Intresserad av SveDem?
Vi på SveDem erbjuder gärna ett digitalt möte för mer information om våra moduler och hur man kan använda data från registret i sitt kvalitetsarbete
För mer information och bokning av möte vänligen kontakta oss per telefon 08-585 897 83 eller mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Viktig information från SveDem
Som vi tidigare skrivit kommer SveDem flytta över till en ny, modern IT-plattform den 6 april. Inför flytten vill vi informera att:
- Endast klarmarkerade registreringar kommer att flytta över till den nya plattformen, så ta en extra kontroll så att det inte ligger enbart sparade registreringar hos er.
- I samband med att data från den gamla plattformen förs över till den nya plattformen kommer det vara några dagar i mars/april när man inte kan göra registreringar i registret eller lägga till nya användare. Vi återkommer med mer exakta datum när sista dag för registrering och tillägg av användare kan göras i gamla plattformen.
- Eftersom alla rapporter inte kommer att finnas på plats 6 april ( men en hel del) vill vi också påminna om att ta ut alla rapporter ni önskar ha för uppgifter som gäller helåret 2020 innan mars månad för att säkerställa att ni har alla uppgifter på ett enkelt sätt. Fler rapporter planeras att bli klara senare under året.
Tveka inte att höra av er till oss på kansliet om ni har några frågor eller funderingar!
Med vänlig hälsning
Ann-Katrin, Madeleine och Karin
Ny Styrgruppsmedlem
Vi välkomnar Dorota Religa, professor och överläkare i geriatrik Karolinska Institutet/Karolinska Universitetssjukhuset, som ny medlem i SveDems styrgrupp.
Regeringsstöd till SveDem
SveDem har tilldelats 2,5 miljoner kronor under 2021 för att utveckla registret och stödja kommunerna i deras förbättringsarbete.
Läs mer på regeringens hemsida (nytt fönster)
Registreringar under pandemin
Under pandemin ersätter en del av er de fysiska patientbesöken med digitala möten eller med telefonsamtal. Ni kan även registrera dessa "besök" som uppföljningar i SveDem.
Med vänlig hälsning
SveDems kansli
Hemsjukvård med omsorgsinsatser
För att kunna arbeta med och följa upp omsorgsinsatser för personer med demenssjukdom som bor i ordinärt boende så har vi skapat en modul för hemsjukvård med omsorgsinsatser. Denna modul ligger helt fritt från övriga SveDem (man kan alltså fortsätta att registrera årliga uppföljningar inom specialist- och primärvård utan att detta påverkar resultaten där. Användare loggar in med sitt SITHS-kort som vanligt för att nå registrering och rapporter. Vi hoppas att det blir ett bra verktyg för kvalitetsarbete som involverar hemsjukvård och hemtjänst. Mall för registrering och manual finns på hemsidan under verktyg och här nedanför.
Hemsjukvård med omsorgsinsatser mall
Registrera i SveDem – manual Hemsjukvård med omvårdnadsinsatser
SveDems SÄBO-modul
Genom att använda SveDems SÄBO-modul kan ni bland annat:
- bidra till ökad livskvalitet för personer med demenssjukdom
- få stöd till att implementera Socialstyrelsens nationella riktlinjer
- utvärdera kvaliteten på demensvården på din enhet
- bidra till kvalitetsutveckling på det särskilda boendet
- följa kvalitetsutvecklingen över tid, rapporterna uppdateras dagligen
DemensABC
Webbutbildning i demens för primärvården
Svenskt Demenscentrum har en webbutbildning i demens för olika personalkategorier i primärvården. Utbildningen, Demens ABC plus ger dig verktyg och metoder för upptäckt, utredning och uppföljning. Läs mer på Svenskt Demenscentrums hemsida www.demenscentrum.se här
Tillsammans kan vi förbättra demensvården!
Demens är en av våra snabbast växande folksjukdomar. Varje år insjuknar ca 24 000 svenskar och idag beräknas ca 150 000 lida av någon typ av demenssjukdom. Ökningen av antalet personer med demenssjukdom innebär en stor utmaning för vårt sjukvårdssystem.
Trots denna alarmerade utveckling finns inga samlade data över hur dessa personer utreds, behandlas och följs upp. Idag utreds inte ens alla misstänka fall. Därför har vi startat SveDem ett webbaserat kvalitetsregister med syfte att förbättra demensvården i Sverige. Ju fler vårdenheter som ansluter sig desto bättre vård kan vi skapa!
SveDems utbildningar
Problem med inloggning SveDem
Instruktionsfilmer
Resultat av förbättringsarbete i SveDem
Information till dig med demenssjukdom
Vården i siffror - ett verktyg för kvalitets- och förbättringsarbete inom hälso- och sjukvård
Till SveDems data
(Fungerar ej länken, kopiera den till en annan webbläsare än Internet Explorer)