Månadsbrev maj 2022

3000     champagne

Wow! 3000 patienter i ABC AF-studien!

Tack till alla som bidragit till denna milstolpe och extra stort grattis till Örebro-teamet som lyckades pricka in nr 3000 och dessutom passerade 500 patienter senaste månaden!

Säkerhetskommittén har återigen gjort en oberoende granskning av studien. De var mycket imponerade över att vi det senaste halvåret har lyckats rekrytera fler äldre och många patienter med högre strokerisk, precis som de uppmanat oss till. Detta är ju patienter som kan ha extra stor nytta av skräddarsydd behandling eftersom de ofta också har förhöjd blödningsrisk. Säkerhetskommittén rekommenderar att studien fortsätter vilket är ett gott betyg till oss alla och ett kvitto på att studien inte utsätter patienter för risk.

Tack också till alla som på plats i Malmö eller via Zoom bidrog till ett trevligt och informativt prövarmöte den 8 april. Ni som hade förhinder uppmanas att se videon från mötet så att ni inte missar viktig information och smarta rekryteringstips. Tack Azad Dilan och Anna Björkenheim för att ni delade med er! Videoinspelning av prövarmöte 8 april 2022

Patientrekrytering

Totalt är det nu 3000 inkluderade patienter och 35 kliniker är aktiva i studien.

I figuren nedan visas patientinkludering för april månad, 95 patienter inkluderades under april månad och 22 kliniker har rekryterat.

 

Rekrytering april 2022

Rekrytering                         

Enligt nuvarande rekryteringsprognos når vi målet 6500 patienter hösten 2024 men om varje site tar in 2 patienter/vecka är vi i mål med rekryteringen inom ett år! Se även minnesanteckningarna bifogat i månadsbrevet.

   myrstack

 

Hantering av AURICULA

I dagsläget är det möjligt att samtidigt vara inne och registrera data på samma patient via flera datorer samtidigt. Vi kommer att göra en uppdatering som varnar när detta sker, men till dess ber vi er att vara observanta på att detta inte sker eftersom systemet då kan låsa sig.

Vanliga frågor och svar

Fråga: Om patienten har haft en systemisk arteriell emboli men inte stroke, kan man då rekrytera patienten i studien?

Svar: Nej. Systemisk arteriell emboli registreras inte i AURICULA och då kan inte ABC-risk scores beräknas korrekt. Därför är det inte lämpligt att ta med patienten i studien.

 

Fråga: En av de möjliga ABC-rekommendationerna visar en NOAK i fet stil, men två andra finns som alternativ. Kan vi fritt välja något av dessa tre läkemedel, till exempel välja att behålla det läkemedel som patienten redan står på?

Svar: Alla rekommendationer som ges avseende NOAK och andra interventioner i studien baseras på den aktuella patientens riskprofil, alltså balansen mellan stroke och blödningsrisk.
Ofta rekommenderas bara en specifik NOAK men det kan också vara tre.
Om rekommendationen visar en specifik NOAK i fet stil är just denna förstahandsval, men det är okej att som andrahandsalternativ välja någon av de andra två som också passar den patientens riskprofil.
Om istället tre NOAK rekommenderas utan inbördes rangordning (i bokstavsordning, ingen i fet stil) kan man välja helt fritt bland de tre.

Fler frågor och svar hittar du här: Vanliga frågor

 

Hälsningar,

Studieledningen

 

Studieledningen oktober 2021

  Månadsbrev april 2022

Körsbärsträden blommar i Washington DC där American College of Cardiologys årliga kongress pågår. De flesta deltagarna verkar ovanligt glada och entusiastiska över att äntligen kunna ses för att ta del av och diskutera ny vetenskap! Bland mycket annat presenteras nya data om ABC AF risk scores samt resultaten en global fas 2-studie med faktor XIa-hämmaren asundexian, en helt ny klass av blodförtunnande vid förmaksflimmer. Om detta berättar vi mer på ABC AF-studiens prövarmöte fre 8 april kl 13.45 och vi hoppas förstås att ni är med då!

Mars månad bjöd på fortsatt fin rekrytering där Södersjukhuset plötsligt tog över ledartröjan! Vi är imponerade och gratulerar hela teamet. Många fler centra fortsätter att rekrytera fint och vi närmar oss milstolpen 3000 med god fart. Är det månntro rekryteringsbonusen som hägrar? Än är det inte för sent att nå målet 1 pat/vecka i snitt fram till prövarmötet….


Vi ses på fredag i Malmö eller i Zoom.

Välkomna!  

Patientrekrytering

Totalt är det nu 2860 inkluderade patienter och 35 kliniker är aktiva i studien.

I figuren nedan visas patientinkludering för mars månad, 130 patienter inkluderades under mars månad och 26 kliniker har rekryterat. Flera site har gjort fantastiska resultat under mars månad. Stort tack till Er alla som bidragit till rekryteringen!

 

Rekrytering mars 2022

 

Prövarmöte

 Många av er har redan anmält er till prövarmötet och det tackar vi för, om ni planerar att delta på plats får ni gärna meddela det via mail till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om du inte har anmält dig skulle vi vara tacksamma för svar asap.

Välkomna till ABC AF-studiens Prövarmöte 8 april 2022, kl 13.45-14.45, dvs direkt efter avslut av Kardiovaskulära vårmötet i Malmö.

Obs! Vi förväntar oss minst en deltagare från varje enhet i studien och det går att delta i Zoom eller fysiskt i Vårmötets lokaler i Malmö, där det också bjuds på fika!

Många sjukhus och studieenheter rekryterar redan bra i starten av 2022.

När pandemin äntligen tycks klinga av hoppas vi att ännu fler kan ta nya krafttag för att tillsammans se till att studien går i mål.

Väl mött i Malmö!

Hälsningar,

Studieledningen

Studieledningen

Månadsbrev mars 2022

Ånyo ett stort tack för att så många flitigt jobbar på med patientrekrytering i dessa orostider!

Vi vet att många deltagande kliniker har ett behov att ”starta om” studien efter att ha fokuserat på pandemivård och annat under längre tid. Därför sjösätter vi nu

ABC AF-studiens stimulationspaket!

Vad behöver din klinik för att komma igång? Mejla studieledningen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring någon av oss och diskutera era önskemål! Tänk kreativt så försöker vi bistå er.

Som en extra morot erbjuder vi 5000 kr extra ersättning till varje klinik som rekryterar i genomsnitt 1 patient/vecka (eller mer) under perioden 7/3 - 8/4. Denna summa kan gärna användas till fortbildning, t ex att delta i Kardiovaskulära vårmötet eller annat.

Glöm inte att anmäla er till Prövarmötet 8 april kl 13.45-14.45. Vi välkomnar minst en representant för varje deltagande studiecenter, antingen fysiskt i samband med Kardiovaskulära vårmötet, eller via Zoom.  

Till sist, men verkligen inte minst:

Rysslands ofattbara och oacceptabla invasion av Ukraina leder nu till förstörelse och stort mänskligt lidande. Samtidigt ger det ukrainska folkets sammanhållning och modiga kamp och alla demokratiers eniga motaktioner stora förhoppningar om en bättre framtid. Kanske det bästa sättet att skydda vår priviligierade tillvaro och inspirera andra är att, så långt det är möjligt, fortsätta med våra vanliga aktiviteter inom vård, forskning och utveckling.

 

Patientrekrytering

Totalt är det nu 2730 inkluderade patienter och 35 kliniker är aktiva i studien.

I figuren nedan visas patientinkludering för februari månad, 108 patienter inkluderades under februari månad och 23 kliniker har rekryterat.

Rekrytering februari 2022 02 28

 

Klinikinformation

En liten påminnelse angående visit 2. Tänk på att granska behandlingsrekommendationen och utföra visit 2 så snart som möjligt! Syftet med utökat tidsfönster för registrering i AURICULAs studiemodul var endast avsedd för att underlätta registrering när det varit något problem med provhantering eller annan oplanerad försening. Om provsvar saknas för patienter i ABC-armen 2 arbetsdagar efter randomisering, kontakta: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se Där kan du bland annat hitta  vanliga frågor och svar, samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

Hälsningar,

Studieledningen

Studieledningen oktober 2021

  Månadsbrev februari 2022

Imponerande studiestart under ett hittills skakigt 2022!

Smittspridningsrekord, börsfall, geopolitisk oro och stormen Malik är bara några exempel på en skakig start på det nya året. Detta tycks inte lyckligtvis inte hindra ABC AF-entusiaster.

Tack för att så många flitigt jobbar på med patientrekrytering i dessa orostider! Majoriteten av deltagande kliniker har rekryterat patienter i januari trots pandemins härjningar och riktigt många har lyckats hålla genomsnittet 1 patient/vecka som är en mycket bra grund för studien. Ingen nämnd men absolut ingen glömd (se grafen nedan)


Vi gläder oss denna gång särskilt åt att Stockholmssjukhusen Danderyd och Karolinska som rekryterat bättre än på länge, att Sala och Örebro briljerar som alltid, och att Halmstad, Karlstad, Motala och ”återvändande” Sophiahemmet också rekryterat jättefint.

Det verkar som att Kardiovaskulära vårmötet går att genomföra fysiskt i april och vi kommer att ha prövarmöte i direkt anslutning till vårmötets avslutning på fredag 8/4. Mer info kommer separat. Om ni inte kan medverka på plats finns Zoom-möjligheter men vi hoppas att även ni ser fram emot att träffas på riktigt!

Patientrekrytering

Totalt är det nu 2622 inkluderade patienter och 35 kliniker är aktiva i studien. Under 2021 rekryterades 1184 patienter och 9 nya kliniker tillkom.

I figuren nedan visas patientinkludering för januari månad, där 22 kliniker har rekryterat.

 

 Rekrytering jan 22

Klinikinformation

Vi har tidigare haft några olika Subject Enrolment and Identification Log för AF-6, MR och EKG-substudierna, men nu beslutat att göra en gemensam log. Det är möjligt att inte alla kliniker är delaktiga i alla dessa substudier, men ni kryssar bara för de substudier som patienten godkänt via samtycket.

Ni behöver inte föra över någon information till den nya loggen, det räcker att ni börjar använda loggen nu.

Subject enrolment and identification log

Dokumentet finns på vår studiedokumenthemsida, se länk nedan:

Studiedokument-Substudier

Samtliga studiedokument är uppdaterade på hemsidan. Vid den årliga telefonmonitoreringen ombeds du gå igenom prövarpärmen för att se att du har alla dokument, vill du mellan dessa tillfällen göra en egen kontroll kan du använda dig av checklistan: Studiedokument-Auricula och annat studierelaterat material

checklista index Investigators file

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se Där kan du bland annat hitta vanliga frågor och svar, samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

Hälsningar,

Studieledningen

Studieledningen 

 

  Månadsbrev december 2021

Den mörka årstiden är här och kylan sveper in över Sverige, men det finns ljuspunkter i mörkret. Det är verkligen fint att majoriteten av ABC AF-studiens kliniker tagit in patienter under november månad, från Sundsvall längre norrut till flera duktiga kliniker i Skåne.Stort tack för ert fina arbete!

Längre ned i månadsbrevet hittar ni information om den senaste substudien som innovativt mäter flimmerbörda med hjälp av plåster-EKG. Nya substudier välkomnas alltid!

Vi är alltid tacksamma för den respons och kluriga frågor vi får från studiedeltagare och denna gång extra glada för detta spontanmejl från Carlos på Hjärthälsan i Linköping:

”ABC-AF studien lyser i min hjärna när jag ser patienter med flimmer och policyn hos mig är "no patient left behind" om de kan bli aktuella för studien :-) Studien är den smidigaste och minst krångliga jag varit med om under min karriär!! Vittnar om detta att jag ensam kan ta hand om alla moment och den är inte jobbig eller krånglig med den logistik jag följer. Det är därför ABC-AF är den enda studien jag tackat ja till. Eftersom jag ser över mitt eget schema har jag sedan en tid tillbaka lämnat och öronmärkt en ledig tid i min kalender varje vecka för eventuella ABC-patienter jag hittar i vardagen.Jättekul att vara med i studien och jag är mkt tacksam över all hjälp jag får!”

Carlos Valladares, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Patientrekrytering

Totalt är det nu 2390 inkluderade patienter och 35 kliniker är aktiva i studien.

I figuren nedan visas patientinkludering för november månad, där 25 kliniker har rekryterat. Några vi gärna nämner är Lund Clemenstorget som har gjort ett fantastiskt ryck denna månad, likaså Linköping som även har passerat 100 inkluderade patienter, stort grattis! Roligt är också att Kalmar och Falun har kommit igång så bra i november. Örebro och Sala har verkligen kapplöpning i toppen, men denna månad var det Örebro som tog hem spurten! Undrar om härliga gänget i Sala kanske tar revansch i december?

 Rekrytering 1 30 nov 2021

Sitespecifika möten

En tredjedel av aktiva site i ABC AF-studien har haft sitespecifika möten där vi tillsammans diskuterat lösningar som kan underlätta för patientrekrytering i studien. Vi fortsätter att boka möten, ibland via länk men vi bokar även gärna fysiska möten.

EKG-substudie

Inom kort startar en substudie inom ABC AF som kommer att undersöka deltagarnas hjärtrytm med långtids-EKG. Syftet med studien är bland annat att undersöka associationer mellan biomarkörer och flimmerbörda, associationer mellan livskvalitet och flimmerbörda, förekomst av andra relevanta arytmier och eventuell progress av flimmerbörda efter 12 månader. I substudien kommer kontinuerligt EKG att registreras under 14 dagar med hjälp av plåster-EKG. Dr Fereshteh Masoumi vid hjärtkliniken, Danderyds Sjukhus kommer att ha ansvar för substudien. Inledningsvis deltar klinikerna vid Danderyds Sjukhus, Uppsala och Örebro. 

Klinikinformation

På hemsidan har vi har ny struktur för studiedokument. Ni hittar studiedokumenten som tidigare under https://www.ucr.uu.se/abcafstudy/studiedokument men vi har nu sorterat dokumenten i mappsystem så det ska vara lättare att hitta.

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se Där kan du bland annat hitta  vanliga frågor och svar, samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

Hälsningar,

Studieledningen

Studieledningen

  Månadsbrev november 2021

Oktober blev en bra månad för ABC AF-studien! Vi ser att flera deltagande enheter har kommit igång fint efter pandemin och välkomnar åter t ex Sophiahemmet, Stockholm Heart Center och sjukhusen i Jönköping, Lidköping, Varberg, Halmstad, Danderyd och Trollhättan. Patientrekryteringen går totalt sett allt bättre och vi har haft konstruktiva och trevliga start- och omstartsmöten med flera deltagande enheter som vi vet nu ligger i startgroparna.

Den oberoende säkerhetskommittén sammanträdde den 27 okt och rekommenderar att studien ska fortsätta som planerat! De var positiva till att vi senaste halvåret lyckats rekrytera fler äldre och multisjuka patienter med permanent förmaksflimmer och uppmuntrar fortsätta med detta. I den gruppen kan riskbaserad skräddarsydd behandling ge särskilt stor nytta.

Behöver ni ytterligare stöd från studieledningen? Hör av ser så försöker vi hjälpa till så mycket det går. Vi kommer gärna och hälsar på er!

Patientrekrytering

Vi ser med glädje på månadens rekrytering. Under oktober inkluderades 130 patienter i studien. Totalt är det nu 2255 inkluderade patienter. Flera sites har denna månad passerat milstolpar som belönas med fika och tårtor. Bl.a. har Halmstad har tagit in sin 50:e patient och både Sophiahemmet och Karolinska har rekryterat sina 150:e patienter.

Vi välkomnar Kalmar och Eskilstuna in i studien och 35 kliniker är nu aktiva i studien.

I figuren nedan visas inkluderingen de senaste fyra veckorna. Örebro och Danderyd toppade rekryteringstakten med 16 respektive 11 patienter, imponerande!

 

Rekrytering per månad v43 2021 10 31

Klinikinformation

Den senaste tiden har det förekommit enstaka incidenter med hemolyserade blodprover vilket leder till fördröjd behandlingsrekommendation för patienten då provet måste tas om. Vi rekommenderar att man i möjligaste mån använder vacutainer eftersom provtagning med venflon kan leda till ökad risk för hemolys.

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se Där kan du bland annat hitta  vanliga frågor och svar, samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

Hälsningar,

Studieledningen

 

Studieledningen

 

novemberbild

 Månadsbrev oktober 2021

September 2021 var den bästa någon!

Kanske inte vädermässigt toppen men den bästa höstmånaden någonsin avseende patientrekrytering i ABC AF! 

Stort tack till alla som kommit igång så bra efter pandemin, och särskilt till Sala som med imponerande 26 patienter sånär övertrumfade okrönta stormästaren Örebro! Ett extra grattis till Motala som passerade milstolpen 100 patienter med nysatsande Linköping hack i häl.

Allt handlar förstås inte om att slå rekord. Om alla rekryterar i snitt 1 patient/vecka så når vi tillsammans med våra högrekryterare snabbare till det gemensamma målet.

Patientrekrytering

Under september inkluderades 123 patienter i studien. Totalt är det nu 2117 inkluderade patienter. Vi välkomnar Kalmar i studien.

 

Tabell oktober

Klinikinformation

Vi påminner om att behandlingsrekommendationen för patienter som randomiserats till ABC-armen ska genomföras så snart som möjligt och helst inom 3 arbetsdagar enligt studieprotokollet. Detta är viktigt både för att patienten snarast möjligt ska få skräddarsydd behandling men också för att utfallshändelser i studien räknas från randomiseringsdagen.

Ni har kanske noterat att tidsfönstret för att skapa behandlingsrekommendation ökats från 7 till 14 dagar i AURICULAs studiemodul, men detta är bara en ”teknisk” åtgärd för att möjliggöra att behandlingsrekommendationen skapas senare, till exempel om det varit något problem med provhantering eller annan oplanerad försening. Visit 2 inklusive behandlingsrekommendation ska fortfarande ske så snart som möjligt! Om provsvar saknas i Auricula för patienter i ABC-armen 2 arbetsdagar efter randomisering, kontakta:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nytt studiedokument: Signatur och delegeringslista, version 20 sep 2021 ersätter version 28 feb 2019. Obs! Ni behöver inte signera om delegeringslistorna om det inte är så att en undersköterska/administrativ personal kommer att arbeta i studien enl. vad som är godkänt i den uppdaterade delegeringslistan, om så är fallet räcker det att endast den personen (inklusive huvudprövaren) signerar den nya listan.

Uppdateringen avser: Ansvar punkt 6: Tillägg av "3 månaders uppföljning via telefon". Ansvar punkt 7: "dokumentera i patientjournal" (dvs förtydligande vikten av att dokumentera att patienten ingår i studien.) Även uppdatering av benämning positioner i studien har uppdaterats. Sjuksköterska har bytts mot "vårdpersonal med adekvat kompetens" (dvs SSK alt USK). Administrativ personal får numera även göra ansvarspunkt 7, dvs fylla i AURICULA. Även mindre formalia har uppdaterats. Den nya delegeringslistan finns här: https://www.ucr.uu.se/abcafstudy/studiedokument

Vad vi skulle kunna göra bättre tillsammans? - Sitespecifika möten

Nu drar vi i gång sitespecifika möten! Fokus kommer att ligga på faktorer/lösningar som kan leda till en ökad rekryteringstakt. Vi kommer att kontakta er för att boka in ett webbmöte eller fysiskt möte med oss.

Studieledningen

Tyvärr blir vi av med en av våra duktiga monitorer i ABC AF-studien då Cristina Alm gick i pension den sista september, Frida Lindqvist blir därmed kontaktperson för samtliga kliniker.

Vanliga frågor och svar om studien finns på: www.abcafstudy.se

Hälsningar,

Studieledningen

Studieledningen oktober 2021

  Månadsbrev september 2021

September 1

Tillsammans har vi nu lyckats rekrytera över 2000 patienter i ABC AF!

Det är lite magiskt med den siffran som många kanske förknippar med millennieskiftet.

Stort tack till alla som bidragit till denna milstolpe som är fantastiskt bra, särskilt mot bakgrund av de utmaningar vi alla mött under pandemin!

ABC AF post covid – över hindren mot slutmålet 6500

September 3 

Nu har vi nått en tredjedel av planerat patientantal. Både patienter och personal är vaccinerade vilket minskar hindren för rekryteringen! Med nästan 40 rekryterande kliniker som i genomsnitt tar in två patienter per vecka når vi rekryteringsmålet i slutet av 2022. Det är en ökning som inte borde vara ett omöjligt hinder för det starka svenska ABC AF-laget med det snabba OS-guldmedaljlaget som förebild.

Det finns massor av lämpliga patienter och det helt avgörande är att hitta lokala strategier för att identifiera och rekrytera. Vi i studieledningen kommer att kontakta varje deltagande enhet under hösten för att se hur vi kan underlätta för er att rekrytera fler patienter.

På följande sida finns goda exempel från några av de bästa rekryterarna.

Framgångsrika exempel på patientrekrytering

Några exempel från våra lokala stjärnrekryterare:

  • Örebro (PI Anna Björkenheim) – Som tidigare beskrivits (i månadsbrev juni) har Anna identifierat alla patienter i Regionen som fortfarande behandlas med warfarin för förmaksflimmer. De kallas till mottagningsbesök och erbjuds modernare behandling och, frivilligt förstås, deltagande i ABC AF-studien. Har rekryterat 346 patienter varav 77 under juni-juli.
  • Sala (PI Azad Dilan) – Har rekryterat 92 patienter (sedan start i april 2021) på klinikens sjuksköterske- och läkarbaserade mottagningsverksamhet där läkare och sjuksköterskor arbetar parallellt och inkluderar lämpliga patienter.
  • Uppsala (PI Ziad Hijazi) – Flera ST-läkare som medprövare = bra utbildningstillfälle. Inkluderar patienter antingen via den läkarbaserade mottagningsverksamheten, eller via den sjuksköterskebaserade AK- och flimmermottagningen där lämpliga patienter identifieras och ansvarig sjuksköterska meddelar den av medprövarna som är i klinisk tjänst och kan randomisera. Har rekryterat 175 patienter.
  • Linköping (PI Lars Karlsson) – Efter att kliniken varit fullt upptagen med covidvård planeras nu mottagning varje vecka för rekrytering av minst två ABC AF-patienter och fokuserad på förbättrad behandling av patienter med AF. Har rekryterat 82 patienter.

Patientrekrytering

Under augusti inkluderades 38 patienter i studien. Totalt är det nu 2010 inkluderade patienter. Ett särskilt grattis till Lidköping som tog in patient nr 2000 vilket vi hoppas ni firar!

Vi vill välkomna Avesta i studien, 34 kliniker är nu aktiva i studien.

 Tabell september

 Klinikinformation

Glöm inte att engagera fler medarbetare som kan rekrytera, till exempel ST-läkare. Om någon är intresserad av att delta i studien går det enkelt att maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

så lägger vi till personen i AURICULA. Presentationen från uppstartsmötet finns på hemsidan där alla studiedokument ligger så ni kan själva gå igenom studieförfarandet med era medarbetare.

Nu finns en uppdaterad Användarmanual för ABC AF. Den uppdaterade användarmanualen skickades ut till kliniker och lab den 14/7. Uppdateringen har gjorts för att bli enig med ABC AF-studiemodul version 2.4 som uppdaterades i juni. Manualen finns också att ladda ner från hemsidan: https://www.ucr.uu.se/abcafstudy/studiedokument

Vanliga frågor och svar om studien  finns på: www.abcafstudy.se

Hälsningar,

Studieledningen

 

Studieledningen

  Nyhetsbrev v.34, 2021

Många av oss börjar komma tillbaka från sommarledigheten och tillbaka till rutiner, vi i ABC AF-studiens studieteam hoppas att ni fått njuta av sol och välbehövlig vila!

Patientrekrytering

Vi har nu 34 kliniker som kan rekrytera i studien. Idag har 1975 patienter inkluderats.

Liksom förra sommaren har vi haft en nedgång i rekryteringen under högsommarveckorna. Enligt rapporter från er ute på klinikerna så har fler av er äntligen kunnat ta ut en ordentlig semester. Vi hoppas och tror att ert fina arbete tar fart under kommande veckor och att ni tillsammans återfår den rekryteringen som ni lyckades åstadkomma i juni, vilket verkligen visade vilken otrolig kapacitet ni har!

Vi är glada att nu också kunna välkomna Avesta i studien.

v.34

Rekryteringsmaterial skickades ut till er i juni och det vore intressant att få veta vad ni tyckte om det. Hör gärna av er och berätta. Är det t.ex. något av materialet som tycks vara effektivare? Sätt gärna upp postrarna och lägg ut informationsbladen i väntrum, på andra mottagningar och på anslagstavlor runt om på sjukhuset där patienter med förmaksflimmer rör sig. Behöver ni mer material så får ni gärna höra av er så kan vi skicka!

Vid frågor eller funderingar, hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Svar på många vanliga praktiska frågor hittas på www.abcafstudy.se.

Hälsningar från,

Isabelle Lilja

Lina Gifting

Christina Björklund

Frida Lindqvist

Cristina Alm

Projektledare

Projektledare, klinik

Projektkoordinator, lab

Monitor

Monitor

072-141 35 62

072-201 76 56

072-202 43 29

072-212 89 07

070-755 80 08

         

Hjortron

  Månadsbrev Juli 2021

Sommaren är här och vi hoppas att alla får möjlighet till välförtjänt ledighet och god återhämtning efter den utmaning som pandemin inneburit på många olika plan!

ABC AF-studien är naturligtvis öppen för rekrytering även under sommaren och vi är tacksamma för er som oförtrutet fortsätter, men respekterar också om det inte är möjligt. Viktigast är att vi alla kraftsamlar inför hösten då vi hoppas kunna ha ännu fler deltagande centra och att studien tar fart på alla enheter. Sala, Örebro och andra centra har gång på gång visat att det är möjligt att rekrytera enormt många patienter både på stora och små enheter. Det är ingen brist på lämpliga patienter – nyckeln till framgång är att skapa bästa lokala organisation för att ta med dem!

Så fundera i hängmattan på vad du kan göra (ännu) bättre i höst, och hör gärna av dig till oss i studieteamet på UCR om vi kan vara till hjälp!

Patientrekrytering
Under juni inkluderades 133 patienter i studien, vilket är ett topprekord! Under månaden har vi även passerat milstolpen 1900 inkluderade patienter. Örebro har sensationellt tagit in 57 patienter i juni och har nu 317(!) inkluderade patienter (läs mer om ”Örebromodellen” i förra månadsbrevet)

Vi vill även gratulera Lund Clemenstorget för sina första inkluderade patienter under juni.

33 kliniker är aktiverade i studien. Vi ser fram emot att starta fler kliniker till hösten.

 Tabeller juli

 Slutligen vill vi påminna om Brevet inför sommaren, som vi skickat ut via mail tidigare i juni. Brevet finns även uppladdat på hemsidan www.abcafstudy.se under Nyheter - Brev inför sommaren och innehåller viktig information om vilka i studieledningen som finns tillgängliga under sommaren för frågor/support. Om ni stöter på några frågor, börja med att kolla på hemsidan under vanliga frågor och svar. Där kan ni även hitta nyhetsbrev samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

Nu tar månadsbrevet sommaruppehåll och återkommer igen i september.                                                   

Vi i ABC AF-studiens studieledning önskar er alla en riktigt skön sommar!

Studieledningen

Vid frågor vänligen kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


sunset juli