Månadsbrev januari 2020          

Gott nytt år!
Vi hoppas att alla prövare, sköterskor, BMA och andra medarbetare i ABC AF-studien haft möjlighet att njuta av härliga helger och samlat krafter inför det nya året.

Okt 2LuftspaltABC AF-studien kom igång bra förra året då nästan hälften av planerade studiecentra startade, drygt 600 patienter rekryterades. Flera studiecentra och lab ligger i startgroparna tidigt 2020 och i år fokuserar vi på patientrekrytering!

Vi vet att det finns många lämpliga flimmerpatienter på varje deltagande centra, men förstår att det ändå kan finnas utmaningar – allt ifrån inställda mottagningar, platsbrist på avdelningen till att läkare/sköterska har jourkomp eller semester, osv.

En nyckel till framgång är samarbete! Små mottagningar med en dedikerad prövare och sköterska rekryterar ofta bra. På större enheter/sjukhus behövs flera medprövare och sjuksköterskor som hjälps åt att identifiera patienter, tipsar varandra, hjälps åt med randomisering och uppföljning av ABC-svar osv. Om man rekryterar patient(er) varje vecka så flyter det praktiska oftast ännu enklare och då är det lätt att uppnå studiens mål.

I år spänner vi bågen för att ta in minst det tredubbla antalet patienter! Det kanske låter mycket, men om varje studiecenter tar in i snitt 2 patienter per vecka så klarar vi det enkelt. Vi har redan sett flera exempel på 4-5 nya studiepatienter rekryterade på en och samma dag så ingenting tycks vara omöjligt!

Tveka aldrig att höra av er på mejl eller mobil om ni har frågor i samband med patientrekrytering eller om ni har någon idé på något som kan underlätta för er.

Passa redan nu på att lägga in nästa prövarmöte onsdag 22 april 2020 kl 11.00 i din kalender, se mer uppgifter längre ned. 

Några kommentarer från december

Ziads bubbla dec 2019                Goravs bubbla dec 2019
                            Feedback från Dr Ziad Hijazi                           Feedback Dr Gorav Batra, som nyss inkluderade sina första två patienter

Patientrekrytering
Vid december månads slut har 621 patienter rekryterats och 18 kliniker kan inkludera.

Kum rek 2019 06 30          Antal pat per klinik 2019 08 31 

Vanliga frågor och svar – många fler finns på www.abcafstudy.se
Fråga: Var kan jag hitta alla studiedokument?
Svar: Alla dokument som ni kan behöva finns samlat på en hemsida, men endast de personer som arbetar i studien har tillgång dit. Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att få behörighet.

Fråga: Kan jag randomisera en patient med nydebuterat förmaksflimmer i akut skede?
Svar: 
Ja, det har ingen betydelse om patienten har känt eller nydebuterat förmaksflimmer. Det viktiga är att patienten fått skriftlig och muntlig information om studien och hunnit ta ställning till att frivilligt delta i studien. Detta kan vara svårt att hinna med vid ett besök på akutmottagning, men om patienten blir inlagd eller kommer tillbaks dagen därpå till mottagning/dagvård så går det ofta fint. Det är dock inte lämpligt att randomisera om patienten ska elkonverteras direkt i samband med akutbesöket.

Kalendarium
Webbaserade startmöten för kliniker eller om man vill delta för att få mer information om studien. Möjliga startmöten kl 15-17 framöver är:
13, 14, 28 och 30 januari
11, 24 och 25 februari

Prövarmöte i samband med Kardiovaskulära vårmötet i Malmö, på Malmö Live.
- 22 april 2020 ca kl 11-12:45

För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se. Där kan du bland annat hitta nyhetsbrev och ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.

Hälsningar,
Studieledningen

Jonas Oldgren 2 Ziad Hijazi 2 isabelle Lina Gifting ny
Susanna Thörnqvist
Frida Lindqvist 2
Jonas Oldgren Ziad Hijazi Isabelle Lilja Lina Gifting Susanna Thörnqvist   Frida Lindqvist
Koordinerande prövare Bitr. koordinerande prövare   Projektledare            Projektledare, klinik   Projektledare, lab Monitor
0702-211243   018-611 29 18 072-141 35 62 072-201 76 56 076.768 88 30 072-212 89 07
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.