Syftet med biobanken är att identifiera hur/om patienter svarar på insatt hjärtsvikts behandling ,varför vissa patienter ej svarar som förväntat samt att få en ökad kunskap om underliggande mekanismer vid hjärtsvikt
Genom att samla in information från ett stort antal hjärtsviktpatienter avseende deras olika bakomliggande sjukdomar, symptom, medicinering, livskvalitet och koppla detta till koncentrationen blodet av biologiska ämnen (s.k. biomarkörer) i blod och urin och mönster i gener (ärftlighetsfaktorer) som har betydelse för utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar hoppas vi få ökad kunskap så att vi tidigt kan identifiera patienter med hjärtsvikt som svarar dåligt på rekommenderad behandling och erbjuda dessa en alternativ behandling samt finna nya behandlingsmål.
Det förekommer olika typer av hjärtsvikt och därför önskar vi även få en uppfattning om vilka skillnader och likheter som föreligger i dessa avseenden mellan patienter med systolisk hjärtsvikt (hjärtsvikt med nedsatt pumpförmåga) och de som lider av s.k. diastolisk hjärtsvikt (styvt hjärta, hjärtsvikt med bevarad pumpförmåga). Genom att få ökad kunskap om bakomliggande faktorer och skillnader mellan olika patienter i dessa avseenden hoppas vi på sikt att vi kan erbjuda en mer individuell och skräddarsydd behandling.
Totalt kommer ca 4-5000 patienter vid 8 olika sjukhus i Sverige delta i studien.
Studiens praktiska genomförande:
Utöver sedvanliga rutiner kommer patienten att lämna blodprover för dels rutinanalyser (blod, salt, lever- och njurprover), dels för bestämning av det biologiska ämnet NT-proBNP samt prover för senare analys av utvalda biomarkörer (viktiga vid hjärtsvikt och för utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdom), samt ärftlighetsfaktorer som har samband med utveckling av hjärt- och kärlsjukdom.
Mängden blod tas vid dessa provtagningar är totalt 70 ml och mängden urin 10ml. Dessutom tillkommer 15 ml blod för rutinmässiga laboratorieanalyser samt bestämning av det biologiska ämnet NT-proBNP. Patienten registreras även i RiksSvikt vid detta tillfälle.
Uppföljning sker om möjligt cirka 6 månader efter första tillfället då patienten nått måldos eller optimal dos av läkemedel. Patienten uppföljningsregistreras då i RiksSvikt.
Blodproverna och urinprovet som skall användas för senare analys av utvalda biologiska ämnen samt ärftlighetsfaktorer som har samband med utvecklingen av hjärt- kärlsjukdom kommer att förvaras i frysar (i biobank märkt RespondersHF) på respektive sjukhus (minst 70 grader C) som är larmade och övervakade.
Alla resultat avidentifieras och kodas för senare bearbetning och sammanställning. Avidentifierade data finnes endast tillgängliga för ansvariga forskare som alla är läkare och som omfattas av sekretesslagen. Data liksom kodnyckel förvaras inlåsta på respektive deltagande sjukhus hjärtmottagning/ medicinmottagning hos ansvarig läkare/forskare.