Månadsbrev juni 2020          

Vi anar ljuset i tunneln då patientrekryteringen förbättrades i maj jämfört med april! Vi hoppas förstås att fler än Motala har samlat på lämpliga studiepatienter under pandemitiden när man inte kunnat rekrytera och håller tummarna för att juni blir en riktigt bra månad.

Citat Månadsbrev juni

Just nu jobbar vi i studieledningen hårt för att hitta och planera för nya deltagande enheter som kan starta efter sommaren. Du som redan är med i studien är varmt välkommen lämna förslag på kolleger på andra sjukhus eller privatmottagningar som du tror skulle vara intresserad av studien. Skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så följer vi upp. Rekryteringspremie utlovas!
Passa gärna på att fundera vilka kolleger som skulle kunna vara medprövare i ABC AF-studien i höst. Ensam är inte alltid stark.

Patientrekrytering
Tack till alla kliniker som fortsätter att inkludera patienter trots rådande situation. Ett extra tack vill vi rikta till City Heart som inte bara var den klinik som rekryterade flest patienter i maj utan även lyckades ta in 32 patienter deras tre första månader och detta under pandemins tuffaste tid så här långt.

Vid maj månads slut hade 979 patienter rekryterats och 25 kliniker kan inkludera.

Rekrytering per månad 2020 05 31  Rekryteringstabell 2020 05 31 

Några vanliga frågor och svar – många fler finns på www.abcafstudy.se 
Fråga: Kan man randomisera en patient som redan har NOAK-behandling men inte är beredd att just nu byta ut sin medicin? T ex om patienten just hämtat ut en ask NOAK från apoteket.

Svar: Nej, den patienten kan inte vara med i ABC AF-studien. Att patienten inte är lämplig eller möjlig kandidat för att byta NOAK är ett exklusionskriterium i studien. Patienten kan förstås tillfrågas igen om studien vid senare tillfälle.

Fråga: Kan jag ta med en patient som redan står på OAK och inte kan tänka sig att acceptera rekommendationen ”ingen OAK” om patienten randomiserats till ABC-armen och bedöms ha låg strokerisk?

Svar: Nej, det är inte heller en lämplig patient för studien. Sannolikheten att en äldre patient får rekommendationen ”ingen OAK” är naturligtvis låg. Däremot kan en redan OAK-behandlad patient som egentligen har väldigt låg strokerisk mycket väl få rekommendationen ”ingen OAK” i ABC-armen, t ex en i övrigt frisk man <65 år med någon enstaka välbehandlad riskfaktor som påbörjat OAK i samband med elkonvertering.

Kalendarium
Webbaserade startmöten 
för kliniker, eller om man vill delta för att få mer information om studien. Just nu har vi inga planerade startmöten. Meddela studieteamet om ni har behov av ett startmöte.

Lunchmöten via Zoom där två läkare i styrgruppen för ABC AF-studien berättar om olika aspekter av studien. Tid ges även till att diskutera era erfarenheter och ge svar på eventuella frågor. Nästa möte och tillika sista mötet före sommaren hålls den 9 juni klockan 12:15-12:45.

Personalförändringar i studieteamet
Vi vill meddela att Susanna Thörnqvist har lämnat studieteamet för nya utmaningar – ett stort tack för alla insatser genom åren! Matilda Knutsson har tagit över lab koordinering och det går bra att kontakta henne om ni har frågor som rör lab. För frågor kring klinik kontaktas i första hand Frida. Kontaktdetaljer hittar ni nedan.

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se. Där kan du bland annat hitta nyhetsbrev, vanliga frågor och svar, samt ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

Hälsningar,

Studieledningen

Jonas Oldgren 2 Ziad Hijazi 2 isabelle Lina Gifting ny Profilfoto Frida Lindqvist 2
Jonas Oldgren Ziad Hijazi Isabelle Lilja Lina Gifting Matilda Knutsson   Frida Lindqvist
Koordinerande prövare Bitr. koordinerande prövare   Projektledare            Projektledare, klinik   Projektkoordinator, lab Monitor
0702-211243   018-611 29 18 072-141 35 62 072-201 76 56 072-202 43 29 072-212 89 07
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.