Kära SPIRRIT-medarbetare!

Vi är så glada att äntligen kunna meddela att det nya protokollet har blivit godkänt.

Efter lång väntan känns det bra att vi kan börja arbeta formellt efter det som vi försökt sträva mot en längre tid. Från och med idag gäller alltså de nya inklusionskriterierna!

Det väsentliga som är ändrat i protokollet har vi ju tagit upp tidigare, men här kommer en liten repetition:

  • · Patienterna ska ha loopdiuretika dagligen eller större delen av veckan, se exakt formulering i protokollet:

Regular use of loop diuretics, defined as daily or most days of the week

  • · Proverna vid inklusion (Kalium och Krea) kan vara upp till 30 dagar gamla.
  • · Patienten ska ha NYHA-klass II-IV.
  • · Gränserna för NT-proBNP är något justerade, se exakt formulering:

Elevated natriuretic peptide levels, as defined by any of the following:

  1. a) most recent NT‐proBNP >300 ng/L (or BNP>100 pg/mL) in sinus rhythm at time of blood sampling; adjustments may be made for BMI according to table 3.
  1. b) most recent NT‐proBNP >750 ng/L (or BNP >250 pg/mL) in atrial fibrillation at time of blood sampling; adjustments may be made for BMI according to table 3.
  1. c) NT‐proBNP >1200 ng/L (or BNP >400 pg/mL) within the last 12 months even if most recent value is lower.

 

För att säkerställa att vi får in så representativ population som möjligt så är det viktigt att ta in patienter som är inneliggande för hjärtsvikt (eller har varit inlagda för hjärtsvikt nyligen) och patienter som har EF 40-49%.

 

I detta mail bifogar vi det nya protokollet, formella godkännanden från Läkemedelsverket och EPM, samt en ny version av Informerat Samtycke. Samtycket har nu inga sitespecifika kontaktuppgifter. Detta kan ni använda om ni ska inkludera patient de närmsta dagarna, vi återkommer nästa vecka med ett utskick med alla dokument som behöver uppdateras.

Vi gör gärna en separat information/träning via telefon/web för dom som vill ha mer information och möjlighet att ställa frågor. Är ni intresserade av detta så hör av er till er monitor och boka en tid.

RiksSvikt och Captivate kommer att uppdateras nu när ändringarna är godkända, detta sker inom närmaste veckan. Ni kan inkludera patienter enligt det nya protokollet även innan uppdateringen är genomförd.

Vi meddelar när det är dags för uppdatering.

Nu kör vi!

Hälsningar

SPIRRIT-teamet