Vi flyttar!!! Kansliet stängt 26-27/4
SveDems kansli byter lokaler!! Vi blir kvar på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, men adressen kommer att ändras. Flytten går 26/4 och vi behöver ytterligare en dag på oss att få ordning på våra saker. Om allt går enligt planerna är vi tillgängliga både på telefon och mejl igen måndag 30 april.
Med vänlig hälsning
Ann-Katrin och Karin
Konferens "Hur förverkliga nollvisionen?"
Den 16 mars arrangerade Svenskt Demenscentrum och Svenska Demensregistret den andra konferensen om tvång och begränsningar inom demensvården, "Hur förverkliga nollvisionen?" med drygt 200 deltagare. Läs mer om konferensen på Svenskt Demenscentrums hemsida.
Foto: Yanan Li
Regeringsstöd till SveDem
SveDem har tilldelats 1,5 miljoner kronor under 2018 för att göra en pilotstudie av den nya modulen för "Hemsjukvård med omsorgsinsatser" och för att skapa en resultatrapport till den.
Uppdatering 2018-01-15
Tänk på att ni skriver ut nya mallar ni som använder dem som underlag för insamling av uppgifter!
- Nya kognitiva tester - I alla registreringar har vi lagt till RUDAS-S och i specialistenheternas registreringar även MoCA. På hemsidan under fliken Verktyg/Skattningsskalor hittar du manual, protokoll och instruktionsfilm till de nya kognitiva testerna.
- NU KAN NI REGISTRERA UPPFÖLJNINGAR NÄR NI VILL. Vi har tagit bort tidsbegränsningarna!!!! Listan "Nya uppföljningar" finns kvar och där kommer patienterna upp när det gått 9 månader efter föregående registrering och datum för senaste registrering visas på listan. OBS! Detta innebär att patienterna kommer att ligga kvar på listan "Nya uppföljningar" tills man gjort en ny uppföljningsregistrering, flyttat till annan enhet eller registrerat som avliden. Senaste registreringsdatum och funktionen "Skjuta upp uppföljning" är borttagen.
- Uppföljningsrapporten kommer numera alltid att visa den senaste registreringen som gjorts på patienterna inom vald tidsperiod.
- I SÄBO uppföljningen har två frågor angående anhörigmedverkan lagts till.
SveDems SÄBO-modul
Genom att använda SveDems SÄBO-modul kan ni bland annat:
- bidra till ökad livskvalitet för personer med demenssjukdom
- få stöd till att implementera Socialstyrelsens nationella riktlinjer
- utvärdera kvaliteten på demensvården på din enhet
- bidra till kvalitetsutveckling på det särskilda boendet
- följa kvalitetsutvecklingen över tid
DemensABC
Webbutbildning i demens för primärvården
Svenskt Demenscentrum har en webbutbildning i demens för olika personalkategorier i primärvården. Utbildningen, Demens ABC plus ger dig verktyg och metoder för upptäckt, utredning och uppföljning. Läs mer på Svenskt Demenscentrums hemsida www.demenscentrum.se här
Tillsammans kan vi förbättra demensvården!
Demens är en av våra snabbast växande folksjukdomar. Varje år insjuknar ca 24 000 svenskar och idag beräknas ca 150 000 lida av någon typ av demenssjukdom. Ökningen av antalet personer med demenssjukdom innebär en stor utmaning för vårt sjukvårdssystem.
Trots denna alarmerade utveckling finns inga samlade data över hur dessa personer utreds, behandlas och följs upp. Idag utreds inte ens alla misstänka fall. Därför har vi startat SveDem ett webbaserat kvalitetsregister med syfte att förbättra demensvården i Sverige. Ju fler vårdenheter som ansluter sig desto bättre vård kan vi skapa!
Instruktionsfilmer
SveDems utbildningar/SveDem deltager
Resultat av förbättringsarbete i SveDem
Information till dig med demenssjukdom
Vården i siffror - ett verktyg för kvalitets- och förbättringsarbete inom hälso- och sjukvård
Senaste nytt
- SveDem växer
- SveDems årliga möte 2017
- Korrigering i SÄBO uppföljningen
- Minskad tandvård och sämre munhälsa efter demensdiagnos - pressrelease KI