TIMING Månadsbrev Oktober 2018

head newsletter ubb2

 
        Månadsbrev Oktober 2018  
 
 

Till alla TIMING-medarbetare

Livet efter stroke, World Stroke Day, 29 oktober

I Sverige minskar insjuknande i stroke, vilket delvis förklaras av bättre förebyggande behandling vid förmaksflimmer. Men här, liksom i många andra delar av världen, är stroke en ledande orsak till död och en huvudorsak till funktionsnedsättning. Detta uppmärksammar World Stroke Organisation idag, på World Stroke Day; men framför allt uppmärksammas att med rätt vård, rehabilitering och stöd kan fler personer leva ett gott liv efter stroke.

TIMING & oktober

TIMINGs rekordmånad! Trots att vi har några dagar kvar är oktober vår bästa månad hitintills, 26 inkluderade. Kanske börjar bakgrunden till studien att klarna: att ingen av oss känner till optimal tidpunkt för start av NOAK vid akut ischemisk stroke. Som TIMING-ister behöver vi ständigt påminna oss själva och kollegor om denna okunskap, och vi nu har ett gyllene tillfälle att behandla patienter under en säkerhetskommittés vakande öga. Nu är vi på gång!

Webinarium med TIMING

Missa inte våra webinarier på tisdagar (udda veckor), än så länge få deltagare men desto högre klass på föreläsningarna. Vi som deltagit vet nu lite mer om slutning av PFO vid kryptogen stroke och vad biomarkörer kan säga om strokerisk vid förmaksflimmer. Bildspelen finns att se på hemsidan (För deltagande sjukhus/Dokument/Bildspel). Mötesrummet ger också möjlighet att ställa frågor direkt eller inskickade i förväg.

Program för hösten:

  • 6/11       Blödningsinslag på DT; vad säger det om risken för hjärnblödning?
  • 20/11     Riksstroke, årsrapport för 2017 och nyheter för 2019
  • 4/12       Varför äter vissa lunch med TIMINGs studieledning? Genomgång av vad som sagts och diskuterats
  • 18/12     Grand final med hela studieledningen – typfall och knepiga fall i TIMING

Utöver huvudämnet tar vi också upp aktuell statutsuppdatering och vanliga frågor. Alla är välkomna att delta, ingen föranmälan. Se instruktioner för inloggning nedan.

Mer siffror från TIMING

Det har inkommit önskemål om mer statistik i breven från TIMING. Lätt ordnat, vi börjar med hur många som det var tänkt att vi skulle ta in vid respektive strokeenhet. Utifrån Riksstroke (följ länk för att höra Ekot’s intervju den 23/10 med Bo Norrving ang Årsrapport 2017) vet ju på ett ungefär hur många patienter med stroke och förmaksflimmer som vårdas vid varje enhet, av dessa är förhoppningen att minst 30% ingår i TIMING.

Så här många behöver då varje enhet ta in per månad:

Strokeenhet vid/i

Stroke 2017

(n)

TIMING /mån

(n)

Kiruna

<100

0,3

Alingsås, Enköping, Gällivare, Hässleholm, Lindesberg, Köping, Motala, Oskarshamn

100-250

1

Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Kungälv, Mölndal, Nyköping, Skövde, Umeå, Varberg, Östra

250-400

2

Falun, Helsingborg, KS-Huddinge, KS-Solna, Sundsvall, Uppsala, Västerås, Örebro

400-550

3

Malmö, Sahlgrenska, S:t Göran

600-700

4

Danderyd

800

5

SÖS

1000

6

 

Månadens enhet, som alltså inkluderat 30%, är Lindesberg (1 patient), Mottala (1 patient), Alingsås (1 patient), Oskarshamn (1 patient), Uppsala (3 patienter) och återigen Varberg (2 patienter). Stort tack för er insats, som vanligt kommer ytterligare uppmuntran per post!

Vi är såklart ytterst tacksamma och glada för alla patienter som inkluderats senaste veckan, ett stort tack går också till:

  • Martin Johansson och Miriam Rosengren i Lindesberg
  • Ileana Zurmann och Anita Hultin i Varberg
  • Mihaela Romanitan och Eva-Britt Arnald på SÖS
  • Signild Åsberg och Erika Keller på Akademiska

I tabellen nedan ses den totala summan av inkluderade patienter per enhet (fram till idag 181029). Reflektionen blir som vanligt att storlek har viss, med inte all, betydelse. I rättvisans namn ska väl tilläggas att alla sjukhus inte varit med lika länge, sist in är t.ex. Malmö och Västerås. Vi väntar också nytt blod från Lund, Kalmar och Jönköping. Kul!

Sjukhus vid/i

Antal pat.

Varberg

32

Uppsala

28

Danderyd

24

Alingsås

20

Sundsvall

19

Eskilstuna

14

Motala

12

KS-Solna, Skövde, S:t Göran

11

Falun, Sahlgrenska, SÖS

10

Oskarshamn, Halmstad

6

KS-Huddinge Nyköping, Örebro

5

Hässleholm, Umeå, Östra

4

Enköping, Helsingborg, Kungälv, Malmö, Lindesberg

3

Gävle,   Köping, Mölndal, Västerås

2

Kiruna

1

Gällivare

0

Antal sjukhus: 32

274

TIMING-ambassadör

Påminnelse om att Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela (John Donne 1572-1631). Ta hjälp av andra; informera, entusiasmera och beröm andra! På vissa sjukhus räcker det med en entusiastisk huvudprövare (som aldrig är ledig), medan andra behöver ett större nät för att fånga in patienter. Vad passar ert sjukhus bäst? Kontaktpersoner utanför/på strokeenheten (s.k. TIMING-ambassadörer)? Kladdkaka/fruktkorg till personalen? Kontakta oss på timingstudien@ucr.uu.se så kan vi bolla idéer.

Prövarmöte vid ESOC

Vi filar för fullt på planer för ett TIMING-prövarmöte i samband med ESOC, Milano. Vi vill gärna träffa så många av er som möjligt och försöker att hitta optimal tidpunkt för mötet och se över vilka möjligheter vi har för att bidra till kongressavgiften. Mer om detta kommer under de närmaste veckorna.

Fakturera TIMING

Efter 10 inkluderade/uppföljda patienter är det dags att fakturera in ersättning. Vid samma tillfälle kan man också meddela utlägg för övriga omkostnader vid TIMING-möten hos er (se avsnitt om ambassadörer/kladdkaka/fruktkorg ovan). För er hjälp finns ett nyligen uppdaterat fakturaunderlag på hemsidan som talar om vilka uppgifter som behöver finnas med. Gå gärna in på hemsidan och ladda ned det nya fakturaunderlaget om ni tänker skicka os en faktura, eftersom det fakturaunderlaget har uppdaterats med en ny fakturareferens också.

 

Höstvarma hälsningar från

Signild, Jonas, Terese, Malin, Per och Bo

 


TIMING-Riksstroke webinarium - nästa gång 6/11 kl 12:15

Tisdagar (udda veckor) kl 12:15-12-45

Stående agenda:

  • Statusuppdatering
  • Nyheter om antikoagulantia, från Riksstroke eller något annat om strokevård
  • Vanliga frågor & svar om inmatning

Inför TIMING-Riksstroke webinarium via Adobe Connect

      1. Börja med att testa er anslutning på den dator som ska användas genom att skriva/klistra in följande adress i datorns webbläsare: https://connect.sunet.se/common/help/en/support/meeting_test.htm
      2. Anslut till mötet genom att skriva/klistra in https://connect.sunet.se/rn30pda2h3p9/ i datorns webbläsare
      3. Ange ditt namn (t.ex Varberg)
      4. Tålamod

När ni kommit in i mötet:

      1. Få igång ljud: I översta menyfältet finns en ikon för mikrofon (bredvid kameraikon), tryck på pilen bredvid och markera ”Connect my Audio”
        1. Titta under ”Select microphone” om du har fler alternativ. Välj lämplig…
      2. Få igång kamera (så att vi kan se er – inte nödvändigt men trevligt)
        1. I översta menyfältet finns en ikon för kamera, tryck på pilen bredvid och markera ”Start my webcam”
        2. Bild ska då dyka upp till höger: tryck på ”Start Sharing”

Andra förberedelser att tänka på:

Bra internetförbindelse: fast uppkoppling (kabel)

Bra ljud: USB-headset som kopplas till datorn fungerar bäst, men svårt om ni är många. Innan du går in i mötet, genomför gärna ljudtest med Audio Setup Wizard (finns under Meeting i översta menyraden).               

Bra dator med rätt programvara: senaste version av Flash Player, Adobe Add-in. Adobe Connect erbjuder gratis nedladdning (om så behövs) när du testar anslutningen