Vi skickar regelbundet ut vårt nyhetsbrev till våra kontaktpersoner och andra som anmält intresse för det. Vill du också börja prenumerera på vårt nyhetsbrev? Anmäl dig till nyhetsbrevet här
Januari månads nyhetsbrev: SveDem Nyhetsbrev 2025-01
Från SveDem vill vi tacka alla användare och andra intresserade för året som gått och önska en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Vi vill påminna om att 19 januari 2025 är den sista registreringsdagen för att få med registreringar med diagnos- och uppföljningsdatum 2024 i nästa årsrapport. Titta lite extra så att det inte ligger registreringar som är "enbart" sparade och passa på att klarmarkera dem.
Vi vill också berätta att Socialstyrelsen arbetar med en ny utvärdering av de nationella riktlinjerna för vård- och omsorg vid demenssjukdom. I början av januari har eller kommer samtliga kommuner och regioner att få en enkät om detta. Håll utkik och hjälp till att ge enkäten en hög svarsfrekvens!
Måndag 7 april arrangerar SveDem, i samarbete med Svenskt Demenscentrum, inspirationskonferensen Sikta mot stjärnorna i Stockholm. Arbetar ni på en stjärnmärkt enhet, håller ni på att stjärnmärka er eller är ni nyfikna? Glöm inte att anmäla er. Läs mer här
Under 2025 kommer vi att fortsätta med regelbundna webbinarier och under januari kommer först ett inspirationswebbinarium tisdag 14/1, därefter introduktion till primärvård/specialistvård fredag 24/1 och fredag 31/1 blir det en introduktion till SÄBO/HEMO. Vi lägger upp information och anmälningslänk till alla webbinarier under SveDems utbildningar, så ta gärna för vana att titta in här. Ni kan också hitta mycket annat matnyttigt på hemsidan.
I en nyligen publicerad artikel, delvis baserad på SveDem-data, undersöks hur demenssjukdom påverkar förmågan att gå, och därmed självständigheten, efter höftfraktur.
SveDems registercentrum UCR har genomfört en plattformsuppdatering den 19 november. För användare är det framförallt utseendet som har ändrats.
SveDems manualer uppdateras inom kort.
Välkommen till en inspirationsdag helt ägnad åt Stjärnmärkt, Svenskt Demenscentrums utbildningsmodell.
Sikta mot stjärnorna vänder sig till Stjärninstruktörer, chefer och medarbetare, både på Stjärnmärkta enheter och enheter som är på väg att genomföra utbildningsmodellen. Även du som är nyfiken på Stjärnmärkt är varmt välkommen.
Årets konferens äger rum måndag 7 april 2025 klockan 08.00-16.15
Plats: Clarion Sign, Östra Järnvägsgatan 35, Stockholm
Arrangörer: Svenskt Demenscentrum och kvalitetsregistret SveDem
Deltagaravgift: 1 395 kr, exkl moms (anmälan from 21 december), om du anmäler dig senast 20 december är deltagaravgiften 1 095 kr, exkl moms. Lunch och fika ingår i avgiften.
Vid en monitorering jämförs dokumentationen i kvalitetsregistret SveDem med patientens hälso- och sjukvårdsjournal. På så sätt kan verksamheten kvalitetssäkra sin dokumentation genom att säkerställa att samma information finns i SveDem som i patientjournalen.
För SveDem säkerställer en monitorering data av god kvalitet i registret. En monitorering är även ett bra tillfälle för er att till exempel lyfta frågor om SveDem eller få en genomgång av SveDems rapporter om ni önskar det.
Om ni är intresserade av ett monitoreringsbesök av en representant från SveDem är ni välkomna att kontakta oss per mejl
Vanligt frågor och svar har vi samlat under menyn Verktyg. Titta i Navigatorn till höger så hittar du avsnitten Frågor och Svar.
Exempel på en vanlig fråga är hur man tar bort en person från sin lista.
Hittar du inte svaret på din fråga där får du givetvis höra av dig till oss på kansliet.
Demens är en av våra snabbast växande folksjukdomar. Varje år insjuknar ca 24 000 svenskar och idag beräknas ca 150 000 lida av någon typ av demenssjukdom. Ökningen av antalet personer med demenssjukdom innebär en stor utmaning för vårt sjukvårdssystem.
Trots denna alarmerade utveckling finns inga samlade data över hur dessa personer utreds, behandlas och följs upp. Idag utreds inte ens alla misstänka fall. Därför har vi startat SveDem ett webbaserat kvalitetsregister med syfte att förbättra demensvården i Sverige. Ju fler vårdenheter som ansluter sig desto bättre vård kan vi skapa!