Månadsbrev april 2019
Nu har vi över 100 patienter i ABC AF-studien!
Stort tack för toppenbra jobb av teamen i Enköping, Gävle, Uppsala, Västerås och Örebro, och särskilt grattis till Uppsala som rekryterade patient nr 100 och Örebro som tog in sin 50e patient!
I samband med Kardiovaskulära vårmötet gladdes vi åt det stora intresset för studien då många stannade till och diskuterade med våra projektledare Lina och Susanna i UCRs R-RCT-monter. Flera nya kliniker blir startklara i början av maj vilket ger förhoppning om ännu bättre rekryteringshastighet framöver!
Patientrekrytering
Hittills i april har drygt 20 patienter rekryterats och det är nu 108 patienter i studien! För närvarande är det 7 kliniker som kan inkludera patienter och vi arbetar för fullt för att aktivera fler.
Prövarmöte i Göteborg 12 april
I anslutning till Kardiovaskulära vårmötet hölls studiens andra prövarmöte. På agendan var bland annat genomgång av studiens syfte och design, och statusuppdatering kring antal kliniker och inkluderade patienter. Magnus berättade om betydelsen av livskvalitet och hälsoekonomi-analyserna och Ziad demonstrerade ”live” i AURICULA och studiemodulen när han rekryterade patienten ”Roger” (Jonas) vilket gav upphov till många bra praktiska frågor och tillfälle för diskussion. Som ni vet lägger vi kontinuerligt ut vanliga frågor och svar på hemsidan här, och några hittar ni längre ned i detta brev.
För oss i studieteamet var det väldigt givande att träffa er personligen, då blir det ännu lättare att kommunicera på telefon och mejl.
Ziad demonstrerade rekrytering av patienten ”Roger” (Jonas) på prövarmötet i Göteborg.
Vanliga frågor och svar (FAQ)
Fråga 1: Kan en patient randomiseras i samband med elkonvertering?
Svar 1: Nej, det är inte lämpligt att randomisera patienten i samband med elkonvertering. Risken för tromboemboliska komplikationer kan vara högre i samband med elkonverteringen och därför bör man undvika ändring eller tillfälligt uppehåll i OAK-behandling. Däremot går det utmärkt att randomisera patienter i samband med beslut om planerad elkonvertering eller vid uppföljning efter elkonvertering.
Fråga 2: Kan en patient med Hb eller Krea äldre än 2 veckor inkluderas i studien?
Svar 2: Nej, Hb och Krea får inte vara äldre än 2 veckor. Det går bra att ta kapillärt Hb i samband med randomiseringsbesöket.
Hör gärna av er om ni har fler frågor! Svaren lägger vi på websidan.
Kalendarium
Webbaserade startmöten för kliniker eller om man vill delta för att få mer information om studien, nästa inbokade tillfällen är 14 maj kl 14-16 samt 10 juni kl 15-17.
Uppdatering studiemodul Som tidigare meddelats arbetar utvecklingsteamet på UCR med att uppdatera studiemodulen i AURICULA, bland annat för att underlätta arbetet för er som arbetar i ABC AF-studien. I mitten på maj ska detta vara klart. Mer info kommer längre fram till alla berörda kliniker.
För mer info om studien vänligen besök: www.abcafstudy.se. Där kan du bland annat hitta nyhetsbrev och ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.
Jonas Oldgren | Ziad Hijazi | Lina Gifting | Susanna Thörnqvist |
Koordinerande prövare | Bitr. koordinerande prövare | Klinisk prövningsledare | Projektledare |
018-611 27 65 | 018-611 29 18 | 018-617 11 08 | 018-611 95 53 |
Ebba Bergman, 2019-04-29