Månadsbrev maj 2021

Våren är äntligen här och med den en förhoppning om ljusare tider! Varmare väder, allt fler vaccinerade och fortsatt envis distanshållning kan vara den kombination som äntligen hejdar pandemin.

Under april månad var patientrekryteringen i ABC AF-studien fortsatt hämmad av pandemin. Riktigt positivt var att två nya deltagande centra randomiserade sina första patienter och inte minst att studiens oberoende säkerhetskommitté återigen gav klartecken till fortsättning enligt plan efter sin noggranna granskning! Som tidigare påpekar säkerhetskommittén att vi bör rekrytera fler patienter med permanent förmaksflimmer. Helst också äldre och multisjuka där riskbaserad skräddarsydd behandling kan ge särskilt stor nytta.

Patientrekrytering
Under april inkluderades 60 patienter i studien. Trots pandemin ser vi att rekryteringen har ökat på vissa kliniker i landet. Det är riktigt kul att se! Stort tack till alla som bidragit under denna månad. Tillsammans kan vi nå rekryteringsmålet!
Nu är 31 kliniker aktiverade i studien. Vi vill välkomna Sala till studien, som inom första veckan efter start lyckades rekrytera 9 patienter.
   rekrytering maj 2021

 I kalendern

  • Prövarmöte 11 maj kl 16:15-18:00 har ni som inte kunde delta på prövarmötet i mars chans att ta del av den information som då gavs. Detta är också ett tillfälle att bidra till rekryteringsdiskussioner. Inbjudan har gått ut till de kliniker som inte deltog i mars, om någon saknar en inbjudan så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi ser gärna att minst en representant från klinikerna som fått inbjudan deltar i mötet.
  • Lunchmöte för Forskningssköterskor och Koordinatorer 18 maj kl 12:00-13:00. Det är våra monitorer och vår labkoordinator som håller i mötet med fokus på tips och idéer från er på klinikerna hur ni gör för att hitta och rekrytera patienter. Vi kommer också att ta upp lite angående labhantering och monitorering. Inbjudan gick ut den 21 april.


Nedan följer vanligt förekommande frågor gällande frågeformuläret ASTA och tillhörande svar som kan komma till er hjälp!

Fråga 1: Patienten har inte tillgång till en dator eller smartphone eller vill inte fylla i ASTA via www.svarsformular.se, ska jag dela ut ett formulär till patienten?
Svar: Informationsbladet gällande www.svarsformular.se lämnas ut till patienterna vid inklusion, dvs inga pappersformulär av ASTA. Om patienterna inte har tillgång till smartphone, dator, surfplatta etc och inte kan fylla i formuläret via webben kommer ett påminnelsebrev att skickas hem brevledes och efter någon vecka kommer formuläret hem till patienten i pappersformat som hen får fylla i och skicka in till en central samordnande enhet. Men försök i möjligaste mån att uppmuntra patienten att fylla i formuläret via nätet, kanske finns det någon släkting som kan hjälpa till om kliniken inte har en surfplatta eller dator att låna ut.

Fråga 2: Patienten kan inte logga in via www.svarsformular.se och registrera ASTA/EQ-5D
Svar: Patienterna kan skriva in sitt personnummer på vilket sätt som helst på hemsidan, alla varianter accepteras. Det går att använda Laptop/Desktop och smartphone vid inloggning. Det ska fungera att logga in via alla stora webbläsare (ex Chrome, Safari och Edge etc) men fungerar sannolikt även via mindre kända webbläsare.

Om varningstexten "farlig webbadress" kommer upp kan det vara på grund av säkerhetsfilter i någon tredjepartsprodukt som tror att webbsidan är farlig (ex ”Telia Säker Surf” eller något liknande), prova då att logga in från en annan enhet.

Kontrollera följande: Är patienten inkluderad korrekt i AURICULA, dvs finns hen med i studievyn. Har anropet till företaget Nordsoft (som administrerar hemsidan www.svarsformular.se) fungerat, om inte syns en felmarkering i studievyn. Texten ”Aktivering av denna patients ASTA-formulär har misslyckats” visas, man ska då klicka på ”Aktivera svarsformulär”, se 2.11.3 i användarmanualen (Användarmanual)

Om det fortfarande inte fungerar att logga in ber vi kliniken kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för vidare instruktioner och felsökning. Obs! skicka inga personnummer via mail.

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se. Där kan du bland annat hitta nyhetsbrev, https://www.ucr.uu.se/abcafstudy/vanliga-fragor samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

                                                                      

Våriga från hälsningar,                                                                                         

Studieledningen     

studieledningen

blossom