Lyssna gärna när Claes Held, professor i kardiologi vid UCR och överläkare vid Hjärtkliniken på Akademiska sjukhuset Uppsala deltar i denna intervju hos Vetenskapsradion om orsakerna till varför stress kan leda till hjärtinfarkt.

Det finns många studier som visar på starka associationer till risken men strikt vetenskapligt kan man inte uttala sig om det föreligger kausala samband.

Det är komplexa samband men det finns ett antal väl kända riskfaktorer som alla är relaterade till vår livsstil och bidrar till risken att drabbas av en hjärtinfarkt och där är en av dessa psykosocial stress.  Andra viktiga riskfaktorer är högt blodtryck, rökning, diabetes, låg fysisk aktivitet, ohälsosam kost.

Behovet av återhämtning är otroligt viktigt för oss alla för att vi skall må bra. Det kan vara allt från att man umgås och skrattar med sina vänner, sover igen trötthet eller gör något som engagerar en, exempel målar ett staket eller njuter av naturen.

Klicka här för att lyssna på avsnittet hos Vetenskapsradion