Projektet Utvecklings- och förbättringsarbete genom SveDem har hunnit halvvägs. Fem särskilda boenden har fått konkret stöd av projektledare Eva Stål och är nu i gång med utveckling och förbättring med hjälp av SveDems rapporter. Det sker genom att enheterna tar fram sin nulägesrapport över sina resultat i SveDem och analyserar dessa och jämför med nationella kvalitetsindikatorer och målnivåer. Reaktionerna har varit både stolthet över bra resultat och förvånade över sämre men med stort engagemang inför att ta fram åtgärder för att förbättra sina resultat.

−Jag ser ett stort engagemang hos arbetsgrupperna över att kunna erbjuda sina boende en ännu bättre vård och omsorg, säger projektledare Eva Stål.

Nästa steg för arbetsgrupperna är att arbeta med sina förslag och idéer och testa dem för att förbättra sina resultat.

 

Här är några av de kvalitetsindikatorer och åtgärder som enheterna valt att arbeta med:

Levnadsberättelsen som grund för vårdens utformande 

Åtgärd: Ta fram rutiner för att stödja boende och anhöriga att bistå med underlag och uppdatera vid behov.

 Personcentrerade aktiviteter och annan stimulans

Åtgärd: Uppdatera bemötandeplaner och synliggöra dessa så all personal tar del av dem.

Individuella miljöanpassningar

Åtgärd: Säkerställa att all personal följer innehållet enligt planer och att skapa nya vid behov.

 

−Samtliga boenden har också betonat vikten av att informera och involvera alla medarbetare på vård- och omsorgsboendet för att förbättringsarbetet ska ge resultat, berättar Eva Stål.

Fortsättning under 2023                  

Enheterna kommer nu att fortsätta arbetet med förbättringsåtgärderna, genomföra nya uppföljningsregistreringar i SveDem och ta fram nya rapporter – där enheterna sannolikt kan se sina förbättrade resultat. Dialog med projektledare Eva Stål fortsätter, bland annat om hur man kan implementera nya arbetssätt.

Öppna diskussionsforum för alla boenden som deltar för frågor och erfarenhetsutbyte kommer att erbjudas och ett nationellt slutseminarium planeras till i maj.

Klicka här för att läs intervjuerna med deltagande enheter