TIMING Månadsbrev april 2019

head newsletter ubb2

 
        Nyhetsbrev april 2019  
 
 

Kära TIMINGister!

I det här brevet beskrivs förändringar i protokollet, så läs gärna det avsnittet som kommer längre ned.

April månads inklusion

Nu rasar vintern ut och pollen in i majbrasors sken. Sköna maj är så välkommen! I april fick vi upp farten något, 26 inkluderade patienter. Vi närmar oss 450 patienter med stormsteg och visst vore det roligt att nå 500 till sommarledigheten! Om vi klarade mer än 30 patienter per månad under dec-jan så ska väl det gå i maj-juni, inte sant? Varje patient räknas!

Fortsatt Varberg i topp, även om konkurrensen hårdnar bland Stockholmssjukhusen. Nedan ses ställningen på Valborgsmässoafton (dvs. den 30/4, om oklarhet skulle råda om det):

Sjukhus

Antal

Sjukhus

Antal

Varberg

51

Halmstad, Kungälv, Nyköping

11

Uppsala

39

KS-Huddinge

9

Danderyd

33

Oskarshamn

8

SÖS

30

Gävle, Mölndal

7

Alingsås

26

Västerås, Örebro

6

Sahlgrenska, Sundsvall

22

Helsingborg, Hässleholm

5

KS Solna

19

Umeå

4

Eskilstuna

18

Enköping, Lindesberg

3

Falun, Malmö, Skövde

16

Köping

2

Motala

15

Kiruna

1

S:t Göran, Östra

13

Gällivare, Kalmar, Ryhov

0

Antal sjukhus:

34

Totalt antal patienter

448

 

Månadens enheter, som alltså inkluderat 30% av förväntat antal patienter med förmaksflimmer och ischemisk stroke, är KS-Solna och Varberg med 5 patienter vardera! Stort tack för er insats, som vanligt kommer ytterligare uppmuntran per post! Ni gör ett fantastiskt arbete.
För er som ofta missar äran av att vara Månades enheten, känns målet med 30 % lika oöverstigligt som ett triathlonlopp? Fundera lite på vad som är ert mål och hur ni ska nå det; var förloras patienter och hur kan de fångas? Varje patient räknas! Vi i studieledningen bjuder gärna in till webblunch för strategimöte, kontakta oss på e-post: timingstudien@ucr.uu.se.

TIMING på ESOC

Inte bara varje patient utan också varje TIMING-ist räknas! Ni är fortfarande lika välkomna till vår mingelträff torsdag 23/5 kl 18:30-20:00 på Enterprise hotel, ca 600 m fr ESOCs kongressanläggning i Milano. Anmäl gärna deltagande till vår epost: timingstudien@ucr.uu.se.

TIMING-styrgruppen kommer också att träffa representanter från de andra syster- och kusin-studierna i Europa och diskutera fortsatta samarbeten. Vad som planeras där får ni ta del av vid webbinariet den tisdag den 4 juni, kl 12:15.

Uppdatering av protokoll

Etikprövningsnämnden har godkänt TIMINGs uppdaterad protokoll som innehåller följande ändringar:

  • förlängd period för rekrytering av patienter, till december 2020
  • förtydligande rörande lämplighet som studiepatient 

FÖRLÄNGING AV STUDIEPERIOD
I december 2015 beviljades TIMING medel för 3 år av Behandlingsforskningsfonden/Vetenskapsrådet. Efter protokollsutveckling, myndighetsgodkännande och en del tekniska utmaningar startade patientrekryteringen i TIMING våren 2017. Det har gått trögare än väntat att inkludera patienter i den takt vi ursprungligen räknat med, dvs. 30 % av patienter med akut ischemisk stroke och förmaksflimmer. Numera når fler och fler strokeenheter målet, och några strokeenheter gör det kontinuerligt vilket är imponerande bra! För att säkerställa ett pålitligt studieresultat har vi inlett samarbete med liknande europeiska studier och förlänger även tiden då patienter kan inkluderas i TIMING till och med december 2020. För att besvara den högprioriterade frågan om vilken som är den optimala tiden att starta NOAK efter ischemisk stroke behövs fortfarande 3000 patienter, det varken kan eller har ändrats, bara tiden vi har att få in dem. Den totala studieperioden blir 2017-2021. Varje patient räknas och vi behöver kunna ge dem svar på säkraste och bästa tidpunkt att starta NOAK!

FÖRTYDLIGANDE AV LÄMPLIGHET SOM STUDIEPATIENT
I TIMING finns ingen övre eller nedre gräns gällande infarktstorlek (vid avbildning) eller svårighetsgrad (NIHSS), detta då det saknas tillräckligt kunskap rörande samband mellan infarktstorlek, svårighetsgrad och blödningsrisk. De avgränsningar som finns i TIMING är att insjuknandet ska vara bedömt som ischemisk stroke, att informerat samtycke kan hämtas från beslutskapabel patient och att enteralt intag av läkemedel är tillgodosett.

Alla NOAK är kontraindicerade vid kliniskt signifikant blödning, patienter anses därför inte som tillgängliga för NOAK eller TIMING i de fall då avbildning påvisar blödning som klassas som PH 1-2. Notera att patienter med HI 1-2 är tillgängliga för TIMING. Se bild nedan för definition av klasserna.

blödningsrisk

Webbinarium med TIMING och ibland Riksstroke – nu med ZOOM

Premiäromgångarna för ZOOM är avklarade, men än är vi långt ifrån rutinerade användare. En av fördelarna med ZOOM är att ni själva kan välja hur ni ansluter, via vanlig webbläsare, via konferensanläggning, eller via telefon, och ljudet verkar också vara bättre. Vissa landstingsdatorer kan behöva få portar öppnade, kontakta oss eller kanske ännu bättre: er IT-support, om ni inte lyckas logga in. Varmt välkomna!

Program framöver:

  • 7/5             Ändringar i protokoll – varför det? besvaras av Signild Åsberg
  • 21/5            Utgår pga ESOC
  • 4/6             Ökad användning av OAK – fördelar och nackdelar, Jonas Oldgren
  • 18/6            Rapport fr ESOC & sommaravslutning, hela styrgruppen

Alla är välkomna att delta, ingen föranmälan. Se instruktioner för inloggning här. Testa gärna mikrofon och högtalare före mötet!