Månadsbrev Juli 2021

Sommaren är här och vi hoppas att alla får möjlighet till välförtjänt ledighet och god återhämtning efter den utmaning som pandemin inneburit på många olika plan!

ABC AF-studien är naturligtvis öppen för rekrytering även under sommaren och vi är tacksamma för er som oförtrutet fortsätter, men respekterar också om det inte är möjligt. Viktigast är att vi alla kraftsamlar inför hösten då vi hoppas kunna ha ännu fler deltagande centra och att studien tar fart på alla enheter. Sala, Örebro och andra centra har gång på gång visat att det är möjligt att rekrytera enormt många patienter både på stora och små enheter. Det är ingen brist på lämpliga patienter – nyckeln till framgång är att skapa bästa lokala organisation för att ta med dem!

Så fundera i hängmattan på vad du kan göra (ännu) bättre i höst, och hör gärna av dig till oss i studieteamet på UCR om vi kan vara till hjälp!

Patientrekrytering
Under juni inkluderades 133 patienter i studien, vilket är ett topprekord! Under månaden har vi även passerat milstolpen 1900 inkluderade patienter. Örebro har sensationellt tagit in 57 patienter i juni och har nu 317(!) inkluderade patienter (läs mer om ”Örebromodellen” i förra månadsbrevet)

Vi vill även gratulera Lund Clemenstorget för sina första inkluderade patienter under juni.

33 kliniker är aktiverade i studien. Vi ser fram emot att starta fler kliniker till hösten.

 Tabeller juli

 Slutligen vill vi påminna om Brevet inför sommaren, som vi skickat ut via mail tidigare i juni. Brevet finns även uppladdat på hemsidan www.abcafstudy.se under Nyheter - Brev inför sommaren och innehåller viktig information om vilka i studieledningen som finns tillgängliga under sommaren för frågor/support. Om ni stöter på några frågor, börja med att kolla på hemsidan under vanliga frågor och svar. Där kan ni även hitta nyhetsbrev samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

Nu tar månadsbrevet sommaruppehåll och återkommer igen i september.                                                   

Vi i ABC AF-studiens studieledning önskar er alla en riktigt skön sommar!

Studieledningen

Vid frågor vänligen kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


sunset juli

Nyhetsbrev v 25, 2021

Patientrekrytering
Vi är så glada över att se att rekryteringstakten har ökat senaste veckorna! Det är nu många kliniker som kommit igång igen och inkluderar flera patienter per vecka. Vi hoppas att det är en ihållande trend, trots det har vi förståelse för att rekryteringen kan minskar något under sommarsemestern.

Här kommer några glädjande uppdateringar: 

 • Vi har passerat milstolpen 1800 inkluderade patienter
 • Sala har på mindre än två månader tagit in 50 patienter
 • Clemenstorget Lund har tagit in sina första patienter i studien
 • Karlstad, Falun, Hjärthälsan Linköping, Stockholm Heart Center har tagit in 25 patienter vardera
 • Välkommen tillbaka säger vi till Skånes Universitetssjukhus Lund som stått stilla med rekryteringen under 2020 och nu har tagit in 3 patienter på kort tid
 • Universitetssjukhuset i Linköping tagit in 75 patienter
 • Örebro fortsätter med storsatsningen att byta ut Waranbehandling i regionen och har under förra veckan (v24) tagit in imponerande antalet 29 patienter till studien

Utöver de ovannämnda så är det fler kliniker som regelbundet tar in någon/några patienter per vecka! Se tabellen nedan.

Tabell nyhetbrev v25Tabell blå v25

Som ni känner till har vi tagit fram nytt rekryteringsmaterial som har postats ut till er. Sätt gärna upp postrarna och lägg ut informationsbladet i väntrum, andra mottagningar, på anslagstavlor runt om på sjukhuset där patienter med förmaksflimmer rör sig. Behöver ni mer material så hör av er så kan vi skicka!

Slutligen vill vi påminna igen om att ta del av den viktiga informationen i sommarbrevet som skickades ut till samtliga kliniker via mail den 9 juni. Ni kan även hitta informationen på studiens hemsida under ’Senaste nytt’.

Vi önskar er en riktig lång, avkopplande och skön sommar! Vi hörs igen efter sommarsemestern och hoppas då på en nystart för ABC AF!
Nu tar nyhetsbrevet sommaruppehåll och återkommer efter sommaren.

Vid frågor eller funderingar, hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Svar på många vanliga praktiska frågor hittas på www.abcafstudy.se.

Glada sommarhälsningar från,

Isabelle Lilja

Mirjam Goedkoop

Lina Gifting

Christina Björklund

Frida Lindqvist

Cristina Alm

Projektledare

Projektledare

Projektledare, klinik

Projektkoordinator, lab

Monitor

Monitor

072-141 35 62

072-207 10 88

072-201 76 56

072-202 43 29

072-212 89 07

070-755 80 08

           

 

Blåklockor v25

Månadsbrev Juni 2021

Äntligen börjar vi se ljuset i tunneln med högre vaccintäckning, en plan för att öppna samhället igen och att patientrekryteringen i ABC AF går bättre. Ett särskilt tack till Sala som gjort storstilad entré i studien och Karlstad som nådde topp 3 i maj!

En ständigt lysande rekryteringsstjärna i ABC AF är Örebro som nu hittat ett nytt unikt sätt att förbättra för sina patienter och samtidigt erbjuda dem studiedeltagande. Trots att det är 10 år sedan den första NOAK blev tillgänglig för säkrare strokeprevention i Sverige står många flimmerpatienter kvar på warfarin. Flera kan ha goda skäl till warfarin men långt ifrån alla.

Vi hoppas därför att alla deltagande studiecentra överväger denna kvalitetsförbättring och följer Örebros exempel när vi nu återigen kan ta emot patienter på våra mottagningar.

"Sedan början på maj gör vi en genomgång av alla patienter i Örebro som behandlas med Waran för förmaksflimmer och som inte har en mekanisk klaffprotes. Alla patienter tillfrågas om deltagande i ABC AF-studien inför byte till NOAK vilket har gjort att vi ökat vår inklusionstakt."
Anna Björkenheim
, överläkare och ABC AF-prövare, Hjärt-lung-fysiologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro

Patientrekrytering

Under maj inkluderades 91 patienter i studien, vilket är den högsta noteringen i år! Under månaden har vi även passerat milstolpen 1700 inkluderade patienter och vi börjar närma oss 1800 patienter.

Nu är 33 kliniker aktiverade i studien. Vi vill välkomna Citykliniken Clemenstorget i Lund och Trollhättan som startade i slutet av maj! Vi hoppas att kunna starta ytterligare 1 eller 2 centra till innan sommaren.

Tabeller juni

Hänt i maj

Tack till alla er som kunde delta i Prövarmötet 11 maj samt Lunchmötet för forskningssjuksköterskor den 18 maj! Det var kul och intressant att få diskutera rekryteringsstrategier med er!

Vår senaste ändringsansökan till EPM har blivit godkänd den 20 maj och det är viktigt att följa det nya exklusionskriteriet att inte randomisera patienter med akut kranskärlssjukdom (hjärtinfarkt eller instabil angina) senaste 30 dagarna.

Ändringen som godkänts avser:

 • Protokoll v6.0 daterad 27Apr2021
 • Forskningspersonsinformation Ej biobankning V1.0 21Apr2021
 • Rekryteringsposter V1.0 28Apr2021
 • Poster liten v1.0 28Apr2021
 • Informationsblad V1.0 28Apr2021

Studieteamet har skickat ut information om implementeringen av dessa dokument via mail den 25 maj. Alla dokument finns uppladdade på studiens hemsida, tillgängliga för er att ladda ner, skriva ut och arkivera i prövarpärmen. Om ni har frågor om implementeringen av dokumenten så skicka oss ett mail!

Vi vill också meddela att månadsuttaget från AURICULA för maj såg väldigt bra ut och det är vi glada för! Monitorerna har kontaktat de kliniker som hade något att följa upp med. Bra jobbat!

Kommande

Nu kommer upploppet inför sommaren och som vanligt flyger tiden snabbt förbi! Vi hoppas att ni med era sista krafter innan sommarsemestern orkar hålla upp rekryteringen och kämpa på! Det går naturligtvis fint att fortsätta rekrytera nya patienter även under sommaren.

Vi vill påminna att om ni har möjlighet igen, resursmässigt och beroende på smittorisk för patienten, att återuppta kallelse av patienter för 12-mån eller 24-månaders blodprovstagning. Vi har ett kallelsebrev som ni gärna får använda, se bilaga nr 23 på hemsidan att ladda ned.

Slutligen kommer vi att skicka ut ett Brev inför sommaren, med viktig information om vilka i studieledningen som finns tillgängliga under sommaren för frågor/support samt andra praktiska tips. Håll utkik!

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se. Där kan du bland annat hitta nyhetsbrev, https://www.ucr.uu.se/abcafstudy/vanliga-fragor">vanliga frågor och svar, samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.                                                    

Hälsningar från,                                                                                                    

Studieledningen    

Studieledningen

 

Vid frågor vänligen kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Blommor

 

 

 

Nyhetsbrev v 20, 2021         

 Patientrekrytering

Senaste veckorna har rekryteringstakten sakta ökat, vilket vi i studieteamet är glada att se! Vi hoppas att det är ihållande och ökar ytterligare med att smittspridningen minskar och desto fler som blir vaccinerade.

Sedan senaste nyhetsbrevet har:

 • Sala startat och inkluderat 16 patienter på kort tid
 • Danderyd inkluderat sin 150:e patient
 • Lidköping har kommit igång och rekryterat sin första patient
 • Örebro inkluderat sin 250:e patient
 • Lund Clemenstorget startat

Utöver de ovannämnda klinikerna är det fler aktiva kliniker som tar in nya patienter regelbundet varje vecka och ibland t.o.m. flera på samma dag! Det är kul att se att ni fortsätter kämpa med rekryteringen!

Tabell aktiverade 17maj2021

Veckans tips!  
Eftersom det kan vara svårt med rekryteringen just nu, vill vi passa på att påminna om att vi har ett försättsblad som kan skickas per post hem tillsammans med ett samtycke till potentiella patienter. Om ni på kliniken känner till potentiella patienter så kan ni skicka hem detta brev med information och samtycke till denne. Om patienten sedan är intresserad av studien kan hen kontakta er på kliniken för att boka in ett möte för samtyckessignering och randomisering. Dokumentet (V1 daterad maj 2019) finns att ladda ner på studiens hemsida för att sedan anpassas med era kontaktuppgifter. Kontakta oss i studieteamet om ni har frågor eller funderingar kring hur ni kan använda materialet! 

Prövarmöte – 11 maj

Den 11 maj hade vi studiens sjätte prövarmöte. Tack till er som deltog och bidrog!

Kommande:
Vi har nyligen skickat in uppdaterat studieprotokoll gällande tillagt exklusionskriterium till EPM. I ansökan har vi även inkluderat ett nytt samtycke för de kliniker som inte kommer spara prov i biobank. Vi har även tagit fram nytt rekryteringsmaterial. När vi fått ett beslut på ansökan kommer vi komma ut med mer information! Beslutet beräknas till första veckan i juni.

Datum att lägga in i kalendern:

 • 18 Maj kl 12:00-13:00: Lunchmöte för forskningssköterskor, flimmersköterskor och studiekoordinatorer.


Vid frågor eller funderingar, hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Svar på många vanliga praktiska frågor hittas på www.abcafstudy.se.

Vi i studieteamet önskar er en härlig vecka!

Isabelle Lilja

Mirjam Goedkoop

Lina Gifting

Christina Björklund

Frida Lindqvist

Cristina Alm

Projektledare

Projektledare

Projektledare, klinik

Projektkoordinator, lab

Monitor

Monitor

072-141 35 62

072-207 10 88

072-201 76 56

072-202 43 29

072-212 89 07

070-755 80 08

           

 

Raps v20

Månadsbrev maj 2021

Våren är äntligen här och med den en förhoppning om ljusare tider! Varmare väder, allt fler vaccinerade och fortsatt envis distanshållning kan vara den kombination som äntligen hejdar pandemin.

Under april månad var patientrekryteringen i ABC AF-studien fortsatt hämmad av pandemin. Riktigt positivt var att två nya deltagande centra randomiserade sina första patienter och inte minst att studiens oberoende säkerhetskommitté återigen gav klartecken till fortsättning enligt plan efter sin noggranna granskning! Som tidigare påpekar säkerhetskommittén att vi bör rekrytera fler patienter med permanent förmaksflimmer. Helst också äldre och multisjuka där riskbaserad skräddarsydd behandling kan ge särskilt stor nytta.

Patientrekrytering
Under april inkluderades 60 patienter i studien. Trots pandemin ser vi att rekryteringen har ökat på vissa kliniker i landet. Det är riktigt kul att se! Stort tack till alla som bidragit under denna månad. Tillsammans kan vi nå rekryteringsmålet!
Nu är 31 kliniker aktiverade i studien. Vi vill välkomna Sala till studien, som inom första veckan efter start lyckades rekrytera 9 patienter.
   rekrytering maj 2021

 I kalendern

 • Prövarmöte 11 maj kl 16:15-18:00 har ni som inte kunde delta på prövarmötet i mars chans att ta del av den information som då gavs. Detta är också ett tillfälle att bidra till rekryteringsdiskussioner. Inbjudan har gått ut till de kliniker som inte deltog i mars, om någon saknar en inbjudan så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi ser gärna att minst en representant från klinikerna som fått inbjudan deltar i mötet.
 • Lunchmöte för Forskningssköterskor och Koordinatorer 18 maj kl 12:00-13:00. Det är våra monitorer och vår labkoordinator som håller i mötet med fokus på tips och idéer från er på klinikerna hur ni gör för att hitta och rekrytera patienter. Vi kommer också att ta upp lite angående labhantering och monitorering. Inbjudan gick ut den 21 april.


Nedan följer vanligt förekommande frågor gällande frågeformuläret ASTA och tillhörande svar som kan komma till er hjälp!

Fråga 1: Patienten har inte tillgång till en dator eller smartphone eller vill inte fylla i ASTA via www.svarsformular.se, ska jag dela ut ett formulär till patienten?
Svar: Informationsbladet gällande www.svarsformular.se lämnas ut till patienterna vid inklusion, dvs inga pappersformulär av ASTA. Om patienterna inte har tillgång till smartphone, dator, surfplatta etc och inte kan fylla i formuläret via webben kommer ett påminnelsebrev att skickas hem brevledes och efter någon vecka kommer formuläret hem till patienten i pappersformat som hen får fylla i och skicka in till en central samordnande enhet. Men försök i möjligaste mån att uppmuntra patienten att fylla i formuläret via nätet, kanske finns det någon släkting som kan hjälpa till om kliniken inte har en surfplatta eller dator att låna ut.

Fråga 2: Patienten kan inte logga in via www.svarsformular.se och registrera ASTA/EQ-5D
Svar: Patienterna kan skriva in sitt personnummer på vilket sätt som helst på hemsidan, alla varianter accepteras. Det går att använda Laptop/Desktop och smartphone vid inloggning. Det ska fungera att logga in via alla stora webbläsare (ex Chrome, Safari och Edge etc) men fungerar sannolikt även via mindre kända webbläsare.

Om varningstexten "farlig webbadress" kommer upp kan det vara på grund av säkerhetsfilter i någon tredjepartsprodukt som tror att webbsidan är farlig (ex ”Telia Säker Surf” eller något liknande), prova då att logga in från en annan enhet.

Kontrollera följande: Är patienten inkluderad korrekt i AURICULA, dvs finns hen med i studievyn. Har anropet till företaget Nordsoft (som administrerar hemsidan www.svarsformular.se) fungerat, om inte syns en felmarkering i studievyn. Texten ”Aktivering av denna patients ASTA-formulär har misslyckats” visas, man ska då klicka på ”Aktivera svarsformulär”, se 2.11.3 i användarmanualen (Användarmanual)

Om det fortfarande inte fungerar att logga in ber vi kliniken kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för vidare instruktioner och felsökning. Obs! skicka inga personnummer via mail.

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se. Där kan du bland annat hitta nyhetsbrev, https://www.ucr.uu.se/abcafstudy/vanliga-fragor samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

                                                                      

Våriga från hälsningar,                                                                                         

Studieledningen     

studieledningen

blossom

Nyhetsbrev v 16, 2021         

Patientrekrytering

Under året har rekryteringen gått upp och ner och förra veckan hade vi tyvärr en bottennotering med endast 8 rekryterade patienter. Vi förstår att det är fortsatt kämpigt på många håll till följd av den tredje vågen, och vi hoppas att ökad vaccinering och minskad smittspridning ska få oss tillbaka på rätt kurs för att nå rekryteringsmålet.

Ni får gärna uppdatera oss om läget på er klinik så att vi får förståelse för de svårigheter ni har och så att vi kan planera för att hjälpa i möjligaste mån.

Trots svåra förutsättningar i dagens läge har Mölndal lyckats ta in 50 patienter i studien. Bra jobbat!
Vi välkomnar också Sala till studien!

  Tabell aktiveradeTabell vecka för vecka 19Apr2021

 

Prövarmöte – en andra chans

För er som inte kunde närvara på prövarmötet i mars kommer nu en andra chans, den 11 maj. Under prövarmötet får ni höra nyheter om studien samt information om våra substudier. Detta möte är ett viktigt tillfälle att diskutera rekryteringen i studien.

Vi vill att minst en deltagare från varje aktiv klinik närvarar vid ett prövarmöte per termin. Hade ni inte möjlighet att vara med i mars, utse gärna en representant till maj-mötet!

 

 Registrera avliden patient

Om patienten är avliden så markera på sidan för Händelserapporteringen att ingen uppföljning varit möjlig, klicka ”Nej” och markera orsaken till att uppföljningen inte kunde utföras (ingen registerregistrering genomförs) se Användarmanualen s.45 och bild nedan. Via SoS dödsorsaksregister får vi sedan uppgifter om dödsfallen.

händelserapportering

 Datum att lägga in i kalendern:

Notera att inbjudan för samtliga möten kommer skickas ut via mail inom kort.

1.  Prövarmöte 11 maj kl 16:15-18:00 – repris av mötet som hölls 16 mars.

2. Lunchmöte för forskningssköterskor, flimmersköterskor och studiekoordinatorer 18 maj.

 Tulpis

 

Vid frågor eller funderingar, hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Svar på många vanliga praktiska frågor hittas på www.abcafstudy.se.

 

Hälsningar,

Projektledare och monitorer (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)

Isabelle Lilja

Mirjam Goedkoop

Lina Gifting

Christina Björklund

Frida Lindqvist

Cristina Alm

Projektledare

Projektledare

Projektledare, klinik

Projektkoordinator, lab

Monitor

Monitor

072-141 35 62

072-207 10 88

 

072-202 43 29

072-212 89 07

070-755 80 08

Månadsbrev april 2021

Stort tack till alla er som bidrog till vårt prövarmöte den 16 mars!
Här gavs fina presentationer av senaste ESC guidelines, rykande färska nyheter om biomarkörer vid förmaksflimmer, spännande substudier i ABC AF, och oanade framgångar hos våra deltagande studie-enheter, och förstås aktuellt studiestatus. Dessutom fick vi många kreativa och kloka förslag på hur vi tillsammans kan öka rekrytering och även få med äldre och sjukare patienter med större andel permanenta förmaksflimmer. Mycket värdefullt!
Vi fick så positiv respons för prövarmötet så vi gör en repris i början av maj för er som hade förhinder i mars. Det är viktigt att varje studiedeltagande centra är representerade vid prövarmöten så ta chansen!

Håll ut, håll avstånd, och håll ångan uppe i ABC AF trots pandemins tredje våg!

Patientrekrytering
Under mars månad inkluderades 74 patienter i studien. Vi ser att flera av er kommit igång igen med rekryteringen och har bidragit med någon eller några patienter vilket vi är mycket glada för. Vi vill också välkomna Lidköping till studien!

rekryteringstabell månadsbrev april 2021  rekryteringsgraf månadsbrev april 2021

I kalendern

 • Under maj har ni som inte kunde vara med på prövarmötet i mars chansen att ta del av den information som då gavs samt bidra till rekryteringsdiskussioner. Mer detalj om datum och tid kommer snart i en separat inbjudan.
 • Den 18 maj kommer det hållas ett lunchmöte för Forskningssköterskor och Koordinatorer i studien. Det är våra monitorer och vår labkoordinator som håller i mötet som kommer vara ca 1 timme med fokus på tips och idéer från er på klinikerna hur ni gör för att hitta och rekrytera patienter. Vi kommer också att ta upp lite angående labhantering och monitorering. Inbjudan kommer snart.

Några vanliga frågor och svar - många fler finns på www.abcafstudy.se

Vid prövarmötet 16 mars väcktes frågan hur man hanterar en patient som inte vill följa rekommenderad behandling. Den understryker hur viktigt det är att patienten är välinformerad innan randomisering, dvs har förståelse för att behandlingen kan ändras både för den som randomiseras till ABC-rekommendationer och behandlingsförslag men också i standardarmen om läkaren så anser. Om patienten inte är villig att följa behandlingsförslag bör hen inte randomiseras. Dessutom är det viktigt att följa alla randomiserade patienter i en ”intent to treat”-studie som ABC AF.

Fråga: Hur ska jag agera om en patient som redan är med i studien inte vill följa rekommenderad behandling?

Svar: Det är alltid frivilligt att delta i studier men samtidigt viktigt att om möjligt följa upp alla patienter som randomiserats. Om en patient ”vill gå ur studien” är det därför viktig att reda ut orsaken. Om orsaken är att patienten inte vill följa ABC-rekommendationen eller föreslagen behandling i standardarmen så bör denna patient ändå vara kvar i studien eftersom det inte är ett krav att följa behandlingsrekommendationer. Gör en ”registeruppföljning” i AURICULA och lägg till medicinändringen och gör en journalanteckning enligt klinisk rutin. Förklara för patienten att det är värdefullt med fortsatta uppföljningskontakter i studien, till exempel 3-månaderskontakt och livskvalitetsformulär.

bild månadsbrev april 2021

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se. Där kan du bland annat hitta nyhetsbrev, vanliga frågor och svar, samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

Hälsningar,
Studieledningen

kontakter månadsbrev januari 2021

Nyhetsbrev v 12, 2021          

Patientrekrytering
Vi ser fortsatt att rekryteringen är kämpig för många av er och de senaste veckorna har vi haft rund 10-15 patienter per vecka. Det är därför glädjande att det under förra veckan togs in 17 patienter i studien.

Vi är så tacksamma till alla som bidrar trots svåra förutsättningar.

   rekryteringsgraf v12 2021 rekryteringstabell v12 2021

Prövarmötet 16 mars
Förra tisdagen, 16 mars, genomfördes studiens femte prövarmöte. Stort tack till alla som närvarade och bidrog till den intressanta diskussionen om hur vi ska öka på rekryteringen.

Under första delen av mötet fick vi höra presentationer från Tord Juhlin om uppdaterade guidelines, Ziad Hijazi presenterade rykande färska data om biomarkörer vid förmaksflimmer, Anna Björkenheim delgav information om AF-6-substudien och Carl-Johan Carlhäll uppdaterade oss om planeringen och genomförandet av MR-substudien. Denna del av mötet spelades in och är ni intresserade av att höra/se dessa presentationer så kontakta oss i studieteamet.

Andra delen av mötet fokuserade på studiestatus och rekrytering där vi i grupper diskuterade vad som fungerar bra och vad som är utmanande med rekryteringen i studien. Vi funderade också över hur man kan hitta ”sjukare” patienter till studien, då de data vi har över studiedeltagarna visar att vi rekryterar en något friskare population jämfört med referensmaterial vi utgått från vid planering av studien.

Många bra synpunkter och förslag kom in under mötet och vi kommer sammanställa dessa och delge er alla framöver.

 

Har ni frågor eller funderingar, hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Svar på många vanliga praktiska frågor hittas på www.abcafstudy.se

Hälsningar,

Projektledare och monitor (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)

kontakter nyhetsbrev

Månadsbrev mars 2021

Vi välkomnar Helsingborg som rekryterade sin första patient under februari! Förutom denna ljusglimt blev månaden annars inte så fin som vi hoppades. Rekryteringen kanske fortfarande avspeglar den andra vågen och sportlovstider kan också ha bidragit. Vi är alltid tacksamma om ni delar med er av goda tips, konstruktiva lösningar men också utmaningar i rekryteringen, till exempel vid prövarmötet 16 mars.  Vi passar på att påminna om att patienter med hjärtinfarkt senaste 30 dagarna inte är lämpliga för studien (se senaste veckobrev och nedan).

Förra året var vi på god väg mot ”all time high” när pandemin slog till ordentligt i mars, så låt oss hoppas att vi tillsammans kan göra det i år istället!

Patientrekrytering
Under februari togs 39 patienter in av våra 29 kliniker.

Topprekryterare under månaden var återigen Cityheart med 10 patienter! Stort tack till er och till alla er andra som bidragit under denna månad.

Rekryteringsgraf månadsbrev mars 2021   Rekryteringstabell månadsbrev mars 2021

Nytt exklusionskriterium
Styrgruppen har beslutat lägga till ett nytt exklusionskriterium:
Akut kranskärlssjukdom (hjärtinfarkt eller instabil angina) senaste 30 dagarna.
Ändringsanmälan till Etikprövningsmyndigheten är påbörjad men vi ber er redan nu avstå från att randomisera patienter som nyligen haft en hjärtinfarkt eller instabil angina.

Bakgrund till förändringen:
När ABC AF-studien planerades var OAK + dubbel trombocythämning (Trombyl och Clopidogrel) standardbehandling för de flimmerpatienter som drabbades av hjärtinfarkt eller instabil angina. Därmed kunde patienter inte randomiseras i studien eftersom patienter som har dubbel trombocythämning inte får rekryteras (se exklusionskriterier längst ned).

Nya internationella riktlinjer ger nu möjlighet att behandla med OAK + en trombocythämmare direkt efter hjärtinfarkt. De patienterna är inte lämpliga att rekryteras till studien eftersom biomarkörnivåerna måst hinna stabiliseras efter hjärtinfarkten. Därför lägger vi till ett exklusionskriterium men behåller också dubbel trombocythämning som exklusion.
Tänk på att det går fint att rekrytera patienterna vid återbesök 2-3 månader efter hjärtinfarkt och patienterna kan få information om studien redan under vårdtiden.
Se hela listan med inklusions- och exklusionskriterier längst ned i detta brev.

Några vanliga frågor och svar - många fler finns på www.abcafstudy.se

Fråga: Kan man randomisera en patient som redan har NOAK-behandling men inte är beredd att just nu byta ut sin medicin? T ex om man just hämtat ut en ask NOAK från apoteket.
Svar: Nej, patienten kan inte vara med i ABC AF-studien. Att patienten inte är lämplig eller möjlig kandidat för att byta NOAK är ett exklusionskriterium i studien. Patienten kan förstås tillfrågas igen om studien vid senare tillfälle.

Fråga: Kan en patient med paroxysmalt förmaksflimmer som just nu har sinusrytm vara med i studien?
Svar: Ja, patienter med paroxysmalt, persisterande eller permanent förmaksflimmer kan vara med ABC AF-studien, oavsett den aktuella hjärtrytmen. Patienter som planeras för förmaksflimmerablation eller -kirurgi ska inte vara med i studien.

Lista över inklusions/exklusionskriterier med tillägg av nytt kriterieförslag i gult
Kriterier nyhetsbrev v 8

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se. Där kan du bland annat hitta nyhetsbrev, vanliga frågor och svar, samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

Hälsningar,
Studieledningen

kontakter månadsbrev januari 2021

Nyhetsbrev v 8, 2021          

Nytt exklusionskriterium
Styrgruppen har beslutat lägga till ett nytt exklusionskriterium:
Akut kranskärlssjukdom (hjärtinfarkt eller instabil angina) senaste 30 dagarna.

Ändringsanmälan till Etikprövningsmyndigheten är påbörjad men vi ber er redan nu avstå från att randomisera patienter som nyligen haft en hjärtinfarkt eller instabil angina.

Bakgrund till förändringen:
När ABC AF-studien planerades var OAK + dubbel trombocythämning (Trombyl och Clopidogrel) standardbehandling för de flimmerpatienter som drabbades av hjärtinfarkt eller instabil angina.       Därmed kunde patienter inte randomiseras i studien eftersom patienter som har dubbel trombocythämning inte får rekryteras (se exklusionskriterier längst ned).

Nya internationella riktlinjer ger nu möjlighet att behandla med OAK + en trombocythämmare direkt efter hjärtinfarkt. De patienterna är inte lämpliga att rekryteras till studien eftersom biomarkörnivåerna måst hinna stabiliseras efter hjärtinfarkten. Därför lägger vi till ett exklusionskriterium men behåller också dubbel trombocythämning som exklusion.
Tänk på att det går fint att rekrytera patienterna vid återbesök 2-3 månader efter hjärtinfarkt och patienterna kan få information om studien redan under vårdtiden.
Se hela listan med inklusions- och exklusionskriterier längst ned i detta brev.

Patientrekrytering
Välkomna Jönköping till studien! Och stort grattis till Cityheart som passerat sin 150 patient i studien på mindre än 10 månader!

Efter rivstarten i januari har vi nu haft några sega veckor rekryteringsmässigt. Vi hoppas att det är tillfälligheter och att vi trots sportlov kan öka takten igen.
Ni får gärna kontakta oss om läget på er klinik så att vi får en samlad bild av rekryteringen och en förståelse för de svårigheter ni har framför er och så att vi kan planera för att hjälpa i möjligaste mån.

Rekryteringsgraf nyhetsbrev v 8   Rekryteringstabell nyhetsbrev v 8

Information till kliniker som inte biobankar
Några av våra deltagande kliniker kan ju av olika anledningar inte biobanka prover. För dessa kliniker sker endast direktanalys av ABC-prover för patienter i ABC-gruppen.
Samtycket innefattar godkännande om deltagande i substudier (Biobank och Genetik). För kliniker som inte biobankar prover rekommenderar vi att informera patienterna om att prover till dessa substudier troligtvis inte kommer att tas. Hör gärna av er till oss gärna om ni har funderingar eller frågor kring detta.

Anmälan till prövarmötet 16 mars
Vi vill passa på att påminna om att anmäla er till prövarmötet den 16 mars (kl 16-18). Har ni inte fått inbjudan så hör av er. Det kommer vara många intressanta punkter på agendan och vi hoppas på bra diskussioner med särskilt fokus på rekrytering.

Lista över inklusions/exklusionskriterier med tillägg av nytt kriterieförslag i gult
Kriterier nyhetsbrev v 8

Har ni frågor eller funderingar, hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Svar på många vanliga praktiska frågor hittas på www.abcafstudy.se

Hälsningar,

Projektledare och monitor (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)

kontakter nyhetsbrev