28/2 Deadline för 2020!
För att patienter som är opererade år 2020 ska innefattas i årsrapporten så måste de vara komplett (klarmarkerad op-registrering) registrerade senast 28/2.
Ny strålvariabel i aortamodulen
2021-01-12
Bland annat pga. ny strålskyddslagstiftning 2018-06-01, har möjlighet till registrering av stråldos och genomlysningstid 21-01-01 införts i registret, med start i aortamodulen (övriga moduler med endovaskulär/hybridingrepp behandling följer).
Då man väljer operationsmetod ”Endovaskulär operation” eller ”Hybridingrepp” aktiveras möjligheten att ange DAP-värde och genomlysningstid.
Man väljer först i en rullista vilken tillverkare man använder, varvid programmet automatiskt väljer rätt enhet för DAP-värdet. Man avläser DAP-värde och genomlysningstid från modaliteten, och anger i registret enligt figur nedan.
Uppdaterad karotismodul!
2021-01-04
Nu introduceras en uppdaterad karotismodul. Den nya modulen ser till stor del likadan ut som tidigare, men några variabler har tagits bort medan ett antal nya har introducerats. Det är framförallt läkemedelsbehandling i anslutning till symptom och behandling som behöver belysas, men även den preoperativa utredningen, det peroperativa förloppet och den postoperativa uppföljningen blir något mer detaljerade.
Subocklusion är ett tillstånd där ECST och NASCET inte riktigt har gett oss vägledning hur vi skall behandla våra patienter på bästa sätt, och vi försöker nu få en uppföljning på den del av dessa patienter som behandlas operativt.
Som vanligt gäller att strokeförebyggande ingrepp på halskärlen (inklusive strokepreventiva åtgärder på CCA och tr brachiocephalicus) skall registreras i karotismodulen, medan halskärlsdeviationer vid aortaingrepp, karotisingrepp efter trauma etc. registreras i övrig artär.
Maila gärna synpunkter direkt till karotisansvarig Magnus Jonsson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Nya KVÅ koder
20-12-11
VIKTIG INFO:
Från 1:a januari 2021 införs nya KVÅ koder för kärlkirurgiska ingrepp. Dessa kommer att ersätta de nuvarande koderna i kapitel P. Detta berör oss alla, ändringar kommer att införas i samtliga journalsystem och operationsplaneringsprogram. Mer info finns i menyn dokument: KVÅ koder, exempel på koder finns i KVÅ tabeller. Ytterligare info finns i en pptx fil: KVÅ koder presentation i Dokument fliken. Och nu även en ny lathund (KVÅ lathund) !
Uppföljning av varicer blir lättare framöver
20-10-20
I benartärmodulen har vi VascQol och nu finns ett motsvarande patientformulär VARIShort i varicermodulen med 7 frågor. VARIShort kan fyllas i preop samt efter ett år. Arbete pågår med möjligheten att sända ut ettårsuppföljningen centralt från SKR eller UCR, och att patienten då kan svara på papper eller digitalt, med återkoppling till opererande klinik om resultaten. Förhoppningsvis kan ettårsuppföljningen på detta vis komma igång om ett år, så börja redan nu att be patienten svara på dessa frågor för att ha något att jämföra med. Ett tips kan vara att skicka ut formuläret med kallelsen till op så är det klart när preop- och opdata ska registreras. Formuläret finns på Swedvasc websida under fliken Dokument (VARIshort 2020).
Hultman K, Sinabulya H, Blomgren L. Validation of a Swedish version of a short Patient-Reported-Outcome-Measure for superficial venous insufficiency. J Vasc Surg: Venous and Lym Dis 2020 Jul 28;S2213-333X(20)30415-7
SWEDEPAD återupptagen
20-09-18
En påminnelse till alla som behandlar infrainguinala benartärer endovaskulärt: sedan våren 2020 (mars) är SWEDEPAD återuppstartad!
Detta framgår med tydlighet när ingrepp registreras i benartärmodulen. Alla som deltar i SWEDEPAD kan förhoppningsvis komma igång med randomisering av patienter nu under hösten, när de flesta verksamheter är tillbaka till normal produktion. Ju bättre vi blir på att inkludera patienter i studien, desto snabbare får vi svar på frågor vi har om drogavgivande ballonger/stentar!
För mer information och uppdaterad patientinfo: surfa in på SWEDEPADS hemsida.
Swedvasc-data i JVS
Författarna Lundgren - Troëng artikel med Swedvasc-data ” Treatment choice and survival after ruptured abdominal aortic aneurysm: A population-based study” har blivit föremål för en editorial och invited comment i senaste numret av JVS. Både kommentaren och editorialen är mycket bra skrivna.
Treatment of ruptured abdominal aortic aneurysms in the endovascular-first era
Endovascular repair of ruptured abdominal aortic aneurysm is superior to open repair: Propensity-matched analysis in the Vascular Quality Initiative Inferring causality
SWEDVASCPRISET 2020
Swedvascpriset 2020 tilldelas Henrik Djerf för arbetet
Low Risk of Procedure Related Major Amputation Following
Revascularisation for Intermittent Claudication: A Population Based Study
Stort Grattis Henrik
Covid-19
https://ssvs.nu/wp-content/uploads/2020/04/SSVS-information-om-covid-30-3.pdf
https://www.vr.se/nyckelord/oppen-tillgang-till-forskningsdata.html
För att få en uppfattning om vad som händer med våra patienter under Covid-19 pandemin har det tillkommit tre variabler i registret. Två variabler berör patienten själv: har patienten infektion (eller har haft) och är patienten testad för covid-19? Dessa variabler är harmoniserade med andra register som valt att införa specifika Covid-19 variabler. Under op-fliken finns en variabel som handlar om huruvida patientens operation har blivit uppskjuten pga pandemin.
Variablerna är obligatoriska att registrera och kommer att vara med i registret så länge vi påverkas av pandemin