Månadsbrev Juni 2021

Äntligen börjar vi se ljuset i tunneln med högre vaccintäckning, en plan för att öppna samhället igen och att patientrekryteringen i ABC AF går bättre. Ett särskilt tack till Sala som gjort storstilad entré i studien och Karlstad som nådde topp 3 i maj!

En ständigt lysande rekryteringsstjärna i ABC AF är Örebro som nu hittat ett nytt unikt sätt att förbättra för sina patienter och samtidigt erbjuda dem studiedeltagande. Trots att det är 10 år sedan den första NOAK blev tillgänglig för säkrare strokeprevention i Sverige står många flimmerpatienter kvar på warfarin. Flera kan ha goda skäl till warfarin men långt ifrån alla.

Vi hoppas därför att alla deltagande studiecentra överväger denna kvalitetsförbättring och följer Örebros exempel när vi nu återigen kan ta emot patienter på våra mottagningar.

"Sedan början på maj gör vi en genomgång av alla patienter i Örebro som behandlas med Waran för förmaksflimmer och som inte har en mekanisk klaffprotes. Alla patienter tillfrågas om deltagande i ABC AF-studien inför byte till NOAK vilket har gjort att vi ökat vår inklusionstakt."
Anna Björkenheim
, överläkare och ABC AF-prövare, Hjärt-lung-fysiologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro

Patientrekrytering

Under maj inkluderades 91 patienter i studien, vilket är den högsta noteringen i år! Under månaden har vi även passerat milstolpen 1700 inkluderade patienter och vi börjar närma oss 1800 patienter.

Nu är 33 kliniker aktiverade i studien. Vi vill välkomna Citykliniken Clemenstorget i Lund och Trollhättan som startade i slutet av maj! Vi hoppas att kunna starta ytterligare 1 eller 2 centra till innan sommaren.

Tabeller juni

Hänt i maj

Tack till alla er som kunde delta i Prövarmötet 11 maj samt Lunchmötet för forskningssjuksköterskor den 18 maj! Det var kul och intressant att få diskutera rekryteringsstrategier med er!

Vår senaste ändringsansökan till EPM har blivit godkänd den 20 maj och det är viktigt att följa det nya exklusionskriteriet att inte randomisera patienter med akut kranskärlssjukdom (hjärtinfarkt eller instabil angina) senaste 30 dagarna.

Ändringen som godkänts avser:

  • Protokoll v6.0 daterad 27Apr2021
  • Forskningspersonsinformation Ej biobankning V1.0 21Apr2021
  • Rekryteringsposter V1.0 28Apr2021
  • Poster liten v1.0 28Apr2021
  • Informationsblad V1.0 28Apr2021

Studieteamet har skickat ut information om implementeringen av dessa dokument via mail den 25 maj. Alla dokument finns uppladdade på studiens hemsida, tillgängliga för er att ladda ner, skriva ut och arkivera i prövarpärmen. Om ni har frågor om implementeringen av dokumenten så skicka oss ett mail!

Vi vill också meddela att månadsuttaget från AURICULA för maj såg väldigt bra ut och det är vi glada för! Monitorerna har kontaktat de kliniker som hade något att följa upp med. Bra jobbat!

Kommande

Nu kommer upploppet inför sommaren och som vanligt flyger tiden snabbt förbi! Vi hoppas att ni med era sista krafter innan sommarsemestern orkar hålla upp rekryteringen och kämpa på! Det går naturligtvis fint att fortsätta rekrytera nya patienter även under sommaren.

Vi vill påminna att om ni har möjlighet igen, resursmässigt och beroende på smittorisk för patienten, att återuppta kallelse av patienter för 12-mån eller 24-månaders blodprovstagning. Vi har ett kallelsebrev som ni gärna får använda, se bilaga nr 23 på hemsidan att ladda ned.

Slutligen kommer vi att skicka ut ett Brev inför sommaren, med viktig information om vilka i studieledningen som finns tillgängliga under sommaren för frågor/support samt andra praktiska tips. Håll utkik!

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se. Där kan du bland annat hitta nyhetsbrev, https://www.ucr.uu.se/abcafstudy/vanliga-fragor">vanliga frågor och svar, samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.                                                    

Hälsningar från,                                                                                                    

Studieledningen    

Studieledningen

 

Vid frågor vänligen kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Blommor