Ioannis Gkekas, styrgruppsledamot SFÖAK
Vem är du och vad är ditt uppdrag i GallRiks?
Jag heter Ioannis Gkekas och jag jobbar som övre gastro-kirurg på Universitetssjukhuset i Umeå, där jag främst gör cancerkirurgi inom lever, galla och pankreas. Jag sitter med i GallRiks styrgrupp som SFÖAK-representant.
Vad driver dig att arbeta med ett kvalitetsregister?
Redan som ST-doktor var GallRiks det första kvalitetsregistret som jag kom i kontakt med. Eftersom jag hade ett speciellt intresse om gallkirurgi blev jag tidigt engagerad i att registrera. Med tiden blev jag Gallriks-ansvarig och just nu är jag mest engagerad i att kontrollera registreringar för kolecystectomier. Jag är mycket entusiastisk över att förbättra våra resultat kring gallkirurgin och ett sätt att lyckas med detta är att använda våra kvalitetsregister.
På vilket sätt har registret påverkat och påverkar behandling av gallstenssjukdomar?
GallRiks har varit ett sätt för kirurger att vara öppna i sina metoder, resultat och speciellt i komplikations panorama. Genom att använda registret blir vi bättre och vi eftersträvar bättre kirurgi för våra patienter. Forskningen har också ett ökat behov av registerdata och många kollegor presenterar resultat som gör oss mer effektiva i behandlingen av gallsjukdom.
Finns det något du tycker att GallRiks har behov av att förbättra/utveckla?
Jag tror att kvalitetsregister har en gyllene framtid. Hoppas att alla entusiaster som jobbar med register fortsätter med samma tempo och glädje. Valideringsfrågan som är ett måste för alla register och det antal variabler vi registrerar i registret behöver förnyas och bedömas ytterligare.
Hur ser du på framtiden för kvalitetsregister i allmänhet och GallRiks i synnerhet?
GallRiks är ett värdefullt register som motiverar oss att förbättra våra resultat och uppnå säkrare och mer effektive kirurgi. Hoppas registren kan expanderas med samma kvalitet och kunna inkludera andra övre gastro-sjukdomar.
Nationell koordinator har tillfälligt ändrat telefonnummer och är anträffbar på:070-7351206.
GallRiksdagarna 2024
Plats
Citykonferensen, Ingenjörshuset, Stockholm
Program och anmälan
Detaljerat program samt information om anmälan till dagarna publiceras inom kort på hemsidan.
SFÖAK-dagen 2024
Planering av datum samt programinnehåll har gjorts tillsammans med SFÖAK för att erbjuda möjligheten att delta på SFÖAK-dagen dag 2. SFÖAK-dagen är planerad till den 19 april med tema gallgångsskador.
Program och anmälan
För Anmälan till SFÖAK-dagen samt program hänvisas till deras hemsida, Svensk förening för övre abdominell kirurgi
Anna Bolin, Specialist i kirurgi, Linköpings Universitetssjukhus
Vem är du och hur/till vad använder du GallRiks?
Jag heter Anna Bolin och är specialist i kirurgi sedan 2017 och arbetar på Akut- och traumasektionen på Linköpings Universitetssjukhus. Utöver detta har jag uppdrag som MLA (Medicinskt ledningsansvarig) på sektionen.
Vad tycker du är den främsta styrkan med GallRiks?
Gallriks är ett viktigt verktyg för kvalitetskontroll för ens egen verksamhet och även en informationskälla för forskare inom området.
Finns det något du tycker att GallRiks ska ändra på?
Registreringen hade förenklats avsevärt om operationsjournalen och GallRiks var länkade och huvudparten av uppgifterna överfördes automatiskt. Allt som förenklar registrering är värdefullt för att öka täckningsgraden, framförallt inom akutverksamhet där man sällan har möjlighet att registrera i anslutning till operation.
Hur ser du på framtiden för kvalitetsregister i allmänhet och GallRiks i synnerhet?
Registerdata är mycket värdefull i forskning och verksamhetsutveckling. Vi måste alla hjälpas åt att registrera korrekt och bevara hög täckningsgrad så att värdet av kvalitetsregistret bibehålls.
Vi vill informera om att GallRiksdagarna 2024 nu är planerade till den 18 - 19 april i Stockholm. Programplanering pågår för våra inspirations- och utbildningsdagar där även samplanering sker med SFÖAK-dagen den 19 april. Information om program samt plats presenteras inom kort.
Metadataverktyget RUT drivs av Vetenskapsrådet och verktyget ger en strukturerad överblick över vilken information som finns i svenska register och beskriver datakällornas innehåll på en detaljerad nivå.
Att söka och analysera innehållet i RUT ger dig som forskare en bättre förståelse av registrets uppbyggnad och betydelse av registrets innehåll, vilket innebär att forskaren med hjälp utav RUT själv kan bedöma vilken data som skulle kunna användas för att besvara en specifik forskningsfråga innan kontakt tas med registerhållande myndighet eller att projektansökan skickas in till GallRiks inlämningssystem. På detta sätt kan man själv som forskare identifiera och utvärdera register och registervariabler.
Till dig som är lokal koordinator och GallRiksansvarig läkare!
Framtill 16 oktober finns det möjlighet att anmäla sig till den digitala GallRiksdagen.
Information om programinnehåll samt anmälningsformulär finns på hemsidan.
Välkomna!
Linda Lundgren, styrgruppsledamot, SFÖAK
Vem är du och vad är ditt uppdrag i GallRiks?
Jag heter Linda Lundgren och jag jobbar som övre gastro-kirurg på Universitetssjukhuset i Linköping, där jag främst gör cancerkirurgi inom lever, galla och pankreas. Jag sitter med i GallRiks styrgrupp som SFÖAK-representant.
Vad driver dig att arbeta med ett kvalitetsregister?
GallRiks var det första kvalitetsregistret som jag kom i kontakt med. Eftersom jag gjorde min ST-tjänstgöring i Jönköping på Länssjukhuset Ryhov i början av 2000-talet, där Gunnar Persson (som var med och startade registret) då också jobbade, var vi tidigt engagerade i att registrera. Vi hade registret öppet på datorn i salen medan vi opererade och fick hjälp av övrig personal att fylla i data: ”nu har vi satt två clips på ductus cysticus – är det någon som fyller i GallRiks?”. Jag är fascinerad och stolt över hur bra koll vi har på våra data i Sverige med hjälp av våra kvalitetsregister, men har via egen registerforskning också sett baksidorna av dåligt ifyllda registerdata eller svårtolkade uttag.
På vilket sätt har registret påverkat och påverkar behandling av gallstens-sjukdomar?
GallRiks har haft ett stort genomslag gällande behandling av gallstenssjukdomar både när det gäller antibiotika- och trombosprofylax. Forskning utgående från registret har också lärt oss mera om oväntat upptäckt gallblåsecancer i samband med benign gallkirurgi samt förhållandet mellan peroperativ kolangiografi och gallgångsskador.
Finns det något du tycker att GallRiks har behov av att förbättra/utveckla?
Framtiden för kvalitetsregister ser generellt ljus ut, men kraven på utveckling och styrning från annat håll gör att vi i professionen behöver vara tydliga med vad vill vi använda våra register till och styra utvecklingen mot det hållet. Det är en fin balansgång mellan ökande krav på transparens/realtidsdata kontra valida siffror som även är förståeliga för den som inte är medicinskt kunnig eller orienterad inom statistik. Andra utmaningar är att hitta sätt att validera registerdata utan att det blir för tidskrävande och ekonomiskt betungande.
Hur ser du på framtiden för kvalitetsregister i allmänhet och GallRiks i synnerhet?
GallRiks är ett pålitligt register som berör ett stort område inom kirurgin. Vi bör alla hjälpas åt att bibehålla en hög täckningsgrad och valida data.
En digital GallRiksdag arrangeras den 20 oktober för användare med specialuppdrag i registret, såsom ansvarig läkare och lokal koordinator. Program samt anmälningsformulär finns nu publicerat.
Datum och tid
Fredagen den 20 oktober kl. 09.00 till 12.30
Anmälan
Anmäl ditt deltagande via formuläret för att få del av länk till mötet. Länken skickas ut till aktuell e-postadress efter anmälan. Endast en deltagare per länk. Anmälan Gallriksdagen - via länk bredvid.
Program (med reservation för eventuella ändringar, Program - GallRiks (uu.se)
09.00-09.05
Inledning/ programpresentation - Lise-Lott Prebner
09.05-09.25
Presentation av styrgruppen och vad som är på gång i GallRiks - Greger Olsson
09.25-09.45
Vårdprogram gallstenssjukdom - hur följer GallRiks detta? - Erik Haraldsson
09.45-10.05
Inklusions- exklusionskriterier – vad ska registreras och vad ska inte registreras i GallRiks? - Johanna Österberg
10.05-10.25
Intra- och postoperativa komplikationer belysta med video och fallbeskrivningar - Johanna Österberg
10.25-10.35
Paus
10.35-11.35
Hur registrerar vi komplikationer- 30-dagarsuppföljning (Clavien) med fallbeskrivningar -Peder Rogmark /
Johanna Österberg
11.35-11.55
Gallstensrelaterade symtom och livskvalitet hos patienter som genomgår gallkirurgi (GGQ24) - Gabriel Sandblom
11.55-12.15
Validering av registerdata - Greger Olsson
12.15-12.30
Sammanfattning/Avslutning - Greger Olsson / Lise-Lott Prebner
Har du frågor? Ta kontakt med mig på
Lise-Lott Prebner
Nationell koordinator