• 2022-12-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 49

  Hej alla SPIRRIT-medarbetare!

  Året börjar lida mot sitt slut. Detta blir sista nyhetsbrevet för 2022 och tänk vilket år vi haft!

  I början på året började vi med event adjudicering i studien och vi är mycket tacksamma för det arbete ni lagt ner för att skicka in event-rapporter till oss. Och vid avstämning 1 december är det hela 665 event som är färdiggranskade och stängda. Fantastiskt bra jobbat! Eftersom SPIRRIT är en eventdriven studie så måste vi alltså komma upp i ett antal event för att kunna se att vi får tillräcklig styrka i våra beräkningar av studieresultatet, vilket betyder att ju fortare vi får in alla events, desto bättre kan vi beräkna hur länge vi måste inkludera patienter. Vi vill därmed passa på att nämna hur viktigt det är att skicka in källdata till eventrapporten och att besvara querys i tid, detta för att få in data till studien och att göra vårt arbete tillsammans så smidigt som möjligt.

  Vi försöker även påminna om att blinda alla patientidentifierande uppgifter i de handlingar ni skickar in. Titta gärna en gång extra innan ni skickar så att det inte syns igenom blindningen eller att det är uppgifter som missats.

  Tänk även på att använda rätt format för datum på Transmittal Form. Det skrivs enligt det nedre exemplet, med tre bokstäver för månad, och ingen ruta ska lämnas tom.

  Under 2022 har vi även kämpat på med rekryteringen för att återhämta oss från COVID-pandemin och det har gett resultat! Nu i november har vi tillsammans tagit in 22 patienter! Det är jättekul och bästa inkluderingen på väldigt länge. Vi hoppas att november sätter en trend för kommande månad, trots att december innebär jul och nyårsfirande och ledighet!

  Tack till Karolinska, Uppsala, Örebro, Jönköping, Karlstad, SÖS och Sahlgrenska för att ni inkluderat patienter i november! Det uppskattar vi i studieteamet och styrgruppen.

  Vi har även nyligen skickat ut ett notice letter om studieförlängning, vi vore tacksamma om vi kunde få detta klart innan årsskiftet då nuvarande avtal löper ut 31/12. Om ni har missat informationen, kontakta gärna er monitor!

  Under 2023 planerar vi ett prövarmöte den 8:e februari i Stockholm. Vi ser gärna att både prövare och forskningssköterskor är med på mötet. Inbjudan med lokal och mer detaljer kommer skickas ut vid senare tillfälle. Lägg in datumet i era kalendrar nu!

  Slutligen vill vi önska er alla en underbar jul och ett gott nytt år!

  Vi hörs igen 2023!!!

 • 2022-11-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 44

  Kära SPIRRIT-medarbetare!

  November är den där lite tunga tiden, när höstens vackra färger försvunnit och mörkret och kylan klampar in i vår tillvaro med stora steg. Det gäller bara att härda ut, för vi vet ju att det vänder snart.

  Oktober var en lite stillsam månad i studien, med 11 nya patienter, och vi gick in i november med 1407 patienter. Kardiologkliniken på Akademiska sjukhuset tog in patient nummer 1400 och har firat med tårta, grattis till er! Till inklusionsstatus

  I detta nyhetsbrev blir det lite fokus på ekonomi och avtal.

  Vi har ju flaggat för att vi ska göra i ordning faktureringsunderlag åt er, och nu är dom klara! Vi skickar ut dom separat till varje klinik under denna vecka. Underlaget inkluderar utförda patientbesök till och med 25-okt-2022 och events till och med 31-okt-2022.

  Events som fortfarande inte är stängda, dvs är i query/under bedömning, kommer inte inkluderas på detta underlag utan på nästa. Detta eftersom att det är lättare för oss att hålla koll på vilka event som ska faktureras för när de är stängda.

  Från och med oktober 2022 kommer UCR vara ansvariga för att sammanställa fakturaunderlag. Detta kommer att göras två gånger per år. Nästa underlag kommer att skickas ut i slutet av april 2023.

  Klinikavtal:

  Förlängning av studiens tidsplan behövs, då nuvarande klinikavtal löper ut årsskiftet 2022. Orsak till studieförlängningen är COVID-pandemin, lägre rekryteringstakt än förväntat, och för att möjliggöra att studien kan ge resultat. Därför kommer vi att behöva förlänga avtalen för SPIRRIT-HFpEF till slutet på 2026. Rekryteringsperioden och totala studieperioden är estimerad och kan komma att kortas om det skulle behövas. Uppdaterade klinikavtal kommer att skickas ut till klinikerna inom kort.

  När det gäller CEA så är vi tacksamma om ni försöker skicka in eventpaketen så snart ni kan efter att listorna går ut var tredje månad. Genom att vi har en bra överblick över hur antalet händelser ser ut, så kan vi lättare uppskatta när vi kan avsluta rekryteringen.

  Har ni frågor som gäller faktureringen, avtal eller vad som helst rörande studien så går det alltid att höra av sig till oss!

  Håll värmen och engagemanget uppe, ni gör ett fantastiskt jobb!

  Hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • 2022-06-22 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 25

  Kära SPIRRIT-medarbetare!

  Sommarsolståndet har precis passerat och jordaxelns lutning mot solen börjar minska igen. Men än lever de ljusa nätterna kvar ett tag, liksom den härliga grönskan.

  Midsommarhelgen står för dörren, och det är för många starten på semestern. Vi skickar detta som en liten sommarhälsning och det kommer ingen statistik nu, utan vi gör en sammanställning över hur sommaren sett ut i slutet av augusti.

  Hittills under juni har vi fått in 7 patienter i studien, vilket till dags dato ger oss 1356 patienter.

  Vi vet att sommar och semester kan innebära att man får pussla och tråckla med bemanning ute på klinikerna, och då har man kanske inte så mycket tid åt studier. Vi här på UCR finns dock tillgängliga hela sommaren om det dyker upp nåt. Lättast når man oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller om det gäller CEA och eventpaketen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . SAE-rapporter skickas som vanligt till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

  Under våren har CEA-processen startats upp och det har blivit ett ordentligt inflöde av eventpaket från er kliniker. CEA-teamet skickar en stor eloge till er alla, ni gör ett toppenjobb och eventpaketen håller hög kvalitet.

  En detalj ni kan tänka på är dock att om det står labvärden (NT-proBNP) nämnda i dom journalanteckningar som skickas in så behöver ni även skicka in lablistan för det värdet, så att man kan se provtagningsdatum, enhet och referensvärden för provet.

  Efter sommaren kommer ni att få ut ett uppdaterat faktureringsunderlag för eventpaketen, så att ni kan fakturera och få betalt för det extra arbete ni lägger ner.

  Vi hoppas att ni alla får en sommar fylld av härligt väder, avkoppling och återhämtning! För att avsluta lite SPIRRITuellt så skickar vi med några fina ord om juninatten som Harry Martinsson skrivit.

  En riktigt glad midsommar och fortsatt fin sommar önskar vi i SPIRRIT-teamet!!

  JUNINATTEN

  Nu går solen knappast ner,

  bländar bara av sitt sken.

  Skymningsbård blir gryningstimme

  varken tidig eller sen.

  Insjön håller kvällens ljus

  glidande på vattenspegeln

  eller vacklande på vågor

  som långt innan de ha mörknat

  spegla morgonsolens lågor.

  Juni natt blir aldrig av,

  liknar mest en daggig dag.

  Slöjlikt lyfter sig dess skymning

  och bärs bort på ljusa hav.

  HARRY MARTINSON: Ur CIKADA

  Trevlig midsommar!

 • 2022-10-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 39

  Hej alla SPIRRIT-medarbetare!

  Hösten är här på riktigt och nyheterna surrar om inflation, elbrist och oroligheter i världen. Men i vårt nyhetsbrev skriver vi om trevligare saker.

  Under september månad fick vi in hela 19 nya patienter i studien, vilket ger oss en summa på 1396. Toppenbra jobbat!!! Till inklusionsstatus

  Tänk på att alla som inkluderar minst 3 patienter på en månad får biobiljetter. Och det är tårtchans till veckan! Den klinik som lyckas inkludera patient nummer 1400 blir bjudna på tårta.

  I en studies om pågår länge så blir det oundvikligen lite byte av personalen. Här i studieteamet på UCR får vi säga tack för den här tiden till projektledare Susanne Heller, och vi välkomnar varmt Mirjam Goedkoop som ny projektledare. Vi bifogar en uppdaterad kontaktlista, skriv ut och sätt I prövarpärmen under flik 27.

  Vi skrev i förra nyhetsbrevet att vi arbetar på ett förifyllt faktureringsunderlag för alla kliniker. Det tog lite längre tid än planerat men arbete pågår så att ni ska få ett färdigt faktureringsunderlag att skicka till er ekonomiavdelning för fakturering innan årets slut. Viktigt att ni får pengar för det arbete ni lägger ner!

  Till vintern löper klinikavtalen ut och därmed behöver vi förlänga avtalen. SPIRRIT-teamet jobbar för en lösning och kommer återkomma under hösten med ett förlängningsavtal.

  CEA-teamet hälsar att nya listor med event mailades ut i slutet av förra veckan. Ladda gärna ner listorna och skriv ut, även om ni inte kan börja arbeta med dom med en gång.

  En liten påminnelse om hur man skriver datum på Transmittal form. Det skrivs med tre bokstäver för månad, och ingen ruta ska lämnas tom. Tex.17FEB2022

  Planerar någon från er klinik att delta på någon av följande konferens?

  AHA 5-7 November i Chicago & CVCT 1-3 December i Washington.

  Det planeras eventuellt en sammankomst för både svenska och amerikanska prövare för SPIRRIT-HF studien, i samband med någon av konferenser. Det blir ett tillfälle för mingel och diskussion om SPIRRIT. Meddela gärna projektledare Mirjam Goedkoop (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) om ni har planer att delta på AHA eller CVCT. Mirjam kommer att skicka ut mer information vid senare tillfälle till de som har chansen att medverka.

  Ett litet kom-ihåg så här som avslutning:

  Om en patient vill avsluta sin behandling, inte gå och ta prover eller inte bli uppringd, fråga då i första hand om patienten kan tänka sig att vara kvar i studien så att vi kan samköra data på slutet. Dom kan få slippa läkemedel, provtagning och kontakt, men det är värdefullt att ha kvar så mycket data som möjligt på slutet. Om patienten tycker att det är okej så ska man INTE avsluta patienten.

  Man låter helt enkelt bli att göra uppföljningar om patienten avböjt kontakt, och fyller i i Captivate att uppföljning ej är gjord.

  Om patienten vill slippa ta prover men kan tänka sig bli uppringd som planerat, kan man fylla i att labtester ej är gjorda.

  Oss når ni som vanligt enklast genom att maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Med detta önskar vi er en fin fortsättning på hösten!

  SPIRRIT-teamet

 • 2022-06-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 22

  Hej alla!
  Om ni har saknat nyhetsbrevet så kan det vara för att det inte kom ut något i maj. Detta på grund av olika skäl, dataproblem, sjukskrivning och för att vi på UCR firade stort att verksamheten fyllde 20 år i höstas. Vi önskar att vi hade kunnat bjuda in er alla till det firandet, för till syvende och sist så är det ert hårda arbete och engagemang ute på klinikerna, som möjliggör all fantastisk forskning. Ett extra stort TACK till er!!!

  Inklusionen tuffar på. Under april fick vi 14 nya patienter och under maj räknade vi in 16 st. Siffrorna i diagrammet visar nu alltså inklusionen under både april och maj. Totalt har vi nu 1349 patienter. Till inklusionsstatus

  Det mesta som händer i studien just nu kretsar kring CEA, eventhanteringen. Det rullar på bra och de flesta av er har lyckats ta sig igenom träning och kunnat börja ladda upp eventpaket i Ethical. För er som inte har gjort träningen än påminner vi om att det behöver göras. Det är bra att få in eventpaketen så snart som möjligt efter att vi skickar ut listorna, det blir lättare för oss att ha lite koll på statistiken och kunna justera förväntningar. Kommer ni inte ihåg hur ni ska komma igång så hör av er!

  CEA-teamet vill ge er en ros för de fina eventpaket ni skickar in och för allt arbete ni gör! TACK!

  Dom vill också påminna om några saker:

  • Dödsbevis och dödsorsaksintyg är inte väsentligt när patienter dör på sjukhus (då finns informationen/dödsorsaken i journalanteckningarna).
  • Titta efter ordentligt när ni blindar personuppgifter. Om man använder ”fel” sorts penna lyser det igenom och det går att se uppgifterna ändå. Använd gärnaTippex-rollern som ni fick i påskpaketet. Tar den slut kan ni höra av er så skickar vi ny.
  • Om man blir ombedd att skicka in bara 1 sida igen av någon anledning, skicka bara den sidan och inte hela paketet igen. Och då i den mapp vi efterfrågar i query.
  • Ta en extra titt på Transmittal Form så den är signad, daterad och alla kryss är ibockade och även Initial eller supplemental submission innan man skickar.

  Vi närmar oss somrar och semestrar. Som vanligt så är det då säkrast att höra av sig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om ni vill nå oss, den adressen är alltid bevakad så att ni får hjälp med det ni behöver.

  Hoppas ni har tid att njuta lite av alla försommarens upplevelser!

  Med vänliga hälsningar

  SPIRRIT-teamet

 • SPIRRIT HFpEF Enrollment drive - presentationer och webinar inspelningar

  Datum 

  SPIRRIT HFpEF Enrollment Drive

  2019-11-19

  webinar 2019 11 19 Till Powerpoint
  presentation 

   2019-10-07

  webinar 2019 10 07  Till Powerpoint
  presentation 
 • Ny länk till e-CRF filmer finns

  Här hittar du länken till eCRF träningsfilmer på svenska.

  Där kan du titta på filmerna och läsa instruktionen om vad som behövs för att få tillgång till eCRF systemet Captivate.

  Har du frågor omkring hur man besvarar queries? Titta gärna på träningfilm #2 om queryhantering.

  https://www.ucr.uu.se/rikssvikt/rrct/spirrit-hfpef/dokument-presentationer/ecrf-traning-for-spirrit

 • Dokument för att räkna ut när man ska göra uppföljningarna på patienter finns att ladda ner.

Vi använder cookies
Cookies gör att denna webbplats fungerar korrekt. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.