Hej kära SPIRRIT-medarbetare!

En riktigt god fortsättning på år 2022 vill vi önska er! Även om året startar med ett rätt tråkigt pandemiläge, så ser vi fram emot ljusare tider på många fronter!

Efter att vi skickade ut julbrevet 21 december så hann både St Görans sjukhus och SUS Mölndal ta in varsin patient innan 2021 var slut, så december månad gav oss 18 nya patienter totalt. Och glädjande nog har vi redan under årets första 10 dagar hunnit få in hela 7 stycken patienter. Strålande! Till inklusionsstatus.

När vi sammanfattar år 2021 för SPIRRIT:s del så kan vi notera att:

  • Vi har haft flera webinarier, både tillsammans med klinikerna i USA och med endast svenska kliniker. Det är alltid nyttigt och roligt att få er input hur arbetet med studien fungerar!
  • Vi har fått ett godkännande att använda en process för att inhämta informerat samtycke på distans så att det ska bli lättare om patienter inte kan/vill ta sig till sjukhuset/mottagningen. Har ni missat den informationen och är intresserade av hur det fungerar – hör av er till oss så får ni instruktionerna på nytt!
  • Vi har startat två nya kliniker! Vi välkomnar Medicinkliniken på Oskarshamns sjukhus samt Hjärtmottagningen på Örnsköldsviks sjukhus till SPIRRIT-studien!
  • Vi har fått in totalt 188 patienter under 2021. Bra jobbat!!
  • Sist, men inte minst, har vi efter en lång startsträcka äntligen fått processen för adjudicering av händelser på plats. Vi börjar detta år med att hålla ett antal webinarier för att ge er information om hur detta kommer att fungera. Resten av nyhetsbrevet ägnas åt detta.

Webinarier är planerade:

18 januari kl 15-16

20 januari kl 15.30-16.30

25 januari kl 15-16

27 januari kl 15.30-16.30

Man behöver endast delta vid ett tillfälle. Där kommer ni att få information om själva processen, hur den går till och vad som kommer behövas från er på klinikerna.

Detta är obligatorisk information för att kunna genomföra klinikernas del i processen. Den studiepersonal som kommer att arbeta med detta behöver få informationen och det ska dokumenteras. Alla på kliniken behöver inte vara med vid samma tillfälle, utan man kan välja olika dagar. Ansvarig prövare på varje klinik behöver vara med och få denna information, det handlar ju om ett ansvar för källdata i studien.

Tänk på att detta gäller ALLA kliniker som har inkluderat patienter, även om man inte inkluderar aktivt längre. De händelser vi kommer granska kan ju ha inträffat flera år tillbaka om patienten inkluderades tidigt i studien.

Skulle ingen av dessa tider passa er klinik så hör av er till oss redan nu så kommer vi överens om en lösning.

Anmäl via ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. namn och vilken dag ni vill delta, så kommer ni att få länken till webinariet utskickad.

För det extra arbete det innebär med adjudiceringen så kommer det att utgå en extra ersättning till klinikerna.

Detta innebär att vi behöver göra ett tillägg till era klinikavtal och detta håller vi på att förbereda nu.

Om ni har bytt verksamhetschef eller ändrat adress sedan klinikavtalet signerades så ber vi er meddela detta och ange aktuella uppgifter.

Mer information om ersättningen får ni under webinariet med information om adjudicering.

Ni som redan anmält er och skickat mail om ändrade uppgifter behöver inte göra det igen, det finns noterat!

Med vänliga hälsningar

SPIRRIT-teamet