Redwandul Bari, kirurgspecialist, Mälarsjukhuset, Eskilstuna
Vem är du och vad använder du Gallriks till?
Mitt namn är Redwanul Bari, kirurgspecialist och till vardags arbetar jag inom ÖGI-sektionen, Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Jag utför bland annat galloperationer och även ERCP:er, således är Gallriks en del av mitt dagliga arbete.
Vad tycker du är det främsta styrkan med gallriks?
Den främsta styrkan ligger i att registret innehåller stor volym av patienter som har opererats över hela landet under många år och innehåller då mycket data för forskning. En annan viktig aspekt är att Gallriks ger oss möjlighet att se skillnader mellan olika sjukhus och förhoppningsvis att detta kan leda till att patienter får en jämnlik vård över hela landet.
Finns det något du tycker Gallriks ska ändra på?
Jag skulle gärna vilja att man kan se mer förhandsvisning av de alla variabler som matas in till registret än det som är möjligt just nu. Det skulle underlätta för att få snabb överblick över frågor och funderingar som dyker upp hos oss vårdpersonal och likväl patienter och jag tror det även skulle motivera än mer till att djupdyka i siffrorna som i sin tur leder till ännu mer forskning.
Hur ser du på framtiden för kvalitetsregister och gallriks i synnerhet?
I Sverige har vi drygt 100 olika kvalitetsregister, med bra täckningsgrad samt kvalité. Registren ger en unik möjlighet att se resultaten av vården som vi ger till större delen av befolkningen. Min förhoppning är att det blir många fler länder som inför liknande kvalitetsregister och att man då enklare kan se eventuella skillnader mellan olika länder. Sedan hoppas jag att Gallriks i synnerhet och skulle gissa även många andra register längre fram kan samköras med patientjounalen, att data kan inhämtas mer automatiserat så att vi alla som i dagsläget matar in informationen till Gallriks och andra register kan disponera tiden till annat vardagsarbete i verksamheten.