Det sista steget i vårt projekt med uppdatering av variabler och definitionstexter för samtliga registreringsformulär är nu i hamn, där formulären för ERCP och 30-dagarsuppföljningen driftsätts och gäller från och med 22 juni 2021.
Det nya formuläret för 30-dagarsuppföljningen aktiveras utifrån indexregistreringen av kolecystektomi eller ERCP som görs från och med 22 juni. Vid registreringar före detta datum gäller det gamla formuläret för registrering av postoperativa komplikationer.
Översynen av våra tre registreringsformulär i samarbete med UCR har pågått under längre en tid och även detta arbete har påverkats och blivit fördröjt på grund av Covid-pandemin. Vi har gjort en omfattande översyn där vi tagit bort ej aktuella variabler och kompletterat med nya samt även utvecklat definitionstexterna utifrån ambitionen att erhålla ett aktuellt och för dagens gallstenskirurgi anpassat kvalitetsregister.
Nedan några exempel på förändringar i formulären för ERCP och 30-dagarsuppföljningen:
- Förbättrad logistik vid registrering när man utför en peroperativ ERCP-undersökning.
- Några utav de nya variablerna är:
- Kunde ERCP-undersökningen genomföras som planerat? - En avbruten ERCP-undersökning kan nu enkelt registreras och orsak anges.
- Endast stentdragning finns nu som alternativ, och vid detta val släcks flera variabler ner som inte är aktuella för registreringen.
- Frågan om stentmaterial har utvidgats med nedbrytbar (långsam eller snabb). Gällande diameter för stentarna registreras plaststentar i French och metall i mm.
- Metod för uppföljning -Vid uppföljning för kontroll av eventuella postoperativa komplikationerna är det av vikt att utföra en noggrann journalgranskning och för möjligheten att värdera/jämföra resultaten mellan kliniker har vi nu infört frågan vilken metod som man använt sig utav (Granskning av journaluppgifter utifrån egen enhet/klinik - Granskning av journaluppgifter från egen enhet/klinik samt även från andra vårdenheter för att fånga upp t.ex. sårinfektion, hjärt- kärl- eller lungkomplikation - Uppgifter från återbesök eller annan kontakt med patient t.ex. telefonkontakt). - Claviengradering - i 30-dagarsuppföljningen sker registrering av de postoperativa komplikationerna via en rullist där man kan ange flera val och där varje registrerad postoperativ komplikation genererar en Claviengradering och ett indexvärde.
- Kontrollfunktioner - vi har även i formulären lagt in del kontrollfrågor och exempel på några utav dem är:
-Vid val av Uppgift saknas under Perop data för Längd och Vikt får man en kontrollfråga - "Övervikt är en viktig riskfaktor – uppgift om längd och vikt brukar anges i operationsplaneringssystem, anestesijournal”.
-Vid val Ja vid Oplanerad återinläggning inom 30 dagar får man en kontrollfråga om man vid postoperativ komplikation sedan svarar Nej.
-Vid registrerad pankreatit i ERCP-formuläret kommer det upp en varningsruta i 30-dagarsformuläret om man valt postkomplikation pankreatit - ”Innan ERCPn förelåg pankreatit, endast postoperativt upptäckt pankreatit ska registreras som komplikation".
Mer information om de nya variablerna/registreringsformulären – GallRiksdagen 29 oktober
Styrgruppen har även under 2021 beslutat att inte arrangera våra sedvanliga utbildningsdagar – GallRiksdagarna, utan vi anordnar istället ett webb-möte fredagen den 29 oktober. Programmet kommer att fokusera på registernyheter samt mer information om de nya variablerna /registreringsformulären. Mer information om mötet med detaljerat program kommer på hemsidan.
Feedback
Vi önskar att du som användare, lokal koordinator eller ansvarig läkare kontaktar oss om det finns oklarheter eller frågor samt om eventuella buggar upptäcks, mejla till
Styrgruppen GallRiks