SveDem har initierat en valideringsstudie av den nya versionen av MMSE (MMSE-NR3). Studien leds av professor Hugo Lövheim, Umeå universitet, och har godkänts av Etikprövningsmyndigheten (2024-06583-01). Även Svenskt Demenscentrum och Svensk Förening för Kognitiv Medicin har ställt sig positiva till studiens genomförande. Syftet med studien är att validera den nya versionen mot tidigare version (MMSE-SR) för att undersöka om beslutsgränser påverkas och hur omräkning kan ske mellan versionerna. Denna validering behövs för att kunna genomföra en ordnad övergång till den nya versionen.
I korthet genomförs studien genom att studieversionen av MMSE-NR3 genomförs i klinisk rutin istället för ordinarie version. I studieversionen har de fem frågor från MMSE-SR som ändrats lagts till (och markerats med en röd linje i marginalen). Resultatet (utan de extra frågorna) räknas samman och dokumenteras i patientjournal, och formulären scannas eller arkiveras enligt enhetens rutin. Ett enkelt försättsblad med ett fåtal bakgrundsuppgifter fylls i och detta tillsammans med en kopia på det ifyllda formuläret utom förstasidan skickas med post till ansvarig forskare. Adress står på försättsbladet. Förslagsvis kan sekreterare som scannar/arkiverar formulären ges i uppdrag att kopiera och skicka formulären.
Studien innebär inga större risker för deltagarna och görs med ett enkelt muntligt samtycke, och beräknas förlänga tiden för genomförandet med någon enstaka minut. En skriftlig forskningspersonsinformation ges till patienten. Vid uttalad kognitiv svikt då eget informerat samtycke inte kan ges ska samråd ske med närmaste anhörig. Notera att inga personuppgifter får medfölja i det material som skickas in, utan skicka alltså bara försättsblad och kopia på MMSE-formuläret utan försättsblad. Det går utmärkt att skicka flera formulär i samma kuvert.
Om vi hjälps åt kommer studien att kunna genomföras snabbt och enkelt. Det är viktigt att test från olika typer av enheter och olika patientgrupper representeras så att resultaten speglar användningen i svensk sjukvård.
Mejla SveDems kansli på