Senaste nytt
Stort engagemang för förbättringsarbete
Den 10 maj anordnade SveDem ett webbinarium för vård och omsorgspersonal, beslutsfattare och politiker i kommunen. Intresset var stort och total närvarade ungefär 100 deltagare. På webbinariet fick åhörarna ta del av ett projekt som SveDem drivit där sju enheter i fem olika kommuner har arbetat med att ta fram egna förbättringsstrategier med hjälp av SveDems resultatrapporter och hjälpdokument.
Arbetsgrupperna från enheterna berättade att nya idéer vuxit fram under projektet vilket var sporrande för personalen. Man upplevde att verksamheterna har fått en ökad medvetenhet om boende/hyresgästers behov och välbefinnande. Konkreta åtgärder har också gjort skillnad för vården och omsorgen på medverkande enheter. Arbetsgrupperna tyckte att projektet varit bra, roligt och givande.
Klicka här för att läsa om Stockholms sjukhems arbete med projektet.
Lägesrapport från Svalövs kommun i SÄBO-projektet
Svalövs kommun är en av fem kommuner som sedan augusti 2022 deltar i SveDems SÄBO-projekt. Målet med att medverka i arbetet är att tillsamman med ett demensteam, chefer och sjuksköterskor från alla enheter, och kommunens MAS arbeta fram ett hållbart förbättringsarbete med hjälp av enheternas resultatrapporter i SveDem. Eva Granvik är demenssjuksköterska och projektledare för arbetet, där kommunens alla fem demensenheter deltar.
Tips på forskning om yngre personer med Alzheimers sjukdom
Forskare vid Karolinska Institutet har publicerat en studie om erfarenheter från yngre personer med nyligen diagnostiserad demenssjukdom. Resultaten från studien bidrar till en djupare förståelse för vikten av anpassat stöd för yngre personer som drabbas av demenssjukdom.
SveDem uppmärksammad i Dagens Medicin
Dagens Medicin har i en intervju med registerhållare Maria Eriksdotter uppmärksammat att SveDem erhållit bidrag från Socialdepartementet. I intervjun lyfter Maria fram på vilket sätt enheter kan använda sina resultatrapporter från SveDem för att följa upp sitt förbättringsarbete.
Regeringen har beviljat extra medel till SveDem
Regeringen har beviljat SveDem 2,5 miljoner kronor för insatser inom kommunal verksamhet 2023. Med hjälp av "SveDem-modellen" avser vi att stödja kommunala verksamheter som registrerar i våra moduler SÄBO och HEMO att använda sina resultatrapporter i SveDem i förbättringsarbete. Vi hoppas att ännu fler verksamheter ansluter sig och med hjälp av SveDem får stöd i att förbättra vård och omsorg om personer med demenssjukdom.
Klicka här för att läsa regeringens pressmeddelande.
Halvvägs i projekt Utvecklings- och förbättringsarbete med hjälp av SveDem
Projektet Utvecklings- och förbättringsarbete genom SveDem har hunnit halvvägs. Sju särskilda boenden har fått konkret stöd av projektledare Eva Stål och är nu i gång med utveckling och förbättring med hjälp av SveDems rapporter. Det sker genom att enheterna tar fram sin nulägesrapport över sina resultat i SveDem och analyserar dessa och jämför med nationella kvalitetsindikatorer och målnivåer. Reaktionerna har varit både stolthet över bra resultat och förvåning över sämre men med stort engagemang inför att ta fram åtgärder för att förbättra sina resultat.
Klicka här för att läsa mer om projektet och intervjuer med deltagande enheter.
Göteborgs stad satsar brett på demensvården
Göteborgs stad är en av de kommuner som deltar i SveDems projekt vars syfte är att stödja vård-och omsorgsboenden att komma i gång med utvecklings-och förbättringsarbete med hjälp av SveDems rapporter.
Forsgården i Söderhamn förbättrar vården för personer med demenssjukdom
Ett team på Forsgården har haft möte med SveDems projektledare som erbjudit konkret stöd i att komma i gång med förbättringsarbetet med hjälp av enhetens rapporter i SveDem. En början är att enheten tar fram sin nulägesrapport som visar resultat i jämförelse med ett antal av Socialstyrelsens nationella kvalitetsindikatorer med målnivåer.
Klicka här för att läs mer om Ullas arbete i Söderhamns kommun.
Värmländsk nestor i förbättringsarbete genom SveDem
Ett av syftena med SveDem är att använda registerdata för utvecklings-och förbättringsarbete. Carina Stenmark, Silviasjuksköterska i Torsby kommun, har i 13 år oförtrutet drivit och utbildat många medarbetare i vård-och omsorg vad gäller förbättringsarbete genom SveDem. Klicka här för att läsa mer om Carinas arbete i Torsby kommun.
Pris för forskning baserat på SveDem-data
Jacob Holmer, ST-tandläkare på Karolinska Institutet, har erhållit pris för bästaJacob Holmer forskningsrapport på Ordontologisk riksstämma i Göteborg.
I sin forskningsrapport, baserad på data från SveDem och kvalitetsregistret SKaPa, har Jacob Holmer undersökt om svår tandförlust är en riskmarkör för att utveckla demens. Jacob Holmer disputerade tidigare i år vid Karolinska Institutet med sin avhandling Periodontal disease and cognitive disorders. Forskningsrapporten som prisades är en del av avhandlingen.
Klicka här för att ta del av Jacob Holmers avhandling Periodontal disease and cognitive disorders.
Klicka här för att ta del av artikel om Jacob Holmer i Tandläkartidningen
Satsning på utveckling och förbättringsarbete inom kommunal verksamhet
2022 har SveDem beviljats medel för att starta ett projekt som ska ge deltagande kommuner handfast stöd i arbetet med att använda SveDem i sitt utvecklings- och förbättringsarbete. Läs mer om projektet, vilka kommuner som deltar och intervju med projektledaren för projektet.
SveDems årliga möte 2022
Även i år höll Svedem sitt årliga möte digitalt via Zoom med ungefär 200 deltagare. Mötet inleddes av registerhållare Maria Eriksdotter som presenterade resultat från SveDems årsrapport för 2021.
Vidare delade specialistsjuksköterska Ulrika Borgman Magnusson från Minnesmottagningen Varberg, sjuksköterska Marina Attevall från Minnesmottagningen Dalengeriatriken och silviasjuksköterska Lena Nyqvist Karlsson från Minnesmottagningen Danderyds sjukhus hur de arbetar på sina mottagningar och hur de använder SveDem som en del av sitt kvalitetsarbete.
SveDems styrgruppsmedlem, docent och specialistläkare Hugo Lövheim presenterade forskning som visar på en koppling mellan herpesvirus och Alzheimers sjukdom.
Lennart Magnusson, verksamhetschef på Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA) informerade bland annat om deras uppdrag och det stödmaterial de har.
Mötet avslutades med Ellen Enbom som berättade om hur det var att växa upp med en förälder som drabbats av kognitiv sjukdom/demenssjukdom.
Lena Nyqvist Karlsson och Marina Attevall Ellen Enbom
Presentation av Maria Eriksdotter, registerhållare SveDem
Presentation av Lena Nyqvist Karlsson och Marina Attevall
Presentation av Lennart Magnusson, Nka
Nu erbjuder vi monitoreringstillfällen i höst!
Vid en monitorering jämförs dokumentationen i kvalitetsregistret SveDem med patientens hälso- och sjukvårdsjournal. På så sätt kan verksamheten kvalitetssäkra sin dokumentation genom att säkerställa att samma information finns i registret som i patientjournalen. För oss på SveDem säkerställer en monitorering data av god kvalitet i registret. En monitorering är även ett bra tillfälle för er att till exempel lyfta frågor om SveDem eller få en genomgång av SveDems rapporter om ni önskar det.
Under hösten erbjuder vi enheter som är anslutna till SveDem ett monitoreringsbesök av en representant från SveDem.
Om ni önskar mer information eller vill boka ett monitoreringsbesök, kontakta oss per e-post
Hearing från Riksdagen
Den 2 maj 2022 arrangerade Socialutskottet i samarbetet med Stiftelsen Alzheimer Life en hearing i riksdagen. Syftet med Hearingen var att sätta fokus på kognitiva sjukdomar genom att ge en aktuell bild av forskningsläget och hur vården för personer med kognitiv sjukdom/demenssjukdom ser ut idag. På hearingen deltog drabbade, anhöriga och flera av Sveriges främsta forskare och läkare, bland annat SveDems registerhållare Maria Eriksdotter.
Hearingen spelades in och kan ses på SVT. Klicka här för att komma till hearingen på SVT.
SveDem bjuder in till delaktighet i förbättringsarbete
SveDem är i startgropen med ett projekt för enheter som är anslutna, eller önskar ansluta sig, till någon av SveDems kommunala moduler, Särskilt boende (SÄBO) eller Hemsjukvård med omsorgsinsatser (HEMO). Projektet finansieras med hjälp av medel från Socialdepartementet.
Syftet med projektet är att förbättra kvaliteten i vård- och omsorg av personer med demenssjukdom, genom att SveDem kan ge ett djupare stöd, inspirera och underlätta förbättringsarbete hos medverkande enheter.
Målet med projektet är att enheter som deltar ska få till stånd ett hållbart förbättringsarbete med hjälp av rapporter i SveDem. De kommer också att erbjudas föreläsning om demenssjukdom och stöd för ett personcentrerat förhållningssätt. Målet är även att utvärdera och utveckla SveDems hjälpdokument.
Projektet är igång och kommer att utvärderas under december 2022. På SveDems webbplats kommer de deltagande enheterna att lyftas fram som exempel på hur man kan jobba med förbättringsarbete.
Vill du delta eller veta mer om projektet? Kontakta projektledare Eva Stål via mejl