Gallriksdag inplanerad som vänder sig till användare med specialuppdrag i registret, lokala koordinatorer och ansvariga läkare.
Tack för fina insatser och ett gott registersamarbete under 2022!
Kvalitetsarbete angår oss alla och detta gör vi tillsammans för att fortsätta att kunna förbättra vården för våra patienter!
Vi ser fram emot ett innehållsrikt och för gallstenskirurgi utvecklande nytt år och att var och en tar med sig Nyårslöftet: - Att för varje kolecystektomi och/eller ERCP man utför lovar man att registrera i GallRiks i direkt samband med åtgärden! |
God Jul och Gott Nytt År önskar GallRiks styrgrupp