Månadsbrev januari 2023

2023

Nytt år innebär nya förhoppningar! Kanske har du redan satt ett nyårslöfte?

Vi i studieledningen hoppas att du haft tid för vila och helgfirande men vi har förstås stor respekt för att såväl virusspridning som personalbrist fortfarande pressar sjukvården.

Samtidigt vill vi påminna om att ABC AF-studien är viktig för patienterna och för framtiden. Om vi tillsammans kan visa att skräddarsydd behandling minskar stroke och räddar liv så kan det påverka behandling för flimmerpatienter i Sverige och stora delar av världen.

ABC AF är dessutom en ovanligt enkel randomiserad studie både för patienter och studiepersonal. Annars skulle vi knappast ha 10 centra som redan tagit in mer än 150 patienter, flera har över 250, och Örebro långt över 500 patienter! Helt fantastiskt bra!!!

Minst en rekryterad patient varje vecka på varje deltagande centra är förväntningen.

Om alla lyckas med det så blir 2023 ett toppenår för ABC AF!

Kanske är det ett fint och bra nyårslöfte?

 Patientrekrytering
Totalt har vi nu 3551 patienter i ABC AF-studien.

Topprekryterare i december var Uppsala med 7 patienter och Danderyd, Solna och Motala med vardera 6 patienter. Hjärthälsan i Linköping och Sala tog in 4 patienter var och Örebro och Södersjukhuset tog in 3 vardera.

Även Linköping, Clemenstorget i Lund, Västerås, Karlstad, Kalmar, Jönköping och Helsingborg har inkluderat patienter under december månad trots alla virus och helger.

Stort tack till er alla!

 Save the date 28/4
Vi påminner om prövarmöte fredagen 28/4 kl.13-14 i samband med Kardiovaskulära vårmötet på Kistamässan, Stockholm. Det går fint att vara med på prövarmötet även om du inte är registrerad deltagare på vårmötet. Minst en representant från varje centra är önskvärt.

 Några vanliga frågor och svar – många fler finns på www.abcafstudy.se
Fråga: När ska händelserapporten fyllas i?
Svar: Både registeruppföljning "Visit 3 - via registret" och händelserapport "visit 3 - Händelserapport" görs vid visit 3. Se avsnitt 6.4 i användarmanualen, https://www.ucr.uu.se/abcafstudy/component/edocman/anvaendarmanual-foer-abc-af-studien

Händelserapporten behandlar patientens förändrade sjukdomshistoria sedan inklusion.
Informationen samlas in via telefonuppföljning.

Fråga: Det är dags att utföra Visit 3 men vi får inte tag på patienten, hur går vi till väga?
Svar: Om det inte går att få tag i patienten, trots upprepade försök via telefon, e-post etc. under sex månader efter inklusion, ber vi er kontakta studieledningen på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Vid frågor eller funderingar hör av er till /Users/chrbj562/Downloads/Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.">Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Svar på många vanliga praktisk frågor hittas på  www.abcafstudy.se.

 

vinterfågel

Varma hälsningar

ABC AF-teamet

ABC teamet

  Månadsbrev december 2022

julgerlang

TACK FÖR GODA INSATSER 2022!

ABC AF-studien har under året fått över 1000 nya patienter! Fler milstolpar beskrivs nedan och vi är många som jobbat både hårt och framgångsrikt för att uppnå allt detta!!!

Säkerhetskommittén har nyligen granskat ABC AF och enhälligt rekommenderat att studien fortsätter oförändrat och uppmuntrat ökad patientrekrytering. Vi uppfattar deras besked som en god indikation på att den behandling vi utvärderar i studien är säker och förhoppningsvis också effektiv.

Vi hoppas att ni alla får möjlighet till välförtjänt vila och återhämtning under stundande helger, även om det mest är ”vanliga” arbetsdagar just vid detta årsskifte. Det går naturligtvis fint att rekrytera patienter även vecka 52 och 1 men kolla gärna med ert lab. så att de kan ta emot.


Passa redan nu på att kryssa almanackan för prövarmöte fre 28/4 kl 13-14 i samband med Kardiovaskulära vårmötet på Kistamässan, Stockholm. Det går fint att vara med på prövarmötet även om du inte är registrerad deltagare på vårmötet.

Vi önskar er alla en GOD JUL och sen gör vi tillsammans 2023 till ett ännu bättre år!

Vi återkommer efter helgerna med ytterligare rekryteringsaktiviteter – flera nya och nygamla studiecentra är på gång och kanske blir det en ny tävling och fina priser…..

Patientrekrytering

Totalt är det nu 3500 inkluderade patienter. I figuren nedan visas patientinkludering för november månad, ungefär hälften av klinikerna har rekryterat och 90 nya patienter har inkluderats. Clemenstorget tog ledningen med hela 14 patienter under november månad med Sala tätt inpå och 11 kliniker har tagit in 1-3 patienter i veckan, helt fantastiskt bra! Dessutom har vi två nya bubblare; Norrköping och Helsingborg.                   

 Rekrytering november 22

Bakåtblickar och framåtblickar

Vi har ett antal site som verkligen rekryterar bra men det gångna året har varit en utmaning för en del kliniker vilket även har framkommit på rekryteringskurvorna i ABC AF-studien under 2022. Vi ser dock positivt på 2023, i dagarna aktiverar vi Lindesberg i studien och under 2023 kommer vi att lägga till ytterligare några nya site, bl.a.; Umeå, Skellefteå och Göteborgs Hjärtmottagning.

 • 500 ABC AF-prover har analyserats under 2022. Vi har 6 st. analyserande lab. och ca. 35 skickande lab i studien. Provskickningarna fungerar (nästan) felfritt, i ca. 99% av skickningarna går det utmärkt.
 • Under året har vi haft nöjet att få dela ut tårtor till 14 kliniker och två fikakuvert. Vi hoppas förstås på att få dela ut ännu mer fika och tårtor/fruktfat/ostbricka till er under 2023, det finns hela 60 tårtor till att dela ut, först till kvarn!

 

ABC släde

ABC-tomten påminner om att:   

  jultårta.jpg  fruktfat.jpg           

 • Efter inklusion av de första 10 patienterna får ni ett fikakuvert
 • Efter inklusion av 25 patienter får ni ännu ett fikakuvert
 • Efter inklusion av 50 patienter bjuds det på tårta eller fruktfat
 • Efter inklusion av 100, 150 och 200 patienter osv bjuds det på ytterligare tårtor och fruktfat.

 

Kalendarium
Webbaserade startmöten och informationsmöten för nya och nygamla kliniker. Hör gärna av er om ni vill delta! Nästa inbokade tillfälle är:

 • 11 januari kl.12:30-14

Klinikinformation

Etikprövningsmyndigheten har godkänt 5 nya kliniker i studien: Göteborgs Hjärtmottagning, Hjärtcentrum och Medicincentrum i Umeå, Medicinsk och geriatrisk klinik i Skellefteå, och Internmedicin i Sunderbyn.

Studieteamet
Vi i studieledningen är glada att få välkomna Anna Åhlander i vårt team. Hon kommer att stötta upp med monitorering i studien och några av er har redan bekantat er med henne.

Julhelgerna

Vi har begränsad bevakning av mailen under följande datum:

Datum

Vid akuta frågor/problem gällande studien

För medicinska frågor

Vid frågor/problem gällande AURICULA

v.51-52

Christina Björklund

tel: 072-202 43 29 

Ziad Hijazi
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tel: 076-724 78 60

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. +

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. samt

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. på CC

v.1

Christina Björklund

tel: 072-202 43 29 

Jonas Oldgren
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tel: 070-221 12 43 


Funktionsmailen bevakas som vanligt igen måndag 2 januari.

Tack för det gångna året 2022!
Som tack för det gångna året skulle vi vilja bjuda er på fika. Ni köper själva fikabröd/frukt/choklad eller liknande, originalkvittot och kontonummer skickar ni sen till oss samt ifylld bifogad reseräkning.

Uppsala Clinical Research Center Att. Isabelle Lilja
Uppsala Science Park, Hubben
Dag Hammarskjölds väg 38
751 85 Uppsala

Vi ersätter utlägg i efterhand om max 150 kr                                                                                     
(Skicka gärna en bild när ni fikar till oss) 

Vi önskar nu er alla en välförtjänt och avkopplande julledighet!

julhälsning.png

Varma hälsningar

ABC AF-teamet

ABC teamet

Månadsbrev november 2022

Grattis Linköping som blev månadens bästa rekryterare!

Uppenbarligen är kombinationen av ”Örebro-modellen” och ett lokalt ST-läkarprojekt vägvinnande. Något att ta efter för andra studiecentra?

Flera centra fortsätter att rekrytera fint, t ex Örebro, Sala, Clemenstorget, Karolinska, Uppsala, och särskilt glada är vi denna månad för Halmstad och Karlstad på topplistan.

Äntligen ser vi fram emot att starta studien i Norrland, där vi har entusiastiska prövare som bara väntat på att lablogistiken skulle kunna lösas. Vi har också en riktig bubblare på gång på västkusten – mer om det hoppas vi kunna berätta i nästa månadsbrev.

Vi i studieledningen är tacksamma för alla som kämpar på med studien. En rekryterad patient på varje centra är mycket bättre än ingen, ett genomsnitt på en patient i veckan är toppen och allt däröver är grädde på moset!

Patientrekrytering

Totalt är det nu 3424 inkluderade patienter. I figuren nedan visas patientinkludering för oktober månad, ungefär hälften av klinikerna har rekryterat och 89 nya patienter har inkluderats. I Linköping där man tillämpar Örebromodellen och engagerar ST-läkare i rekryteringen har man denna månad lyckats rekrytera hela 20 patienter!

                     

 Rekrytering oktober 22

 

Några vanliga frågor och svar – många fler finns på www.abcafstudy.se

Fråga: Kan en patient som redan har dosreducerad NOAK vara med i studien?
Svar:
Ja, det går utmärkt. Dosreduktion av NOAK ska ske enligt FASS.

Fråga: Kan jag randomisera en patient med nydebuterat förmaksflimmer i akut skede?
Svar: Ja, det har ingen betydelse om patienten har känt eller nydebuterat förmaksflimmer. Det viktiga är att patienten fått skriftlig och muntlig information om studien och hunnit ta ställning till att frivilligt delta i studien. Detta kan vara svårt att hinna med vid ett besök på akutmottagning, men om patienten blir inlagd eller kommer tillbaks dagen därpå till mottagning/dagvård så går det ofta fint. Det är dock inte lämpligt att randomisera om patienten ska elkonverteras i samband med akutbesöket.

Vid frågor eller funderingar hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Svar på många vanliga praktiska frågor hittas på  www.abcafstudy.se.

 

Fyrisån

Foto: Christina Björklund, Fyrisån Uppsala

 

Hälsningar,

Studieledningen

Studieledningen augusti 2022

Månadsbrev oktober 2022

Höstfärgerna glimrar i oktobersolen och vi gläds åt att ha kommit mer än halvvägs i studien!

Vi har en ny topptrio i rekryteringsligan för september – grattis till Clemenstorget i Lund bäst av alla, Danderyd som åter är med på pallen, och på tredje plats Linköping som nu har sjösatt ”Örebro-modellen” dvs att erbjuda den förvånansvärt stora mängden flimmerpatienter som fortfarande som står på warfarin att få chansen till modernare behandling och då även erbjudas studiedeltagande. ”Vinst varje gång” för både patienter och studien!

Ni som vill veta mer om modellen kan alltid kontakta vår styrgruppsmedlem Anna, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Under oktober ser vi också fram emot att en av våra tidigare superrekryterare Christos Milonas med ny entusiastisk medarbetare på CityHeart, Stockholm, gör come-back i studien.

Det är aldrig för sent att börja om!

Många av er har haft uppföljningsmöten med studieledningen och vi delar lite erfarenheter och tips längre ned i detta brev.

Patientrekrytering 
Totalt är det nu 3321 inkluderade patienter och 34 kliniker är aktiva i studien. I figuren nedan visas patientinkludering för september månad, 90 patienter inkluderades och 16 kliniker har rekryterat.

 

 Rekrytering sep 22                    

Monitoreringsavstämningar
S
om några av er har märkt så har vi just nu monitoreringsavstämningar med ett extra fokus på rekryteringen, målet är att alla site ska rekrytera. Tar alla in 2 patienter/vecka så når vi målet 6500 patienter inom 1 år. Nedan finner ni några punkter som uppmärksammats vid våra avstämningar så här lång

        myrstack                                                                                                                                                

 • Finns aktiv PI på site? Om inte, är stafettpinnen överlämnad till lämplig prövare?
                     
 • Exkludera inte patienter som planeras för elkonvertering. De kan antingen rekryteras när de planeras eller få skriftlig info och listas för att rekryteras vid återbesök efter elkonvertering.
 • Be pace-sköterskorna att vid kontroller (=löpande-band) identifiera flimmerpatienter som kan få med skriftlig info hem och därefter kontaktas.
 • Engagera ST-läkare som kan rekrytera. Många tycker ABC-rekommendationerna är lärorika.
 • Sprid information om studien till kollegor på avdelningen/mottagningen så ni kan få tips på patienter.
 • Använd tidigare utskickat annonsmaterial, alt. skriv ut från hemsidan, sätt upp i läkarrum på avdelning, mottagning, väntrum etc.

Webbaserade startmöten
Under september månad hölls tre webbaserade startmöten där tre allmänna inbjudningar skickades ut. Detta är ett utmärkt tillfälle att få en refresher och lite mer information om studien. Meddela studieteamet om ni har behov av ett startmöte, enbart den medicinska delen/enbart refresher i Auricula eller både och.

Några vanliga frågor och svar – många fler finns på www.abcafstudy.se
Fråga: Kan man registrera fler gånger i AURICULA utöver Visit 1, 2 och 3 i ABC AF-studien?

Svar: Ja, man kan mycket gärna registrera fler gånger i AURICULA, det är vanligt i ett kvalitetsregister. Registrering är särskilt bra om det sker förändringar i läkemedelsbehandling, eller om någon annan sjukdom som dokumenteras i AURICULA tillkommer. Däremot kan man bara göra den studiespecifika 3-månadersuppföljningen (Visit 3) vid ett enda tillfälle.

Fråga: Hur ska man registrera antikoagulantia vid visit 3 i de fall patienten är inneliggande och står på Fragmin, då detta inte finns som val under medicinering?

Svar: Fylla i NEJ under frågan om antikoagulantia, då denna endast avser oral antikoagulantia. Då sjukhusvård ofta föreligger vid insättning av Fragmin kan en kommentar skrivas angående detta under ”annan sjukhusvård” i händelseuppföljningen.

 

okt 22

 

Vid frågor eller funderingar, hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.">Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Svar på många vanliga praktiska

frågor hittas på  www.abcafstudy.se.

Hälsningar,

Studieledningen

Studieledningen sep. 2022

  Månadsbrev september 2022


ESC Barcelona2                              

Välkommen tillbaks efter semestern!

Flera av oss har just återvänt från världens största hjärtkongress och som vanligt var det många intressanta presentationer av spännande forskningsrön. Extra roligt att ESC-kongressen genomfördes fysiskt för första gången sedan 2019 (när vi just hade startat ABC AF-studien). Många ABC AF-prövare/-sköterskor var på plats i Barcelona och flera bidrog aktivt vid kongressen så vi har förstås överseende med en tillfällig svacka i rekryteringen.

Precisionsprevention* är ett allt hetare ämne både nationellt och internationellt, dvs frågan om vi bättre kan identifiera patienter som har risk att utveckla sjukdom och förebygga denna. Där är ABC AF-studien ett utmärkt exempel och vi är nu halvvägs i rekryteringen!

Vi hoppas nu att alla är redo för att åter accelerera patientrekryteringen under hösten och att vi inte drabbas av några nya pandemivågor eller sjukvårdskriser.

Behöver ni något ytterligare stöd från studieledningen så tveka aldrig att kontakta oss!

 

*Om du är nyfiken kan du googla Precision prevention.

Patientrekrytering

Totalt är det nu 3231 inkluderade patienter och 34 kliniker är aktiva i studien. I figuren nedan visas patientinkludering för augusti månad, 45 patienter inkluderades och 14 kliniker har rekryterat.              

 

Rekrytering augusti 2022

 

ABC Symposium den 1 juni 2022 

Den 1:e juni 2022 hölls ett symposium för ABC studien där resultat från vårt projekt ABC risk scores vid hjärt-kärlsjukdom presenterades.

Den första delen finns som en sammansatt video, vi har skrivit tiden för när de olika presentationerna börjar och förhoppningsvis ska det vara tillräckligt för att ni ska kunna hitta det ni letar efter. I den andra delen finns presentationerna som separata videor. Länken hittar ni även på studiehemsidan under ”mötespresentationer”.

Länk till ABC Symposium från den 1 jun 2022: https://www.ucr.uu.se/en/abc-study-symposium 

FAQ

Nedan följer vanligt förekommande frågor gällande elkonvertering och tillhörande svar som kan komma till er hjälp!

Fråga 1: Kan en patient randomiseras i samband med elkonvertering?

Svar: Nej, det är inte lämpligt att randomisera patienten i samband med elkonvertering. Risken för tromboemboliska komplikationer kan vara högre i samband med elkonverteringen och därför bör man undvika ändring eller tillfälligt uppehåll i OAK-behandling. Däremot går

det utmärkt att randomisera patienter i samband med beslut om planerad elkonvertering eller vid uppföljning efter elkonvertering.

Fråga 2: Kan en patient tas med i studien i samband med beslut om planerad elkonvertering, dvs när tre veckors förbehandling planeras?

Svar: Ja, det går utmärkt att randomisera en patient i samband med beslut om planerad elkonvertering, oavsett om patienten redan har OAK eller inte. Efter randomisering kan patienten direkt påbörja/fortsätta behandling i standardarmen och inom ett par dagar i ABC-armen. Om patienten randomiserats till ABC-armen och får rekommendationen ”ingen OAK” baserat på låg strokerisk med ABC-score så ger man ändå OAK 3 veckor före och minst en månad efter elkonvertering (enligt studieprotokollet), men därefter följs ABC-ordinationen ingen antikoagulation. Det går förstås också bra att randomisera en patient vid återbesök efter elkonvertering.

Hälsningar,

Studieledningen

 

Studieledningen sep. 2022

Månadsbrev augusti 2022

Hoppas sommaren är härlig och att ni fått chans till ordentlig vila och återhämtning!

Ett särskilt tack till Örebro, Solna/Huddinge, Västerås, Mölndal, Sahlgrenska, Helsingborg och Uppsala som rekryterat patienter i juli trots semestertider - varje studiepatient är värdefull! Det finns ju nästan alltid lämpliga flimmerpatienter till ABC AF så det gäller mest att skapa en rutin och förmåga att ”fånga” dem när tillfälle ges.

Patientrekrytering

Totalt är det nu 3186 inkluderade patienter och 34 kliniker är aktiva i studien.

I figuren nedan visas patientinkludering för juli månad, 28 patienter inkluderades och 7 kliniker har rekryterat.

 

Rekrytering jul 22

 

Rekryteringsmaterial

Våren -21 tog vi fram nytt rekryteringsmaterial i form av postrar och informationsblad att lägga ut i väntrum, andra mottagningar, på anslagstavlor o.s.v. runt om på sjukhuset där patienter med förmaksflimmer rör sig. Det skulle vara intressant att höra om ni fått någon respons/uppfattning om ngt av materialet fungerat bättre?

Behöver ni mer material, hör av er så kan vi skicka!

Vid frågor eller funderingar, hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Svar på många vanliga praktiska frågor hittas på www.abcafstudy.se.

 

augusti 2022

Hälsningar,

Studieledningen

Studieledningen augusti 2022

 

  Månadsbrev juni 2022

Skolavslutningar, studentmottagningar, och extra helgdagar är säkra tecken på att sommaren är på väg. Vi hoppas alla tänker till lite extra avseende möjligheter att rekrytera patienter till ABC AF-studien även i semestertider. Vi har stor respekt för att det kan vara svårigheter att hålla rekryteringstempot men ofta går det att hålla igång studien genom lite planering. Patienterna dyker ju upp både inneliggande och på mottagningar även sommartid. Behöver nya medprövare informeras, funkar lablogistiken, vem kan ta del av ABC-rekommendationer, med mera?

Vi i studieledningen försöker alltid finnas tillhands som stöd. Extra kul är det med alla kluriga frågor om vilka patienter som bör inkluderas i studien, senast en från Helsingborg om patienter som genomgått överviktskirurgi där ni alla ser svaret nedan. Svaren på många frågor hittar ni som vanligt på studiens hemsida.

Glöm inte att varje patient räknas för att vi tillsammans ska nå målet!
GLAD SOMMAR!

Patientrekrytering

Totalt är det nu 3089 inkluderade patienter och 34 kliniker är aktiva i studien.

I figuren nedan visas patientinkludering för maj månad, 123 patienter inkluderades och 22 kliniker har rekryterat.

 

Rekrytering maj 22

 

Personalförändringar i studieteamet

Projektledare Lina Gifting har valt avsluta sin tjänst på UCR och går vidare till nya utmaningar – ett stort tack Lina för alla insatser i ABC AF-studien ända sedan planeringsfasen 2018! Lina finns kvar t.o.m. midsommar men maila istället till ABC AF-studien Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så blir alla ärenden garanterat omhändertagna. Christina Björklund kommer ta över Linas roll som projektledare.

Frågor och svar

Det är viktigt att behandlande läkare tar del av alla behandlingsrekommendationerna.

Fråga: Ska man tolka ABC-rekommendationerna som att alla behandlingar och åtgärder ska initieras eller att de ska övervägas och behandlande läkare får avgöra?

Svar: ABC AF-studien är en strategistudie där en behandlingsstrategi baserad på ABC-risk scores för stroke och blödning jämförs med standardbehandling enligt klinisk praxis. ABC-risk scores har i flera studier redan visats ha betydligt bättre precision än t ex CHADSVASc och HAS-BLED för riskvärdering av individuella patienter. Därför bör alla ABC-rekommendationerna följas så långt som möjligt, men det är alltid behandlande läkare som fattar beslut om vilken behandling som ska ges.
Om du i det enskilda fallet känner dig tveksam till att patienten, eller du själv som behandlande läkare, är beredd att följa ABC-rekommendationerna bör du inte ta med den patienten i studien.

Fråga: Kan en patient som genomgått överviktskirurgi vara med i ABC AF-studien?

Svar: Vi avråder från att ta med patienter som genomgått överviktskirurgi i ABC AF-studien. Det vetenskapliga underlaget för effekt och säkerhet av läkemedel är ofullständigt hos dessa patienter, och det är möjligt att plasmanivåerna av NOAK kan bli annorlunda på grund av ändrat absorptionsområde, pH, blodflöde, tarmens transittid, m.m.

Kommande

Nu närmar sig sommarsemestrarna i rasande fart. Vi är djupt tacksamma för ert fantastiska arbete i ABC AF-studien och hoppas förstås att blommande äppelträd och doftande syrener ger er energi att fortsätta hålla upp rekryteringen lika bra som ni gjort hitintills. Det går givetvis fint att fortsätta rekrytera patienter även över sommaren, vissa förändringar kan dock gälla lokalt, kommunicera gärna detta med din klinik/lab. Även månadsbrevet tar lite semester med uppehåll under juli månad men återkommer i augusti.

Vi kommer att skicka ut ett Brev inför sommaren, med viktig information om vilka i studieledningen som finns tillgängliga under sommaren för frågor/support samt andra praktiska tips. Håll utkik!

Vid frågor eller funderingar, hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Svar på många vanliga praktiska frågor hittas på  www.abcafstudy.se.

Hälsningar,

Studieledningen

Studieledningen oktober 2021

 

Månadsbrev maj 2022

3000     champagne

Wow! 3000 patienter i ABC AF-studien!

Tack till alla som bidragit till denna milstolpe och extra stort grattis till Örebro-teamet som lyckades pricka in nr 3000 och dessutom passerade 500 patienter senaste månaden!

Säkerhetskommittén har återigen gjort en oberoende granskning av studien. De var mycket imponerade över att vi det senaste halvåret har lyckats rekrytera fler äldre och många patienter med högre strokerisk, precis som de uppmanat oss till. Detta är ju patienter som kan ha extra stor nytta av skräddarsydd behandling eftersom de ofta också har förhöjd blödningsrisk. Säkerhetskommittén rekommenderar att studien fortsätter vilket är ett gott betyg till oss alla och ett kvitto på att studien inte utsätter patienter för risk.

Tack också till alla som på plats i Malmö eller via Zoom bidrog till ett trevligt och informativt prövarmöte den 8 april. Ni som hade förhinder uppmanas att se videon från mötet så att ni inte missar viktig information och smarta rekryteringstips. Tack Azad Dilan och Anna Björkenheim för att ni delade med er! Videoinspelning av prövarmöte 8 april 2022

Patientrekrytering

Totalt är det nu 3000 inkluderade patienter och 35 kliniker är aktiva i studien.

I figuren nedan visas patientinkludering för april månad, 95 patienter inkluderades under april månad och 22 kliniker har rekryterat.

 

Rekrytering april 2022

Rekrytering                         

Enligt nuvarande rekryteringsprognos når vi målet 6500 patienter hösten 2024 men om varje site tar in 2 patienter/vecka är vi i mål med rekryteringen inom ett år! Se även minnesanteckningarna bifogat i månadsbrevet.

   myrstack

 

Hantering av AURICULA

I dagsläget är det möjligt att samtidigt vara inne och registrera data på samma patient via flera datorer samtidigt. Vi kommer att göra en uppdatering som varnar när detta sker, men till dess ber vi er att vara observanta på att detta inte sker eftersom systemet då kan låsa sig.

Vanliga frågor och svar

Fråga: Om patienten har haft en systemisk arteriell emboli men inte stroke, kan man då rekrytera patienten i studien?

Svar: Nej. Systemisk arteriell emboli registreras inte i AURICULA och då kan inte ABC-risk scores beräknas korrekt. Därför är det inte lämpligt att ta med patienten i studien.

 

Fråga: En av de möjliga ABC-rekommendationerna visar en NOAK i fet stil, men två andra finns som alternativ. Kan vi fritt välja något av dessa tre läkemedel, till exempel välja att behålla det läkemedel som patienten redan står på?

Svar: Alla rekommendationer som ges avseende NOAK och andra interventioner i studien baseras på den aktuella patientens riskprofil, alltså balansen mellan stroke och blödningsrisk.
Ofta rekommenderas bara en specifik NOAK men det kan också vara tre.
Om rekommendationen visar en specifik NOAK i fet stil är just denna förstahandsval, men det är okej att som andrahandsalternativ välja någon av de andra två som också passar den patientens riskprofil.
Om istället tre NOAK rekommenderas utan inbördes rangordning (i bokstavsordning, ingen i fet stil) kan man välja helt fritt bland de tre.

Fler frågor och svar hittar du här: Vanliga frågor

 

Hälsningar,

Studieledningen

 

Studieledningen oktober 2021

  Månadsbrev april 2022

Körsbärsträden blommar i Washington DC där American College of Cardiologys årliga kongress pågår. De flesta deltagarna verkar ovanligt glada och entusiastiska över att äntligen kunna ses för att ta del av och diskutera ny vetenskap! Bland mycket annat presenteras nya data om ABC AF risk scores samt resultaten en global fas 2-studie med faktor XIa-hämmaren asundexian, en helt ny klass av blodförtunnande vid förmaksflimmer. Om detta berättar vi mer på ABC AF-studiens prövarmöte fre 8 april kl 13.45 och vi hoppas förstås att ni är med då!

Mars månad bjöd på fortsatt fin rekrytering där Södersjukhuset plötsligt tog över ledartröjan! Vi är imponerade och gratulerar hela teamet. Många fler centra fortsätter att rekrytera fint och vi närmar oss milstolpen 3000 med god fart. Är det månntro rekryteringsbonusen som hägrar? Än är det inte för sent att nå målet 1 pat/vecka i snitt fram till prövarmötet….


Vi ses på fredag i Malmö eller i Zoom.

Välkomna!  

Patientrekrytering

Totalt är det nu 2860 inkluderade patienter och 35 kliniker är aktiva i studien.

I figuren nedan visas patientinkludering för mars månad, 130 patienter inkluderades under mars månad och 26 kliniker har rekryterat. Flera site har gjort fantastiska resultat under mars månad. Stort tack till Er alla som bidragit till rekryteringen!

 

Rekrytering mars 2022

 

Prövarmöte

 Många av er har redan anmält er till prövarmötet och det tackar vi för, om ni planerar att delta på plats får ni gärna meddela det via mail till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om du inte har anmält dig skulle vi vara tacksamma för svar asap.

Välkomna till ABC AF-studiens Prövarmöte 8 april 2022, kl 13.45-14.45, dvs direkt efter avslut av Kardiovaskulära vårmötet i Malmö.

Obs! Vi förväntar oss minst en deltagare från varje enhet i studien och det går att delta i Zoom eller fysiskt i Vårmötets lokaler i Malmö, där det också bjuds på fika!

Många sjukhus och studieenheter rekryterar redan bra i starten av 2022.

När pandemin äntligen tycks klinga av hoppas vi att ännu fler kan ta nya krafttag för att tillsammans se till att studien går i mål.

Väl mött i Malmö!

Hälsningar,

Studieledningen

Studieledningen

Månadsbrev mars 2022

Ånyo ett stort tack för att så många flitigt jobbar på med patientrekrytering i dessa orostider!

Vi vet att många deltagande kliniker har ett behov att ”starta om” studien efter att ha fokuserat på pandemivård och annat under längre tid. Därför sjösätter vi nu

ABC AF-studiens stimulationspaket!

Vad behöver din klinik för att komma igång? Mejla studieledningen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring någon av oss och diskutera era önskemål! Tänk kreativt så försöker vi bistå er.

Som en extra morot erbjuder vi 5000 kr extra ersättning till varje klinik som rekryterar i genomsnitt 1 patient/vecka (eller mer) under perioden 7/3 - 8/4. Denna summa kan gärna användas till fortbildning, t ex att delta i Kardiovaskulära vårmötet eller annat.

Glöm inte att anmäla er till Prövarmötet 8 april kl 13.45-14.45. Vi välkomnar minst en representant för varje deltagande studiecenter, antingen fysiskt i samband med Kardiovaskulära vårmötet, eller via Zoom.  

Till sist, men verkligen inte minst:

Rysslands ofattbara och oacceptabla invasion av Ukraina leder nu till förstörelse och stort mänskligt lidande. Samtidigt ger det ukrainska folkets sammanhållning och modiga kamp och alla demokratiers eniga motaktioner stora förhoppningar om en bättre framtid. Kanske det bästa sättet att skydda vår priviligierade tillvaro och inspirera andra är att, så långt det är möjligt, fortsätta med våra vanliga aktiviteter inom vård, forskning och utveckling.

 

Patientrekrytering

Totalt är det nu 2730 inkluderade patienter och 35 kliniker är aktiva i studien.

I figuren nedan visas patientinkludering för februari månad, 108 patienter inkluderades under februari månad och 23 kliniker har rekryterat.

Rekrytering februari 2022 02 28

 

Klinikinformation

En liten påminnelse angående visit 2. Tänk på att granska behandlingsrekommendationen och utföra visit 2 så snart som möjligt! Syftet med utökat tidsfönster för registrering i AURICULAs studiemodul var endast avsedd för att underlätta registrering när det varit något problem med provhantering eller annan oplanerad försening. Om provsvar saknas för patienter i ABC-armen 2 arbetsdagar efter randomisering, kontakta: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se Där kan du bland annat hitta  vanliga frågor och svar, samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

Hälsningar,

Studieledningen

Studieledningen oktober 2021