Tack för allt ert arbete under denna COVID-19-pandemi! Vi förstår att det är annorlunda och oförutsägbara tider just nu och ett tag framöver.

Kardiologen i Uppsala och Jönköping tog in varsin patient förra veckan. Nu har vi alltså 998 patienter i studien, snubblande nära 1000!

Lite summariskt vad som gäller för SPIRRIT under rådande omständigheter:

  • Först och främst patientens säkerhet!
  • Följ riktlinjer vid din arbetsplats.
  • Redan randomiserade patienter: SPIRRIT fortsätter. Fortsätt den randomiserade behandlingen så gott som är möjligt. Försök med distanskontakt snarare än fysiska besök (vilket ändå gäller i SPIRRIT). När det är dags för blodprover (kalium och kreatinin), gör en individuell bedömning om prover medför mer nytta än risk för patienten. Det går att fortsätta randomiserad behandling utan att ta prover, på samma sätt som skulle göras i klinisk praxis, om patienten inte har hög risk för allvarlig kaliumstörning eller förvärrad njurfunktion.
  • Eventuella nya patienter: SPIRRIT är en pragmatisk studie där varje prövare och site själva bedömer vad som är lämpligt. Om inklusion, randomisering och uppföljande blodprover kan ske utan större risk för patienten och utan större börda för verksamheten kan patienter fortsatt inkluderas. Men vi förväntar oss inte att ni prioriterar detta och förväntar oss inte att ni inkluderar patienter, tills vidare.
  • Det diskuteras om ACE-hämmare, ARB eller tom MRA kan öka risken för eller förvärra COVID-19, men nuvarande konsensus är att så INTE är fallet och COVID-19 skall inte påverka behandling med ACEi, ARB eller MRA.
  • SPIRRIT medför en möjlighet att lära oss mer om COVID-19. COVID-19 finns som ICD-10 kod U07.1. Vi uppmuntrar till användning av denna i journaler. Vi undersöker möjligheter till ytterliga analyser kring COVID-19 inom SPIRRIT och RiksSvikt.
  • Alla reflektioner eller förslag kring COVID-19 och SPIRRIT emottages tacksamt av studieledningen. Ni når oss som vanligt lättast på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hoppas ni har tid och möjlighet att njuta av våren och ljuset!

Med vänliga hälsningar

SPIRRIT-teamet