European Society of Cardiology håller sin årliga kongress i München 25-29 augusti. Forskare från UCR kommer presentera nya resultat om mekanismer, biomarkörer och internationella riktlinjer för behandling av hjärt-kärlsjukdomar. Här är ett axplock av presentationerna från UCR.

Han presenterar också en poster med titeln: “Multiple biomarkers and cause-specific mortality in patients with acute coronary syndromes – Insights from the PLATO biomarker substudy”

Titeln på Docent Christina Christerssons föredrag är “Platelet-derived microvesicles as a link between thrombosis and vascular remodeling”. Föredraget är en del av en session där extravaskulära vesiklar och deras betydelse för cellkommunikation vid kardiovaskulär inflammation diskuteras.

Professor Bertil Lindahl har deltagit i framtagandet av uppdaterade definitioner av hjärtinfarkt – Fourth Universal definition of Myocardial Infarction. Han ska lyfta betydelsen av den nya definitionen för patienter med akut hjärtsvikt och tecken på hjärtmuskelskada under titeln: ”Acute heart failure and troponin elevation – What do the guidelines say”

Docent Claes Held är medförfattare till presentationen ”The Swedish secondary preventive heart school intervention and long-term outcome after myocardial infarction: A decennial nationwide registry study” som presenteras av John Wallert vid Uppsala universitet.

Flera presentationer kommer redovisa resultaten av multimarkörscreening av proteiner i blodplasma och kopplingar till hjärtkärlsjukdom.

Professor Lars Wallentin håller en föreläsning om “Screening Multiple Biomarkers for Associations with Cardiovascular Death in Patients with Stable Coronary Heart Disease”

Dr Maciej Olszówka presenterar två postrar. “Screening Multiple Biomarkers for Associations with Major Coronary Events”
och “Screening Multiple Biomarkers for Associations with Acute Ischemic Stroke in Patients with Stable Coronary Heart Disease”.“

Docent Ziad Hijazi presenterar postern “Novel prognostic biomarkers identified by proximity extension assay are associated with major bleeding in patients with atrial fibrillation on oral coagulation: insights from the ARISTOTLE trial”