Hej!
Här kommer ett nytt nyhetsbrev för SPIRRIT-studien, som är fyllt av information och även lite glädje.
Vi gläds åt att sommaren är här, med sol, värme, grönska och blomster. Vi gläds åt att virusspridningen verkar minska i största delen av landet och att vaccineringen nu går bra och att nästan hälften av befolkningen över 18 år fått en första dos. Vi gläds åt att pandemins tryck på sjukvården och dess personal minskar så att så många som möjligt för chans till en härlig och avkopplande sommarsemester. Inte minst gläds vi åt att vi under maj fick in 20 nya patienter i studien. Och vi vill gratulera Oskarshamn, som idag inkluderade sina första tre patienter! Dom kommer ju med i nästa sammanställning eftersom dom inkluderades i juni. Roligt att ni är igång! Till inklusionsstatus.

Nu över till lite information:

- Som ni vet genomför vi ju SPIRRIT-studien tillsammans med USA, och deras Folkhälsomyndighet, NIH (National Institute of Health) är med och bekostar studien. Dom är såklart angelägna om att studien går bra, och vill pusha klinikerna i både USA och Sverige till att göra sitt bästa. Vi i SPIRRIT-teamet vet att ni redan gör ert bästa och lägger ner mycket tid och kraft på studien. Vi vill ändå försöka uppmuntra er att hålla entusiasmen uppe även under sommaren. Alla kliniker som inkluderar patienter under juli och augusti kommer uppmärksammas lite extra.

- Som vi skrev i förra nyhetsbrevet så har vi nu fått godkänt för att ta samtycke på distans. Vi hoppas att det kan underlätta för både klinik och patient och vi uppmuntrar er att pröva den möjligheten. Bifogat finns en presentation som går igenom precis hur man gör. Har ni frågor är ni givetvis välkomna att höra av er! Till presentation.

- Nu är alla bitar snart på plats i den process vi kallar Clinical Event Adjudication. Det är en process där alla händelser, event, som ska räknas som utfall i studien, kommer att granskas av oberoende medicinska experter för att vi ska vara säkra på att vi verkligen har "rätt" händelser när vi presenterar resultat från studien. Vi förstår att det kan vara snärjigt att ta till sig detta innan sommar och semestrar är i full gång, så vi tänkte inleda i höst med lite utbildning för er på klinikerna. Mer information om detta kommer i separat mail!

- Datasäkerhetskommittén, Data Safety Monitoring Board, har haft sitt årliga möte och anser att det är säkert att fortsätta studien som planerat.

Som ni säkert vet sedan tidigare så är det i semestertider säkrare att få kontakt med oss på UCR genom att använda den gemensamma mailadressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., den är det alltid någon som har koll på. Och SAE-rapporter mailas som vanligt till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Med soliga hälsningar
SPIRRIT-teamet