Grattis Cityheart till er första patient i ABC AF-studien den 2/4!

ABC AF-studiens säkerhetskommitté sammanträdde den 25 mars och granskade data från de första 782 randomiserade patienter varav 521 passerat visit 3. Vi är glada för deras rekommendation att studien kan fortsätta som planerat.

Hela samhället och framför allt sjukvården berörs just nu av covid-19, och det viktigaste är självklart patienternas och sjukvårdspersonalens hälsa.

Vi vet och respekterar att sjukvårdens huvudmän just nu rekommenderar fokus på vård och återhållsamhet med kliniska studier. UCR har därför redan stoppat rekrytering i de studier som kräver fysiska återbesök eller stora resurser inom akutsjukvård. Men vi har inte sett något skäl att stoppa ABC AF-studien, som är designad för att vara så enkel som möjligt i rutinsjukvård.

Vi rekommenderar däremot att högriskpatienter som deltar i biomarkörsubstudien inte genomför 12-månadersbesöken för provtagning just nu. Vi avser att snarast skriva ett amendment till EPM för att möjliggöra att dessa besök genomförs upp till 24 månader efter randomisering.

Det går alltså fortfarande bra att rekrytera patienter som kommer på planerade besök eller är inneliggande, och det krävs inte några fysiska återbesök i huvudstudien som skulle kunna utsätta patienterna för smittorisk.

Vi har naturligtvis full förståelse för att det tidvis kommer att vara svårt eller t.o.m omöjligt att rekrytera på vissa enheter. Just nu är t ex sjukhusen Region Stockholm överbelastade, och på många sjukhus avbokas planerade besök. Men vi hoppas att ni kämpar på där så är möjligt! Det kan förhoppningsvis vara en liten ljusglimt i tillvaron att genom forskningen bidra till bättre vård för våra patienter även i framtiden.

Vilken prestation, 150 inkluderade patienter på lite drygt 1år!

Ett stort Grattis till Akademiska sjukhuset som är den tredje kliniken som har nått 100 patienter.

I skrivande stund (4 februari) är 719 patienter inkluderade i studien.