På UCR erbjuder vi utbildningar samt rådgivning som skräddarsys efter dina behov.

Rådgivningsfunktionen riktar sig främst till Dig som forskare, prövare och/eller forskningssjuksköterska inom Uppsala universitet (Vetenskapsområdet för medicin och farmaci) och Region Uppsala. Vi hjälper till med allt från kortare rådgivningsmöten till seminarier för hela forskargrupper.

Utbildningar och kurser erbjuder vi inom områdena kliniska prövningar och biostatistik, en del i egen regi och några i samarbete med Uppsala universitet.

Rådgivning

Vi erbjuder tjänster genom hela forskningsprocessen, från idé till slutlig publikation.
Ju tidigare i forskningsprocessen Du kontaktar oss, desto större möjlighet har vi att hjälpa dig på bästa sätt.
Vi erbjuder därför i ett första steg ett orienterande, kostnadsfritt rådgivningsmöte där Du kan få svar på inledande frågor, hjälp med kontakter samt diskutera Ditt behov av forskningsstöd.

Önskar Du mer stöd utöver det inledande mötet, erbjuder vi rådgivning och service till ett reducerat pris och skräddarsyr då stöd utifrån Dina behov för att Du ska kunna lyckas med Ditt kliniska forskningsprojekt.

Vi kan bland annat hjälpa Dig med:

 • Design av din studie
 • Formulering av konkurrenskraftigare ansökningar om forskningsmedel, inklusive beräkning av patientantal
 • Utformning av ditt studieprotokoll på ett sätt som svarar mot din frågeställning och samtidigt är både praktiskt och regulatoriskt genomförbart
 • Framtagande av forskningspersonsinformation
 • Ansökningar till Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndighet
 • Prövningsledning
 • Monitorering - On-site och riskbaserad
 • Randomisering
 • CRF/eCRF
 • Datahanteringsplan
 • Datahantering
 • Statistisk analysplan
 • Klinisk kodning av diagnoser, läkemedel och biverkningar
 • Statistiska analyser och tolkning av resultat
 • Publikations-/rapportstöd med hjälp av Publication Manager och Medical Writer

Vid frågor eller om du vill veta mer,  hör gärna av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Utbildning

GCP är internationella etiska och vetenskapliga kvalitetsstandarder för klinisk prövning som definierar hur man förbereder, startar, genomför och avslutar en studie samt ansvarsfördelning mellan involverade parter. Dagens regelverk ställer krav på att både prövare och andra medarbetare inom studien ska ha adekvata kunskaper inom GCP.

UCR anordnar i samarbete med Uppsala universitet ett antal kurser. För mer information se respektive kurs. Välkommen med din anmälan!

Med anledning av rådande omständigheter kring spridning av COVID-19 har UCR beslutat att ändra kursutbudet under hösten. Kurs i GCP kommer att hållas via zoom, medan Monitoreringskursen tyvärr måste ställas in.  
Vi följer utvecklingen noga så håll utkik på vår hemsida för aktuell information.
Vid frågor hör gärna av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller kontakta Magnus Ringbom på  0761 – 39 28 83.

Kurser inom kliniska prövningar:

Good Clinical Practice (GCP)
För att möta myndigheternas krav gällande prövarens kompetens i kliniska prövningar anordnar UCR utbildning i ICH-GCP. Kursen vänder sig till prövare och forskningssjuksköterskor, och uppfyller kriterierna för TransCelerates Mutual Recognition Program.
Mer information och anmälan>>

Klinisk läkemedelsutveckling, 30 hp (CDD)
Kursen är en fristående universitetskurs omfattande 30 hp som organiseras av Institutionen för Medicinska Vetenskaper i samarbete med UCR. Kursen går varje hösttermin och anmälan sker via Uppsala universitet och den centrala antagningsenheten.
Mer information>>

Monitoreringskurs
UCR anordnar en tvådagarskurs för personer som ska börja arbeta eller arbetar med monitorering av prövarinitierade studier med liten eller ingen erfarenhet. Kursen ges en gång per år och hålls på en grundläggande nivå.
Mer information och anmälan>>


Kurs inom biostatistik:

Biostatistik - introduktionskurs
Obligatorisk kurs i biostatistik för forskarstuderande på Uppsala universitets medicinska fakultet. Kursen behandlar deskriptiv statistik och grundläggande analysmetoder. Den ges på engelska en gång per termin.
Mer information>>