SPIRRIT HFpEF Update

2021-03-31 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 13

Hej!
Nu är det ett tag sedan vi skickade ut det senaste nyhetsbrevet. Strax efter att vi skickade ut det i början av februari så passerade vi 1100 patienter! Det var KS Huddinge som tog patient 1100, bra jobbat!

Vi nås dagligen av rapporter om hur det ser ut i sjukvården runt om i landet. Det är fortsatt en mycket tuff situation i stora delar av Sverige, och vaccineringen tar lite längre tid än det var tänkt, men vi hoppas att utvecklingen kan vända snart. Trots att läget är pressat så fick vi in 15 nya patienter under februari och hela 20 patienter i mars. Idag sista mars har vi 1123 patienter inkluderade! Stort tack till er alla som lägger ner tid och engagemang i SPIRRIT-studien!!! Till inklusionsstatus

Om två veckor, torsdag 15 april, bjuder vi in till ett SPIRRIT-möte online. Denna gång är det bara svenska kliniker inbjudna och vi hoppas kunna diskutera läget i svenska SPIRRIT.
Mötet är 15.30 till 16.30. Vill du vara med och inte har fått någon inbjudan så hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi hoppas att så många som möjligt kan delta!

Vi vill påminna er om screeningloggen. Om ni inte skickat in den på ett tag och har inkluderat nya patienter får ni gärna maila den till oss.

Tänk även på att fakturera ert arbete i SPIRRIT så att ni får er ersättning. Enligt avtalet kan ni fakturera två gånger per år. Har ni frågor om faktureringen eller saknar faktureringsunderlaget – hör av er till oss!

En liten sak om eCRF:et Captivate: Om ni ser att vissa boxar fortfarande är orangea fast ni fyllt i data, så kan det vara så att ni missat att klicka i rutan ”Mark CRF complete” innan ni sparat data.

Till sist vill vi i SPIRRIT-teamet önska er alla en skön påskhelg, förhoppningsvis med ledighet och vackert väder!
GLAD PÅSK!

2021-02-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 5

Hej!
Då är vi inne i februari och i nästan hela landet är det snö och vinter. Men nu börjar vi märka att dagarna blir längre och vi går mot vår, härligt! Med våren så hoppas vi även att pandemin tar några steg tillbaka och att vaccineringen fortlöper som planerat, så att vi kan börja återta någon slags normalitet.

Under januari fick vi ihop nio nya patienter, så vi gick in i februari med 1088 patienter. Inte så långt kvar till tårtchansen för patient nummer 1100!! Till inklusionsstatus.

Vi hade vårt gemensamma möte med USA-teamet den 27 januari. Tyvärr hade några av er problem med WebEx-länken - beklagar. Stort tack till er som hade möjlighet att delta! Mötesanteckningarna finns med som bilaga tillsammans med bilderna. 


Sammanfattningsvis diskuterade vi nuvarande COVID-situation och hur vi kan arbeta med rekrytering framöver. Lars Lund redogjorde kort om hur utfallet ser ut baserat på det första register-uttaget från Socialstyrelsen vad gäller hospitaliseringar. Vi ligger i linje med andra studier - t.ex. TOPCAT America. Det är viktigt att fortsätta på linje vi är vad gäller studiepopulationen - att inkludera patienter med tillräckliga symtom på sin HFpEF-sjukdom (EF 40-49 %, pågående behandling med loop-diuretika, stor andel patienter som är/har varit hospitaliserade pga hjärtsvikt).

Med vänliga hälsningar
SPIRRIT-teamet

2021-01-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 1

Hej kära SPIRRIT-deltagare!
Vi vill önska er en god fortsättning på det nya året! Ett år som, mer än någonsin, är oskrivet blad, men som vi hoppas för med sig ljusare tider på många sätt. Framförallt önskar vi att sjukvården får se en ljusning, att verksamheter kan börja återgå till normalläge och att ni som vårdpersonal får möjlighet att återhämta er.

Vi skickar nu ut en sammanställning av inklusionen under 2020. Av orsaker kända för alla så har vi haft stora utmaningar med inklusion under året, men vi är så tacksamma att det blivit så många som 168 patienter!

Under december kom det in 12 nya patienter, hela 9 av dom tog Karolinska Huddinge och Solna in, trots stor belastning av pandemin. Bra jobbat!!!

I år har vi lagt till en ny feature på inklusionssammanställningen. Efter stapeln som visar antal patienter för varje klinik, så står en siffra som är aktuell status. I parentesen står nu två olika siffror, den första röda siffran visar hur många patienter som inkluderats sedan senaste sammanställningen och den andra gröna siffran visar hur många av dom patienterna som var hospitaliserade för hjärtsvikt. Till inklusionsstatus.

Som ni ju vet så vill vi att ni fokuserar på de patienter som antingen är inneliggande just nu för hjärtsvikt, eller som tidigare har varit inlagda för hjärtsvikt.

I denna första sammanställning så visar den röda siffran antalet inkluderade under hela 2020, men den gröna siffran är bara från 1 april, eftersom vi tidigare inte hade uppgift om hospitalisering i Captivate.

Vi tänker att vi börjar med att skicka månadssammanställningar nu i början av året, och om inklusionen kommer igång lite bättre så kan det bli tätare. Ni får hemskt gärna ha åsikter om hur ofta ni vill att nyhetsbreven ska komma, hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!

Med vänliga hälsningar

SPIRRIT-teamet

Ny länk till e-CRF filmer finns

Här hittar du länken till eCRF träningsfilmer på svenska.

Där kan du titta på filmerna och läsa instruktionen om vad som behövs för att få tillgång till eCRF systemet Captivate.

Har du frågor omkring hur man besvarar queries? Titta gärna på träningfilm #2 om queryhantering.

https://www.ucr.uu.se/rikssvikt/rrct/spirrit-hfpef/dokument-presentationer/ecrf-traning-for-spirrit