TIMING Månadsbrev november/december 2018

head newsletter ubb2

 
        Månadsbrev november/december 2018  
 
 

Till alla TIMING-medarbetare

Antalet strokefall fortsätter att minska

Under 2000-talet har antalet strokefall minskat stadigt, enligt samstämmig statistik från Riksstroke och Socialstyrelsen. Mellan 2002 och 2017 rör det sig om en minskning med ungefär 40 procent – både för kvinnor och män. Orsakerna tros vara minskning av riskfaktorer, som rökning, i befolkningen, men också ökande användning av antikoagulantia vid förmaksflimmer. Om du vill kan du läsa mer från Socialstyrelsen här eller i Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018, stroke tas upp på s 58.

TIMING & november

Ännu en rekordmånad! I november nådde vi 32 inkluderade patienter. Fantastisk bra jobbat, det känns som om en snöboll satts i rullning och att vi verkligen är på gång nu! I november anslöt sig också Kalmar till TIMING-familjen och snart är Lund på ingång. Nästa vecka hålls också ett informationsmöte med Sunderbyn som uttryckt intresse (tack till Elisabeth Roth, Danderyd för tips).

Decemberöverenskommelse i TIMING-tappning – erbjudande 1

I väntan på ny regering och julefrid presenterar TIMING ett ljus i mörkret: mellan Lucia och Tjugondag Knut (alltså: 13/12-13/1) renderar en inkluderad patient inte bara guidning om starttid av NOAK utan också en julgåva. Dessutom finns som vanligt en bonustrappa med eskalerande värden. Som förebild bör vi alla ha Danderyd som förra året inkluderade en patient på Annandagen. Snyggt!

Prövarmöte vid ESOC – erbjudande 2

Vi filar för fullt på planer för ett TIMING-prövarmingel i samband med ESOC, Milano. Vi har bokat in torsdag 23/5 kl 18:30-20:00 i våra kalendrar och hoppas att ni gör detsamma! Dessutom: för aktiva strokeenheter finns också möjlighet att få bidrag till kongressavgiften (200€) för en av era Riksstroke-inmatare, TIMING-strokekoordinatorer/sjuksköterskor. Ett aktiv site definieras av att man inkluderar 30% av sina patienter med ischemisk stroke och förmaksflimmer. Det kan kännas som en enkel match för vissa och omöjligt för andra, men en sporre för alla.

Webbinarium med TIMING och ibland Riksstroke –erbjudande 3

Missa inte våra webbinarier på tisdagar (udda veckor), även här ses ett ökat deltagande från TIMING-enheterna. Men mötesrummet är näst-intill obegränsat, välkommen att logga in! Bildspelen finns oftast att se på hemsidan (För deltagande sjukhus/Dokument/Bildspel). För att harmonisera oss med Socialstyrelsens nomenklatur ska vi verkligen försöka stava webbinarium med två ”b” framöver…

Program framöver:

  • 18/12     Grand final med hela studieledningen – erfarenheter av TIMING-luncher.
  • 15/1       EKG-skola à la TIMING -Varför är inte fladder med i TIMING? Jonas, vår huvudprövare och huskardiolog förklarar.
  • 29/1       Nyheter från Riksstroke – vilka är de största förändringarna i formulär 2019? Bo och Signild guidar oss.
  • 12/2       Risk för stroke vid förmaksflimmer – vad kan biomarkör bidra med? Ziad, ansvarig för vår substudie repeterar.

Utöver huvudämnet tar vi också upp aktuell statutsuppdatering och vanliga frågor. Alla är välkomna att delta, ingen föranmälan. Se instruktioner för inloggning nedan.

Mer siffror från TIMING & Månadens enhet

Först lite repetition: Utifrån Riksstroke och tiden som gått med TIMING vet ju på ett ungefär hur många patienter med stroke och förmaksflimmer som vårdas vid varje enhet, av dessa är förhoppningen att minst 30% ingår i TIMING.

Så här många behöver då varje enhet ta in per månad:

Strokeenhet vid/i

Stroke 2017

(n)

TIMING /mån

(n)

Kiruna

<100

0,3

Alingsås, Enköping, Gällivare, Hässleholm, Lindesberg, Köping, Motala, Oskarshamn

100-250

1

Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Kalmar, Kungälv, Mölndal, Nyköping, Skövde, Umeå, Varberg, Östra

250-400

2

Falun, Helsingborg, KS-Huddinge, KS-Solna, Sundsvall, Uppsala, Västerås, Örebro

400-550

3

Malmö, Sahlgrenska, S:t Göran

600-700

4

Danderyd

800

5

SÖS

1000

6

 

Månadens enhet, som alltså inkluderat 30%, är Motala, Oskarshamn (1 pat) och Gävle, Halmstad, Nyköping (2 pat). Stort tack för er insats, som vanligt kommer ytterligare uppmuntran per post! Precis utanför listan hamnar SÖS som inkluderat 5 (!) patienter.

I figuren nedan ses bevis för november som rekordmånad!

 

Vintervarma hälsningar från

Signild, Jonas, Terese, Malin, Per och Bo

TIMING-Riksstroke webbinarium - nästa gång 18/12 kl 12:15

Tisdagar (udda veckor) kl 12:15-12-45

Stående agenda:

  • Statusuppdatering
  • Nyheter om antikoagulantia, från Riksstroke eller något annat om strokevård
  • Vanliga frågor & svar om inmatning

Inför TIMING-Riksstroke webbinarium via Adobe Connect

  1. Börja med att testa er anslutning på den dator som ska användas genom att skriva/klistra in följande adress i datorns webbläsare: https://connect.sunet.se/common/help/en/support/meeting_test.htm
  2. Anslut till mötet genom att skriva/klistra in https://connect.sunet.se/rn30pda2h3p9/ i datorns webbläsare
  3. ”Enter as a guest”, dvs. skriv ditt namn (t.ex. Danderyd) och tryck Enter
  4. Tålamod

När ni kommit in i mötet:

5. Få igång ljud:

    1. I översta menyfältet finns en ikon för mikrofon (bredvid kameraikon), tryck på pilen bredvid och markera ”Connect my Audio”. Lyser grönt när den är aktiverad.
    2. Titta under ”Select microphone” om det finns fler mikrofon-alternativ. Välj lämplig…
    3. Testa gärna ljud (mikrofon/högtalare) med Audio Setup Wizard (finns under Meeting i översta menyraden).

6. Få igång kamera (inte nödvändigt, men trevligt)

    1. I översta menyfältet finns en ikon för kamera, tryck på pilen bredvid och markera ”Start my webcam”
    2. Bild ska då dyka upp till höger: tryck på ”Start Sharing”Andra förberedelser att tänka på:Bra internetförbindelse: gärna fast uppkoppling (kabel)
    3. Bra ljud: USB-headset som kopplas till datorn fungerar bäst, men svårt om ni är många.
    4. Bra dator med rätt programvara: senaste version av Flash Player, Adobe Add-in. Adobe Connect erbjuder gratis nedladdning (om så behövs) när du testar anslutningen