Månadsbrev september 2020

Det finns mycket att glädjas åt just nu.
Vi är väldigt tacksamma för att pandemin är i ett betydligt lugnare skede och gläds åt rapporter från sjukhus som återupptagit den kliniska forskning som gått på sparlåga under våren. Rekryteringen har successivt ökat i augusti. Vi har flera nya entusiastiska enheter i startgroparna för studien. ABC AF-studien uppmärksammades mycket positivt på den virtuella ESC-kongressen med en presentation i sessionen om pragmatiska kliniska studier. ABC-AF studien omnämns också i nya Europeiska riktlinjerna för förmaksflimmer där man betonar betydelsen av individuellt skräddarsydd behandling av patienter med förmaksflimmer.

Men trots allt detta positiva är det viktigaste av allt att
VI MÅSTE REKRYTERA FLER PATIENTER!

Studien är unik. Det finns ingen annan studie som utvärderar skräddarsydd behandling vid förmaksflimmer och hundratusentals patienter kan ha nytta av resultatet.

Nu måste vi tillsammans visa att den svenska modellen också lyckas med det vi har sagt att vi kan klara. Flera centra har visat att det går utmärkt att randomisera flera patienter på en och samma dag. Nu behöver vi alla nå målet att kontinuerligt randomisera i genomsnitt 2-3 patienter/vecka.

Några tips kan vi komma med:
Ta in fler medprövare, ensam är inte stark!
Ta med en koordinerande (forsknings-)sköterska som hjälper till att identifiera patienter!
Ordna lokala möten och nätverk och prata om studien varje vecka!
Studieledningen svarar gärna på frågor på mejl och telefon och vi hjälper vi gärna till med informationsmaterial och annat stöd! 

Kalendarium
Webbaserade startmöten för kliniker, eller om man vill delta för att få mer information om studien. Möjliga startmöten kl 15:00-17:00 framöver är: 3, 4, 14, 15, 16, 21 eller 25 september.

 Nu drar snart våra Lunchmöten via Zoom igång igen! Med start 15 september kommer tillfällen ges att uppdatera er i studien och ställa frågor till två läkare i styrgruppen för ABC AF-studien. Höstens stora fokus ligger som ni redan vet på rekrytering och vi uppmuntrar alla att delta på ett eller flera webbmöten för att tipsa kollegor runt om i landet om lyckad rekrytering och själva ta del av tips i retur.

Patientrekrytering
Efter en nedgång i rekryteringen under sommaren ser vi nu glädjande nog att rekryteringen ökar igen. Förra veckan rekryterades 13 patienter och i måndags togs fem patienter in. De kliniker som har kommit igång bra efter pandemin är Örebro, Linköping och flera av våra Stockholmskliniker: Danderyd, Södersjukhuset, Sophiahemmet och Huddinge/Solna. Stort tack för era insatser!

Rekrytering per månad v36 2020 08 31Rekryteringstabell månadsbrev 2020 08 31 2 SHC avstånd

Du hittar vanliga frågor och svar om studien på www.abcafstudy.se

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se. Där kan du bland annat hitta nyhetsbrev, vanliga frågor och svar, samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

 

Hälsningar,
Studieledningen

Bild studieteamet

Jonas Oldgren

Ziad Hijazi

Isabelle Lilja

Lina Gifting

Lotta Erixon

Frida Lindqvist

Cristina Alm

Koordinerande prövare

Bitr. koord. prövare

Projektledare

Projektledare, klinik

Projektkoordinator, lab

Monitor

Monitor

070-221 12 43

076-724 78 60

072-141 35 62

072-201 76 56

072-202 43 29

072-212 89 07

070-755 80 08

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.