Under 2022 har SveDem, i samarbete med vårt registercentrum Uppsala Clinical Research Center (UCR) och med finansiering via VINNOVA-projektet PREDEM, byggt en läkemedelsmodul för nya demensläkemedel. Syftet med modulen är att möjliggöra uppföljningar av nya demensläkemedel som förväntas vara aktuella för marknaden i Sverige inom kort.

Läkemedelsutvecklingen för nya demensläkemedel riktar sig till personer med Lindrig kognitiv störning (MCI) och personer med tidig demenssjukdom. I och med att SveDem under 2021 har lagt in möjligheten för specialistenheter och primärvårdsenheter att registrera MCI så öppnades även möjligheten att skapa en uppföljningsmodul för nya läkemedel.

När ett läkemedel är aktuellt på den svenska marknaden kommer vi på SveDem öppna upp möjligheten för er specialistenheter att kunna göra uppföljningar i den nya modulen. Uppföljning av nya demensläkemedel ersätter inte grund- och uppföljningsregistrering som finns i SveDem, de registreringarna utför ni enligt samma rutin som idag.

Den typen av data som kan registreras och följas upp i den nya modulen är direkt kopplade till krav på förskrivning, bland annat registreras:

• när läkemedel börjar förskrivas
• vilken dos och frågor om varför dosen eventuellt korrigeras
• datum för eventuell utsättning och varför läkemedlet sätts ut
• skattningar som rör kognition och funktion
• MR och eventuella fynd/biverkningar

Den nya modulen möjliggör för anslutna enheter att få statistik på de personer som erhåller den nya behandlingen på enheten. Med hjälp av modulen kan SveDem bidra till ny kunskap om det nya läkemedlet i rutinsjukvården och därmed bidra till mer kvalitativ vård för personer med lindrig kognitiv störning/demenssjukdom.