Hej!
Saker och ting förändras snabbt i dessa dagar, och hela vårt samhälle påverkas av det som händer.


I rådande samhällsläge behöver sjukvården prioritera sina resurser, och vi förstår att forskningsprojekt inte kommer högt på den listan. Vi har full förståelse för att uppgifter i SPIRRIT inte kan göras som planerat. Det kan medföra att uppföljningar blir försenade etc. Dessutom är ju patienterna i SPIRRIT-studien i riskgruppen och har fått allmänna rekommendationer att undvika sociala kontakter. Det gör att många kanske väljer att inte gå till en provtagningsmottagning för att utsätta sig för eventuell smitta.


Läkemedelsverket är medvetna om att det kommer bli avvikelser i kliniska studier till följd av de rekommendationer som gäller. Det viktigaste att vi har forskningspersonernas säkerhet som prioritet.


Vi råder er idag att behandla patienterna som ni skulle ha gjort i vanlig klinik, förstås med anpassning till rådande rekommendationer. Huruvida man ska kalla tillbaka patienterna senare för provtagning eller avvakta tills nästa uppföljning får i stort sett avgöras från fall till fall. Är det en patient som nyligen blivit insatt på spironolakton eller ändrat dos är det mer angeläget än för en patient som endast har sedvanlig vård. Är det 12-månadersuppföljningen som missas är det bra att göra uppföljning när tillfälle ges efter restriktionerna, men är det 4-veckorsuppföljningen kan man kanske avvakta till 6-månadersuppföljningen. Till inklusionsstatus.


Som sagt: Kan ni inte följa studieprotokollet vad gäller uppföljningar så gör som ni skulle göra med era vanliga patienter.

Prioritet är patientens säkerhet!


Har ni frågor är ni givetvis välkomna att höra av er till oss, gärna på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.<Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.>

Som ni kanske vet så är Kardiovaskulära vårmötet inställt, vilket även innebär att SPIRRIT-mötet 22 april är inställt. Vi kommer att erbjuda ett webinarium när det nya protokollet är godkänt, där man kan få information och möjlighet att ställa frågor. Vi återkommer om datum och tid för detta.

Fokus kommer inte att ligga på inklusionen i studien ett tag framöver. Vi fortsätter med veckobreven ändå för att kunna förmedla information.

Ta hand om varandra ute på klinikerna!
Med vänliga hälsningar
SPIRRIT-teamet