• 2019-08-26 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 35

  Hej!
  Ny vecka, nya inklusionsmöjligheter!
  Förra veckan ökade vi till 8 nya patienter, vilket ger oss hela 672 patienter. Kom ihåg att vi bjuder på tårta till den klinik som tar in patient nummer 700! Till inklusionsstatus

  Vi hoppas att inklusionstakten ökar under hösten för vi siktar på att ta patient nummer 1000 innan 2020. Då behöver vi komma upp i ca 18 patienter per vecka.

  Ni gör ett toppenjobb allihop, både stora och små kliniker!

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-09-02 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 36

  Hej!
  Så är vi inne i september, även om det på många håll är sommarväder fortfarande.
  Förra veckan fick vi in 12 nya patienter i studien, vi är alltså uppe i 684 patienter. Chansen till tårta för patient nummer 700 är stor denna vecka! Till inklusionsstatus

  Ni får även en månadssammanställning över hur inklusionstakten ser ut. Som ni kan se i den grafen så planar ju inklusionen ut under sommaren, vilket vi räknar med, men nu behöver kurvan vända uppåt igen.

  Vi finns som vanligt tillgängliga om ni har frågor och funderingar, hör gärna av er!

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-09-09 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 37

  Hej!

  Förra veckan kom vi upp i 15 patienters tillskott och nu har vi alltså 699 patienter. Försten ut att inkludera idag får alltså tårta till kliniken!

  Dessutom, som en liten extra morot för att komma igång för hösten, så utlovar vi tårta till alla kliniker som inkluderar minst tre patienter under september månad. Det gäller alltså patienter inkluderade mellan 1 och 30 september.

  OBS! På onsdag 11/9 kommer RiksSvikt att uppdateras. Detta innebär att registret kommer att ligga nere klockan 9-9.30. Under denna tid går det alltså inte att göra randomiseringar i SPIRRIT. Kvarstår problem efter detta så maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!

  Keep up the good work!

  Hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • 2019-09-16 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 38

  Hej!
  Förra veckan plussade vi på med hela 19 patienter, bra jobbat!
  Patient nummer 700 inkluderades av Karolinska Huddinge, grattis till er!
  Som vi skrev förra veckan så får alla kliniker som inkluderar minst tre patienter under september månad tårta till kliniken. Flera kliniker har redan säkrat hem ett tårtkalas! Till inklusionsstatus

  Vi gratulerar också Blekingesjukhuset som tagit in sin första patient, grattis!

  En liten extra eloge till Stockholm Heart Center som inkluderat hela elva patienter under september månad. Grattis till ert engagemang!

  En liten påminnelse till er som inte skickat in screeningloggen denna månad, maila den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.>. Har ni inte tagit in några patienter sedan sist ni mailade screening log kan ni bara skriva det i ett mail.

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-09-23 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 39

  Hej!
  Vilken rekordvecka!!! Hela 27 patienter fick vi in förra veckan och slog då det gamla rekordet på 25 patienter. Fantastiskt bra jobbat allihop! Med det här engagemanget har vi goda förhoppningar om att nå målet med 1000 patienter innan nyår. Till inklusionsstatus.

  I SPIRRIT-studien så deltar ju även USA, som nu har öppnat 31 kliniker och inkluderat 54 patienter. Dom vill gärna få ta del av hur ni på våra svenska kliniker arbetar och tänker kring rekryteringen och kommer därför bjuda in till ett webinarium den 7 oktober kl15. Både huvudprövaren Lars Lund och en utav prövarna i USA, dr Adam DeVore kommer att delta. Särskild inbjudan kommer, men ni kan ju redan nu markera detta i kalendern.

  En stor eloge till er alla för det arbete ni lägger ner i SPIRRIT-studien!!!

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-09-30 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 40

  Hej!
  Idag är det sista dagen i september och därmed sista dagen i vår septemberutmaning. Alla patienter som inkluderas idag räknas också in och ni får ett resultat imorgon.
  Förra veckan fick vi in 22 patienter, och september är vår hittills bästa månad med 83 nya patienter. Till inklusionsstatus

  Inbjudan till webseminarium med USA, som vi skrev om förra veckan, kommer i ett separat mail.

  Vid monitorering av studien ser vi att det är mycket färre dödsfall och hospitaliseringar för hjärtsvikt än vad som var väntat. Patienterna är "för friska". Om spironolakton/eplerenon är effektiva så kommer vi inte kunna upptäcka det i studien om vi inte studerar patienter med högre risk.
  Därför kommer snart en protokolluppdatering med följande ändringar:
  - Alla måste ha daglig behandling med loop-diuretika
  - Minst 50% av patienterna ska ha pågående eller tidigare sjukhusinläggning för hjärtsvikt
  - Alla måste ha NYHA II-IV (man får inte ta med NYHA I)

  Det är bra om ni REDAN NU följer ovanstående kriterier, det är helt ok enligt nuvarande protokoll.
  Fokusera därför på att rekrytera patienter med loop-diuretika och NYHA minst II, helst inneliggande patienter eller åtminstone tidigare vårdade för hjärtsvikt. Vi understryker igen att vi måste få in fler patienter med lätt sänkt EF, dvs EF 40-49%!
  Mera detaljer kommer och ni kan närsomhelst maila eller ringa vid frågor. Man kan ringa Lars direkt på 070-4415687

  Tusen tack för ert hårda arbete med SPIRRIT!
  Med vänlig hälsning
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-01-28 Nyhetsbrev

  Hej!
  Förra veckan togs 12 patienter in i studien och vi är nu uppe i 298 patienter. Chansen på tårta för 300:e patienten är alltså stor! Till inklusionsstatus

  Vi har ett viktigt meddelande till er alla: Om ni behöver skicka in en SAE, alltså en rapport om allvarlig händelse, använd ENDAST mailadressen: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Det är en brevlåda som alltid bevakas och mail blir alltså inte olästa om någon person är ledig. Detta är viktigt, eftersom vi i vår tur har rapporteringsskyldighet gentemot Läkemedelsverket. På blanketten för SAE-rapportering står mailadresser till sponsor och projektledare, men använd alltså endast Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. när ni behöver rapportera en SAE.

  Före jul skickade vi ut ett meddelande från studiens säkerhetskommitté, DSMB. Jag vill påminna om att det är information som ska skrivas ut och sättas in i prövarpärmen under flik 17. Om ni inte redan gjort det så finns dokumentet bifogat i detta mail.

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-11-25 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 48

  Hej!

  Förra veckan var det lite stiltje med 9 patienter in, totalt nu 866 patienter. Med fyra veckor kvar till jul så hoppas vi att det kan bli en riktig spurt här i slutet av året. Till inklusionsstatus

  I SPIRRIT-studien använder vi ju till stor del av riskbaserad monitorering, där vi tar fram data från de elektroniska systemen för att hitta eventuella avvikelser. Vid vår senaste genomgång såg vi att det är några saker vi behöver förtydliga:

  • När man fyller i Adverse Event-sidan i Captivate så anger man ETT symtom/diagnos per sida. Om en patient blir inlagd för förmaksflimmer och UVI samtidigt, så skriver man alltså en AE-sida för förmaksflimmer och en AE-sida för UVI.
  • Tidsfönstren för uppföljningarna; tänk på att uppföljning vecka 1 görs 7 dagar (+-3 dagar) efter randomisering, uppföljning vecka 4 görs 28 dagar (+-7 dagar) efter randomisering, uppföljning månad 6 görs 26 veckor (+-4 veckor) efter randomisering och uppföljning månad 12 görs 52 veckor (+-4 veckor) efter randomisering. Vet man med sig att en uppföljning är gjord utanför tidsfönstret så är det bra att notera genom att klicka på flaggan vid datum för uppföljning och skriv en kort notering.
  • Vi vill också påminna om att ALLA dosjusteringar, både uppåt och neråt, ska föranleda ny provtagning av Kalium och Kreatinin inom 7-14 dagar och det lägger man in som en extra uppföljning i Captivate.

  Har ni frågor så är ni varmt välkomna att höra av er till oss!

  Med vänliga hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

  GodJul SPIRRIT

 • Sommarhälsning från Lars Lund

  Tusen tack alla för ert hårda arbete! SPIRRIT går bra och jag hoppas vi får fortsatt momentum, tom en del över sommaren. Vi behöver 2550 patienter! En begränsning är att det inte alltid finns tillräckligt med patienter helt enkelt. En annan är att det inte finns personal. I de fall det finns gott om patienter (t ex från listor) och man kan "välja" vore det bra om ni prioriterar de med EF 40-49%.
  En riktigt skön sommar till Alla!

  Med vänliga hälsningar
  Lars Lund

 • 2019-04-08 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 15

  Hej!
  Vilken fantastisk vecka! Nytt rekord med 20 inkluderade. Toppenbra jobbat!!!
  Nu satsar vi och hoppas på 500 patienter före påsk! Till inklusionsstatus.

  Imorgon hoppas vi att vi träffar en del av er på RiksSvikts årsmöte. Kommer ni på Kardiovaskulära Vårmötet så kom gärna förbi UCR:s monter, nummer 69.

  Nu är även anmälan till lunchwebinarierna öppen. Här kommer länken till anmälan:
  http://doit.medfarm.uu.se/kurt13849

  För att underlätta lite för er när det gäller att besvara queries (frågor) i eCRF så ha vi gjort en liten lathund som kan vara bra att ta hjälp av. Den finns bifogad i detta mail.
  Har ni frågor om detta eller annat är det bara att ni hör av er!

  Kom även ihåg att idag mellan 10 och ca 11.30 är RiksSvikt nere för uppdatering!

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2020-12-21 Nyhetsbrev SPIRRIT HFpEF vecka 52

  Hej alla kära SPIRRIT-arbetare!
  Året vi har bakom oss har vänt upp och ned på så mycket i vår tillvaro. Nu ser vi framför oss jul- och nyårshelger som inte kan firas som vi brukar. Vi tänker särskilt på er som jobbar ute på kliniker, som kanske inte kan få ledigt som ni tänkt, som får hoppa in på andra avdelningar och vikariera för sjuka kollegor. Ni är hjältar! Vi hoppas att det nya året verkligen kan komma med en förbättring utav denna ansträngda situation, och att det kan komma tid och kraft att arbeta med SPIRRIT.
  En liten påminnelse så här i slutet på året: När ni gör 12-månadersuppföljningen med patienterna behöver dom lite extra information om vad som ska ske i studien. Det finns en checklista på vad som är bra att ta upp under samtalet. Om ni inte redan har den insatt under flik 30 i prövarpärmen så finns den bifogad i detta mail.

  Från oss alla i SPIRRIT-teamet vill vi framföra ett enormt TACK för det gångna året.
  Vi önskar er alla hälsa, julfrid och hopp om ljusare tider!

 • 2019-10-07 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 41

  Hej!
  En lite lugnare vecka med 10 nya patienter, men september blev ändå rekordmånad med hela 87 patienter. Härligt jobbat!!!
  Vi närmar oss en tredjedel och vårt mål för i år är ju att ha 1000 patienter inne i studien före 2020.
  Ni får en ny månadssammanställning med detta veckobrev tillsammans med den vanliga veckografen. Till inklusionsstatus.

  Imorgon tisdag 8 oktober kommer RiksSvikt vara nedstängt mellan 13.30 och 14. Detta beror på att dom behöver göra en uppdatering. Hoppas det inte ställer till det för mycket för er!

  Kom ihåg att det i eftermiddag klockan 15 är ett webinarium med USA. Vi hoppas att många av er har möjlighet att ansluta. Se detaljer om hur man ansluter sig nedan.

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

  Please join the SPIRRIT study for a Kick Off webinar to discuss the upcoming SPIRRIT Enrollment Drive.

  Dr. Lars Lund and Dr. Adam DeVore will discuss the implementation of the trial in Sweden and the US, and discuss lessons learned thus far. During the call we will also introduce the upcoming enrollment drive. To conclude, we will open up the discussion across the sites to encourage collaboration.

  Please use the Webex information below to join the call:

  Meeting number (access code): 859 542 213


  Meeting password: PqpM7Ttu


  1-650-479-3207<tel:%2B1-650-479-3207,,*01*859542213%23%23*01*> Call-in toll number (US/Canada)

  Monday, October 7, 2019

  9:00 am | Eastern Daylight Time (New York, GMT-04:00) | 1 hr


  Join<https://urldefense.proofpoint.com/v2/url?u=https-3A__dukemed.webex.com_dukemed_j.php-3FMTID-3Dm6db8bed715cf2dffaef74a159a3258c5&d=DwMGaQ&c=imBPVzF25OnBgGmVOlcsiEgHoG1i6YHLR0Sj_gZ4adc&r=hFA4unNimMVpRMXVVyE1S-BKcPNeNEuuyvdQ1195L90&m=0sTheSQ7_GnoYfywo2VM93IVxCJYCsQ11wBu3B5GIV0&s=BO90jP6fXr8AJrmIt7-IbOunahgImf6SInJs192ygEo&e=>  Join by phone

  Tap to call in from a mobile device (attendees only)

  1-650-479-3207<tel:%2B1-650-479-3207,,*01*859542213%23%23*01*> Call-in toll number (US/Canada)  Join from a video system or application

  Dial Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<%20sip:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.>

  You can also dial 173.243.2.68 and enter your meeting number.

 • 2019-01-14 Nyhetsbrev

  Hej!
  Vi hoppas att ni alla har en lika vacker vinterdag som vi har i Uppsala idag!

  Förra veckan inkluderades 14 patienter. Vi gratulerar FO kranskärl/svikt, SUS Lund som tog in sin första patient. Till inklusionsstatus.

  Under våren kommer vi att rekrytera fler kliniker som kan delta i SPIRRIT-studien, för att öka möjligheten att nå upp till en bra inklusionshastighet. Västerviks sjukhus, Vårdcentralen i Flen och Capio Lund är nu godkända kliniker och ska startas upp. Träffar ni kollegor på kliniker som inte deltar i SPIRRIT men som har intresse; be dom skicka iväg ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.> så fångar vi upp kontakten.

  Vi är ju tre monitorer som arbetar i SPIRRIT-studien och delar på ansvaret. Eva Svensson kommer nu att koncentrera sig på andra arbetsuppgifter, så vi får välkomna Christina Ninalga till SPIRRIT-teamet. Välkommen!

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-10-28 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 44

  Hej!
  Nu är det höst på riktigt, med vintertid, kyla och för många höstlov den här veckan.

  Förra veckan skramlade det in 10 nya patienter i studien, så nu är vi uppe i 812 patienter. Bifogat finner ni den vanliga statistikgrafen tillsammans med en uppdatering hur det går i Sverige-USA-tävlingen. Till inklusionsstatus.

  En fråga vi börjat få nu när fler och fler patienter har gjort sin 12-månadersuppföljning är: Vad händer sen? Enligt protokollet så är det inga fler ordinarie uppföljningar planerade FÖRUTOM vid studiens slut.

  Det ni som klinik behöver tänka på är att informera patienterna när man gör 12-månadersuppföljningen att det kan dröja ett tag innan det är dags för avslutsuppföljningen. På kliniken är det också bra att man bestämmer hur man ska instruera patienterna angående förnyelse av recept för dom som har spironolakton/eplerenon. Eftersom det är olika från klinik till klinik huruvida man träffar patienterna i den vanliga vården så kan det vara bra att fundera på vad man lägger upp för strategi.


  Hör patienten av sig till kliniken efter 12-månadersuppföljningen och man gör någon förändring i studiemedicineringen så tar man nya prover efter 10-14 dagar och gör en extrauppföljning, precis som tidigare. Om man under tiden innan avslutsuppföljningen får vetskap om att en patient avlidit, så går man in och fyller i Avslut i Captivate. Man behöver INTE fylla i det formulär som heter Avliden.


  När det börjar bli dags för avslutsuppföljningarna så kommer ni få ordentlig information om detta.

  Som vanligt svarar vi gärna på frågor på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-04-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 14

  Hej!
  Nu har både vårdagjämning och byte till sommartid passerat, och vi är inne i härliga vårmånaden april!

  Förra veckan inkluderades 18 patienter. Det är näst bästa veckan sedan studien började, och mars blev den i särklass bästa månaden hittills med 69 patienter in. Fantastiskt bra jobbat allihop!!!

  Eftersom det är första måndagen i månaden kommer en utökad summering av inklusionsläget. Vi har lagt till en detalj i grafen, en röd, streckad linje som beskriver hur kurvan måste förändras för att vi ska nå inklusionsmålet.

  Vi vill slå ett slag för våra lunchwebinarier som kommer här i april och maj. Där kommer Lars Lund och SPIRRIT-teamet på UCR gå igenom ungefär det som vi tar upp på RiksSvikts årsmöte nästa vecka, och fokus ligger på hur man hittar och rekryterar patienter. Har ni inte möjlighet att åka till Göteborg då, kan ni alltså ta del av SPIRRIT-presentationen senare.

  Datumen för webinarierna är 24 och 26 april, samt 6 och 7 maj. Tiden är 12-13 alla tillfällen. Kolla i kalendern redan nu, och nästa måndag kommer en länk till anmälan.
  UCR bjuder alla deltagare på lunch!

  Med vårliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-08-12 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 33

  Hej!
  Vi hoppas att ni alla har kunnat njuta av ledighet och haft en skön sommar! Nu drar vi på UCR igång och kommer in i gängse rutiner. Detta blir första veckobrevet sedan 24 juni, och det har faktiskt hänt en del fast det varit sommar och semestrar.
  Vi har fått in 47 nya patienter sedan sista veckobrevet, vi är nu uppe i 661 patienter och har kommit över 25% av förväntad inklusion! Till inklusionsstatus
  Södertälje och Ängelholm har inkluderat sina första patienter, extra grattis till er! Sammanställningen i bifogad fil visar inklusionen under perioden 24 juni till 11 augusti, siffran inom parentes är antalet inkluderade patienter under perioden.

  Screeningloggen (den under flik 13) ska ju skickas in regelbundet till oss på UCR. Vi förstår att det kan vara lätt att glömma, så vi kommer börja skicka ut en automatisk påminnelse per mail i slutet på varje månad. Har man då inte inkluderat patienter sedan man skickade listan sist, går det bra att bara bekräfta med ett mail att inga nya patienter finns.
  Viktigt att tänka på är att Identifikationslistan som sitter under flik 14, nyckeln mellan randomiseringsnummer/patientnummer och patientens personnummer ska aldrig mailas till oss. Det är endast ni på kliniken som ska ha den informationen.

  Vi skrev ju innan sommaren att SAE-rapporten skulle uppdateras och skickas ut. Den är inte fullständigt godkänd än, men vi hoppas kunna skicka ut den inom en snar framtid.

  På SPIRRIT:s hemsida finns nu träningsvideos på svenska för eCRF:et Captivate. Även om man gjort träningen kan det vara bra att veta att det finns dessa lite enklare filmer om det är något man funderar över. Filmerna hittar ni här: https://www.ucr.uu.se/rikssvikt/rrct/spirrit-hfpef/dokument-presentationer/ecrf-traning-for-spirrit

  Vi ser fram emot en spännande och produktiv höst tillsammans med er kliniker! Som vanligt är det bara att höra av sig med frågor eller funderingar, förslagsvis till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.>.

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2018-11-26 Nyhetsbrev

  Hej alla!
  Förra veckan var det ett bättre inflöde på patienter, 208 patienter inkluderade. Grattis till Jönköping och Varberg som tog in sina första patienter! Till inklusionsstatus

  Patient nummer 200 togs in av Hemse, som har en tårta att vänta. Grattis till er!

  Tänk på att denna vecka är sista veckan i vår rekryteringstävling! Ta chansen att vinna biobiljetter genom att hamna bland de tio kliniker som inkluderat flest patienter under september, oktober och november. Slutresultatet i tävlingen presenteras nästa måndag.

  Nu är vi uppe i över 8% av vårt inklusionsmål. Vår julönskan är att vi kommer upp i 10% innan årets slut, alltså 255 patienter. Tillsammans kan vi göra det!

  Vi vill passa på att önska alla medarbetare i SPIRRIT-studien en fin första advent!
  SPIRRIT-teamet

 • 2020-12-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 49

  Hej!
  Här kommer en sammanställning av inklusionen i SPIRRIT under november. Elva nya patienter har vi fått in, vilket gör att vi har fått in sammanlagt 1065 patienter. På första sidan i bifogad fil kan ni se inom parentes hur många patienter varje klinik tagit in senaste månaden, och på den andra sidan ser ni hur den totala inklusionen ligger till i förhållande till målet. Till inklusionsstatus.

  Utöver denna sammanställning har vi två saker vi vill belysa lite extra.

  Först, en liten påminnelse om de viktigaste ändringarna i den nya protokollversionen:
  1. Minst 50 % av patienterna ska ha varit inlagda (nu eller någon gång tidigare) pga sin hjärtsvikt.
  2. Alla patienter ska stå på loopdiuretika regelbundet (behovet ska finnas större delen av veckan).

  Sedan, viktigt om COVID pandemin: För att kunna fortsätta inklusionen i SPIRRIT under pandemin, och samtidigt följa gällande instruktioner för personalens och patienternas säkerhet, tänk på följande:
  1. Fokusera på patienter som ändå är i kontakt med vården, antingen på den vanliga mottagningen eller som är inneliggande. Om man inkluderar inneliggande patient så kan ju första uppföljningen tom hinna bli under sjukhusvistelsen(efter 7 +/- 3 dagar, alltså redan 4 dagar efter randomisering).
  2. I samtal med patienten, lyft gärna fram att det finns fördelar med att vara med i en klinisk prövning, ex blir patienterna mer noggrant uppföljda och behandlade.
  3. Om er klinik är involverad i vaccinering av riskgruppspatienter (influensavaccin eller kommande COVID-19-vaccin) kan detta vara ett bra tillfälle att inkludera patienter, när de ändå måste till en mottagning.
  4. På många kliniker finns ett uppbyggt samarbete mellan öppen hemsjukvård och sjukhusmottagningar så att man kan få hjälp med ex provtagning i hemmet för patienter som inte ska besöka vårdmottagningar. Undersök gärna om det finns något sådant samarbete hos er, eller om det finns möjlighet att inleda samarbete. Patienten kanske redan har hemsjukvård av annan anledning, kan man där samarbeta i så fall?
  5. Vi har precis skickat in för godkännande en uppdatering av protokollet som ska kunna underlätta att man kan ta patientens samtycke per telefon eller skicka hem samtycke som patienten skickar tillbaka. Då måste det finnas ett blodtryck registrerat någonstans, eller ett blodtryck mätt av patienten i hemmet, (utöver K och Krea) inom de senaste 30 dagarna. Detta är alltså EJ godkänt ännu, mer information kommer när vi fått svar från myndigheterna.

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-01-07 Nyhetsbrev

  Gott nytt SPIRRIT-år!
  Här kommer första veckobrevet för 2019, ett nytt år med nya möjligheter. Vi hoppas på att inklusionen verkligen lossnar i år!

  Innan jullovet så utlovades tårta till de kliniker som tog in minst tre patienter sista två veckorna. Tre kliniker har en tårta att se fram emot: Karolinska, SÖS och Akut-internmedicin på SUS i Lund. Grattis till er!

  Det finns ju även chans att få en tårta för den klinik som tar in patient nummer 300.

  Eftersom detta är första veckobrevet i år får ni, utöver den vanliga veckostatusen, figuren som visar hur vi ligger till jämfört med målinklusionen.  Till inklusionsstatus. För ett år sen hade 15 patienter fördelat på två startade kliniker, så mycket har hänt under året. Dock är det nödvändigt att öka inflödet av patienter om vi ska kunna gå i mål om två år.

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-10-14 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 42

  Hej alla!
  I förra veckan hade vi ju ett webinar tillsammans med klinikerna i USA. Där presenterades en gemensam inklusionstävling som kommer pågå under vinterhalvåret, 1 oktober till 28 februari. I tävlingen är alla kliniker som är öppna för inklusion, både amerikanska och svenska, indelade i tre lag. Det är ungefär lika många svenska och amerikanska kliniker i varje lag, ca 12 av varje nationalitet, och vi har försökt att dela in lagen så att inklusionshastigheten för lagen är ungefär likadan. Lagen har fått namnen "Team red", "Team yellow" och "Team blue", och i slutet av ppt presentationen kan ni se hur de olika lagen ser ut och vilket team just er klinik tillhör.


  Målet är att varje lag ska inkludera 156 patienter under tävlingsperioden. Varje vecka kommer ni få en uppdatering om hur det går, som ett tillägg för vårt vanliga veckovisa inklusionsdiagram. En ändring är dock att hädanefter kommer veckobrevet komma först på tisdagar, så hinner vi att få med en färsk uppdatering från USA.


  Presentationen och även en inspelning av mötet den 7 oktober kommer att läggas upp på SPIRRITs hemsida och ni kommer få länkar när det är klart.

  Förra veckan var ganska stillsam med 12 nya patienter. Då vi nu är uppe i 789 patienter så kan det bli denna vecka vi får dela ut en tårta för patient nummer 800! Till inklusionsstatus.


  Om ni vet med er att ni vunnit en tårta i septemberutmaningen, hör gärna av er till er monitor och berätta när det skulle passa er att få tårtan levererad.

  Vi vill även passa på i detta forum att göra lite reklam för två utbildningar.

  • RiksSvikts hjärtsvikt- och användarmöte i Göteborg 2019-12-03 och i Stockholm 2019-12-05. Se bifogat program. För anmälan kontakta RiksSvikt. Läs mer
  • HFpEF - Background, Present Status and Future Perspectives, Birgit Thilander salen, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg, 22 november 2019. Moderators: Michael Fu, Charlotta Ljungman, Maria Scaufelberger. Se bifogat program. Länk för anmälan i informationen. Läs mer

   Båda dessa utbildningar berör SPIRRIT, så vi uppmuntrar de som har möjlighet att delta.

   Med vänliga hälsningar

   SPIRRIT-teamet
 • 2019-05-27 SPRIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 22

  Hej!
  En härlig vårvecka med hela 23 patienter in i SPIRRIT-studien. Det betyder att vi hittills i maj har fått 77 nya patienter i studien och redan nu, med några dagar kvar av månaden, är det månadsrekord.
  Karolinska tog in fem patienter och både Kristianstad och Jönköping tog in tre patienter var. Bra jobbat!

  Till inklusionsstatus

  Det är ett fantastiskt arbete ni gör i studien, och vi i SPIRRIT-teamet tycker att det är så roligt att arbeta med er!


  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-11-04 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 45

  Hej!
  Här kommer ett veckobrev med dels veckovis sammanställning över förra veckan (11 nya patienter in), dels sammanställning över hur det gick med inklusionen i oktober (51 patienter) och dels en uppdatering hur det går för de tre olika teamen i vår "inklusionstävling" tillsammans med de amerikanska klinikerna. Se bifogad fil för mer information.

  I övrigt intet nytt på SPIRRIT-fronten. Hör gärna av er med frågor och funderingar på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.>

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-06-17 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 25

  Hej!
  Veckan som gick kom vi upp i 604 inkluderade patienter, och det var Stockholm Heart Center som lyckades pricka in patient nummer 600. Grattis till er! Totalt blev det 16 patienter förra veckan. Till inklusionsstatus.

  I och med att det är midsommarveckan så är ju sommarsemestrarna här. Som vi skrivit tidigare är det alltid säkrast att använda SPIRRIT-mailen för att nå oss. Vet ni på kliniken redan nu att ni inte tänker inkludera patienter under semesterperioden får ni gärna meddela er monitor.


  Om ni upplever problem med RiksSvikt i samband med SPIRRIT-registrering så anmäler man ju det på RiksSvikts hemsida. Det finns en röd ruta uppe till höger på sidan, Anmäl driftstörning. Om ni skickar mail dit så tänk på att ange i ämnesraden att det gäller SPIRRIT-studien, så får ärendet högre prioritering.

  Vi kommer att göra ett sommaruppehåll med veckobreven. Nästa vecka kommer det som vanligt och sedan blir det uppehåll fram till 12 augusti.


  Viktig information som berör studien kommer vi givetvis skicka ut om det behövs.

  Vi vill önska er alla en riktigt fin midsommar!


  Med varma hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-12-02 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 49

  Hej!

  Nu har vi tänt första adventsljuset och åtminstone i Uppsala har vi lite snö.

  Förra veckan blev det ett tillskott på 10 patienter, så vi avlutade förra veckan med totalt 876 patienter. Det börjar alltså dra ihop sig för ny tårtchans! Den klinik som tar in patient nummer 900 blir bjudna på tårta, så passa på!

  Eftersom det är ny månad också så får ni en sammanställning av hur månadsinklusionen ser ut, utöver den vanliga veckouppdateringen, samt ställningen mellan de olika lagen i tävlingen tillsammans med USA. Till inklusionsstatus.

  Nu springer dagarna iväg och det blir snart helgdagar. Vi vill påminna om att då använda Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om ni vill nå någon av oss på UCR. För SAE-rapporter använder man som vanligt Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Fortsatt trevlig adventstid önskar

  SPIRRIT-teamet

 • Rättelse till nyhetsbrev 2022-04-01

  Hej!

  Vi vill gå ut med en rättelse angående ett par punkter i nyhetsbrevet förra veckan.

  • När det gäller blindning av läkemedel i journaler i eventpaketen: Tänk på att blinda om det står att patienten fått Spironolakton, Eplerenon eller Inspra, men blinda inga övriga läkemedel.
  • Det är endast Initial-mappen som lyser orange innan ni laddar upp ett dokument där, eftersom den är obligatorisk. Supplemental-mappen lyser endast orange när en query är ställd som ni måste svara på, men om ni behöver ladda upp ytterligare dokument (ex om ni fått in ytterligare information/dokument som ni vill delge) i Supplemental-mappen lyser den inte orange utan är fortfarande svart men är fortfarande aktuell att ladda upp i vid behov eller när en query är ställd.

  Vi ber om ursäkt för förvirringen! Om ni har frågor gällande eventhanteringen så maila gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 • 2019-04-08 kl. 10.00-ca.11.30 SPIRRIT-HFpEF Uppdatering av RiksSvikt

  Hej alla SPIRRIT-medarbetare!
  Som vi informerat om i tidigare veckobrev så kommer nu alltså SPIRRIT-screeningen i RiksSvikt och eCRF:et Captivate att uppdateras efter den ändring av protokollet som gjordes före jul.
  Nu har vi fått en exakt tidpunkt för detta, nämligen måndag 8 april klockan 10.00. Tyvärr innebär uppdateringen av systemen att RiksSvikt kommer ligga nere ca 1,5 h och kan under den tiden alltså inte användas för att göra randomiseringar. Har ni patienter inbokade för screeningbesök på måndag förmiddag kan ni alltså inte randomisera dom omedelbart, utan får göra SPIRRIT-screening och randomisering när systemet är igång igen. Patienten behöver ju inte vänta på kliniken, utan ni kan ringa upp och meddela vad resultatet av randomiseringen blev.
  Räkna alltså med att RiksSvikt ligger nere mellan ca klockan 10.00 och 11.30 på måndag 8 april.

  Vi hoppas att detta inte ställer till det alltför mycket för er på klinikerna! Har ni frågor är ni givetvis välkomna att höra av er!

  Med vänlig hälsning
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-08-20 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 34

  Hej!
  Den här veckan hann det bli tisdag innan vi fick iväg ett veckobrev.
  Vi förstår att semestern kanske inte är slut för alla, och att det kan vara en del att ta itu med efter ledigheter. Inklusionen förra veckan var tre patienter och vi hoppas ju på att det ökar vecka för vecka nu i höst. Till inklusionsstatus.

  I SPIRRIT-studien använder vi ju oss mycket av så kallad riskbaserad monitorering. Det innebär att vi har en generell övervakning av data som matas in i Captivate för att hitta eventuella felinmatningar och för att säkerställa kvaliteten på den data som sedan ligger till grund för studiens resultat. Dels gör systemet självt en del automatiska checkar som vi programmerat in, och dels går vi monitorer igenom data för att upptäcka eventuella frågetecken. Om vi hittar något som inte verkar stämma, eller om något saknas, så dyker det upp hos er i Captivate som en så kallad query. När ni loggar in i Captivate så ser ni på första sidan om det finns några queries som är ställda till er.

  Det är alltså raden "Unresolved Discrepancies Assigned to Me" som talar om ifall ni har några frågor att besvara. Har ni några såna så klicka på Notes & Discrepancies i menyraden så kan ni se frågorna som är ställda. För en genomgång av hur man hanterar en fråga, titta gärna på vår svenska träningsfilm som behandlar detta. Länk till filmerna: https://www.ucr.uu.se/rikssvikt/rrct/spirrit-hfpef/dokument-presentationer/ecrf-traning-for-spirrit och det är film #2 som behandlar queryhantering.

  Frågor får ni givetvis gärna skicka till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.>!

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2020-11-10 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 46

  Hej!
  En liten kort uppdatering blir det denna vecka.
  Förra veckan tog KS Huddinge och Danderyd in varsin patient och vi kunde summera till 1056 patienter i SPIRRIT, vilket är 41,4 %.

  Idag har vi haft ett lunch webinarium med genomgång och diskussion kring det nya protokollet, och har ni missat det finns fortfarande chans att anmäla sig till nästa vecka, torsdag 19 november kl 12-13.


  SPIRRIT bjuder på lunch för de som deltar! Skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och anmäl dig. Länk till Zoom och övrig information skickas ut till de som anmält sig i början på nästa vecka.

  En liten påminnelse nu när pandemin tagit fart igen och patienter kanske inte vill ut och ta prover, det går att fylla i i Captivate att prover ej är tagna. Tredje frågan i uppföljningsformuläret är "Är labbtester gjorda?". Fyller man i Nej där kan man fylla i övriga frågor i formuläret och spara utan labdata.


  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2018-12-17 Nyhetsbrev

  Hej!
  Nu är det en vecka kvar till jul, och vi ser ut att lyckas ta oss över 10%-strecket innan dess. Bra jobbat!!!
  Förra veckan inkluderades femton patienter, och vi gratulerar VO Akut/Internmedicin SUS Lund som tog in sin första patient. Till inklusionsstatus
  Ni glömmer väl inte att alla kliniker som inkluderar minst tre patienter innan jul, räknat från förra måndagen, får tårta!?

  Nytt godkännande från Etikprövningsnämnden
  I fredags skickade vi ut ett nytt godkännande från Etikprövningsnämnden, som gäller pre-screening av patienter. EPN har nu godkänt pre-screening via eko, lab- eller läkemedelsdatabas. Överväg att använda denna metod för att identifiera  lämpliga patienter för SPIRRIT.


  Vi känner dock till att reglerna för pre-screening av patienter är olika för olika kliniker/ sjukhus varför vi uppmanar er att bekräfta med verksamhetschef (eller motsvarande) att denna metod är acceptabel innan ni implementerar den på er klinik.

  Några av er har upptäckt ett litet problem när man ska logga ut ur RiksSvikt. När man loggar in med SITHS-kort sker inloggningen främst i webbläsaren, och det är webbläsarens inloggade session som används. Om man byter användare och kort så loggas man inte ut automatiskt från registret eftersom självaste inloggningen ligger kvar i webbläsarsessionen. Det finns en Logga ut, som man kan trycka på när man är inloggad med kort. Trycker man på den så kan man vilseledas att tro att man faktiskt är utloggad. Detta planeras att ändras i registret, men innan den ändringen finns på plats är det bra att ni är medvetna om hur det fungerar.

  Under helgerna kommer vi inte skicka ut något veckobrev, så detta blir alltså sista brevet 2018. Första veckobrevet 2019 kommer den 7 januari.


  Vi vill passa på att tacka er alla för ert arbete och engagemang i SPIRRIT-studien. Utan era insatser kan en studie som SPIRRIT inte förverkligas!


  Nu laddar vi för ett nytt år med riktigt stor aktivitet och stort patientinflöde.


  Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

  Med varma julhälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-10-21 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 43

  Hej!
  Förra veckan fick vi in 13 patienter, och patient nummer 800 var det Östra sjukhuset som lyckades pricka in. Grattis till er! Vi hade alltså efter förra veckan 802 patienter. Till inklusionsstatus.

  Förra veckan skrev vi ju om att RiksSvikt ordnar möte i Stockholm och Göteborg under december. Bifogat finns den offentliga inbjudan med länk till anmälan. Ta gärna chansen att delta!

  Som vi har berättat på startmötena så är ju den mesta monitoreringen i SPIRRIT-studien så kallad riskbaserad monitorering, vilket innebär att vi tar fram data centralt och granskar för att hitta avvikelser. Vi har nu börjat mer systematiskt att gå igenom listor över olika parametrar i studien och gör en del kontroller. Efter vårt möte förra veckan är det framförallt två saker vi skulle vilja påminna er om:

  Kontrollera gärna om ni på er klinik har några obesvarade Queries i Captivate. När ni loggar in i Captivate så ser ni på första sidan om det finns några queries som är ställda till er.

  image003

  Det är alltså raden ”Unresolved Discrepancies Assigned to Me” som talar om ifall ni har några frågor att besvara. Har ni några såna så klicka på Notes & Discrepancies i menyraden så kan ni se frågorna som är ställda. För en genomgång av hur man hanterar en fråga, titta gärna på vår svenska träningsfilm som behandlar detta. Länk till filmerna: https://www.ucr.uu.se/rikssvikt/rrct/spirrit-hfpef/dokument-presentationer/ecrf-traning-for-spirrit och det är film #2 som behandlar queryhantering. Bifogat finns även en liten lathund för hur man gör.

  Det andra är att tänka på tidsfönstren när det gäller uppföljningarna. Vi ser att det är många uppföljningar som ligger utanför. Använd gärna filen ” Hjälp att räkna ut uppföljande kontakter” som ni hittar på hemsidan https://www.ucr.uu.se/rikssvikt/rrct/spirrit-hfpef/dokument-presentationer/dokument-och-checklistor

  Vet man med sig att en uppföljning ligger utanför tidsfönstret så är det väldigt bra att göra en liten notering om orsak genom att klicka på den blå flaggan bredvid datum (se bild nedan) för uppföljning och skriva tex ”Patienten hade glömt” eller vad det nu var som orsakade att uppföljningen blev försenad.

  image004

  Som en sista påminnelse vill vi uppmana er som inte fakturerat än att göra det. Bifogat i mailet finns faktureringsunderlaget, där finns information om utbetalningsplan och fakturauppgifter.

  Som vanligt är ni hjärtligt välkomna med frågor!

  Med vänliga hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • 2019-11-11 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 46

  Hej!
  Förra veckan renderade 20 nya patienter i studien, bra jobbat!! Under denna vecka räknar vi med att komma upp till 850 patienter, vilket innebär en tredjedel av beräknad inklusion. Vi kämpar på och satsar på att hinna upp till 1000 patienter innan årets slut. Till inklusionsstatus.

  Vi tänkte påminna lite kring SAE-rapporten, alltså formuläret ni använder för att rapportera allvarliga händelser som EJ är relaterade till patientens hjärtsvikt eller EJ relaterade till studieläkemedlet.


  Se till att ni använder den nya versionen, finns publicerad under Prövarpärm. Vi har förtydligat instruktionen litegrann och skickar en uppdaterad version av mallen, även den publicerad under Prövarpärm.


  Tänk på att alltid använda mailadressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för dessa rapporter.
  När ni skickar en SAE-rapport till oss, fyll även i ett AE-formulär i Captivate för denna händelse.

  Håll igång glöden, alla fantastiska SPIRRIT-medarbetare!!!

  SPIRRIT-teamet

 • 2019-06-10 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 24

  Hej!
  Hoppas att ni fått njuta av sommar och sol och lite ledighet i samband med Nationaldagen!
  Förra veckan var ännu en kortvecka, men 13 patienter inkluderades ändå, bra jobbat! Särskilt grattis till Danderyds sjukhus som tog in sin första patient.
  Nu är vi uppe i 588 patienter, så det närmar sig tårtdax. Förhoppningsvis får vi dela ut tårta för 600:e patienten den här veckan. Till inklusionsstatus.

  Snart börjar ju sommarsemestrar med allt vad det innebär. För att ni alltid ska kunna komma i kontakt med oss i SPIRRIT-teamet så är det säkrast att använda Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.> som alltid bevakas. Telefonnummer till alla finns på kontaktlistan under flik 27 i pärmen, om det är ett brådskande ärende. SAE-rapporter mailas som vanligt till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.>.

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-12-09 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 50

  Hej!

  Förra veckan fick vi in 12 nya patienter i studien, vilket ger oss 888 patienter. Det betyder att chansen till tårta för patient nummer 900 finns kvar denna vecka, så passa på! Till inklusionsstatus

  Nästa vecka kommer sista veckobrevet före julledigheten, så kommer nästa års första veckobrev direkt efter trettonhelgen.

  Inför ledigheterna vill vi påminna om att använda Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  om ni vill nå någon av oss på UCR. För SAE-rapporter använder man som vanligt Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Med vänliga hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • 2022-04-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 13

  Hej!

  Aprilvädret gör skäl för sitt namn, men trots tillfälliga bakslag så är våren i antågande. Och den är så välkommen!

  Mars blev en bättre månad än februari, hela 21 patienter inkluderades. Totalt landade vi på 1319 patienter sista mars. Till inklusionsstatus.

  Och eventpaketen rullar in! Nu har vi fått in nästan 200 eventpaket av dom dryga 600 som finns rapporterade nu. Hela 78 eventpaket är redan granskade och färdigbedömda.

  Vi i SPIRRIT-teamet tycker att det verkar fungera bra överlag men vi vill påminna om några småsaker som vi ofta ser.

  • Tänk på att blinda om det står att patienten fått spironolakton eller eplerenon. Om det står uppradat aktuell medicinering i journalanteckningar så blinda alla läkemedel utom loopdiuretika.
  • Tänk på att kolla att texten inte syns igenom blindningen. Då kan det vara bättre att använda Tippex som täcker bättre. Ofta kan vi se texten i dokumenten, även om ni blindat.
  • Ladda endast upp dokument i den mapp som är orange, det är den som är aktuell. Mappar som är svarta är EJ aktuella.
  • Datum på Transmittal form skrivs med tre bokstäver för månad. t.ex. 17FEB2022

  Sen är det en sak som gäller registreringen i Avslutsformuläret i Captivate som vi vill påminna om.

  Alla patienter som avslutar studien innan vi meddelar att det är dags att avsluta studien, avslutar EJ som planerat. Alltså ska man svara Nej på första frågan. Annars får man inte upp följdfrågorna till varför patienten avslutade studien.

  Och en liten god nyhet! Nu när vi kommit igång med adjudiceringen av dödsfall, så behöver ni inte längre skicka in SAE-rapporter på dom fall som endast gäller dödsfall.

  I dagarna skickas tilläggsavtalen för ersättningen för eventhanteringen ut till klinikerna. Avtalet kommer i två exemplar, som båda är signerade av sponsorrepresentant. Verksamhetschef och ansvarig prövare signerar och daterar båda avtalen, ni behåller det ena originalet och återsänder det andra originalet till oss i medföljande svarskuvert. Har ni frågor kring avtalet, eller andra SPIRRIT-frågor, så hör gärna av er!

  Med detta så önskar vi alla kliniker en riktigt trevlig och härlig påsk!

  SPIRRIT-teamet

 • 2018-11-19 Nyhetsbrev

  Hej alla!
  Förra veckan blev det lite skralt, fyra patienter inkluderade. Vi har fortfarande en tårta att erbjuda för den klinik som tar in patient nummer 200. Det vore fint att få skicka ut den denna vecka! Till inklusionsstatus

  Det är nu två veckor kvar av vår höstrekryteringstävling. De tio kliniker som tagit in flest patienter under perioden 1 september tom 30 november vinner biobiljetter. I dagsläget är det följande kliniker som ligger bäst till:


  SE01 - KS Kard  (Lund) 20

  SE28 - Västerås (Lönnberg) 9

  SE30 - Stockholm Heart (Al-Khalili) 8

  SE32 - Sundsvall (Kavianipour) 6

  SE10 - Kristianstad (Wiklund) 5

  SE20 - SÖS (Corovic Cabrera) 5

  SE24 - Sahlgrenska (Ljungman) 5

  SE02 - Uppsala  (Vedin) 4

  SE19 - Karlstad (Floderer) 4

  SE05 - Mölndal (Parén) 3

  SE06 - Sundsvall VC (Saha) 3

  SE09 - Örebro (Szabó) 3

  SE34 - Östra (Fu) 3

  Det finns fortfarande tid att ändra på resultatet, så kör hårt med inklusionen!

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2020-03-16 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 12

  Hej!
  Saker och ting förändras snabbt i dessa dagar, och hela vårt samhälle påverkas av det som händer.


  I rådande samhällsläge behöver sjukvården prioritera sina resurser, och vi förstår att forskningsprojekt inte kommer högt på den listan. Vi har full förståelse för att uppgifter i SPIRRIT inte kan göras som planerat. Det kan medföra att uppföljningar blir försenade etc. Dessutom är ju patienterna i SPIRRIT-studien i riskgruppen och har fått allmänna rekommendationer att undvika sociala kontakter. Det gör att många kanske väljer att inte gå till en provtagningsmottagning för att utsätta sig för eventuell smitta.


  Läkemedelsverket är medvetna om att det kommer bli avvikelser i kliniska studier till följd av de rekommendationer som gäller. Det viktigaste att vi har forskningspersonernas säkerhet som prioritet.


  Vi råder er idag att behandla patienterna som ni skulle ha gjort i vanlig klinik, förstås med anpassning till rådande rekommendationer. Huruvida man ska kalla tillbaka patienterna senare för provtagning eller avvakta tills nästa uppföljning får i stort sett avgöras från fall till fall. Är det en patient som nyligen blivit insatt på spironolakton eller ändrat dos är det mer angeläget än för en patient som endast har sedvanlig vård. Är det 12-månadersuppföljningen som missas är det bra att göra uppföljning när tillfälle ges efter restriktionerna, men är det 4-veckorsuppföljningen kan man kanske avvakta till 6-månadersuppföljningen. Till inklusionsstatus.


  Som sagt: Kan ni inte följa studieprotokollet vad gäller uppföljningar så gör som ni skulle göra med era vanliga patienter.

  Prioritet är patientens säkerhet!


  Har ni frågor är ni givetvis välkomna att höra av er till oss, gärna på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.>

  Som ni kanske vet så är Kardiovaskulära vårmötet inställt, vilket även innebär att SPIRRIT-mötet 22 april är inställt. Vi kommer att erbjuda ett webinarium när det nya protokollet är godkänt, där man kan få information och möjlighet att ställa frågor. Vi återkommer om datum och tid för detta.

  Fokus kommer inte att ligga på inklusionen i studien ett tag framöver. Vi fortsätter med veckobreven ändå för att kunna förmedla information.

  Ta hand om varandra ute på klinikerna!
  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-04-15 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 16

  Hej!
  Så roligt att träffa många av er på RiksSvikts årsmöte! Hoppas att ni även hade möjlighet att delta på Vårmötet. För er som inte hade möjlighet att delta i Göteborg, påminner vi om våra lunchwebinarier om patientrekrytering som man kan anmäla sig till här: http://doit.medfarm.uu.se/kurt13849
  SPIRRIT bjuder deltagare på lunch!

  Förra veckan inkluderades 11 patienter, vilket är bra eftersom många var borta från verksamheten. Till inklusionsstatus

  För att få fler patienter är det ju bra att så många som möjligt känner till studien, även dom som inte jobbar direkt med den. Vi har satt ihop en liten "reklamskylt" som är tänkt att ni kan skicka till andra i er verksamhet för att dom ska kunna hjälpa er hitta patienter. Ni kan själva fylla i kontaktuppgifter i dokumentet, och antingen kan ni maila ut till kollegor, eller skriva ut och sätta upp på strategiska ställen. För er som arbetar i slutenvården kan det vara bra att skicka till era öppenvårdskontakter tex. Till "reklamskylten"


  Ju fler som har SPIRRIT-studien i bakhuvudet när dom träffar patienter, desto bättre!

  Nästa måndag är det ju annandag påsk, så då kommer inget veckobrev.
  Vi vill passa på att önska er alla en riktigt glad påsk!
  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2020-11-03 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 45

  Hej!
  Förra veckan var det höstlov, och nu är det verkligen höst på riktigt. Tyvärr har hösten även inneburit en ökad smittspridning av SARS-CoV-2 i stora delar av landet. Vi hoppas verkligen att vi inte får samma belastning på sjukvården som i våras!
  Under oktober fick vi in 9 patienter. Det var Karolinska, Uppsala, SÖS, Västerås, Mariefred och Landskrona som lyckades med detta. I dagens veckobrev finner ni månadsstatistiken för oktober, nu med en graf som är omgjord, eftersom inklusionstiden är förlängd i det nya protokollet. Till inklusionsstatus.

  Några korta:

  Tänk på att anmäla er till webinarium med diskussion kring nya protokollet! Datum 10 eller 19 november 12-13. SPIRRIT bjuder på lunch. Anmäl er till er monitor eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.>

  Det närmar sig slutet av året så det kan vara läge att tänka på faktureringen. Har ni frågor kring den så hör av er!

  Kom ihåg att skicka in sidan där prövaren godkänner det nya protokollet. UCR vill ha originalet och ni sätter en kopia i er pärm. Skicka per post till Uppsala Clinical Research Center, Dag Hammarskjölds väg 38, 75185 Uppsala. Märk med er monitors namn eller bara SPIRRIT.

  Till sist skickar vi med en hälsning från vår huvudprövare, Lars Lund:
  "Precis som vi nu har nytt protokoll och ny fart på rekrytering så verkar tyvärr pandemin ta fart. Vi inser att det kan försvåra rekrytering i öppenvård men det blir ytterligare ett skäl att fokusera på inneliggande patienter!


  Protokolländringarna med krav på loop-diuretika och att minst 50% av inkluderade fr.o.m. nu måste vara eller tidigare ha varit inlagda p.g.a. hjärtsvikt är för att  säkerställa att vi får tillräcklig andel av denna patientgrupp i studiepopulationen och öka risken för events. Så vi vädjar till er att fokusera på inneliggande! Patienterna kan randomiseras under hela sjukhusvistelsen så snart deras hjärtsvikt har stabiliserats.

  Första uppföljningen är efter 7 dagar +/- 3 dagar (ev. biverkningar samt provtagning; kalium och krea). Är patienten fortfarande inneliggande så kan denna första uppföljning ske på sjukhus - det minskar antal besök för provtagning."


  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2018-12-10 Nyhetsbrev

  Hej!
  Förra veckan inkluderades 14 patienter och totalt är vi alltså uppe i 238 patienter.
  Vi gratulerar Angered och Kliniska forskningsenheten i Malmö som tog in sina första patienter! Till inklusionsstatus

  Så här på Nobeldagen, två veckor före julafton, känner vi oss lite i feststämning! Därför utlovar vi att alla kliniker som tar in ytterligare tre patienter innan jul, räknat från idag, bjuds på tårta. Så sätt igång och inkludera!

  Apropå jul så hoppas vi att många av er får ledigt, även om vi vet att vården måste fungera även om det är storhelg. Om ni arbetar mellan 24 december och 6 januari och behöver få tag i oss i SPIRRIT-teamet, så är det säkrast att använda Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.> för att komma i kontakt med oss.

  Vi hoppas att ni läst informationen om det nya protokollet som gick ut förra veckan. Är det något som verkar oklart så tveka inte att höra av er!

  En trevlig Nobel- och Luciavecka önskar vi er!
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-06-03 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 23

  Hej!
  Hoppas ni alla kunnat njuta av en fin Kristi Himmelfärdshelg!
  Förra veckan togs blygsamma fyra patienter in, men vi räknar ju med att aktiviteten är lägre när det är veckor med lediga dagar.
  Stort beröm vill vi ge er ändå, maj blev en rekordmånad med 81 nya patienter in i studien. Härligt!
  Eftersom det är första måndagen i månaden så får ni även statistiken för maj månad. Till inklusionsstatus

  Keep up the good SPIRRIT!

  Hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-11-18 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 47

  Hej alla!

  Förra veckan passerade vi milstolpen 850 patienter. Det är en tredjedel av de 2550 patienter vi har beräknat ta in i studien. Bra jobbat allihop!

  Tillsammans fick ni ihop 14 patienter, totalt hade vi efter förra veckan 857 patienter. Till inklusionsstatus.

  Vi gratulerar särskilt Karolinska sjukhuset (Solna + Huddinge) som inkluderade sin 200:e patient. Grattis till er!

  Vi rekommenderar er som har möjlighet, att delta på webinariet med USA i eftermiddag kl 14-15. Dr Adam DeVore från Duke University och dr Bertram Pitt från University of Michigan School of Medicine kommer att berätta litegrann om TOPCAT-studien och hur den är relevant för SPIRRIT-studien. För anlutningsuppgifter till webinariet, se nedan.

  Keep up the good SPIRRIT!

  Hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • 2019-02-25 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 9

  Hej på er!

  Nu har vårkänslorna dragit in över nästan hela landet, och om bara tre veckor är det vårdagjämning. Vi går mot ljusare tider, och det hoppas vi gäller SPIRRIT också. Senaste månaden har vi haft startmöte med fyra nya kliniker och några till är på gång. Då blir vi fler som kan hjälpas åt att nå inklusionsmålet i tid.

  Förra veckan inkluderades 12 patienter, så vi har totalt 353 patienter. Till inklusionsstatus.

  Har ni frågor och funderingar över att hitta patienter och inklusion, eller något annat som gäller studien, tveka inte att höra av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!

  Med vänliga hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • 2022-03-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 9

  Hej alla SPIRRIT-medarbetare!

  Precis när vi började se pandemins dimmor lätta så drabbas vår omvärld av nya prövningar. Vi kan bara hoppas att nuvarande oroligheter inte påverkar vår vardag lika påtagligt som pandemin, även om det känslomässigt påverkar även oss.

  Under februari togs 11 patienter in i studien, vilket gör att vi går in i vårmånaden mars med 1298 patienter. Till inklusionsstatus.

  Karolinska och Jönköping tog in 3 patienter var, så där dyker det upp lite biobiljetter, grattis!

  I skrivande stund har vi 1299 patienter, vilket innebär att nästa patient, nr 1300, renderar en tårta!

  Under februari har vi kommit igång på riktigt med Clinical Event Adjudication, CEA. Flera av klinikerna har börjat skicka in event och det flyter på riktigt bra. Som alltid när saker är nya och ovana kan det vara sånt som är lite oklart, och mycket nytt att hålla i huvet, så vi har gjort en liten checklista med några punkter vi vill påminna om.

  • När du skriver ut journalkopior ska det ej vara arbetskopior, eftersom de ska arkiveras efter studien.
  • Tänk på att ta rätt Transmittal form för aktuellt event (E-event eller S-event).
  • Event med prefix E kan antingen vara hjärtsviktsinläggning (HF) eller dödsfall (DT).
  • Var noga med att stryka över/täcka all patientidentifierande information!! Om ni skrivit ut tvåsidigt kan vissa svarta pennor blöda igenom pappret och dölja viktigt text på motsatt sida, så kolla att du har en bra penna, alternativt använd Tippex eller något att täcka texten med när du scannar.
  • Notera event trackingnumret på varje sida.
  • Fyll i Transmittal form och ange med kryss om det är en Initial submission eller en Supplemental submission, samt ett kryss för varje dokument för aktuellt event om dokumentet är medskickat eller ej.
  • Om ni endast kan scanna ensidigt, tänk på att endast skriva ut ensidigt.
  • Scanna in alla dokument på samma gång så att det blir en pdf-fil. Tänk på att ställa om scannern om det är tvåsidig utskrift på dokumenten.
  • På Transmittal Form ska anges hur många sidor filen innehåller. Alla sidor räknas, även de blanka och Transmittal Form. Räkna sidorna innan du scannar och skriv på Transmittal Form enligt följande exempel:

             

  Det är för att vi behöver veta att det inte är information som saknas på dom sidor som är blanka.

  • Kolla att filen innehåller alla sidor du scannat in så att inte någon sida saknas.
  • Kom ihåg att döpa den inskannade filen enligt följande format: event trackingnumret följt utav det datum du skickar filen, ex Endast en fil kan accepteras i Ethical.
  • Kom ihåg att radera filerna från datorn när eventen är uppladdade i Ethical. Endast pappersoriginalen ska finnas kvar som källdata.
  • Spara eventpaketet i pappersform i CEA-pärmen. Häfta ihop dom papper som hör till samma event med gem eller liknande.

  Vid frågor gällande hanteringen av eventpaket, kontakta CEA-teamet på följande adress:

  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Hela SPIRRIT-teamet når ni som vanligt på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och tveka aldrig att höra av er!

  Med vänliga hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • 2018-10-29 Nyhetsbrev

  Hej!
  Den här veckan är det kanske många som har höstlov, men hos oss löper verksamheten på som vanligt.

  Förra veckan var det fantastiska 19 patienter som inkluderades! Härligt jobbat!!!

  Till Inklusionsstatus

  Vi gratulerar Östra sjukhuset som tog in sin första patient!

  Nästa måndag kommer en mer detaljerad månadssammanställning, både av inklusionen och ställningen i vår tävling.

  För många av er var det ju ett tag sen vi hade startmöte, och information är ju färskvara, så vi har tagit fram en liten "Kom-igång-lista". Till Kom-igång-listan


  Vi önskar alla Happy Halloween och en fin Allahelgonshelg!

  SPIRRIT-teamet

 • 2019-12-17 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 51

  Hej!

  Förra veckan blev det 10 nya patienter i studien och vi räknade ihop totalt 898 patienter. Igår måndag inkluderade kardiologen i Uppsala patient nummer 900, grattis till er! Till inklusionsstatus

  USA hade förra veckan 107 patienter, så tillsammans har vi alltså passerat 1000.

  Nu är det ju redan en del patienter som passerat sin 12-månadersuppföljning, och vi har förstått att det råder en del tvekan om hur man gör efter det. För att förenkla lite för er har vi gjort en liten checklista man kan ha som hjälp när man gör 12-månadersuppföljningen, se bifogad fil.

  Vi har även uppdaterat det brev till annan vårdgivare som finns i prövarpärmen under flik 30. Skriv ut ett exemplar och sätt i prövarpärmen under flik 30. Kasta tidigare version. Spara Wordfilen för att använda elektroniskt.

  Tyvärr måste vi meddela att vår monitor, Christina Ninalga, slutar i SPIRRIT-teamet. Kvar som monitorer är Cristina Alm och Martina Tillberg. Cristina Alm kommer att ta över huvudansvaret för de kliniker som haft kontakt med Chris, men ni når alltid någon av oss som vanligt på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

  Detta är sista veckobrevet för 2019 och vi vill passa på att hjärtligen tacka för att ni lägger ner tid och möda på SPIRRIT-studien! Utan er skulle det inte bli någon studie och vi i SPIRRIT-teamet tycker det är väldigt givande och roligt att arbeta tillsammans med er! Nu hoppas vi att ni får lite extra ledigt och får fina helger, så drar vi igång med nya krafter i januari.

  Med detta tillönskar vi er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

  SPIRRIT-teamet

 • 2019-06-24 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 26

  Hej!
  Vi hoppas att alla hade en fin midsommarhelg med allt som hör därtill!
  Detta blir sista veckobrevet innan vi gör ett sommaruppehåll. Nästa veckobrev kommer 12 augusti, och då får ni sammanställning över hur inklusionen i juni och juli blev. Förra veckan renderade 10 patienter, vilket ger totalt 614 patienter. Till inklusionsstatus

  Vi kommer uppdatera vår SAE-formulär ganska snart, och det skickar vi ut så fort det är godkänt.

  Vi har skrivit lite om semestrar innan men påminner igen:

  Använd SPIRRIT-mailen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att nå oss under sommaren så att inte mailet hamnar i inkorgen hos någon som har semester.

  SAE-rapporter skickas som vanligt till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Telefonnummer till alla i SPIRRIT-teamet på UCR samt till Lars Lund har ni på kontaktlistan under flik 27 i prövarpärmen.

  Vi önskar er alla en riktigt härlig sommar och på återseende i augusti!
  Soliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-03-25 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 13

  Hej!

  Förra veckan lyckades ni inkludera 15 nya patienter i studien, vilket ger oss 416 patienter. Bra jobbat allihop! Till inklusionsstatus

  Under veckan som kommer så kommer vi lansera uppdateringen av Captivate som vi annonserat tidigare. Vi kommer att skicka ut ett separat mail där det framgår exakt vad som är ändrat. Det är inga stora ändringar för er på klinikerna, utan det mesta kommer se ut som tidigare.


  Håll utkik i mailboxen när det kommer mail från SPIRRIT!

  Det närmar sig Kardiovaskulära vårmötet och RiksSvikts årsmöte. Ni hittar agenda för RiksSvikts årmöte här: https://www.ucr.uu.se/rikssvikt/component/edocman/arsmoete
  Hoppas vi ses där!

  Vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2018-10-22 Nyhetsbrev

  Hej!
  Förra veckan var den mest produktiva hittills - 15 patienter inkluderades! Bra jobbat!!!
  Stort grattis säger vi till Kristianstad som tog in sina fem första patienter.

  Förra veckan skickade vi ju med ett dokument som gör att läkaren kan delegera själva randomiseringsmomentet i RiksSvikt till en sköterska.
  Viktigt att tänka på är att läkaren ändå måste träffa patienten personligen när patienten skall signera samtycket. Patienten måste ges tillfälle att ställa frågor till en läkare, och det är ett medicinskt beslut, som bara får tas av läkare, att ta med patienten i en studie.

  Fortsätt att kämpa på med inklusionen! Tänk på vår tävling som pågår till sista november, där de tio kliniker som inkluderat flest patienter vinner biobiljetter!

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-04-29 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 18

  Hej!
  Vi hoppas att alla haft en härlig påsk! Åtminstone i Uppsala har vi kunnat njuta av fantastiskt vårväder.

  Det är ju två veckor sedan senaste veckobrevet, och under dessa veckor har 23 patienter inkluderats, 12 patienter vecka 16 och 11 patienter vecka 17. Det är bra jobbat för att vara veckor då många är lediga. Nu hoppas vi att vi tar in patient nummer 500 denna vecka, kom ihåg att det finns chans till tårta! Till inklusionsstatus

  Vi har fortfarande två tillfällen kvar för vårt lunchwebinarium om patientrekrytering. Om du inte redan anmält dig finns fortfarande chansen 6 och 7 maj. Länk till anmälan finns här: http://doit.medfarm.uu.se/kurt13849 SPIRRIT bjuder deltagare på lunch!

  Vi önskar alla ett fint Valborgsfirande och en skön 1:a maj!

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2020-10-19 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 43

  Hej!

  Nu börjar vi maila ut alla dokument som uppdaterats i och med godkännandet av nya protokollet. Läs noga.

  Inplastade flödesscheman och kort med inklusions- exklusionskriterier får ni per post, meddela gärna hur många ni vill ha till er monitor.

  För att ni ska kunna få höra lite om anledningarna till de ändringar som genomförts i protokollet samt ha möjlighet att ställa frågor till Lars Lund så har vi anordnat ett lunchwebinarium. Det är två olika datum, 10 november eller 19 november 12.00-13-00, så att ni har lite större möjlighet att kunna vara med. SPIRRIT bjuder på lunch för de som anmäler sig!

  Skicka anmälan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • 2018-12-03 Nyhetsbrev

  Hej!
  Vi hoppas att alla haft en fin första advent!
  Detta är ett långt mail med mycket information, så läs ända till slutet!

  Förra veckan blev det lite snurr på inklusionen igen, 16 patienter inkluderades. Bra jobbat!!!
  Vi gratulerar Landskrona som tog in sin första patient. Den här veckan får ni både den veckovisa statistiken samt en mer övergripande uppdatering som vi gör varje månad.

  Eftersom vi nu gått in i december så är vår tävling avslutad. Så här ser resultatet ut:

  Klinik Antal patienter
  SE01 - KS Kard  (Lund) 24
  SE28 - Västerås (Lönnberg)  12
  SE30 - Stockholm Heart (Al-Khalili) 9
  SE10 - Kristianstad (Wiklund) 8
  SE14 - Linköping (van der Wal)  6
  SE19 - Karlstad (Floderer)  6
  SE20 - SÖS (Corovic Cabrera)  6
  SE24 - Sahlgrenska (Ljungman)  6
  SE05 - Mölndal (Parén) 5
  SE32 - Sundsvall (Kavianipour) 5
  SE34 - Östra (Fu) 5

   

  Nu blev det elva kliniker som får biobiljetter, eftersom de sista tre hade lika många inkluderade.  Vi kommer att skicka biobiljetter till kliniken, till de som står på delegeringslistan. Vi kommer säkert dra igång fler tävlingar av detta slag, men vi kan utlova en tårta för var 100:e patient som inkluderas, närmast nu är alltså tårtan för patient nummer 300.

  VIKTIGT!
  Ett nytt protokoll i studien är nu godkänt av Läkemedelsverket, och det medför en del uppdateringar i flera dokument. Vi kommer under eftermiddagen skicka ut mail till var och en av er kliniker, med instruktioner och filer på alla nya dokument. Bekräfta gärna att ni fått mailet och hör av er om något är oklart.

  Förra veckan hörde en del kliniker av sig och hade problem att logga in i RiksSvikt. Enligt driften på kvalitetsregister så har det med ett nytt certifikat att göra, och det nya certifikatet stöder inga andra webläsare än Internet Explorer. Om ni har problem med RiksSvikt, kolla först om det går bättre om ni använder Internet Explorer!

  Tack för ert engagemang!!!
  Hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-02-18 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 8

  Hej!

  Nu är det sportlov i Uppsala, men på UCR kör vi på som vanligt.

  Förra veckan renderade 15 nya patienter i studien, vilket innebär totalt 341 patienter. Till inklusionsstatus.

  Norrköping inkluderade sin första patient, grattis till er!

  Vi hoppas att vi får träffa många av er på RiksSvikt:s årsmöte i Göteborg, anmälan är öppen och finns här: https://www.ucr.uu.se/rikssvikt/information

  Med vänliga hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • 2022-02-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 5

  Hej alla!

  Vilken start på året vi fått!! Och då pratar vi inte om omikrons framfart eller stormen Malik, utan om aktiviteten i SPIRRIT.

  Under januari inkluderade 22 nya patienter i studien, det är den bästa månaden sedan januari 2020. Och inte nog med det, vi har nu, med 1287 patienter, passerat 50 % av planerad inklusion!

  Till inklusionsstatus

  Vilket fantastiskt jobb ni gör!!!

  Förra nyhetsbrevet fick ni inget diagram över inklusionen på varje klinik, eftersom endast två patienter inkluderades efter att julbrevet gick ut. Dom har räknats in i decembers inklusion, och nu får ni ett diagram över hur det ser ut efter januari månad.

  En del av er har kanske fått samtal från Camilla Hage, studiekoordinator på KS Solna, som jobbar tillsammans med Lars Lund. Hon ringer runt och delar med sig av sin entusiasm och pepp, och hon skickar också biobiljetter till alla som tar in minst 3 patienter under en månad.

  Dessutom har vi kickstartat Clinical Event Adjudication, med fyra utbildningswebinarier. För er som inte haft möjlighet att delta på något av webinarierna, hör av er till oss så ska ni få mer information om hur ni kan få träning.

  Det är obligatorisk information för att kunna genomföra klinikernas del i processen. Den studiepersonal som kommer att arbeta med detta behöver få informationen och det ska dokumenteras. Ansvarig prövare på varje klinik behöver vara med och få denna information, det handlar ju om ett ansvar för källdata i studien.

  Tänk på att detta gäller ALLA kliniker som har inkluderat patienter, även om man inte inkluderar aktivt längre. De händelser vi kommer granska kan ju ha inträffat flera år tillbaka om patienten inkluderades tidigt i studien.

  För det extra arbete det innebär med adjudiceringen så kommer det att utgå en extra ersättning till klinikerna.

  Detta innebär att vi behöver göra ett tillägg till era klinikavtal och detta håller vi på att förbereda nu.

  Ni kommer även att få ett paket på posten med material som kan vara bra att ha.

  Alla frågor som gäller adjudicering och eventhantering får ni snabbast svar på genom att maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. men det går givetvis att fortsätta maila oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. också.

  Ett litet kom-ihåg så här som avslutning:

  Om en patient vill avsluta sin behandling, inte gå och ta prover eller inte bli uppringd, fråga då i första hand om patienten kan tänka sig att vara kvar i studien så att vi kan samköra data på slutet. Dom kan få slippa läkemedel, provtagning och kontakt, men det är värdefullt att ha kvar så mycket data som möjligt på slutet. Om patienten tycker att det är okej så ska man INTE avsluta patienten.

  Man låter helt enkelt bli att göra uppföljningar om patienten avböjt kontakt, och fyller i i Captivate att uppföljning ej är gjord.

  Om patienten vill slippa ta prover men kan tänka sig bli uppringd som planerat, kan man fylla i att labtester ej är gjorda.

   

  Stort TACK för allt arbete och allt engagemang ni lägger ner i SPIRRIT!

  Vi ser fram emot en fortsatt spännande vår J

  Med vänliga hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • 2019-03-18 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 12

  Hej!

  Förra veckan blev det 16 nya patienter in i studien, vilket gör att vi nu har 401 patienter. Bra jobbat!!! Den 400:e patienten togs in av Jönköping, dom har således en tårta att se fram emot.
  Vi vill också gratulera Falun som tog in sin första patient, och Karolinska som nu har tagit in över 100 patienter. Tack för allt det jobb ni lägger ner i studien! Till inklusionsstatus.

  Något som vi ofta får frågor om är det här med händelserapportering. Vad gäller rapporteringen av AE/SAE så är det lite snårigt och inte helt enkelt. I en studie så ska man ju rapportera alla oönskade medicinska händelser som patienten råkar ut för. I SPIRRIT har vi kunnat friskriva oss från en del av dessa, det är händelser som förväntas inträffa för hjärtsviktspatienter, dvs ödem, dyspné osv, samt händelser som redan är kända för de läkemedel som används, tex gynekomasti. Utöver dessa händelser så bör man alltså rapportera, och det är alltid bättre att rapportera en gång för mycket än en gång för lite.
  Vi som studieansvariga får inte tala om för er vad som ska rapporteras och inte, däremot kan vi alltid diskutera. Till syvende och sist är det prövarens bedömning som gäller. En sak som utan undantag ska rapporteras är om patienter avlider.
  Det är också viktigt att inte göra skillnad på patienter ur de olika behandlingsgrupperna när man resonerar kring händelserapportering. Nu är ju detta en oblindad studie, så det är ofrånkomligt med en viss sk bias, men man bör ha det i åtanke att det är viktigt att behandla patienter i de båda grupperna lika när det kommer till rapportering.
  Vi tar upp lite kring det här med händelserapportering på RiksSvikts årsmöte, samt i de lunchwebinarier vi kommer att erbjuda vid några tillfällen i april och maj. Information om dessa webinarier kommer!
  Frågor får ni självklart alltid maila till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.> !

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2018-11-12 Nyhetsbrev

  Hej alla!
  Förra veckan låg det nog kvar lite höstlovskänsla, då endast åtta patienter inkluderades.
  Men det var en riktig Köping-vecka! Både Linköping, Lidköping och Köping tog in sina första patienter. Grattis till er och välkomna igång! Till inklusionsstatus

  Kom ihåg att spana brett efter patienter. Några ord från Lars Lund som tål att upprepas:
  SPIRRIT är extremt enkel.
  Eko och NT-proBNP kan vara hur gammalt som helst. K+krea senaste 2 veckor.
  I princip alla med HFpEF kan vara med. Det gäller även tex FF patienter med dyspné och förhöjt NTproBNP.

  Som vanligt är ni hjärtligt välkomna att höra av er om ni har frågor och funderingar!

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2020-03-09 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 11

  Hej!

  Nu återgår vi till att skicka ut veckobreven på måndagar, då tävlingen med USA är avslutad och vi inte behöver invänta deras inklusionsstatistik.

  Förra veckan blev det åtta nya patienter in, totalt 988 patienter. Till inklusionsstatus.

  Vi vet att många av er har funderat över hur det går med det nya protokollet, som vi informerade om redan i höstas. Det har stötts och blötts i många instanser, men nu är det äntligen inskickat till Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten för godkännande. Fortfarande är det alltså det gamla protokollet som gäller, och så fort vi får besked från myndigheterna så kommer vi gå ut med information till er på klinikerna.

  Vi påminner igen om de SPIRRIT-möten som inträffar under våren och uppmuntrar er att anmäla er till dom.

  Till mötet i Malmö 22 april finns anmälningslänk här: http://doit.medfarm.uu.se/kurt15760

  Till RiksSvikts årsmöte i Stockholm 4 juni anmäler ni er här: https://www.ucr.uu.se/rikssvikt/information

  Kan ni inte delta i mötena får gärna maila frågor som ni vill att vi tar upp. Det är bra för oss att få veta vad det är för problem som dyker upp ute hos er på klinikerna.

  Vänliga hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • 2018-10-15 Nyhetsbrev

  Hej!
  Nu när vi befinner oss i mitten av oktober så är det bara att inse att det inte är mycket kvar av året. Förra veckan inkluderades fem patienter. Med tanke på att vi skulle behöva få in åtminstone 500 patienter i år så går det lite sakta.

  En del kliniker har efterfrågat möjligheten att prövaren ska kunna delegera själva momentet med randomisering i RiksSvikt. Enligt tidigare information så måste läkaren vara inloggad i RiksSvikt när randomisering görs.

  Nu har vi tagit fram ett dokument så att läkaren kan signera screeningen "på papper" och så kan sköterskan göra randomiseringen i registret. Det viktiga är att dokumentera att det är en läkare som tar det medicinska beslutet att inkludera patienten i studien.
   
  Läkaren som träffar patienten signerar alltså dokumentet "Screeningformulär"
   
  Sköterskan som gör randomiseringen i registret sen måste vara delegerad detta på delegeringslistan (flik 23). Där skriver ni till nummer 17 "Randomisering i RiksSvikt efter att läkare signerat Screeningformulär".
   
  Screeningformuläret sparas på kliniken tillsammans med patientens signerade samtycke.

  Vi hoppas att detta kan underlätta flödet för er på klinikerna!

  Vi har även tagit fram en checklista för screening och inklusion av patienter. Den är frivillig att använda, men kan vara en support i början, innan man fått in alla studiemoment. Filen "Checklista vid screening och inklusion" finns bifogad och läggs upp på hemsidan.

  Har ni frågor om de här nya dokumenten, eller något annat, är det bara att höra av sig till oss!

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-05-06 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 19

  Hej!
  Då är vi inne i maj, och våren tågar på trots lite bakslag med snö och frost.

  Det är första måndagen i månaden och då kommer en månadssammanställning. Under april togs 60 nya patienter in i studien. Bra jobbat, fastän det var påsk och ledighet.
  Förra veckan var det ju Valborg, men vi lyckades få in 11 patienter i alla fall. Toppen! Nu har vi 499 patienter, vilket innebär att den som är först att inkludera en patient denna vecka kammar hem en tårta! Till inklusionsstatus

  Vi behöver skicka iväg en rapport över inklusionen och därför behöver vi be er att skicka in aktuell screeninglog. Om ni inte inkluderat patienter efter att ni senast skickade loggen behövs det inte, men alla nytillkomna på era screeningloggar skulle vi behöva ha in denna vecka.

  Det finns fortfarande chans att vara med på lunchwebinar, både idag och imorgon tisdag, klockan 12-13, SPIRRIT bjuder deltagare på lunch.
  Anmälan kan göras via länken här: http://doit.medfarm.uu.se/kurt13849

  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

 • 2019-02-11 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 7

  Hej!

  Dagarna blir längre och ljusare, och nu börjar sportlovsperioden. Vi hoppas att inte alla tar sportlovsledigt så att vi kan hålla uppe inklusionstakten. Förra veckan inkluderades 13 patienter så totalt är vi uppe i 326 patienter. Till inklusionsstatus.
  I och med att det nya protokollet blev godkänt i november så kommer en del mindre ändringar att göras både i SPIRRIT-modulen i RiksSvikt och i Captivate. Ni kommer att få mer utförlig information om vilka ändringar det gäller och när detta genomförs. Just nu pågår testning och validering av ändringarna så att allt blir korrekt. Mer info kommer!
  Vi vill återigen påminna er om att boka in RiksSvikts årsmöte i Göteborg 9 april. Vi hoppas att så många som möjligt av er kan närvara, och en del av årsmötet kommer handla om SPIRRIT.
   
  Mer information och anmälan hittar man på hemsidan: https://www.ucr.uu.se/rikssvikt/information
  Med vänliga hälsningar
  SPIRRIT-teamet

Vi använder cookies
Cookies gör att denna webbplats fungerar korrekt. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.