European Society of Cardiology håller sin årliga kongress i München 25-29 augusti. Forskare från UCR kommer presentera nya resultat om mekanismer, biomarkörer och internationella riktlinjer för behandling av hjärt-kärlsjukdomar. Här är ett axplock av presentationerna från UCR.

Han presenterar också en poster med titeln: “Multiple biomarkers and cause-specific mortality in patients with acute coronary syndromes – Insights from the PLATO biomarker substudy”

Titeln på Docent Christina Christerssons föredrag är “Platelet-derived microvesicles as a link between thrombosis and vascular remodeling”. Föredraget är en del av en session där extravaskulära vesiklar och deras betydelse för cellkommunikation vid kardiovaskulär inflammation diskuteras.

Professor Bertil Lindahl har deltagit i framtagandet av uppdaterade definitioner av hjärtinfarkt – Fourth Universal definition of Myocardial Infarction. Han ska lyfta betydelsen av den nya definitionen för patienter med akut hjärtsvikt och tecken på hjärtmuskelskada under titeln: ”Acute heart failure and troponin elevation – What do the guidelines say”

Docent Claes Held är medförfattare till presentationen ”The Swedish secondary preventive heart school intervention and long-term outcome after myocardial infarction: A decennial nationwide registry study” som presenteras av John Wallert vid Uppsala universitet.

Flera presentationer kommer redovisa resultaten av multimarkörscreening av proteiner i blodplasma och kopplingar till hjärtkärlsjukdom.

Professor Lars Wallentin håller en föreläsning om “Screening Multiple Biomarkers for Associations with Cardiovascular Death in Patients with Stable Coronary Heart Disease”

Dr Maciej Olszówka presenterar två postrar. “Screening Multiple Biomarkers for Associations with Major Coronary Events”
och “Screening Multiple Biomarkers for Associations with Acute Ischemic Stroke in Patients with Stable Coronary Heart Disease”.“

Docent Ziad Hijazi presenterar postern “Novel prognostic biomarkers identified by proximity extension assay are associated with major bleeding in patients with atrial fibrillation on oral coagulation: insights from the ARISTOTLE trial”

Den 8-16:e december 2017 går flyttlassen och snart kommer alla UCR:s medarbetare att sitta tillsammans i Hubben i nya och anpassade lokaler. Flytten kommer att samla hela UCR:s kompetens inom klinisk forskning, kvalitetsregister, statistik, biobank, laboratorieverksamhet och utveckling under samma tak.

Hubben, som byggs av Vasakronan, är tänkt att vara en mötesplats och ett kunskapsnav för alla kompetenser i Uppsala Science Park. Du kan läsa mer om projektet här.

Även Klinisk mikrobiologi (KMB), Kliniskt träningscentrum (KTC) och stora delar av Uppsalas innovationssystem, som exempelvis Uppsala Innovation Centre, STUNS och Uppsala BIO, kommer att sitta i Hubben.

Jonas Oldgren, verksamhetschef
Jonas Oldgren, verksamhetschef UCR

Varför flyttar ni ihop?

UCR har gjort en fantastisk resa från starten 2001 med bara en handfull medarbetare till nuvarande breda organisation med många framgångsrika uppdrag och kvalificerade medarbetare på fyra olika platser i Uppsala. Flytten till Hubben blir ett naturligt led i vår strävan att utvecklas som organisation så att vi kan fortsätta leverera tjänster av den höga kvalitet vi har gjort oss kända för.

Med hela UCR i samma hus ökar våra möjligheter att snabbt ge våra kunder den hjälp de efterfrågar. Vi får dessutom större utrymme för synergieffekter inom organisationen, vilket kommer att påverka vår kompetensbredd och tjänsteutbud positivt. Vi kommer också att ha bättre möjligheter att möta våra samarbetspartners och kunder i Hubben.

Påverkar flytten dig?

Vi gör allt vi kan för att flytten ska avlöpa så smidigt som möjligt men att flytta en hel verksamhet är ett stort projekt. Vi försöker hålla ännu fler möten via web eller telefon istället för möten på plats och det kan hända att vi får något längre handläggningstider än normalt för inkommande ärenden under själva flyttperioden.

Från och med den 8:e december gäller vår nya adress. Vi får även nytt postnummer! Nedan ser du hur försändelser till Hubben ska märkas. Notera att samtliga e-postadresser och telefonnummer förblir desamma.

Postadress Hubben
UCR | Uppsala Clinical Research Center
Uppsala Science Park
Dag Hammarskjölds väg 38

751 85 UPPSALA

Internpostadress Hubben
UCR/Dag H 38

Har du några frågor eller funderingar kring UCR:s flytt? Hör gärna av dig till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nationell konferens om kliniska studier är en årlig mötesplats för kunskapsutbyte och nätverkande och riktar sig till dig som arbetar inom akademi, hälso- och sjukvård och industri.

Hur ser framtidens forskningsmetoder ut? Vilken roll har framtidens forskningspatient och inom vilka terapiområden bedrivs framtidens kliniska studier?
Dessa är några av de frågor du kommer att få ta del av under konferensen med temat ”Framtidens kliniska studier”. Möt inspirerande talare och nätverka med konferensdeltagare från akademi, hälso- och sjukvård och industri.

När: den 7–8 september
Var: Aula Medica, Stockholm

Nationell konferens om kliniska studier arrangeras av den nationella satsningen Kliniska Studier Sverige, som är ett samarbete mellan Vetenskapsrådet och Sveriges sex sjukvårdsregioner. Karolinska Trial Alliance (KTA) är 2017 års regionala värd.

För mer information och anmälan www.kliniskastudier.se/nationell-konferens-kliniska-studier/

Läs rapporten från Nationell konferens om kliniska studier 2016