Nationell koordinators supporttelefon kommer att vara stängd 6 till 18 november. Inkommande mejl bevakas sporadiskt under dessa veckor, vilket innebär längre svarstid.
Svjetlana Majstorovic, lokal koordinator, Universitetssjukhuset Linköping
Vem är du och hur/till vad använder du registret?
Mitt namn är Svjetlana Majstorovic och arbetar som chefssekreterare på kirurgiska kliniken i Linköping. Som ett deluppdrag fungerar jag som lokal registerkoordinator för Gallriks. Det är ett spännande och utmanande uppdrag och roligt att komma nära operativ verksamhet.
Vad tycker du är den främsta styrkan med GallRiks?
Styrkan med Gallriks är att man får kontroll på en av Sveriges vanligaste operationer, både själva operationen, ERCP-undersökningen samt uppföljningen. Det kan vara en utmaning att få till alla data, men det går! Lite tid och fokus behövs. Registret är bra för patienterna!
Finns det något du tycker att GallRiks ska ändra på?
Kanske skulle någon påminnelse i systemet kunna tydliggöras. I stort så fungerar detta bra. Det är enkelt att fylla i och registrera både vid operation och uppföljningen. Dock tar det tid och kräver uppmärksamhet.
Hur ser du på framtiden för kvalitetsregister i allmänhet och GallRiks i synnerhet?
Som jag tänker så skulle mycket av detta jobb kunna gå via AI, det vill säga att när operatören dikterar så kan parametrarna direkt gå in i registret inklusive uppföljningen. Ansvarig operatör alternativt den som följer upp skulle sedan kunna få en rapport att godkänna eller komplettera. Titta på möjligheterna att ta fram ett sådant underlag.
Förstår att det finns Gallriksdagar. Trevligt, något jag planerar delta vid nästa år. Kanske kan det även göras digitalt i enklare form för lokala koordinatorer?
Surgical management of gallstone disease and complications from gallstone surgery.
Datum/plats
2024-11-22, kl. 9:00 Södersjukhuset, sal Halldin (hiss P, plan 0) alt. Zoom
Disputation Åsa Edergren | Karolinska Institutet Nyheter
Länk till digital närvaro (Zoom)
https://ki-se.zoom.us/j/64586015345
Länk till avhandling
https://openarchive.ki.se/articles/thesis/Surgical_management_of_gallstone_disease_and_complications_from_gallstone_surgery/26983903?file=49833441
Uppdaterade datum för kommande digitala träffar är:
Mötesplan 2024
2024-11-22 - Sydöstra sjukvårdsregionen
2024-11-25 - Norra sjukvårdsregionen
2024-12-05 - Västra sjukvårdsregionen
2024-12-12 - Sjukvårdsregion Mellansverige
2024-12-16 - Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
Mötestider
Digitalt via zoom-länk, kl. 10.00-11.00
Länk till mötet skickas ut 1 vecka innan aktuellt datum till lokal koordinator inom respektive sjukvårdsområde.
Ingen anmälan krävs, hjärtligt välkomna att delta!
Syftet med den digitala träffen är att öka samverkan med dig som lokal koordinator och även att ge ett ytterligare utbildningsmoment.
Målet är att kunna svara på dina frågor om registret, ge en uppdatering i nyheter och vad som är på gång inom registret samt att även skapa ett nätverk för er koordinatorer inom samma sjukvårdsregion.
Kontakta Nationell koordinator för frågor kring träffarna eller om du har önskemål om programinnehåll,
Ett av GallRiks syfte utöver att fungera som kvalitetsregister är att leverera data till vetenskapliga studier. Hittills har över 70 arbeten med data från GallRiks publicerats. Många av dessa har haft inverkan på hur gallstenskirurgin bedrivs i Sverige. Hur man ser på antibiotikaprofylax, hantering av koledokusstenar, trombosprofylax, nivåstrukturering och peroperativ kolangiografi är några av de rutiner och arbetssätt som anpassats efter att data från GallRiks tagits fram.
Styrgruppen välkomnar alla som vill driva studier med data från GallRiks. Vår FoU-kommitté har dock till uppgift att se till att inga projekt påbörjas med syften som överlappar studier som redan påbörjats och att de projekt som startas upp har en acceptabel vetenskaplig kvalitet. Inga data lämnas heller ut på ett sätt att de kan komma i konflikt med Dataskyddsförordningen. För att få ut data från GallRiks behöver man därför först ansöka om att få genomföra ett forskningsprojekt. FoU-kommittén strävar efter att ge besked inom två månader till de som ansökt om att få genomföra ett projekt.
Läs mer om hur du ansöker om GallRiks-data för ett forskningsprojekt:
Ansökan om forskningsprojekt - GallRiks
Vi är anslutna till Metadataverktyget RUT (Register Utiliser Tool) som drivs av Vetenskapsrådet. Detta verktyget ger en strukturerad överblick över vilken information som finns i svenska register och beskriver datakällornas innehåll på en detaljerad nivå. Läs mer om RUT och hur man skapar ett konto:
RUT- Register Utiliser Tool - GallRiks
Gabriel Sandblom
Ordförande
GallRiks FoU-kommitté
Ytterligare information angående program och anmälan hänvisas till www.ercp.se
De nationella kvalitetsregistren utvärderar och förbättrar hälso- och sjukvården, men har successivt fått mindre pengar att röra sig med. Verksamheterna tycks gradvis upphöra, trots att de lett till både stora medicinska framsteg och besparingar för samhället. Vi kräver en ny ekonomisk satsning, skriver sju företrädare för kvalitetsregistren.
Nationella kvalitetsregisterföreningen NKRF - Sveriges kvalitetsregister i samverkan
Nedan kan du ta del utav debattartiklarna:
Länk till artiklar i DN
https://www.dn.se/debatt/politiken-har-satt-vardens-kvalitetsregister-pa-svaltkur/
https://www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/ta-gemensamt-ekonomiskt-ansvar-for-kvalitetsregistren/
Uppföljning på DN debattartikel
Kvalitetsregister i farozonen (life-time.se)
Artikeln har även uppmärksammats på Forska!Sverige på Linkedin
Forska!Sverige på LinkedIn: DN Debatt. ”Politiken har satt vårdens kvalitetsregister på svältkur”
Redwandul Bari, kirurgspecialist, Mälarsjukhuset, Eskilstuna
Vem är du och vad använder du Gallriks till?
Mitt namn är Redwanul Bari, kirurgspecialist och till vardags arbetar jag inom ÖGI-sektionen, Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Jag utför bland annat galloperationer och även ERCP:er, således är Gallriks en del av mitt dagliga arbete.
Vad tycker du är det främsta styrkan med gallriks?
Den främsta styrkan ligger i att registret innehåller stor volym av patienter som har opererats över hela landet under många år och innehåller då mycket data för forskning. En annan viktig aspekt är att Gallriks ger oss möjlighet att se skillnader mellan olika sjukhus och förhoppningsvis att detta kan leda till att patienter får en jämnlik vård över hela landet.
Finns det något du tycker Gallriks ska ändra på?
Jag skulle gärna vilja att man kan se mer förhandsvisning av de alla variabler som matas in till registret än det som är möjligt just nu. Det skulle underlätta för att få snabb överblick över frågor och funderingar som dyker upp hos oss vårdpersonal och likväl patienter och jag tror det även skulle motivera än mer till att djupdyka i siffrorna som i sin tur leder till ännu mer forskning.
Hur ser du på framtiden för kvalitetsregister och gallriks i synnerhet?
I Sverige har vi drygt 100 olika kvalitetsregister, med bra täckningsgrad samt kvalité. Registren ger en unik möjlighet att se resultaten av vården som vi ger till större delen av befolkningen. Min förhoppning är att det blir många fler länder som inför liknande kvalitetsregister och att man då enklare kan se eventuella skillnader mellan olika länder. Sedan hoppas jag att Gallriks i synnerhet och skulle gissa även många andra register längre fram kan samköras med patientjounalen, att data kan inhämtas mer automatiserat så att vi alla som i dagsläget matar in informationen till Gallriks och andra register kan disponera tiden till annat vardagsarbete i verksamheten.
Missa inte att vara med och fira GallRiks!
Nästa år fyller vårt fantastiska register 20 år och vi firar detta i samband med GallRiksdagarna, 8 till 9 maj, Svenska Läkaresällskapet, Stockholm.
Programplanering och övrig planering inför dagarna pågår för fullt. Håll utkik på webbplatsen efter mer information.
Hoppas att vi ses där!