SPIRRIT HFpEF Update

2020-06-15 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 25

Nu är den sköna sommaren här! Hoppas att ni alla har möjlighet att njuta av den.

Vi vet ju att vården är hårt pressad och att många inte kan få den semester dom så väl behöver och förtjänar. På UCR kan vi följa ert arbete genom kontakt med er på klinikerna, och vi vet att det är tufft för många av er. Vi vet också hur värdefullt det jobb ni gör är, hur mycket ni tillför så väl för den enskilda patienten och för sjukvården som helhet, men också för forskningen. Ni är den absolut viktigaste pusselbiten för att klinisk forskning ska fungera! Och även om mycket av den forskning som pågår har fått komma i skymundan ett tag, hoppas vi att ni ser fram emot att ta nya tag när det är dags.

Vi säger samma sak som Folkhälsomyndigheten: Håll i, håll ut, tillsammans löser vi det här!

Med vänliga hälsningar

SPIRRIT-teamet

2020-06-01 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 23

Hej!

Vi hoppas att ni alla mår bra och håller er friska! Våren och värmen hindras i alla fall inte utav Corona, tack och lov.

Vi har tyvärr fortfarande inga nyheter ifrån Läkemedelsverket gällande det nya protokollet. Även vi börjar bli lite otåliga nu och tycker det har tagit tid. Vi räknar med att vi får göra en ordentlig omstart i höst för att få tillbaka SPIRRIT-andan lite grann.

Det är första juni idag och bifogat finns en liten sammanställning av det som hänt under maj. Fyra patienter har tagits in, så det står inte helt stilla. Och glädjande nyheter är att vi får med en ny klinik som går in i studien, Vårdcentralen Fröslunda i Eskilstuna. Varmt välkomna till SPIRRIT önskar vi er!

Den månadssammanställning ni fått förut, med kurva över förväntad inklusion, kommer vi att arbeta om nu, eftersom vi i nya protokollet har förlängt inklusionstiden. Till inklusionsstatus.

Ta hand om er!

Hälsningar

SPIRRIT-teamet

2020-04-28 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 18

Hej!

Dagarna rullar på och våren kommer som vanligt, även om mycket runt oss är annorlunda.

Förra veckan tog Södersjukhuset in en ny patient, så vi kom upp till 1003 patienter.

Fortfarande har vi inget svar från Läkemedelsverket tyvärr. Nästa vecka ska vi ringa och se om vi kan få veta hur det ligger till, om beslutet är långt borta.

Tills vi har besked kan ni som känner att ni fortfarande har möjlighet att inkludera patienter fundera på någon dag och tid som vi skulle kunna ha en liten onlineträning på nya protokollet.

Vi hoppas på att komma med besked snart!

Hoppas att alla får en trevlig Valborgshelg!

Hälsningar

SPIRRIT-teamet

2020-04-20 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 17

Hej!

Förra veckan fick vi in fyra nya patienter. Karolinska tog in två och Uppsala och Jönköping tog in en var. Det gör att vi nu har 1004 patienter.

Vi har fortfarande inga nyheter om protokollet. Läkemedelsverket snabbehandlar alla protokoll gällande COVID-19-studier, så det gör att andra studier kan få lite längre handläggningstid. Det innebär att vi inte kommer att genomföra det inplanerade webinariet på onsdag 22 april. Istället kommer vi att göra som så att när vi fått godkännandet skickar vi ut information till er. Ni får då bestämma en tid med oss då vi kan ha ett telefon/onlinemöte för en genomgång av det nya protokollet. Eftersom det ser så olika ut på klinikerna nu hur mycket tid man kan lägga på forskningen så väljer vi att göra detta separat för varje klinik. För er som är aktiva och har möjlighet att inkludera patienter är det då viktigt att ha denna genomgång så fort som möjligt efter godkännande, och vi önskar att åtminstone någon läkare och någon sköterska kan delta. Så fort vi får besked från Läkemedelesverket skickar vi ut info till er så att ni kan boka in en tid med oss.

Med vänliga vårhälsningar

SPIRRIT-teamet

2020-04-13 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 16

Hej!

Hoppas att ni alla fått några sköna påskdagar, om än lite annorlunda!

Lagom till påskhelgen så sprängde vi 1000-patientsvallen! Det var Karlstad som inkluderade patient nummer 1000, ett stort grattis till er!!! Kul med lite positiva nyheter i dessa tider.

Vi har fortfarande inga nyheter vad gäller det nya protokollet. Så fort vi får besked går vi ut med information till er.

Vi i SPIRRIT-teamet jobbar på och ni får gärna höra av er med frågor och funderingar till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Med vänliga hälsningar

SPIRRIT-teamet

 

2020-04-06 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 15

Hej!
Livet fortsätter, om än på ett annorlunda sätt. Vi har lärt oss saker och ting kan ändras väldigt snabbt, och vi måste se till att anpassa oss efter omständigheterna. Forskningen måste på de flesta ställen pausa lite för att annat kommer före. På UCR jobbar vi vidare med SPIRRIT på det sätt vi kan. Som ni vet skickades ju det nya protokollet in för godkännande hos myndigheterna för drygt tre veckor sen. Vi har fått besked från Etikprövningsmyndigheten som gav grönt ljus. Nu inväntar vi svar från Läkemedelsverket. I rådande situation har dom aviserat att handläggningstiderna kan bli förlängda. De snabbehandlar ansökningar som gäller COVID-19 och då kan andra ansökningar bli fördröjda. Vi hade räknat med ett svar efter påsk, så vi håller tummarna att det håller.

Vi har redan nu planerat in ett webinarium för att gå igenom ändringarna och ge möjlighet till diskussion. Webinariet är planerat till onsdag 22 april klockan 15. Om vi inte fått svar från Läkemedelsverket då så skjuter vi upp det. Är ni intresserade av att delta så skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så skickar vi länken till webinariet. Vi kommer även spela in presentationen så att man kan titta på den i efterhand om man inte har möjlighet att delta.

Förra veckan tog Örebro in en patient, så med 999 patienter är vi väldigt nära delmålet 1000. Den klinik som tar in patient nummer 1000 får givetvis tårta som vanligt, men sen har vi även planerat en liten överraskning för alla kliniker.

Eftersom det är första måndagen i månaden så skickar vi med en sammanställning över hur inklusionen ser ut. På veckoinklusionen så är siffrorna inom parentes antal som inkluderats sedan sista uppdateringen som skickades ut 16 mars.

Vi hoppas att ni tar hand om er!

Med vänliga hälsningar

SPIRRIT-teamet

2020-03-30 SPIRRIT HFpEF Nyhetsbrev vecka 14

Tack för allt ert arbete under denna COVID-19-pandemi! Vi förstår att det är annorlunda och oförutsägbara tider just nu och ett tag framöver.

Kardiologen i Uppsala och Jönköping tog in varsin patient förra veckan. Nu har vi alltså 998 patienter i studien, snubblande nära 1000!

Lite summariskt vad som gäller för SPIRRIT under rådande omständigheter:

  • Först och främst patientens säkerhet!
  • Följ riktlinjer vid din arbetsplats.
  • Redan randomiserade patienter: SPIRRIT fortsätter. Fortsätt den randomiserade behandlingen så gott som är möjligt. Försök med distanskontakt snarare än fysiska besök (vilket ändå gäller i SPIRRIT). När det är dags för blodprover (kalium och kreatinin), gör en individuell bedömning om prover medför mer nytta än risk för patienten. Det går att fortsätta randomiserad behandling utan att ta prover, på samma sätt som skulle göras i klinisk praxis, om patienten inte har hög risk för allvarlig kaliumstörning eller förvärrad njurfunktion.
  • Eventuella nya patienter: SPIRRIT är en pragmatisk studie där varje prövare och site själva bedömer vad som är lämpligt. Om inklusion, randomisering och uppföljande blodprover kan ske utan större risk för patienten och utan större börda för verksamheten kan patienter fortsatt inkluderas. Men vi förväntar oss inte att ni prioriterar detta och förväntar oss inte att ni inkluderar patienter, tills vidare.
  • Det diskuteras om ACE-hämmare, ARB eller tom MRA kan öka risken för eller förvärra COVID-19, men nuvarande konsensus är att så INTE är fallet och COVID-19 skall inte påverka behandling med ACEi, ARB eller MRA.
  • SPIRRIT medför en möjlighet att lära oss mer om COVID-19. COVID-19 finns som ICD-10 kod U07.1. Vi uppmuntrar till användning av denna i journaler. Vi undersöker möjligheter till ytterliga analyser kring COVID-19 inom SPIRRIT och RiksSvikt.
  • Alla reflektioner eller förslag kring COVID-19 och SPIRRIT emottages tacksamt av studieledningen. Ni når oss som vanligt lättast på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hoppas ni har tid och möjlighet att njuta av våren och ljuset!

Med vänliga hälsningar

SPIRRIT-teamet

Ny länk till e-CRF filmer finns

Här hittar du länken till eCRF träningsfilmer på svenska.

Där kan du titta på filmerna och läsa instruktionen om vad som behövs för att få tillgång till eCRF systemet Captivate.

Har du frågor omkring hur man besvarar queries? Titta gärna på träningfilm #2 om queryhantering.

https://www.ucr.uu.se/rikssvikt/rrct/spirrit-hfpef/dokument-presentationer/ecrf-traning-for-spirrit