Svalövs kommun är en av fem kommuner som sedan augusti 2022 deltar i SveDems SÄBO-projekt. Målet med att medverka i arbetet är att tillsamman med ett demensteam, chefer och sjuksköterskor från alla enheter, och kommunens MAS arbeta fram ett hållbart förbättringsarbete med hjälp av enheternas resultatrapporter i SveDem. Eva Granvik är demenssjuksköterska och projektledare för arbetet, där kommunens alla fem demensenheter deltar.

Levandsberättelse och rutin för dokumenterat samtycke viktiga kvalitetsindikatorer
Eva Granvik berättar att teamet har diskuterat sina resultat, tillsammans valt förbättringsområden och möjliga åtgärder. Två utvecklingsområden har identifierats; Levnadsberättelse och Rutin för dokumenterat samtycke.

-I februari har en rutin tagits fram för samtycke och information kring denna har gått ut till samtliga chefer och medarbetare. Arbetet med att säkerställa att rutinen följs pågår, säger hon.

Tillsammans har de även reviderat den levnadsberättelse som användes i kommunen genom att jämföra med slumpmässigt utvalda levnadsberättelser från andra kommuner och Demensförbundets. Det mesta var samma i dessa dokument men upplagt på olika sätt. Därefter kunde ett uppdaterat dokument med tydliga sökord tas fram. En remissrunda till enheternas chefer har genomförts och därefter har levnadsberättelsen lagts in i journalen.

Snart dags att göra nya registreringar
-Snart är det dags att göra nya uppföljningsregistreringar och då kommer vi att kunna dra slutsatser om förändringarna lett till förbättringar. Vi kommer även att arbeta fram rutiner för hur vi praktiskt ska genomföra våra nya metoder. Dessutom har det fötts många spännande idéer och tankar som tillsammans med förbättringsarbetet kan komma att skapat nya strukturer och vägar för demensvården i Svalövs kommun säger Eva Granvik.

 Eva Granvik Svalövs kommunEva Granvik, demenssjuksköterska Svalövs kommun