Hej alla kära SPIRRIT-medarbetare!

Vi har inte glömt bort er, och vi har inte lämnat er i sticket. Vi har legat lite lågt med tanke på att vi vet att det har varit en ansträngd situation ute i sjukvården, och vi har inte velat tynga er med mail och information som kanske känns lite ovidkommande när man har fullt upp med att ta hand om en pandemi.

Ni är ju vårdens hjältar, som allt som oftast bara tas för givna men som vi alla är så oändligt tacksamma att ni finns där för dom som behöver det.

Men ni är också SPIRRIT:s hjältar! Utan er skulle vi inte ha någon möjlighet att göra någon forskning över huvud taget. Tack för att ni finns där ute på klinikerna, för att vårda patienter och för att bedriva forskning!

På dom allra flesta kliniker så har ju mottagningsarbetet varit påverkat mer eller mindre. För oss har det varit intressant att se hur olika sätt det finns att lösa svåra situationer. Nu börjar många kliniker närma sig någon slags normal situation, även om vi fortfarande lever under restriktioner som gör att vi får hantera mycket av vår vardag på ett annorlunda sätt. Därför tänker vi att det är dags att smyga igång med lite veckobrev igen, och försöka väcka lite liv i forskningen igen, som med all rätta fått stå tillbaka när resurser behövt prioriteras om. Det är ju länge sedan vi skickade någon inklusionsstatistik, men det har faktiskt droppat in patienter under hela tiden. Första mars hade vi 1000 patienter, innan vården och samhället stängde ner. Den första oktober hade vi 1045 patienter, så det har kommit till en dryg handfull varje månad. I den statistik ni får idag så ser ni aktuell siffra och i parentes antal patienter som inkluderats under tiden 1 mars till 30 september. Vi gratulerar Capio Citykliniken Lund, som tagit in sin första patient, Grattis! Till inklusionsstatus.

Godkännandet av det nya protokollet, som vi väntat på ett bra tag nu, verkar det ha gått troll i. Vi önskar att vi kunnat lämna ett klart besked i detta brev, men tyvärr får vi återkomma om det. Snart, hoppas vi!

Vi har även legat lite lågt med telefonuppföljningar sista halvåret, men nu försöker vi återgå till ursprunglig plan, med telefonkontakt några gånger om året.

Något som framkommit i våra kontakter är att det ofta blir fel i Captivate när man gör extrauppföljningar med dosändringar mellan de ordinarie uppföljningarna. Det gäller ju främst de patienter som blir randomiserade till spironolakton/eplerenon. Alla uppföljningar räknas som SPIRRIT-kontroller, så försök ha den kronologiska tidsaxeln i åtanke när ni lägger in dosändringar. Den senaste SPIRRIT-kontrollen kan vara antingen en planerad uppföljning eller en extrauppföljning.

Självklart hjälper vi er om det blir krångel, det är bara att ni hör av er!

Det blev ju inget Kardiovaskulärt Vårmöte i april. Däremot blir det nu två dagars program online 8-9 oktober, som är helt gratis att ta del av! Passa på att anmäla dig till något av de intressanta webinarierna om du har möjlighet. Länk till program och anmälan: https://mkon.nu/varmotet/anmalan_webinarie

Vi önskar er en fortsatt färgsprakande höst!

SPIRRIT-teamet