Månadsbrev september 2021

September 1

Tillsammans har vi nu lyckats rekrytera över 2000 patienter i ABC AF!

Det är lite magiskt med den siffran som många kanske förknippar med millennieskiftet.

Stort tack till alla som bidragit till denna milstolpe som är fantastiskt bra, särskilt mot bakgrund av de utmaningar vi alla mött under pandemin!

ABC AF post covid – över hindren mot slutmålet 6500

September 3 

Nu har vi nått en tredjedel av planerat patientantal. Både patienter och personal är vaccinerade vilket minskar hindren för rekryteringen! Med nästan 40 rekryterande kliniker som i genomsnitt tar in två patienter per vecka når vi rekryteringsmålet i slutet av 2022. Det är en ökning som inte borde vara ett omöjligt hinder för det starka svenska ABC AF-laget med det snabba OS-guldmedaljlaget som förebild.

Det finns massor av lämpliga patienter och det helt avgörande är att hitta lokala strategier för att identifiera och rekrytera. Vi i studieledningen kommer att kontakta varje deltagande enhet under hösten för att se hur vi kan underlätta för er att rekrytera fler patienter.

På följande sida finns goda exempel från några av de bästa rekryterarna.

Framgångsrika exempel på patientrekrytering

Några exempel från våra lokala stjärnrekryterare:

  • Örebro (PI Anna Björkenheim) – Som tidigare beskrivits (i månadsbrev juni) har Anna identifierat alla patienter i Regionen som fortfarande behandlas med warfarin för förmaksflimmer. De kallas till mottagningsbesök och erbjuds modernare behandling och, frivilligt förstås, deltagande i ABC AF-studien. Har rekryterat 346 patienter varav 77 under juni-juli.
  • Sala (PI Azad Dilan) – Har rekryterat 92 patienter (sedan start i april 2021) på klinikens sjuksköterske- och läkarbaserade mottagningsverksamhet där läkare och sjuksköterskor arbetar parallellt och inkluderar lämpliga patienter.
  • Uppsala (PI Ziad Hijazi) – Flera ST-läkare som medprövare = bra utbildningstillfälle. Inkluderar patienter antingen via den läkarbaserade mottagningsverksamheten, eller via den sjuksköterskebaserade AK- och flimmermottagningen där lämpliga patienter identifieras och ansvarig sjuksköterska meddelar den av medprövarna som är i klinisk tjänst och kan randomisera. Har rekryterat 175 patienter.
  • Linköping (PI Lars Karlsson) – Efter att kliniken varit fullt upptagen med covidvård planeras nu mottagning varje vecka för rekrytering av minst två ABC AF-patienter och fokuserad på förbättrad behandling av patienter med AF. Har rekryterat 82 patienter.

Patientrekrytering

Under augusti inkluderades 38 patienter i studien. Totalt är det nu 2010 inkluderade patienter. Ett särskilt grattis till Lidköping som tog in patient nr 2000 vilket vi hoppas ni firar!

Vi vill välkomna Avesta i studien, 34 kliniker är nu aktiva i studien.

 Tabell september

 Klinikinformation

Glöm inte att engagera fler medarbetare som kan rekrytera, till exempel ST-läkare. Om någon är intresserad av att delta i studien går det enkelt att maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

så lägger vi till personen i AURICULA. Presentationen från uppstartsmötet finns på hemsidan där alla studiedokument ligger så ni kan själva gå igenom studieförfarandet med era medarbetare.

Nu finns en uppdaterad Användarmanual för ABC AF. Den uppdaterade användarmanualen skickades ut till kliniker och lab den 14/7. Uppdateringen har gjorts för att bli enig med ABC AF-studiemodul version 2.4 som uppdaterades i juni. Manualen finns också att ladda ner från hemsidan: https://www.ucr.uu.se/abcafstudy/studiedokument

Vanliga frågor och svar om studien  finns på: www.abcafstudy.se

Hälsningar,

Studieledningen

 

Studieledningen