TIMING Månadsbrev juni 2019

head newsletter ubb2

 
        Månadsbrev juni 2019  
 
 

Kära TIMINGister!

Nu kommer sommaren och även studieledningen i TIMING börjar fundera på semester. Här kommer vårterminens sista nyhetsbrev som innehåller allt du behöver veta om vad som hänt med TIMING i juni, samt vad som händer under och efter sommaren.

 

Juni månads inklusion

Juni har varit lite trögare än tidigare månader, 22 patienter kom vi dock upp i, vilket är 2 fler än i juni förra året. Men vad som viktigare är, vi närmar oss patient 500! Vi har kommit upp 497 patienter så nu återstår bara 3 patienter till patient 500. Och den strokeenhet som når 500 patienter kommer vi givetvis att bjuda på tårta! Så spana noga nu!

tårta

 

Varberg fortsätter att ligga i topp, även om Uppsala, Danderyd och SÖS sakta närmar sig.

Sjukhus

Antal pat.

Varberg

54

Uppsala

45

Danderyd

38

SÖS

36

Alingsås

27

Sahlgrenska, Sundsvall

24

KS Solna

21

Eskilstuna

19

Malmö

18

Falun, Skövde

17

Motala

15

Kungälv, Östra

14

Nyköping, S:t Göran

13

Halmstad

12

Mölndal

10

KS-Huddinge

9

Gävle, Oskarshamn

8

Västerås

7

Helsingborg, Hässleholm, Örebro

6

Umeå

4

Enköping, Lindesberg

3

Kalmar, Kiruna, Köping

2

Gällivare, Ryhov

0

Antal sjukhus: 34

497

 

Månadens enheter, som alltså inkluderat 30% av förväntat antal patienter med förmaksflimmer och ischemisk stroke, är Uppsala (4 patienter) och Alingsås (1 patient). Stort tack för er insats, som vanligt kommer ytterligare uppmuntran per post! Ni gör ett fantastiskt arbete. Om ni känner er osäkra på hur många som är era 30% se tabell nedan. Men viktigast är er egen målbild!

 

Strokeenhet vid/i

Stroke 2018

(n)

TIMING /mån

(n)

Kiruna

<100

0,3

Alingsås, Enköping, Gällivare, Hässleholm, Lindesberg, Köping, Oskarshamn

100-250

1

Eskilstuna, Gävle, Jönköping, Kalmar, Kungälv, KS-Huddinge, KS-Solna, Motala, Mölndal, Nyköping, Skövde, Umeå, Varberg

250-400

2

Falun, Halmstad, Helsingborg, Sundsvall, Uppsala, Västerås, Örebro, Östra

400-550

3

Malmö, Sahlgrenska, S:t Göran

600-700

4

Danderyd, SÖS

>800

5



 

Prövarmöte i samband med Riksstrokes användardag, 11 september

Prövarmötet startar direkt efter användardagen, ca kl 16:45 i samma lokal, dvs Hercules Radisson Blue, Royal Viking hotell i Stockholm, därefter middag med början ca kl 18:30 i angränsande lokal.

Ta tillfället i akt att träffa hela TIMING teamet med Signild Åsberg, Bo Norrving, Per Wester, Ziad Hijazi, Jonas Oldgren, Stine Söderström och Terese Karlin.

Om era kalandrar ger tillåtelse så är ett tips att delta i Stroketeamdagen den 12 september, också den i Stockholm.

 

Biomarkörstudien – välkommen du också

TIMINGs substudie, Biomarkörstudien har vi kanske inte lagt fullt strålkastarljus på i våra nyhetsbrev tidigare men nu är det är dags att ge den lite plats. I dagsläget har vi 10 site aktiverade, Gävle anslöt i våras och Falun så sent som denna vecka. Välkomna!

Dessutom jobbas det för att starta alla strokeenheter i Stockholm och förhoppningen är att flertalet av dem ska kunna börja ta in patienter senast i slutet av sommaren.

Hur funkar biomarkörstudien?

Upplägget är mycket enkelt:

  • Patienten markerar i det informerade samtycket för huvudstudien om de också vill delta i biomarkörstudien, dvs. lämna 12 ml blod som efter TIMINGs avslut analyseras för riskfaktorer för stroke och blödning. Observera att endast de enheter som ingår i biomarkörstudien har denna fråga med i patientinformationen.
  • Två blodprovsrör tas, antingen i samband med annan blodprovstagning eller när som helst under vårdtiden och skickas till ert vanliga lab.
  • UCR hjälper till att sätta upp det praktiska kring hantering på lokalt lab, förvaring etc. Sjukvårdsintegrerad biobanking underlättar processen men, har det visat sig, är inte en nödvändighet.
  • Extra ersättning i form av 250 kr per patient.

Hur går det med rekryteringen Biomarkörstudien?

Ja, ärligt talat går det lite trögt. Hittills har 74 patienter tackat ja till att delta och av dessa har 53 prov tagits. Ungefär 40% av de patienter som har tagits in till TIMING av de enheter som deltar i biomarkörstudien har man också tagit in i biomarkörstudien. Vi hoppas att den siffran ska drastiskt ändra sig.

En av anledningarna till den låga rekryteringen är att man tidigare var tvungen att ta blodprovet i samband med annan blodprovstagning och om någon sådan inte gjordes så blev det inget biomarkörsprov. Sedan uppdatering av patientinformation har detta ändrats och nu går det bra att ta prover när som helst.

 Inklusion biomarkörstudien

 

Affischer

Flera enheter har bett om material för att enklare kunna påminna om TIMING och om att beslut rörande tidpunkt för NOAK-start efter akut ischemisk stroke inte är okomplicerat. Vi har tagit fram två olika postrar i A3 format som skickas ut till alla enheter inom kort. Den ena affischen kan med fördel sitta på den egna avdelningen och den andra t.ex. på akutmottagning. Affischerna finns också på hemsidan så att ni själva kan ladda ned och skriva ut dem, om så önskas.

 

Sommarkampanj 2019

Förra sommaren startade TIMINGs 30-kampanj. För 30 är ju en siffra som ofta dyker upp när det pratas TIMING; drygt 30 strokeenheter är med i TIMING, knappt 30% av patienter med ischemisk stroke har förmaksflimmer, och förhoppningen är att varje strokeenhet inkluderar minst 30% av dessa i TIMING. Utöver att 30 km/h är rekommenderad maxhastighet på bostadsgator, centrumgator och vid skolor kan 30 påminna oss om att generellt sänka farten i sommartrafiken men att hålla igång TIMING på kliniken.

30 skylten

 

Inför sommar 2019 dammar vi således av TIMINGs 30-kampanj! Men, notera att många gator har 40 km/h som maxhastighet och att Sverige har länge haft 70 km/h som bashastighet. Med andra ord, bromsa inte in vid 30 när det gäller TIMING utan kör så det ryker! Om en patient inte kan ingå i TIMING bör anledning noteras i den elektroniska screeninglistan (som öppnas automatiskt när registrering i Riksstroke påbörjas inom 72 tim och man klickar på ”Fortsätt”).

De enheter som lyckas hålla igång TIMING under sommaren kommer även i år att uppmärksammas vid Prövarmöte i september. Samla ditt TIMING-team och ta sikte på ert mål.
Lycka till!

30 text

 

Kommer vi se effekt av EFFECTS avslut?

ÄNTLIGEN har EFFECTS nått sitt mål på 1500 patienter. Vackert! Stort och välförtjänt grattis till alla er som bidragit. Stroke-Sverige kan vara stolt.

Måhända finns nu kraft och resurs över från EFFECTS till mer TIMING?

Redan nu har vi en ny strokeenhet på ingång i form av Hudiksvall som förhoppningsvis kommer att stärka vårt TIMING-team efter sommaren. Eftersom TIMING pågår hela 2020 är det inte försent att ansluta sig.

 

Möte för Säkerhetskommittén, Data Safety Monitoring Committée

Efter sommaren kommer Säkerhetskommittén för TIMING att hålla sitt 3:e möte för studien. Det 3:e mötet är planerat efter att 500 patienter har gått 14 dagar i studien.

För att de ska kunna göra sin bedömning på så mycket data som möjligt är det viktigt att ni klarmarkerar alla sidor i Riksstroke så att information kan föras över till TIMINGs databas. Vi vill att så mycket som möjligt är klarmarkerat i mitten av augusti.

 

Kontakt och support över sommaren

Vi kommer att ha täckning för att svara på frågor under hela sommaren om man mejlar till timingstudien@ucr.uu.se. Men tiden för att få svar kan bli längre, ibland kan det dröja 2-3 dagar innan ni får svar.

Behöver ni hjälp med att till exempel låsa upp formulär så samla gärna på er en lista av formulär som kan låsas upp på en gång istället för att skicka en i taget. Det är bara Erika Keller i Uppsala som kan låsa upp formulär och hon kommer ställa upp på sin semester så vi vill helst störa henne så lite som möjligt. Därför kan det blir upp till en veckas fördröjning på upplåsning av formulär, vilket vi hoppas ni har förståelse för.

 


Med varma sommar-hälsningar och önskan om en underbar semester från TIMING-teamet,

Signild, Jonas, Terese, Stine, Ziad, Per och Bo