Det finns ett stort intresse bland både forskare och allmänhet att veta mer om vilka vaccin som fungerar bäst på kort och lång sikt och därför behöver godkända vacciner jämföras med varandra i en och samma studie.

De vaccin mot covid-19 som är tillgängliga i Sverige är godkända av Läkemedelsverket efter studier där vart och ett av vaccinen är jämförda mot ingen behandling (placebo).

Viktiga förutsättningarna för en jämförande studie är att den inte ska fördröja det nationella vaccinationsprogrammet, att allt tillgängligt vaccin ska användas, och arbetsbördan inte får ökas för de som vaccinerar. Lösningen är att låta slumpen (randomisering) avgöra vem som får vilket vaccin redan innan vaccindoserna levereras ut inom regionerna.

I Sverige har vi unika förutsättningar för att genomföra en sådan studie.

Läs och lyssna på intervjuer kring studien nedan:

Klicka här för att komma till artikel på SVT.se

Klicka här för att komma till artikel på vetenskapsradion.se

Kontakt:

Jonas Oldgren