Nyhetsbrev v 12, 2020          

Patientrekrytering
Vi har nu 25 kliniker som kan rekrytera i studien och i slutet av förra veckan hade 857 patienter inkluderats.
Vi gratulerar Sahlgrenska och Lund som nu rekryterat sina första patienter!
Vi vill också tacka Huddinge/Solna för finfina 11 rekryterade patienter vecka 10, Örebro för att ha bidragit med över 150 patienter till studien, Uppsala för över 100 patienter samt Motala för att de tog in studiens 800:e patient. Bra jobbat allihop!

För er som inte har fått fart på rekryteringen och behöver tips och hjälp påminner vi om de lunchmöten via webb som hålls varannan vecka. Nästa möte är imorgon (17/3), se mer information nedan.

Graf 2019 07 23     Tabell 2019 07 23

Uppdaterade studiedokument
Den 31 jan 2020 fick vi bl.a. protokoll- och samtyckesuppdatering godkänd av EPM, därav behöver dessa dokument bytas ut i prövarpärmen omgående. Bekräfta till oss via mail (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) när ni har gått igenom prövarpärmen enligt separat mailinstruktion. Maila eller ring vid frågor.

Ta också tid att se över delegeringslistan så att samtliga som arbetar i studien är delegerade till rätt uppgifter. Vid oklarheter kring om delegeringslistan är korrekt ifylld, scanna gärna in den och maila till oss så hjälper vi er om eventuella korrigeringar skulle behövas.

Samtyckesprocedur
Vi vill också passa på att påminna om den ofta nämnda men ack så viktiga samtyckesproceduren, prioritera detta vid utbildning av ny personal:

  • Innan patienten går med i en studie ska adekvat information ges, muntligt och skriftligt, och patienten ska ha haft möjlighet att ställa frågor till prövaren
  • Samtycket signeras av patient och prövare (läkare, ej sköterska)
  • Patienten signerar först, därefter prövaren. Patienten måste signera och datera själv.
  • Kopia ges till patienten (eller original om ni har två sådana)

Nyheter på labfronten
Nu har utförandelaboratoriet i Varberg analyserat biomarkörer för Region Skåne, vilket är ett stort steg för studiens möjlighet att täcka hela landet.
I Region Östergötland kan nu även Klinisk kemi i Norrköping analysera biomarkörer.

Prestandaförbättring
Den prestandaförbättring vi flaggade för i förra nyhetsbrevet är något försenad men kommer inom kort.

Prövarmöte 22 april
Då det kardiovaskulära vårmötet i april har ställts in kommer det prövarmöte vi planerat i samband med vårmötet att hållas som ett webbmöte istället. Ny tid för mötet 16-17:30 den 22/4. Håll utkik efter uppdaterad inbjudan.  

Lunchmöten
De lunchmöten vi har haft har varit uppskattade och imorgon 17/3 är det dags för nästa.
Ta tillfället att delta på något av mötena och passa på att ställa många frågor och förmedla tips och idéer till kollegor runt om i landet. Skicka också gärna in frågor inför mötet.

Inbjudan kommer en vecka innan mötet. Har du eller någon intresserad kollega inte fått inbjudan, hör av dig till oss (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) så skickar vi den.
Datum framöver är: 31/3, 14/4, 28/4, 12/5, 26/5, 9/6, 23/6.

Svar på många vanliga praktiska frågor hittar du på www.abcafstudy.se. Där kan du också läsa nyhetsbrev och ladda ner den senaste versionen av användarmanualen


Hälsningar,
Projektledare och monitor

    isabelle Lina Gifting ny
Susanna Thörnqvist
Frida Lindqvist 2
    Isabelle Lilja Lina Gifting Susanna Thörnqvist   Frida Lindqvist
    Projektledare            Projektledare, klinik   Projektledare, lab Monitor
    072-141 35 62 072-201 76 56 076.768 88 30 072-212 89 07
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.