Månadsbrev mars 2019
Välkomna till ABC AF-studiens första månadsbrev!
En gång per månad kommer vi att göra en kort uppdatering gällande vad som hänt i studien samt antal inkluderade patienter. Detta tillsammans med matnyttig information om studien och senaste nytt på kalendariet.
Vi är också glada för att ABC AF-studieteamet på UCR förstärks med Ebba Bergman som återkommer till UCR efter att ha arbetat på Hjärt-Lungfonden.
Patientrekrytering
Vi har 77 patienter i studien! Det tackar vi Akademiska sjukhuset (Uppsala), Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ), och lasaretten i Enköping, Västerås och Gävle för.
Bra jobbat allihop, det är kul att se att studien verkar vara lika pragmatisk och enkel att rekrytera till som vi hade hoppats på. Särskilt imponerande är Örebro som rekryterat 36 patienter på knappt två månader, grattis till hela teamet där!
Nya kliniker läggs till hela tiden så det är med spänning vi ser inklusionstakten öka vecka för vecka.
FAQ
Fråga 1: Om ABC-stroke score visar låg risk och därmed rekommendationen "ingen antikoagulantia", hur ska man veta när patienten - endast pga sin ålder - i sinom tid får såpass hög risk att den hamnar över tröskelvärdet och då kvalificerar sig för antikoagulantiabehandling? Ska man beräkna ABC-score varje år?
Svar 1: Ålder är bara en del av underlaget i ABC-scores. För ålder som enskild parameter sker ingen större förändring under studieperioden (max 3,5 år) och därför har vi inte planerat någon ytterligare beräkning av ABC-score under studieperioden.
Fråga 2: En av de möjliga ABC-rekommendationerna visar en NOAK i fet stil, men två andra finns som alternativ. Kan vi fritt välja något av dessa tre läkemedel, till exempel välja att behålla det läkemedel som patienten redan står på?
Svar 2: Alla rekommendationer som ges avseende NOAK och andra interventioner i studien baseras på den aktuella patientens riskprofil, alltså balansen mellan stroke och blödningsrisk.
Ofta rekommenderas bara en specifik NOAK men det kan också vara tre.
Om rekommendationen visar en specifik NOAK i fet stil är just den starkast rekommenderad, men det är okej att välja något av de två angivna alternativen som också passar den patientens riskprofil.
Om istället tre NOAK rekommenderas utan inbördes rangordning (i bokstavsordning, ingen i fet stil) kan man välja helt fritt bland de tre.
Hör gärna av er om ni har fler frågor! Svaren lägger vi på websidan.
Kalendarium
Studien presenteras i monter på Kardiovaskulära vårmötet i Göteborg 10-12 april 2019.
Prövarmöte i ABC AF-studien - Mötet hålls 12 april 2019, kl 13.15-15.00 i sal R2, Svenska Mässan, dvs i anslutning till det Kardiovaskulära vårmötet i Göteborg (obs! det finns inget krav av att du är registrerad på vårmötet). Vid mötet presenteras ny och uppdaterad information för dem som redan är med i studien och vi välkomnar också alla andra med intresse att veta mer om studien.
Uppstartsmöten för startklara kliniker alt om man vill delta för att få mer information om studien, webbaserade möten, nästa tillfälle: 3 april kl 15-17.
Uppdatering av AURICULA förmaksflimmer
I april uppdateras studiemodulen i AURICULA och förhoppningsvis kommer de nya funktionerna underlätta arbetet för er som arbetar i studien. T ex att randomiseringsnumret blir synligt, visit 2 för ”standard care” patienterna får ett datumintervall för att underlätta uppföljning, tidsfönstret för visit 3 utvidgas etc. Mer info kommer längre fram till alla berörda kliniker.
För mer info om studien gå in på: www.abcafstudy.se. Där kan du bland annat hitta nyhetsbrev och ladda ner den senaste versionen av användarmanualen.
Jonas Oldgren | Ziad Hijazi | Lina Gifting | Susanna Thörnqvist |
Koordinerande prövare | Bitr. koordinerande prövare | Klinisk prövningsledare | Projektledare |
018-611 27 65 | 018-611 29 18 | 018-617 11 08 | 018-611 95 53 |
Uppsala, 2019-03-22