TIMING Månadsbrev september 2019

head newsletter ubb2

 
        Månadsbrev September 2019  
 
 

Kära TIMINGister!

Rapport från Säkerhetskommittén (DSMC)

Ordf Kjell Asplund och medarbetare i DSMC har granskat uppgifter för de 500 patienter som randomiserats och följts i minst 14 dagar:

”Vi fann inget som ur säkerhetssynpunkt skulle hindra att studien fortsätter. Inte heller iakttog vi något som ur ett säkerhetsperspektiv skulle kräva att studieprotokollet modifieras.”

Vi tuffar med andra ord vidare och fortsätter att randomisera med sikte mot evidensbaserad medicin! En reflektion (utöver att randomisera istället för att gå på egen magkänsla), och det gäller:

Varför randomisering?

Det kan förklaras lite olika, t.ex. så här:

För att dra slutsatser om behandlingseffekt anses randomiserade kontrollerade studier överlägsna andra studietyper. Anledningen till detta är att slumpmässig fördelning av studiedeltagare till olika behandlingsgrupper effektivt minskar både kända och okända störfaktorer (engelska confonders).

Eller lite klatschigare: When in doubt: randomize!

Men inte nog med att en randomisering behöver utföras, resultatet av randomiseringen behöver också följas! Det är så viktigt att det får skrivas igen: resultatet av randomiseringen behöver följas!

Om vi inte håller oss till tidsramarna så tappar vi kärnan i TIMING och våra patienter får aldrig nytta av studien.

 

Att tänka på vid randomisering och ordination av NOAK i TIMING:

  • Ordinera gärna NOAK i samband med randomisering, även om starten ligger längre fram.
  • Kom ihåg att korrigera randomiserad starttid efter ordinationstider på din avdelning.
  • För NOAK i 2-dos (Eliquis, Pradaxa) kan man lite stelbent tänka så här:

Randomiserat tids-
intervall för start

Vanlig ordinationstid
på vårdavdelning

kl 21-08

kl 08

kl 9-20

Kl 20

    • För NOAK i 1-dos (Lixiana, Xarelto), givet som morgondos, kan man behöva flytta starten till efterföljande morgon om randomiserad startid ligger efter kl 14.
  • Ex (se bild nedan): randomiserad starttid: 23/9 kl 11 ­- 26/9 kl 11.
    Randomiseringen skedde kl 14:01, nästa efterföljande vanliga ordinationstillfälle är kl 20 (vid 2-dos) och dagen efter, kl 08 den 24/9, för NOAK i 1-dos.
  • Det går ju såklart bra att starta NOAK på andra tider än avdelningens vanliga, men inte före randomiserad starttid!

randomisering riksstroke Copy

Postrar till klinikerna

Inom de närmsta dagarna kommer alla kliniker i TIMING att motta två postrar som ska hjälpa till att påminna era kollegor (och kanske er själva) om TIMING. En av postrarna är tänkt att sitta på er egen mottagning, kanske i personalrummet, som en påminnelse om TIMING. Den andra postern, den som har en punkt om Waran/NOAK är tänkt att sitta på Akuttmottagningen.

KOM IHÅG, när ni sätter upp postern på akuten att prata med era kollegor på akuten och påminna dem om att INTE sätta in NOAK på akuten utan låta det beslutet tas av en kollega på Strokemottagningen.

 

Nya studieavtal

De nya studieavtalen har skickats ut till alla kliniker nu. De ska signeras av huvudprövare och representant för huvudman innna de returenras till UCR i bifogat returkuvert. Om ni har några frågor om avtalen är ni välkomna att kontakta vår projektledare Terese på terese.karlin@ucr.uu.se eller som vanligt mejla till timingstudien@ucr.uu.se.

 

TIMING-ambassadör

Påminnelse om att Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela (John Donne 1572-1631). Ta hjälp av andra; informera, entusiasmera och beröm andra! På vissa sjukhus räcker det med en entusiastisk huvudprövare (som aldrig är ledig), medan andra behöver ett större nät för att fånga in patienter. Vad passar ert sjukhus bäst? Kontaktpersoner utanför/på strokeenheten (s.k. TIMING-ambassadörer)? Kladdkaka/fruktkorg till personalen? Kontakta oss på timing@ucr.uu.se så kan vi bolla idéer.

Augusti månads inklusion

Nu är vi uppe i 579 patienter i TIMING! Slutresultat för augusti stannade på 27 inkluderade patienter. Sista veckan i september randomiserades hela 13 patienter!

Sjukhus

Antal

Sjukhus

Antal

Varberg

63

Östra

15

Uppsala

55

S:t Göran

14

Danderyd

45

Nyköping, Helsingborg, Huddinge

13

SÖS

43

Mölndal

10

Alingsås, Sundsvall

29

Oskarshamn

9

Sahlgrenska

28

Gävle

8

Eskilstuna

24

Västerås

7

KS Solna

22

Hässleholm, Örebro

6

Malmö

21

Umeå, Lindesberg

4

Skövde

19

Enköping

3

Falun, Halmstad

18

Kalmar, Kiruna, Köping, Ryhov

2

Kungälv, Motala

16

Gällivare, Hudiksvall

0

Antal sjukhus:

35

Totalt antal patienter

579

 

 

Månadens enheter, som alltså inkluderat 30% av förväntat antal patienter med förmaksflimmer och ischemisk stroke, är Uppsala, Sundsvall, Huddinge (3 patienter) och Alingsås (2 patienter), Lindesberg (1 patient). Stort tack för er insats, som vanligt kommer ytterligare uppmuntran per post!

Patient 600 närmar sig med stormsteg. Blir det just du som ser till att din klinik bjuds på tårta?

 


 Med varmaste TIMING hälsningar

Signild, Jonas, Terese, Azar, Per och Bo