Att verka under en pandemi som dagligen påverkar oss, både utan- och innanför våra sjukhusväggar sedan i våras, är en mycket tuff utmaning för oss alla. Just nu är vi inne i en ”andra våg” som sköljer över oss och våra patienter. Självklart påverkar det väntetider för elektiv gallkirurgi och vi kan se att frekvensen kolecystektomier jämfört med förra året under perioden januari till november har minskat med drygt 12 procent eller drygt 1600 kolecystektomier.
Även antalet ERCP:er har minskat något, men inte alls i samma utsträckning (-7.7 procent) som jämfört med kolecystektomierna. För galloperationerna så började en påtaglig minskning i mars
2020 (-14 procent), men den största minskningen sågs i april (-45 procent) och maj (-32 procent) för att sedan normaliseras temporärt. Nu när den andra vågen rullar in så anar man dock i oktober en minskning för såväl galloperationer som ERCP:er och som ser ut att fortsätta – vårdskulden växer! (Bild 1).
Bild 1: Antal elektiva galloperationer samt ERCP.er 2019 i jämförelse med 2020 (januari-november)
Vi vet alla att vården har behövt omprioriteras på grund av Covid och framförallt gäller det den benigna kirurgin, men vi vet också att skjuta upp operation av symtomatiska patienter med gallsten kan leda till svåra komplikationer som pankreatit och kolangit. Ett tecken på att omprioriteringar redan skett är att vi ser en rejäl ökning av akut opererade kolecystektomier, framförallt under april
(+19 procent) och maj (+17 procent). Andelen akuta ERCP:er har inte påverkats i lika hög grad.
(Bild 2).
Bild 2: Andel akuta galloperationer samt akuta ERCP.er 2019 i jämförelse med 2020 (januari-november)
Det är viktigt att vi trots läget kämpar på med att fylla i GallRiks och 30--dagarsuppföljningar så att vi framöver kan lämna data över hur pandemin fortsatt påverkat gallstenskirurgin och ERCP-verksamheten i Sverige.
I år har styrgruppen arbetat digitalt med att se över registrets samtliga variabler så att allt ska bli tydligare, vissa variabler har fått lämna och några nya har fått komma in. Komplikationsregistrering vid 30 dagar kommer att ge oss både Claviengrad och index.
Ett extra tack till alla koordinatorer och registeransvariga kirurger därute i vintermörkret som gör att GallRiks är ett klass 1 register som kan leda till förbättringar för vår patientgrupp. Vi har planerat ett nytt GallRiksmöte till hösten den 28 till 29 oktober då vi kommer kunna referera från flera spännande avhandlingar inom området, som nyligen ägt rum eller kommer att presenteras till våren. Glöm ej att skicka in arbeten till Guldgallan. Håll utkik på vår hemsida för mer information framöver.
Vi hoppas innerligt att tomten har ett fungerande vaccin med sig i säcken till oss alla!
Hälsningar från GallRiks ordförande och registerhållare
Johanna Österberg och Lars Enochsson