TIMING veckobrev vecka 11

head newsletter ubb2

 
        Veckobrev v. 11 2019  
 
 

Till alla TIMING-medarbetare

Vecka 10 går inte in i historieböckerna som den bästa TIMING-veckan. Endast 3 patienter togs in. Men så är det i studier, ibland ramlar det in 5 patienter samma dag och ibland kommer det inte in någon på veckor. Det finns fortfarande gott om tid för mars att bli en ny rekordmånad. För att hjälpa er att påminna era kollegor om att titta efter patienter kommer vi att ta fram affischer som ni kan hänga upp på avdelningarna. Passa gärna på att bjuda på lite bullar på TIMINGs bekostnad när ni sätter upp planscherna och berätta om studien för era kollegor medan de mumsar.

 

Välkomna Ryhov!

Denna vecka kommer vi också att hälsa ytterligare en klinik välkommen till TIMING-familjen, när vi startar upp Ryhov. Välkomna!

 

Uppdateringar i Riksstroke

Vi vill påminna om att Riksstrokes plattform uppdateras till version 19.3 denna vecka, torsdagen den 14 Mars mellan 08.30-09.30. Under den tiden kommer det inte gå att logga in.

 

ESOC-inbjudningar

Förra veckan gick också inbjudningar till TIMING-möte under ESOC i Milano ut till alla kliniker. Glöm inte att anmäla er till timingstudien@ucr.uu.se om ni kan komma. Vi hoppas att få träffa så många som möjligt av er.

 

Rekryteringslistan

Sammanlagt togs 3 patienter in vecka 10, men vi vill även tacka Sahlgrenska som tog in en patient på söndagen vecka 9. Malmö lyckades få in 2 patienter på samma dag och står dessutom hittills för 60% av inklusionen i mars. Man kan konstatera att förra veckan var det i Södra Sverige det hände. Blir det Norra Sveriges tur vecka 11 istället? Stort tack till: 

  • Natalie Montevert och Eva Ask i Malmö (2 patienter)
  • Christina Hedén Ståhl på Östra sjukhuset
  • Annika Nordanstig på Sahlgrenska

Den uppdaterade rekryteringslistan finner ni nedan.

Sjukhus

Antal pat.

Varberg

44

Uppsala

36

Danderyd

29

SÖS

27

Alingsås

25

Sundsvall

20

Sahlgrenska

18

Eskilstuna

17

Falun, Skövde, Malmö

16

Motala

15

KS-Solna

14

S:t Göran, Kungälv

11

Nyköping, Halmstad

10

Östra

9

Oskarshamn, KS-Huddinge

8

Gävle

7

Örebro, Mölndal

6

Hässleholm, Umeå, Västerås, Helsingborg

4

Enköping, Lindesberg

3

Köping

2

Kiruna

1

Gällivare, Kalmar

0

Antal sjukhus: 33

404

 

Biomarkörstudien

I veckan kan ni som är med eller intresserade av Biomarkörstudien, TIMINGs substudie, få mer information om just biomarkörer i vårt webbinarium på tisdag. Mer info om det längre ned i brevet. Just nu har vi 8 kliniker startade i substudien, med Gävle som nyaste medlem. Vi har flera kliniker som är intresserade av att delta och jobbar med de lokala biobankerna med att starta upp alla. Är ni intresserade av att delta, och har Sjukhusintegrerad Biobankning så kontakta gärna vår Projektledare Terese Karlin, terese.karlin@ucr.uu.se

Veckans TIMING-fråga

Fråga: Krävs något slags särskilt medgivande från patient/anhöriga?

Svar: Ja, till skillnad från Riksstroke krävs ett medgivande från patienten innan hen kan randomiseras i TIMING, alla patienter måste innan de randomiseras i en klinisk studie signera ett Informerat Samtycke. När forskning involverar människor skall de informeras om forskningen och sin medverkan och fritt kunna välja om de vill medverka eller inte. Samtycket skall vara frivilligt, uttryckligt och preciserat till viss forskning, samt skall dokumenteras. Patienten ska få tillräckligt med tid att läsa igenom och ställa frågor innan hen signerar och prövaren som signera samtycker måste alltid signera efter att patienten har signerat.

Webbinarium

I veckans webinarium, tisdagen den 12 mars, kommer Ziad, ansvarig för vår substudie - Biomarkörstudien att prata om Riskfaktorer för stroke - i blodet.

Tiden är som alltid 12.15-12.45 och instruktioner för inloggning finner ni som vanligt nedan.

Med varma hälsningar från TIMING-teamet,

Signild, Jonas, Terese, Stine, Ziad, Per och Bo

TIMING-Riksstroke webbinarium

Tisdagar (udda veckor) kl 12:15-12-45

Stående agenda:

  • Statusuppdatering
  • Nyheter om antikoagulantia, från Riksstroke eller något annat om strokevård
  • Vanliga frågor & svar om inmatning

Inför TIMING-Riksstroke webbinarium via Adobe Connect

  1. Börja med att testa er anslutning på den dator som ska användas genom att skriva/klistra in följande adress i datorns webbläsare: https://connect.sunet.se/common/help/en/support/meeting_test.htm
  2. Anslut till mötet genom att skriva/klistra in https://connect.sunet.se/rn30pda2h3p9/ i datorns webbläsare
  3. ”Enter as a guest”, dvs. skriv ditt namn (t.ex. Danderyd) och tryck Enter
  4. Tålamod

När ni kommit in i mötet:

  1. Få igång ljud:
    1. I översta menyfältet finns en ikon för mikrofon (bredvid kameraikon), tryck på pilen bredvid och markera ”Connect my Audio”. Lyser grönt när den är aktiverad.
    2. Titta under ”Select microphone” om det finns fler mikrofon-alternativ. Välj lämplig…
    3. Testa gärna ljud (mikrofon/högtalare) med Audio Setup Wizard (finns under Meeting i översta menyraden).
  1. Få igång kamera (inte nödvändigt, men trevligt)
    1. I översta menyfältet finns en ikon för kamera, tryck på pilen bredvid och markera ”Start my webcam”
    2. Bild ska då dyka upp till höger: tryck på ”Start Sharing”Andra förberedelser att tänka på:Bra internetförbindelse: gärna fast uppkoppling (kabel)
    3. Bra ljud: USB-headset som kopplas till datorn fungerar bäst, men svårt om ni är många.
    4. Bra dator med rätt programvara: senaste version av Flash Player, Adobe Add-in. Adobe Connect erbjuder gratis nedladdning (om så behövs) när du testar anslutningen