Uppsala Biobank är den enda och gemensamma biobanken för Landstinget i Uppsala län och Uppsala universitet och ansvarar för samtliga biobanksprov och provsamlingar inom huvudmännens verksamhet. Provsamlingarna omfattar både forskningsprovsamlingar och provsamlingar avsedda för vård, diagnostik och behandling (VDB).

Som första biobank i landet publicerade vi under 2013 en publik förteckning över alla forskningsprovsamlingar på vår webbplats: www.uppsalabiobank.uu.se.

Uppsala Biobank utför kostnadsfri biobanksrådgivning samt ger utbildningar om praktisk tillämpning av de lagar och regler som omfattar biobanksprov. Uppsala Biobank erbjuder även tjänster såsom insamling av biobanksprov, förvaring av prov (Fryshotell) samt IT-system för provhantering. Som första biobank i Sverige har Uppsala Biobank i samarbete med Akademiska Laboratoriet tagit fram innovativa och unika logistiklösningar där sjukvårdens infrastruktur används för resurseffektiv biobankning. Denna logistiklösning kallas för Sjukvårdsintegrerad biobankning och möjliggör en smidig insamling av biobanksprov via sjukhuset.

Inom Uppsala Biobank finns UCR Laboratory som erbjuder analysservice och andra laboratorietjänster för forskare och företag. UCR Laboratory arbetar även med metodutveckling och har därför möjlighet att skräddarsy specialanalyser och arbeta med testutveckling av instrument åt företag. Du kan läsa mer om UCR Laboratory här.

Ladda gärna ner vårt informationsblad nedan

Tillbaka till toppen