Intervju med den nya ordföranden för GallRiks

johanna ordforande 

Vid styrgruppsmötet inför årets GallRiksdagar valdes överläkare Johanna Österberg till ny ordförande.
Johanna är verksam som övre gastrokirurg i Mora, utför mycket gall- och obesitaskirurgi samt ERCP-undersökningar, och har sen 90-talet haft laparoskopisk bråckkirurgi som specialintresse. Disputerade gjorde hon vid Uppsala Universitet 2005 och utbildningsfrågor ligger henne varmt om hjärtat - hon har varit ST-studierektor i Mora i många år. Johanna har varit aktiv i SIKTs styrelse som kassör, men även innehaft ordförandeposten.

Johanna tar över ordförandeskapet efter docent Bengt Hallerbäck som har varit en viktig och klok primus motor inom GallRiks. Bengt har varit en frontfigur inom gallkirurgin i många år och verksam flest år vid NÄL (Norra Älvsborgs Länssjukhus) inom övre GI-kirurgi. Han har höjt statusen för koordinatorerna och sett till att de blir sedda, hörda och respekterade. Som en del i det så skrev han en artikel Dagens Medicin med ett rakt budskap till klinikledningarna i landet - om man är med i ett register måste kliniken ge resurser till koordinatorerna och registerhållarna.

avtackning bengt 5 original redigerad 1

 Bengt Hallerbäck,Johanna Österberg, Lars Enochsson

 Hur tänker du kring ditt nya uppdrag?

- Jag brinner för gallkirurgin och det är ett stort förtroende att få axla denna roll. Jag har sysslat med registret sedan starten 2005. Vi har jobbat tätt i gruppen som ett team under många år och arbetsuppgifterna kommer därför inte att ändras speciellt mycket. Jag har arbetet med FoU-frågor, Gallriksdagarna och variablerna i registret, men kommer nu att vara mer inblandad i årsrapporten och att leda gruppen tillsammans med registerhållaren, professor Lars Enochsson.

Hur tänker du kring registerarbetet?

Jag har ju alltid försökt driva utvecklingen mot att man ska registrera ”online” på operationssalen och att övriga personalgrupper kan hjälpa till med registerarbetet för att få in valida data direkt. Kvalitetsarbete bör engagera alla i vården, inte bara läkarna! På vår klinik fungerar detta mycket väl och våra undersköterskor och sköterskor på operation är mycket intresserade och delaktiga i registreringen.

Koordinatorerna är viktiga för att vi skall få valida data gällande uppföljning av våra patienter. Täckningsgraden för 30 dagarsuppföljningen måste vara hög på alla kliniker, annars kan det bli felaktigheter som sedan fortplantas till registerforskningen. Jag skall fortsätta i Bengts fotspår med att lyfta denna grupp och förmedla att man skall arbeta som team runt kvalitetsregistren ute på klinikerna. Utan koordinatorer inget register! Verksamhetscheferna måste se till att det finns resurser för våra koordinatorer.

Vad ser du för fokusfrågor inom gallkirurgi?

Den benigna övre GI-kirurgin har hamnat i skymundan i den nationella nivåstruktureringsdebatten. Man behöver etablera och utveckla den specialkunskap som denna kirurgiska folksjukdom kräver. Vi måste höja statusen gällande gallkirurgin – till exempel hur hanterar vi den akuta gallan, den svåra gallan, en-seansförfarande gällande koledochussten och ERCP – följer klinikerna rådande EBM (evidensbaserad medicin)? Om man kan förutse den svåra gallan har vi då planerat in ”rätt piloter bakom spakarna”?

Vi tänker att GallRiks kan ha en roll i både ST-utbildning och fortbildningen av kirurger. GallRiksdagarna som vi anordnar varje år är en källa till utbildning för både kirurger och koordinatorer.

Vilka mål har du för GallRiks?

- Viktigt att professionen styr registret.

- Att registret hela tiden utvecklas och är lättarbetat, att det följer med i det som händer i gallkirurgin. Variablerna ska spegla våra behov till exempel gällande riskfaktorer, när det kommer nya tekniker för kartläggning av gallvägarna, vid behandling av koledokussten, i utvecklingen av robotassisterad kirurgi – då måste vi hänga med.

Registret skall fortsätta att vara en källa till forskning, ett mål vore om vi kan stimulera fler unga kirurger att jobba med registerstudier. Vi har instiftat Guldgallan, priser som delas ut varje år på GallRiksdagarna, där det ena priset skall gå till någon som utför ett ST-arbete inom området och det andra priset skall tillfalla ett förbättringsarbete där alla personalkategorier kan delta. I år under KIRUB-dagarna delas även två utbildningsstipendium ut till Kirurgveckan från GallRiks.

Slutligen arbetar vi nu aktivt för att få igång RCT i registrets regi. Det viktigaste av allt är att registret hela tiden kan ge tillbaka information till de som lägger tid att registrera, som ”Koll på läget” samt redovisa kvartalsrapporter och årsrapporter med hög kvalitet.

Jag hoppas att våra brukare använder registret aktivt. Vi kommer att finnas på Kirurgveckan igen med en egen monter.

Välkomna att besöka oss och ge feedback!