Välkommen till ett webbinarium tisdag 12/12 kl 13.30-14.15 om hur vi kan förbättra arbetssättet kring personcentrerade aktiviteter och annan stimulans utifrån SveDems resultatrapporter.
Vi bjuder på kunskap, inspiration, tips och råd
-Välkomna!
Anna Bodén – Demenssjuksköterska, Koordinator SveDem, Mjölby kommun
Kristina Boman – Sjuksköterska, Koordinator SveDem, Leksands kommun
Anneli Neuman - Silviasjuksköterska, Koordinator SveDem, Västra Götaland
Om du är intresserad av att delta, mejla
Den 22 april 2024 arrangerar SveDem tillsammans med Svenskt Demenscentrum inspirationsdagen Sikta mot stjärnorna. Anmälan är öppen och den som anmäler sig senast 21 januari får rabatt på deltagaravgiften.
Inspirationsdagen Sikta mot stjärnorna vänder sig till Stjärninstruktörer, chefer och medarbetare, både på Stjärnmärkta enheter och på de som är på väg att genomföra utbildningsmodellen. Även du som kort och gott är nyfiken på Stjärnmärkt är varmt välkommen.
Konferensen hålls denna gång på Nalen i Stockholm. Anmälan sker via Svenskt Demenscentrum, mer information hittar ni här.
Vid en monitorering jämförs dokumentationen i kvalitetsregistret SveDem med patientens hälso- och sjukvårdsjournal. På så sätt kan verksamheten kvalitetssäkra sin dokumentation genom att säkerställa att samma information finns i SveDem som i patientjournalen.
För oss på SveDem säkerställer en monitorering data av god kvalitet i registret. En monitorering är även ett bra tillfälle för er att till exempel lyfta frågor om SveDem eller få en genomgång av SveDems rapporter om ni önskar det.
Om ni är intresserade av ett monitoreringsbesök av en representant från SveDem är ni välkomna att kontakta oss per mejl
Patientdatalagen uppdaterades den 2023-05-01 med nytt ändamål för sekundäranvändning av kvalitetsregisterdata. Det nya ändamålet är “antalsberäkningar för klinisk forskning”.
Enligt Patientdatalagen avses med ändamålet ”beräkning som på förfrågan av forskare inför planerad klinisk forskning görs av hur många personer som uppfyller vissa i förväg uppställda kriterier och som därmed kan komma att omfattas av forskningen.”
Resultat av antalsberäkning lämnas ut till frågeställare i form av en uppgift om ett exakt antal personer, eller ett intervall (5 kap. 7§ PDL). Frågeställaren kommer inte kunna få ta del av personuppgifter.
Med anledning av detta finns nu en ny mall för patientinformation att ladda ner under fliken "Anslutning" samt längre ner på sidan under "Information till dig med demenssjukdom".
Följande uppdateringar har gjorts i SveDem 2023-06-01:
I grundregistrering för specialistvård och primärvård:
I uppföljning för specialistvård, primärvård:
I uppföljning hemsjukvård med omsorgsinsatser:
I anslutning till dessa uppdateringar införs förutom allmänna prestandahöjningar även vissa förändringar i resultatrapporterna, tas möjligheten att låsa upp registreringar från ”gamla SveDem” (före april 2021) bort, den röda pricken för obligatoriska frågor tas bort och i stället kommer texten (valfritt) för de valfria frågorna. En ny användarkategori införs: Rapportanvändare. En rapportanvändare som kan se rapporter men inga registreringar.
Läs gärna mer om planerade förbättringar på plattformsnivå:
https://test.ucr.uu.se/designsystem/content?5&item=previous_releases
Klicka här för uppdaterade mallar
Uppdaterade dokument med hjälptext finns att ladda ner på hemsidan.
Vi på SveDem har tillsammans med vårt registercentrum UCR arbetat fram en modul för uppföljning av nya demensläkemedel. Modulen är än så länge "vilande" men kommer börja användas när nya läkemedel är godkända i Sverige.
SveDems registerhållare Maria Eriksdotter har intervjuats av Svenskt Demenscentrum om den nya modulen. Klicka här för att komma till intervjun.
Vanligt frågor och svar har vi samlat under menyn Verktyg. Titta i Navigatorn till höger så hittar du avsnitten Frågor och Svar.
Exempel på en vanlig fråga är hur man tar bort en person från sin lista.
Hittar du inte svaret på din fråga där får du givetvis höra av dig till oss på kansliet.
Demens är en av våra snabbast växande folksjukdomar. Varje år insjuknar ca 24 000 svenskar och idag beräknas ca 150 000 lida av någon typ av demenssjukdom. Ökningen av antalet personer med demenssjukdom innebär en stor utmaning för vårt sjukvårdssystem.
Trots denna alarmerade utveckling finns inga samlade data över hur dessa personer utreds, behandlas och följs upp. Idag utreds inte ens alla misstänka fall. Därför har vi startat SveDem ett webbaserat kvalitetsregister med syfte att förbättra demensvården i Sverige. Ju fler vårdenheter som ansluter sig desto bättre vård kan vi skapa!