TIMING veckobrev v. 47

head newsletter ubb2

 
        Veckobrev v 47 2018  
 
 

Påminnelse om vår kunskapsbrist och väg framåt! 
Kanske inte mycket nytt för TIMINGister, men i dagarna publicerade Lancet Neurology en rykande färsk review av kunskapsläget kring optimal tidpunkt för insättning av NOAK efter ischemisk stroke. Initiativ till genomgången togs av David Werring som vi känner från OPTIMAS (och TIMINGs prövarmöte i Göteborg). Bland författarna ses även representanter från övriga NOAK-studierna (ELAN och START) och, så klart, från TIMING i form av Bo. Klicka här för trevlig läsning!

Ljus i mörkret

Novembermörkret lägger sig över Sverige. I Uppsala motar vi bort höstdepressionen med ljusinstallationer under Allt ljus för Uppsala (som ni ser på bild här nedan med Akademiska skymtande i bakgrunden), och i TIMING ser vi ljuspunkter i varje patient som tas in. 5 patienter fick vi in denna vecka och särskilt glädjande var det att se att Gävle tog in 2 patienter samma vecka och därmed dubblade sitt patientantal! Bra gjort!

allt ljus mindre400

Att skapa små ljuspunkter i vardagen är viktigt i denna ganska mörka tid. Ta fasta på det på era kliniker och påminn samtidigt era kollegor om TIMING. Kanske bjuda kollegorna på ett mysigt TIMING-bullkalas med lite tända ljus till morgonmötet? Kontakta oss om ni behöver hjälp med ideer, i månadsbrevet från Oktober beskrev vi hur ni kan göra med fakturering.

Förra veckan fick vi in alltså in 5 patienter och vi vill skicka ett stort tack till: 

  • Görel Wachtmeister och Carin Ström Hedlund i Nyköping
  • Nikolaos Melas i Gävle
  • Elisabet Rooth och Berit Eriksson på Danderyd
  • Mikael Jerndal och Eva Axelsson på Sahlgrenska
  • Eva Åkerhage och Björn Cederin i Skövde

Den uppdaterade rekryteringslistan finner ni nedan.  

sjukhus timing 1811

Veckans TIMING-fråga

Fråga: Klockslaget 24:00 finns inte i TIMINGs databas, hur hanterar man en patient som insjuknade 23:50?

Svar: Systemet tar bara emot heltimmar vid registrering. Men kl 24:00 finns inte utan bara kl 00:00, som då är den första timmen på dygnet och inte den sista. Allt som sker mellan kl 23 och 24 registreras därför som kl 23:00. En patient som insjuknade 23:50 kommer därför att behöva registreras med insjuknandetid kl 23:00.

Webinarium

Imorgon kommer Bo Norrving att presentera nyheter i RiksStroke samt RiksStrokes årsrapport och en del nya formulär, om ni inte redan bokade in er förra veckan så gör det nu, tisdag den 20 November 12:15-12:45. Uppkopplingsinformation och länkar följer som vanligt längst ner i veckobrevet.

Hälsningar

 Signild, Jonas, Bo, Per, Malin och Terese

Inför TIMING-webinarium via Adobe Connect

  1. Börja med att testa er anslutning på den dator som ska användas genom att skriva/klistra in följande adress i datorns webbläsare: https://connect.sunet.se/common/help/en/support/meeting_test.htm
  2. Anslut till mötet genom att skriva/klistra in https://connect.sunet.se/rn30pda2h3p9/ i datorns webbläsare
  3. Ange ditt namn (t.ex Varberg)
  4. Tålamod

När ni kommit in i mötet:

  1. Få igång ljud: I översta menyfältet finns en ikon för mikrofon (bredvid kameraikon), tryck på pilen bredvid och markera ”Connect my Audio”
    1. Titta under ”Select microphone” om du har fler alternativ. Välj lämplig…
  2. Få igång kamera (så att vi kan se er – inte nödvändigt men trevligt)
    1. I översta menyfältet finns en ikon för kamera, tryck på pilen bredvid och markera ”Start my webcam”
    2. Bild ska då dyka upp till höger: tryck på ”Start Sharing”

Andra förberedelser att tänka på:

Bra internetförbindelse: fast uppkoppling (kabel)

Bra ljud: USB-headset som kopplas till datorn fungerar bäst, men svårt om ni är många. Innan du går in i mötet, genomför gärna ljudtest med Audio Setup Wizard (finns under Meeting i översta menyraden).

Bra dator med rätt programvara: senaste version av Flash Player, Adobe Add-in. Adobe Connect erbjuder gratis nedladdning (om så behövs) när du testar anslutningen.