Forskarnytt
- Uppgifter
Vårt digitala inlämningssystem för att skicka in ansökan till ett forskningsprojekt är nu aktiverat.
Inlämning av projektansökan, kommunikation och återkoppling till forskaren samt övrig nödvändig administration kring aktuellt projekt sker i detta system.
Införandet av systemet innebär förändringar och förbättringar kring forskningsadministrationen där vi bland annat har valt att endast använda en ansökan- projektansökan samt att vi framöver får en effektivare administration kring forskningsansökningar med bättre överblick av pågående och avslutade projekt samt publikationer.
Projektansökan skickas in till systemet via länken
https://www.appinconf.com/kas/Abstract?projectName=gallriks
Läs mer om FoU-kommiitén och dess uppdrag samt processen kring att ansöka om ett forskningsprojekt under rubriken
Forskning och utveckling, FoU information
Kontakta oss vid oklarheter eller frågor Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
April månads GallRiks-profil
- Uppgifter
Vem är du och hur/till vad använder du GallRiks?
Jag är Camilla Gustafsson, arbetar på ÖGI-sektionen Ersta sjukhus. Kirurgspecialist sedan 2012. Sedan specialistexamen har jag haft mycket fokus på gallkirurgi. Disputerade 2020 med avhandlingen ”Surgeon-performed Ultrasound and Timing of Surgery in Acute Choleystitis ”. Ett av mina delarbeten var en registerstudie helt baserad på GallRiks och handlade om kirurgi för akut kolecystit utförd på jourtid (doi:10.1002/bjs.11633.).
Glad Påsk
- Uppgifter
Vi önskar GLAD PÅSK till alla våra registeranvändare
med önskan om att påskäggen i år innehåller vaccin till alla!
Styrgruppen GallRiks
Mars månads profil
- Uppgifter
Vem är du och hur/till vad använder du GallRiks?
Jag heter Britt-Marie Moll, men kallas för Bitte. I min grundprofession är jag undersköterska och anställd på kirurgkliniken Danderyds sjukhus sedan 1978. De senaste 20 åren har jag arbetat mest administrativt bland annat som koordinator på övre GI-avdelningen samt som biträdande chef, men för cirka 7 år sedan började jag på heltid att jobba med kvalitetsregister där jag ansvarar för 9 kvalitetsregister inom vår klinik Kirurg- och urologkliniken och GallRiks är ett av dessa.
Nominera till våra utvecklingspriser!
- Uppgifter
GULD-GALLAN
Samtliga professioner som arbetar med GallRiksdata är välkomna att nominera ett förbättringsarbete.
Alla inkomna bidrag bedöms både utifrån hur stort värde insatsen har för patienterna och användarna av kvalitetsregister samt hur medarbetarna och patienterna engageras, stimuleras och görs delaktiga. Priset belönar fortlöpande arbete och inte planerade insatser från registret.
Ansökningstiden för att söka till våra utvecklingspriser går ut den 29 september 2020.
Nomineringsformuläret skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
För mer information om utvecklingspriset Guldgallan kontakta via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 076-1308722
Januari månads GallRiks-profil
- Uppgifter
.
Bild: Helena Nolgren (längst upp i mitten) i avstämningsmöte med team Chi
Vem är du och hur/till vad använder du GallRiks?
Jag heter Helena Nolgren och är kundansvarig projektledare på UCR (Uppsala Clinical Research) som förvaltar och utvecklar nationella kvalitetsregister, bland annat Gallriks. Jag har jobbat här i drygt 2 år, innan jobbade jag på Ericsson i roller inom utveckling och ledning. Jag tycker att det är jättekul och intressant att nu jobba inom hälsa och sjukvård och att lära mig nytt inom detta område.
Support inför Årsrapport 2020
- Uppgifter
Har du frågor eller om det finns oklarheter kring rapporteringen eller checklistan inför rapportstopp till årsrapporten för 2020 kontakta Nationell koordinator, 076-13 08 722, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Rapporteringsdeadline är den 28 februari 2021.
God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla våra GallRiks användare!
- Uppgifter
Att verka under en pandemi som dagligen påverkar oss, både utan- och innanför våra sjukhusväggar sedan i våras, är en mycket tuff utmaning för oss alla. Just nu är vi inne i en ”andra våg” som sköljer över oss och våra patienter. Självklart påverkar det väntetider för elektiv gallkirurgi och vi kan se att frekvensen kolecystektomier jämfört med förra året under perioden januari till november har minskat med drygt 12 procent eller drygt 1600 kolecystektomier.
Även antalet ERCP:er har minskat något, men inte alls i samma utsträckning (-7.7 procent) som jämfört med kolecystektomierna. För galloperationerna så började en påtaglig minskning i mars
2020 (-14 procent), men den största minskningen sågs i april (-45 procent) och maj (-32 procent) för att sedan normaliseras temporärt. Nu när den andra vågen rullar in så anar man dock i oktober en minskning för såväl galloperationer som ERCP:er och som ser ut att fortsätta – vårdskulden växer! (Bild 1).
Bild 1: Antal elektiva galloperationer samt ERCP.er 2019 i jämförelse med 2020 (januari-november)
Vi vet alla att vården har behövt omprioriteras på grund av Covid och framförallt gäller det den benigna kirurgin, men vi vet också att skjuta upp operation av symtomatiska patienter med gallsten kan leda till svåra komplikationer som pankreatit och kolangit. Ett tecken på att omprioriteringar redan skett är att vi ser en rejäl ökning av akut opererade kolecystektomier, framförallt under april
(+19 procent) och maj (+17 procent). Andelen akuta ERCP:er har inte påverkats i lika hög grad.
(Bild 2).
Bild 2: Andel akuta galloperationer samt akuta ERCP.er 2019 i jämförelse med 2020 (januari-november)
Det är viktigt att vi trots läget kämpar på med att fylla i GallRiks och 30--dagarsuppföljningar så att vi framöver kan lämna data över hur pandemin fortsatt påverkat gallstenskirurgin och ERCP-verksamheten i Sverige.
I år har styrgruppen arbetat digitalt med att se över registrets samtliga variabler så att allt ska bli tydligare, vissa variabler har fått lämna och några nya har fått komma in. Komplikationsregistrering vid 30 dagar kommer att ge oss både Claviengrad och index.
Ett extra tack till alla koordinatorer och registeransvariga kirurger därute i vintermörkret som gör att GallRiks är ett klass 1 register som kan leda till förbättringar för vår patientgrupp. Vi har planerat ett nytt GallRiksmöte till hösten den 28 till 29 oktober då vi kommer kunna referera från flera spännande avhandlingar inom området, som nyligen ägt rum eller kommer att presenteras till våren. Glöm ej att skicka in arbeten till Guldgallan. Håll utkik på vår hemsida för mer information framöver.
Vi hoppas innerligt att tomten har ett fungerande vaccin med sig i säcken till oss alla!
Hälsningar från GallRiks ordförande och registerhållare
Johanna Österberg och Lars Enochsson
December månads GallRiks-profil
- Uppgifter
Årets sista intervju är genomförd och transkriberad av Hildur Thorarinsdottir, kirurg i Malmö/Lund, utbildad i Helsingborg, styrgruppsmedlem i GallRiks.
Samtliga intervjuer under året finns att ta del av under rubriken Om GallRiks - Månadens GallRiksprofil.
Intervjun genomfördes fredagen 10 december 2020 på fysiskt distanserat avstånd under pandemins andra våg i Skåne, som hittills har slagit betydligt hårdare än den första. Vi har blivit så vana vid att behöva mötas på länk, att det var lite högtidligt att få mötas “på riktigt”.
Vem är du och hur/till vad använder du Gallriks?
Jag heter Caroline Lindstedt och arbetar som överläkare och kirurg på sektionen för övre gastrointestinal kirurgi vid Helsingborgs Lasarett. I sommar firade jag 30 år på arbetsplatsen. Jag började 13 augusti 1990, jag minns hur länge det lät när mina överordnade pratade om 20 till 25 år på kliniken, och nu har jag varit här i 30 år!